FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 18|11|2017 20:33

Οι «Οικοπεριηγητές» του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ξεκινούν τις χειμερινές εξορμήσεις τους για φέτος με σκοπό να ανακαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές των μονοπατιών, των βουνών και των σπηλαίων της Λέσβου, να αποδράσουν και να γνωρίσουν τις ομορφιές της φύσης του νησιού μας.

Η πρώτη φετινή εξόρμηση θα γίνει την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, με εκκίνηση από τη Βατούσα, επίσκεψη στην Εκκλησία Μοναστηρέλι (Μονή Βουκόλων) και τερματισμό στην Ανεμώτια. Η διαδρομή θα είναι από χωματόδρομο, μήκους περίπου 13-15 χιλιομέτρων, με συνολική διάρκεια γύρω στις 3,5 - 4 ώρες.

Θα υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα μίας δεύτερης εξόρμησης, παράλληλα, για όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερο. Θα ξεκινάει από την Ανεμώτια προς την Εκκλησία Μοναστηρέλι, με επιστροφή, συνολικής διάρκειας περίπου 1,5 ώρας.

Η αναχώρηση του λεωφορείου από τον Μόλυβο θα γίνει στις 08:30 προς τη Βατούσα και στη συνέχεια προς την Ανεμώτια. Οι περιπατητικές διαδρομές θα ξεκινήσουν στις 09:30 από τη Βατούσα και στις 10:30 από την Ανεμώτια.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|11|2017 18:25

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «ΤΟΛ»(Κηφισίας 207) θα γίνει παρουσίαση Ελλήνων κεραμιστών με ιδιαίτερη αναφορά στην κεραμική της Λέσβου και την οικογένεια Κουρτζή.

Η οικογένεια Κουρτζή από την Αγιάσο, που σήμερα μετράει έξι γενιές αγγειοπλαστών - κεραμιστών, θα παρουσιαστεί και από τους εκπροσώπους της, τον χημικό-κεραμιστή Ηλία Κουρτζή (5η γενιά) και τη θυγατέρα του κεραμίστρια Ελπίδα Κουρτζή (6η γενιά), που θα ταξιδέψουν το κοινό μέσα στα 200 χρόνια κεραμικής παράδοσης τής Λέσβου, με πλούσιο ψηφιακό οπτικό υλικό. Από το 1820 έως σήμερα θα είναι ένα ταξίδι γεμάτο ιστορίες. Την παρουσίαση θα προλογίσει ο αρχαιολόγος και κεραμίστας Νίκος Λιάρος.

Όπως γράφει ο Σοφοκλής Κουτρής στις «Κεραμικές μορφές της Λέσβου» (1999), η παλιότερη οικογένεια κεραμιστών της Αγιάσου ήταν οι Κουρτζήδες. Το πρώτο εργαστήρι τους (στον «Κήπο του Γλεζέλη») ήταν του Παναγιώτη Κουρτζή (1820-), ακολούθησε ο γιος του Νικόλαος (1850 -1957) και αργότερα ο Ηλίας Κουρτζής (1872-1957). Συνέχισε ο Νικόλας Κουρτζής (1907-1998) με τον εξάδελφό του Οδυσσέα Κουρτζή. Το 1941, όταν εγκαταστάθηκαν στο Σταυρί, έφυγε ο Οδυσσέας και παρέμεινε ο Κουρτζής με το Χαράλαμπο Πανταζή. Το 1960 χτίστηκε στο εργαστήρι του Κουρτζ ένα σύγχρονο καμίνι. Το σχεδίασε ένας Ιταλός (Vittore Ceconi) ειδικός στις κατασκευές αυτές, με τη βοήθεια του Μιχάλη Γούτου (την περίοδο 1960-65 διεύθυνε τον Οργανισμό Χειροτεχνίας, που ενίσχυσε οικονομικά όχι μόνο τον Κουρτζή, αλλά και τους άλλους τεχνίτες για την αποκατάσταση αυτού του πολύ σημαντικού μέσου δημιουργίας).

