Μικρές συμβουλές για το πώς θα σας γίνει συνήθεια

Ανακύκλωση στο σπίτι

06/04/2017 - 13:56

Τα οικιακά απορρίμματα αποτελούν για τις σύγχρονες πόλεις έναν από τους σοβαρούς παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Υπέρμετρες δαπάνες μεταφοράς και απόθεσης, δημιουργία εστιών ρύπανσης, αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, ρύπανση του εδάφους και σπατάλη φυσικών πόρων και πρώτων υλών είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους του μεγάλου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες. Η ανακύκλωση στο σπίτι είναι ένα από τα βασικότερα βήματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βοηθήσετε στο να αποσυμφορηθεί η πόλη από τα απορρίμματα. Και εδώ θα σας δώσουμε μερικές κατευθυντήριες συμβουλές για το πώς θα οργανωθείτε.

Στο σπίτι μπορούμε να συλλέγουμε για ανακύκλωση χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, συσκευασίες Τετραπάκ (χάρτινα κουτιά από γάλα, χυμούς κ.λπ.), μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. Όλα αυτά τα αντικείμενα δεν τα πετάμε στους κάδους σκουπιδιών, αλλά σε ειδικούς κάδους.

Κάντε το πρώτο βήμα

Για να μην ξεχνάτε ποτέ την ανακύκλωση, αγοράστε έναν επιπλέον κάδο και τοποθετήστε τον δίπλα στο συμβατικό σας κάδο σκουπιδιών στην κουζίνα, στο μπαλκόνι ή όπου συγκεντρώνετε τα σκουπίδια σας. Έτσι, την ώρα που ετοιμάζεστε να πετάξετε ένα σκουπίδι, θα θυμηθείτε αυτομάτως ότι δεν πρέπει να το πετάξετε όπου να ’ναι!

- Στον κάδο ανακύκλωσης πετάμε τις συσκευασίες άδειες από τροφές και υγρά και σχετικά καθαρές. Αδειάστε καλά τους χυμούς ή τα αναψυκτικά και ξεπλύνετε λιγάκι τα κουτάκια κάτω από τη βρύση. Επίσης, ένα κεσεδάκι από γιαούρτι π.χ., που έχει