Η αλλαγή των μέσων συμβάλλει αποφασιστικά και στην αλλαγή των μορφών της τέχνης. Ο Κουρτζής προχώρησε με επιτυχία στην τεχνική των αλοιφωτών (τα πυρίμαχα) με σμάλτο και αλκαλίνα, ενώ οι υπόλοιποι περιορίστηκαν στην τεχνική των πλαστικών χρωμάτων και του αλοιφώματος με βερνίκι. Στη δουλειά του Κουρτζή (1960-1975) είναι έντονες οι επιδράσεις του Τσανάκ-Καλέ και κυρίως οι ζωομορφικές. Η μεγάλη εντούτοις προσφορά του Κουρτζή οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και επηρεασμένος από τα κεραμικά του Τσανάκ-Καλέ, κράτησε ζωντανή την παραδοσιακή φόρμα με γραφικά σύμβολα, καθαρά εγχώρια. Παλιά διακοσμητικά σχέδια αναπλάθονται από πλουμιά αραμπάδων, γραφικά σύμβολα του εσωτερικού διάκοσμου παραδοσιακών πύργων, όπως το γνωστό της Βαρελτζίδαινας, από πόρτες, κασέλες, και από εικόνες του Θεόφιλου (γοργόνες), υφαντά και παλιές συνθέσεις κεραμιστών. Η γνωστή μαργαρίτα, το διακοσμητικό μοτίβο όλων των κεραμοποιιών πήρε απ’ αυτόν μια καινούρια διάσταση και πλουτίστηκε.

 

 

Κατηγορία Αγορά
- 18|11|2017 17:11

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (15/11) οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου της επόμενης τριετίας 2017 - 2020.

Προηγήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση και ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, ενώ στη συνέχεια έγιναν οι αρχαιρεσίες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, παρουσία δικηγόρου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Συλλόγου.

Εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων οι Παναγιώτης Παπαρίσβας, Κίμων Καζάζης, Ευάγγελος Μολυβιάτης, Χρήστος Καρίπης, Ιωάννης Μουτζούρης, Κωνσταντίνα Γονιδέλλη, Μαρία Χατζησάββα, Μαρία Βαμβακίτου και Χαράλαμπος Αράπης. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου σε σώμα.

Αντιπρόσωποι στη Δευτεροβάθμια Οργάνωση, κατά σειρά ψήφων, εξελέγησαν οι Κίμων Καζάζης, Μάρω Βερβενιώτου και στην Εξελεγκτική Επιτροπή, επίσης με σειρά ψήφων, οι: Ελευθέριος Μυρσινιάς, Ευάγγελος Φραγκουλάκης, και Νικόλαος Αθανάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετά χρόνια δεν έβαλε υποψηφιότητα ο πρώην Αντιπρόεδρος του συλλόγου Χρ. Πουλέλλης, ενώ παρότι διεκδίκησε μια θέση στους αντιπροσώπους της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης δεν εξελέγη.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ευχαριστεί τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου για την παραχώρηση της αίθουσας και τον υπάλληλο του κ. Παναγιώτη Ντουνιά για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Επίσης, όλους τους συναδέλφους που προσήλθαν και τίμησαν με την παρουσία τους το Σύλλογο, στηρίζοντας και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο του.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|11|2017 16:06

Σ’ ένα έργο βαθιά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο πρωταγωνιστεί η συμπατριώτισσά μας, πολύ καλή ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή. Πρόκειται για το έργο του Πάκο Μπεθέρα «Το μικρό πόνι» που παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Παρασκευή, Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:00.) σε σκηνοθεσία της Σοφία Καραγιάννη με τη Ρηνιώ Κυριαζή και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο στους δύο ρόλους.

Δυο λόγια για την υπόθεση: Η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται όταν ο δεκάχρονος γιος τους επιλεγεί να πάει στο σχολείο κρατώντας μια σάκα, που έχει φιγούρες από την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Ο διευθυντής ζητάει από τους γονείς να μην ξαναπάει το παιδί στο σχολείο με την συγκεκριμένη σάκα καθώς προκαλεί. Το αγόρι όμως αρνείται να την αφήσει και έτσι τα επεισόδια κλιμακώνονται και παίρνουν διαστάσεις ανελέητης σκληρότητας. Το σχολείο κατηγορεί το παιδί και ζητάει την απομάκρυνσή του.

Οι γονείς του παιδιού, που διαφωνούν μεταξύ τους ως προς το χειρισμό της υπόθεσης, μιλάνε συνεχώς για το παιδί τους, αλλά ποτέ με το παιδί τους, και φυσικά αποφασίζουν ερήμην του. Η σάκα στην παιδική πλάτη «βαραίνει» και το παιδί προσπαθεί πια να υπερασπιστεί τον εαυτό του ολομόναχο.
Ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού, εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας.
Το «Μικρό Πόνι» είναι αφιερωμένο από τον ίδιο στη μνήμη δύο παιδιών, του Μάικλ Μορόνες και του Γκρέισον Μπρους, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|11|2017 15:55

Οι γονείς από την πόλη της Μυτιλήνης δεν πρέπει να χάσουν το «Παιδιά, Έφηβοι και Λογοτεχνία» που γίνεται στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της «Αγκαλιάς»! Λιλή Λαμπρέλλη, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Φίλιππος Μανδηλαράς, Κώστας Ζαφειρίου, πολυβραβευμένοι συγγραφείς, κορυφαίοι δημιουργοί έρχονται για τρεις μοναδικές διαλέξεις από την ερχόμενη εβδομάδα στο Κέντρο «Mosaik» στην οδό Σαπφούς.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 6μμ: Λιλή Λαμπρέλλη, συγγραφέας και αφηγήτρια, «Το λαϊκό παραμύθι: ένα οικουμενικό αφήγημα για όλους τους καιρούς». Με ρίζες στη Μυτιλήνη και στη Μικρασία, η κ. Λαμπρέλλη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και μουσική στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Μετανάστρια κατ’ εξακολούθηση, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και στη συνέχεια ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες. Έχει γράψει επτά μικρά βιβλία για παιδιά κι ένα για μεγάλους. Από το Μάρτιο του 1998 ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών προφορικής παράδοσης. Μυήθηκε στα παραμύθια από την ανθρωπολόγο Nicole Belmont και πολλούς παραμυθάδες: τον Αφρικανό Maurice Boycasse, τον Άραβα Hamadi, τον Βέλγο Stephane van Hoecke, τον Γάλλο Michel Hindenoch κι άλλους. Όμως δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud, και ανήκει στην ομάδα του. Είναι ιδρυτικό μέλος της βελγικής εταιρείας αφηγητών «Passeurs d' Histoires» και μέλος του «Μaison du Conte de Bruxelles».

Από τις μικρές ιστορίες που έγραψε, το «Κρυμμένο νερό», με ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη, πήρε το 2011 το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα ο Φίλιππος Μανδηλαράς, συγγραφέας, και ο Κώστας Ζαφειρίου, συγγραφέας και μουσικός, θα μιλήσουν με θέμα «Εφηβική λογοτεχνία: σύγχρονες προκλήσεις». Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και ασχολήθηκε με την κοινωνική ανθρωπολογία, την εθνογραφία και τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Έχει δημιουργήσει μια μέθοδο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά και έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών. Ο Κώστας Ζαφειρίου έχει τιμηθεί δύο φορές (2011 & 2014) από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου για τη συμμετοχή του στον κατάλογο «White Ravens» μέσω των εκδόσεων «Αιολίδα», ο οποίος ξεχωρίζει τα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου κάθε χρόνο. Έχει παραδώσει σεμινάρια και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα για ένα πλήθος λογοτεχνικών θεμάτων. Από το 2008 ζει μόνιμα στη Λήμνο.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.: Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας, θα μιλήσει με θέμα ««Ο θησαυρός που λέγεται βιβλίο». Ο κ. Παπαθεοδούλου σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με πλαστελίνη & παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή «9zeros» στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 1999 γράφει, μεταφράζει και διασκευάζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τραγούδι του «Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία» βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού «Άρση Φωνών» της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του «Το Παρανομύθι» και «Ο Μάγος του Όζοντος» ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|11|2017 15:28

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (14/11) οι εργασίες της 39ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO με την εκλογή της νέας Γενικής Διευθύντριας και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Την Ελλάδα εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους Υφυπουργούς Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδη και Παιδείας κ. Δ. Μπαξεβανάκη, καθώς επίσης τον Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO κ. Μ. Σπινέλλη.

Η Γενική Διάσκεψη εξέλεξε την κα Audrey Azoulay από τη Γαλλία ως την 11η Γενική Διευθύντρια της UNESCO. Μιλώντας, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες για αναποτελεσματικότητα της UNESCO να ανταποκριθεί με επιτυχία στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού και της επικοινωνίας, η κα Azoulay δήλωσε σχετικά: «Αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις του σήμερα, εναντίον του σκοταδισμού και της θανατηφόρου υπεραπλούστευσης, η UNESCO διατηρεί τη μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη απάντηση».

Στην 39η Γενική Συνέλευση της UNESCO συμμετείχαν αντιπροσωπείες των 193 κρατών μελών, των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και λήφθηκαν αποφάσεις για τις στρατηγικές και το πρόγραμμα δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού και της επικοινωνίας που αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς δράσης του διεθνούς οργανισμού και τις μεγάλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν από την UNESCO την προσεχή διετία.

 

Πρόγραμμα για τις Επιστήμες

Στα πλαίσια της 39ης Γενικής Διάσκεψης, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Επιστημών συμμετείχε ωστόσο και ο κ. Νίκος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η Επιτροπή Επιστημών ολοκλήρωσε τη συζήτηση του προγράμματος δράσης της UNESCO στον τομέα των Επιστημών και υιοθέτησε το σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.

Στα πλαίσια των συζητήσεων αναδείχθηκε η σημασία του νέου Προγράμματος της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα και οι συνέργειες μεταξύ όλων των θέσεων που έχουν την αναγνώριση της UNESCO (Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Αποθέματα της Βιόσφαιρας και Παγκόσμια Γεωπάρκα).

Η Επιτροπή Επιστημών ενέκρινε το Πρόγραμμα του Οργανισμού για τις φυσικές επιστήμες με κύριο άξονα δράσης την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των διαφόρων κλάδων των επιστημών, της γνώσης για την αειφόρο ανάπτυξη, την προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η εισήγηση για τα Γεωπάρκα

Ο Καθ. Ν. Ζούρος στην εισήγηση του επισήμανε τη συνεχή υποστήριξη της UNESCO για την ίδρυση και λειτουργία Γεωπάρκων, σημειώνοντας την πρόοδο της Ελλάδας στο Πρόγραμμα για τα Γεωπάρκα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή των Γεωπάρκων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.

Τα Γεωπάρκα μέσω της ανάδειξης φυσικών μνημείων υπηρετούν τις κύριες προτεραιότητες δράσης της UNESCO: α) αποτελούν άριστα πεδία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ειδικότερα την εκπαίδευση για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και για την κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή υλοποιούνται σε πολλά Γεωπάρκα, β) παρέχουν σημαντικά αποτελέσματα στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και συμβάλλουν στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων μέσα από τη προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας (π.χ. μέσω της λειτουργίας γυναικείων συνεταιρισμών) και γ) προωθούν την απασχόληση και την κατάρτιση νέων σε καινούρια πεδία δραστηριότητας και διοργανώνουν διεθνή σεμινάρια και σχολεία με συμμετοχές και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των υποδομών, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού και είναι εταίρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στον τομέα αυτό.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως γεωπάρκα 5 περιοχές, μεταξύ των οποίων το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, η περιοχή Χελμού - Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, η περιοχή Βίκου - Αώου στην Ήπειρο και η περιοχή της Σητείας στην Κρήτη.

Η χώρα μας προωθεί τις συνέργειες μεταξύ των περιοχών με αναγνώριση από την UNESCO, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Κρήτης πρωτοβουλίες για την από κοινού προώθηση και ανάπτυξη υποδομών ήπιου τουρισμού. Επίσης διοργανώνει στη Λέσβο κάθε χρόνο διεθνές πρόγραμμα επιμόρφωσης για την υποβοήθηση της δημιουργίας νέων Γεωπάρκων. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής διαχείρισης για την ανάδειξή τους σε τουριστικούς προορισμούς αριστείας, την προσέλκυση επισκεπτών ποιότητας και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|11|2017 15:04

Tο γενέθλιο τεύχος του AWPEL (Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics) είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με αντικείμενο την εθνογραφική μελέτη της γλώσσας που εκδίδεται από το Εργαστήριο Εθνογραφικών Προσεγγίσεων της Γλώσσας (ΕΕΠΓ/LESoL) του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και είναι διαθέσιμο από την πλατφόρμα περιοδικών εκδόσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Το AWPEL εκδίδεται δύο φορές το χρόνο (Άνοιξη και Φθινόπωρο) και δέχεται υποβολές για μεμονωμένα κείμενα (άρθρα, βιβλιοκρισίες, κλπ.) στην αγγλική γλώσσα.

 

Στο πρώτο τεύχος

Στο πρώτο τεύχος είναι η «Εισαγωγή: Εγκαινιάζοντας έναν νέο forum για την εθνογραφική μελέτη της γλώσσας» του Κώστα Κανάκη,

«Μια φορά με είχε ρωτήσει εμένα τι άνδρες μ' αρέσουν: Συγκρότηση του έμφυλου εαυτού και (ανα)παραγωγή της ετεροκανονικότητας μέσω του λόγου» της Δάφνης-Νικολέτας Χριστουλάκη: Σε αυτό το κείμενο θα επιχειρηθεί ανάλυση λόγου σε εκτενές απόσπασμα μιας απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας, με σκοπό να φανεί με ποιους τρόπους και σε ποιο βαθμό τα εν λόγω ομιλούντα υποκείμενα κατασκευάζουν τον έμφυλο εαυτό και εννοιολογούν την σεξουαλικότητα μέσα από τη χρήσης της γλώσσας εντός μιας συγκεκριμένης κοινότητας πρακτικής. Θα επιχειρηθεί, με άλλα λόγια, η σκιαγράφηση της ενδεικτικής σχέσης γλώσσας-φύλου-σεξουαλικότητας, αφενός μέσα από τις επικοινωνιακές στρατηγικές που οι ομιλήτριες και ο ομιλητής αξιοποιούν στην συγκεκριμένη συνομιλία, και αφετέρου μέσα από τις κατηγοριοποιήσεις στις οποίες προβαίνουν. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι ετεροκανονι(στι)κές νόρμες αναδύονται και διαμορφώνουν τις αρχές που διέπουν την γλωσσική διεπίδραση -νόρμες που άλλοτε αναπαράγονται και άλλοτε γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή και ανατροπής. «Αγάπη μου συρρίκνωσα τον ανδρισμό σου: Ετεροκανονικότητα και ομοερωτική επιθυμία εντός του κοινωνικού θεσμού του γάμου» της Όλγας Ιωαννίδου: Πώς επιτελείται ο έμφυλος και σεξουαλικός εαυτός μέσα από τη γλώσσα; Είναι η σεξουαλική επιθυμία βασικό συστατικό κατασκευής του υποκειμένου και κατ’ επέκταση του σεξουαλικού του λόγου; Μπορεί η γλώσσα να «λειτουργεί ως ενδείκτης αρσενικότητας [ή θηλυκότητας] και η αρσενικότητα [ή η θηλυκότητα αντίστοιχα] ως ενδείκτης σεξουαλικότητας» (Κανάκης 2007α: 55); Τι αντιδράσεις - σε γλωσσικό και όχι μόνο επίπεδο- θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα coming out που εκφράζει ομοερωτική επιθυμία (Κεφαλά 2011: 271) εντός του πλαισίου της ετεροκανονικότητας του θεσμού του γάμου και ποιους μηχανισμούς άμυνας ή προάσπισης ταυτοτήτων θα μπορούσε να εκκινήσει; Τελικά, από τι ενδεικνύεται η ρευστότητα των ταυτοτήτων;Και ακολουθούν τα άρθρα «"Εμφύλιες" αψιμαχίες: Τα γλωσσικά όρια του πολιτισμικά διανοήσιμου υπό διαπραγμάτευση» του Παναγιώτη Αντωνιάδη, «Έμφυλη κατηγοριοποίηση, δικαστική ερμηνεία και επαναπροσδιορισμός φύλου στο ελληνικό νομικό πλαίσιο» της Ρούσσας Κασαπίδου.

Μπορείτε να τα διαβάσετε όλα online: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/awpel/index

 

- 18|11|2017 14:58

Από τη νότια νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Μυτιλήνης φαίνεται ότι προέρχεται η επιτύμβια επιγραφή του Ρωμαίου Πουπλίου, η οποία βρίσκεται εντοιχισμένη στην Παναγία Καμπάδενα, αριστερά από την είσοδο του ναού

(φωτ. 1).

Ο μικρός αυτός ναός, στην οδό Καβέτσου 36-38 (στο ύψος του καταστήματος της τηλεφωνικής εταιρείας Wind), βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο, στο τέλος ενός μικρού, αδιέξοδου στενού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εφημέριου της ενορίας, πατέρα Ιωάννη Χατζηεμμανουήλ,  στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή αυτή ανήκε σε κάποιον Καμπά, ο οποίος μέσα στο κτήμα του έχτισε εκκλησάκι της Παναγίας, που πήρε τ’ όνομα «Καμπάδενα». Το εκκλησάκι εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε και στη θέση του το 1934 άρχισε να οικοδομείται εκ νέου ο σημερινός ναός, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1963! Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η ρωμαϊκή επιγραφή που εντοιχίστηκε στην πρώτη Καμπάδενα, αφού δημοσιεύτηκε το 1888 στο γερμανικό περιοδικό Athenische Mitteilungen και στη συνέχεια περιελήφθη στο σώμα των επιγραφών της Λέσβου, Inscriptiones graecae αρ. 387, που εκδόθηκε το 1899 στο Βερολίνο (φωτ. 2). Ο εκδότης δίνοντας την περιγραφή της επιγραφής αναφέρει ότι έχει το σχήμα του ναΐσκου και στηρίζεται εκατέρωθεν σε δύο κίονες: «in lapide, qui in aediculam formam duabus columnis sustentatae sculptus est». Όπως όμως μπορεί να δει κανείς στην φωτ. 2, το αρχικό σχήμα της έχει αλλοιωθεί, προφανώς με την νέα χρήση της επιγραφής στον ανακαινισμένο ναό και μάλιστα έχει τονιστεί το περίγραμμα της επιγραφής με χρώμα! 


Φωτ. 2. Η επιτύμβια επιγραφή του Παριανού Πουπλίου Εππίου Ποστούμου. 2ος/1ος αι. π.Χ.

 

Το κείμενό της είναι το εξής:

                                                Πούπλι-

                                                ε Ἔππι Πό-

στομε Π-

αριανέ, χρ-

ηστὲ 

χαῖρε.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της επιγραφής, ο θανών Πόπλιος Ἔππις Πόστομος,  ήταν όχι μόνο ρωμαίος πολίτης, αλλά και ρωμαίος στην καταγωγή, αφού το τρίτο όνομά του, το cognomen Πόστομος (=ύστατος, τελευταίος) είναι ρωμαϊκό, ενώ αν ήταν έλληνας στην καταγωγή, θα ήταν ελληνικό, π.χ. Κεφαλίων, Εὔδοξος κλπ. Στην Μυτιλήνη ήταν ξένος, ήρθε εδώ από το νησί της Πάρου και έζησε εδώ μέχρι το τέλος της ζωής του (είναι εντυπωσιακό το εθνικό Παριανός, που επιβιώνει μέχρι σήμερα αυτούσιο!). Το ιστορικό ενδιαφέρον της επιγραφής αυτής -αλλά και γενικά η μεγαλωσύνη των επιγραφών- είναι ότι αποτυπώνει με τέσσερις λέξεις την δυνατότητα της μετακίνησης και της αναζήτησης καλύτερης τύχης των ανθρώπων μέσα στα διευρυμένα όρια του κόσμου, που δημιούργησε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Στην ίδια εκκλησία της παλιάς Καμπάδενας βρισκόταν και η επιτύμβια επιγραφή του Βίαντος από την Νικομήδεια (IG XII 2, 386), χαραγμένη με πρόχειρα γράμματα σε κιονίσκο, ο οποίος στήριζε τον άβακα βωμού, η οποία σήμερα λανθάνει. Το γεγονός ότι βρέθηκε το ταφικό μνημείο ενός ακόμα ξένου στην ίδια περιοχή υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπήρχε νεκροταφείο και ότι οι «ξένοι» θάπτονταν σε συγκεκριμένο χώρο, οπωσδήποτε χώρια από τους ντόπιους. H τεκμηρίωση της άποψης αυτής χρειάζεται αναδίφηση των παλαιών ανασκαφών και ανασκαφικών ευρημάτων της περιοχής.

 

Μαρία Διακουμάκου 

φιλόλογος-επιγραφικός (Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία)

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 18|11|2017 14:47

Πριν από εκατό χρόνια, στις 20-7-1917, τρεις χιλιάδες Πλωμαρίτες συμμετείχαν σε ένα δυναμικό συλλαλητήριο στο Πλωμάρι για να καταγγείλουν τη διοίκηση της Λέσβου για ανισομερή κατανομή δημητριακών, υπέρ της πρωτεύουσας Μυτιλήνης και σε βάρος της επαρχίας. Τότε στο Πλωμάρι των 13.000 κατοίκων διαπιστώθηκαν τρεις θάνατοι από πείνα, η οποία προέκυψε στη διχασμένη Ελλάδα από την εμπόλεμη κατάσταση και το ναυτικό αποκλεισμό από τους συμμάχους, σε συνδυασμό με την απόκρυψη τροφίμων, την αύξηση του τιμαρίθμου και την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια.

Η διοίκηση της Λέσβου αντί να επανορθώσει την αδικία, παρέπεμψε σε δίκη 43 άτομα, 36 Πλωμαρίτες και 7 Πλωμαρίτισσες οι οποίες κατηγορήθηκαν επιπλέον επειδή αφόπλισαν τρεις φρουρούς για λίγες ώρες όταν ο διοικητής του Πλωμαρίου διέταξε τη φρουρά να οπλίσει κατά των διαδηλωτών.

Από τους 43 "πρωταίτιους της στάσεως και αντιστάσεως κατά της αρχής" όπως χαρακτηρίστηκαν, 34 οδηγήθηκαν στις 11-14 Αυγούστου 1917 στο στρατοδικείο Μυτιλήνης, όπου 13 από αυτούς καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις ενός ή δύο μηνών.

Το 1917, οι εφημερίδες της Λέσβου "Σάλπιγξ" και "Ελεύθερος Λόγος" κάλυψαν το θέμα με τον τίτλο: "Η μεγάλη δίκη των Πλωμαριτών".

Εκατό χρόνια μετά, το περασμένο καλοκαίρι στις 10 Αυγούστου, απολαύσαμε στην ανακαινισμένη θαυμάσια αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος"» μια ξεχωριστή, αξιόλογη και αξιέπαινη εκδήλωση μνήμης και τιμής στους διαμαρτυρόμενους το 1917 Πλωμαρίτες, που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής "Βενιαμίν ο Λέσβιος"».

Στην εκδήλωση, μετά το χαιρετισμό του προέδρου της Λέσχης Ξενοφώντα Μαυραγάνη και την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Δημήτρη Χαλαυτή, το λόγο πήρε ο διδάκτωρ φιλοσοφίας και συγγραφέας Αριστείδης Στεργέλλης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά και εύστοχα το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και ακολούθησε ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τάκης Ψαρράς, παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένα και λεπτομερειακά το θέμα από τις τότε δημοσιεύσεις των εφημερίδων και από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, τα οποία ανέσυρε από τα αρχεία των στρατοδικείων που φυλάσσονται στο Ρουφ, στη Στρατολογική Υπηρεσία Αθηνών.

Αντί επιλόγου, παραθέτω ένα απόσπασμα της απολογίας του στελέχους του Κόμματος των Φιλελευθέρων, ελληνοδιδασκάλου στο Ελληνικό Σχολείο (1874-1879) και μετέπειτα γιατρού του Πλωμαρίου, εκ των πρώτων μελών τού από το 1878 "Αναγνωστηρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος" και πρώην προέδρου του, λόγιου Μιλτιάδη Καλδή (1855-1941): 
«Λυπούμαι διότι περί τας δυσμάς ήδη του βίου μου κατέχω το εδώλιον του κατηγορουμένου, κατηγορούμενος ως αρχηγός στάσεως κατά των αρχών της πατρίδος μου {...} Το Πλωμάριον ηδικείτο καταφώρως υπό της επί των τροφίμων επιτροπής Μυτιλήνης, ήτις ουδέποτε μας έδιδεν εις ακέραιον το αναλογούν ημίν εκ των σιτοτροφίων μερίδιον. Ένεκα τούτου, υπήρχε πάντοτε παρά τω λαώ ποιά τις δυσφορία. Εν Μυτιλήνη αίφνης, κύριοι, εδίδετο εις τον λαόν 100 δράμια άρτου κατ' άτομον καθ’ εκάστην ημέραν, και εις ημάς διά 10 και 12 ημέρας, εδίδοντο μηδαμινά πράγματα. Ένεκα τούτου, πλειστάκις διεμαρτυρήθημεν δι' υπομνημάτων και αναφορών, αλλ' εις μάτην. Επήλθον, κύριοι, κατά το διάστημα εκείνο και πλείστοι εξ ασιτίας θάνατοι, ους εγώ ως ιατρός θα ηδυνάμην να πιστοποιήσω και τους οποίους απέκρυπτα διά να μην εξεγερθή ο λαός».

Τιμώντας τη μνήμη των 43 "πρωταιτίων" παραθέτω τα ονοματεπώνυμά τους: Αγιακάτσικας Τιμολέων, Αθηναίος Αντώνιος, Ανδρής Δημήτριος, Ανδριώτης Νεοκλής, Αντωνάκας Ιωάννης, Αρμενάκας Γεώργιος, Αυλωνίτης Αθανάσιος (ιερεύς), Βουλαλάς Κλεάνθης, Γαλέτσας Δημήτριος, Γαλέτσας Πανάγος, Γιαννατσής Δημήτριος, Γιαννουλέλλης Αντώνιος, Γιαννούλος Σταμάτης, Γιασέλης Παναγιώτης, Καβαρνού Μαριγώ, Καλδής Μιλτιάδης, Κουλομέρης Γεώργιος, Καπώνης Κυριάκος, Καρακατσάνη Αναστασία, Κοκκίνης Γεώργιος, Λαίλιος Μαλλιάκας, Μαλιαρός Ιωάννης, Μανωλιός Νικόλαος, Μαϊστρέλη Αμερσούδα, Μαϊστρέλης Ευστράτιος, Μαλέλης Γεώργιος, Ξυπτεράς Γεώργιος, Παλαιολόγου Αριστείδης, Πιργιολής Κωνσταντίνος, Πιτσιλαδής Ιωάννης, Πιτσιλαδής Εμμανουήλ, Πρωτούλης Αντώνιος, Πρωτούλης Γεώργιος, Ρεπάνης Ιωάννης, Στεφανή Αρχοντούλα, Στεφανή Ειρήνη, Ταραμά Μυρσίνη, Τραγάκης Κυριάκος, Τσακύρης Δημήτριος, Τσούπα Δήμητρα, Τυροπώλης Παναγιώτης, Φολιαδής Γεώργιος και Χατζηκυριάκος Χριστόδουλος.

Για την εικονιζόμενη φωτογραφία του Μιλτιάδη Καλδή, ευχαριστώ τον φίλο γιατρό Αριστείδη Φρυδά, του οποίου η γιαγιά Σουλτάνα Φρυδά, ήταν αδελφή του Μιλτιάδη Καλδή.

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Οικονομία
- 18|11|2017 14:31

Αυτός είναι, για φέτος, ο νέος τίτλος - κύκλος συναντήσεων και διαλόγου του Φορέα Τουρισμού Μολύβου με σκοπό τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και τη συνδιαμόρφωση προτάσεων για καίρια ζητήματα που αφορούν την περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πρόκειται για μια δράση η οποία ξεκίνησε πέρυσι, αγκαλιάστηκε και ανταμείφτηκε με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο καφές «Μπορούμε» έγινε φέτος «Δημιουργούμε», με στόχο μέσα από ένα πολυδύναμο πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου, ο καθένας ξεχωριστά καθώς και όλοι μαζί να εμβαθύνουν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά με πρακτικό και τεχνοκρατικό τρόπο στη θετική ρεαλιστική εικόνα που όλοι θέλουν για τον τόπο.

Η έναρξη του νέου κύκλου συναντήσεων και διαλόγου ξεκινά με τον πρώτο καφέ, στο χαλαρό χώρο του ξενοδοχείου «Δελφίνια», το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 19:00, μπροστά στο τζάκι, όπου θα γίνει η πρώτη συζήτηση για το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση άμεσων ενεργειών και δράσεων για την τοποθέτηση της Λέσβου στις τουριστικές αγορές του 2018.

 

.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 18|11|2017 13:45

Το ΚΚΕ, με αφορμή την κινητοποίηση της Δευτέρας, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, σημειώνει τη διαφωνία της στο πλαίσιο των αιτημάτων που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή για αποσυμφόρηση, καθώς επιμένει στην άποψή της περί αναγκαιότητας διπλού απεγκλωβισμού των προσφύγων τόσο από την Λέσβο όσο και από την Ελλάδα.

Διαφωνεί με τη μη εναντίωση του Δήμου στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, στην «αποσιώπηση» της παρουσίας της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο. Παράλληλα χαρακτηρίζει «μνημείο παραδοξολογίας για βραβείο Γκίνες» τον τρόπο οργάνωσης της παλλεσβιακής κινητοποίησης από πλευράς δήμου «χωρίς να συμβουλευτεί, να συνομιλήσει, να συνδιαλαγεί με κανένα φορέα του νησιού. «Κήρυξε» στην ουσία η ίδια γενική απεργία, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και χωρίς να συμβουλευτεί - συνεργαστεί εκ των προτέρων με τους θεσμικούς φορείς των διαφόρων κλάδων που έχουν τέτοια αρμοδιότητα.»

Τέλος το ΚΚΕ αφήνει αιχμές ότι η ημερομηνία της κινητοποίησης αναβάλει αυτή του ΦΠΑ,  μεταθέτοντας αυτή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητά της εν λόγω κινητοποίησης.

Κατηγορία Οικονομία
- 18|11|2017 13:01

Τάφροι με απολυμαντικό υγρό θα δημιουργηθούν στο επιβατικό λιμάνι Μυτιλήνης, για να απολυμαίνονται τα οχήματα, φορτηγά και ΙΧ που φεύγουν από το νησί ώστε να μη μεταφερθεί η ζωονόσος της ευλογιάς των προβάτων από το νησί σε άλλο σημείο της χώρας. 

Τούτα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η κατασκευή των τάφρων θα ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο περίπου εβδομάδες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ταμείου, Κυριάκο Πετρέλλη που μίλησε στην ΕΡΑ Αιγαίου, ενώ ανάλογη τάφρος θα κατασκευασθεί και στο εμπορικό λιμάνι για τα φορτηγά που φορτώνονται στα εμπορικά πλοία.  Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφθεί το νησί το κλιμάκιο από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ελέγξει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη της νόσου και την αποτελεσματικότητά τους. 

«Δεν επηρεάζονται κρέατα και γάλα»

Συνολικά, μέχρι και χθες έχουν σφαγιασθεί 24 κοπάδια με 3.600 πρόβατα, αλλά το γεγονός ότι η Στύψη και η Φίλια δεν είχαν άλλα κρούσματα, κάνει τους κτηνιάτρους να αισιοδοξούν ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί. Μιλώντας μάλιστα στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η κτηνίατρος της Καλλονής, Αναστασία Δαούση, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά, ότι κρέας και γάλα των προβάτων δεν επηρεάζονται από την ασθένεια, βάζοντας όρια σε ορέξεις  κάποιων, που πιέζουν τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων προς τα κάτω για τον παραγωγό. Μάλιστα, όπως ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ μετέδωσε, κτηνοτρόφοι της περιοχής Αγίας Παρασκευής, μετέφεραν πληροφορίες για προτάσεις εμπόρων να πάρουν με 70 λεπτά το πρόβειο γάλα και 40 το κατσικίσιο (από 93 και 52 λεπτά αντίστοιχα πέρυσι).

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top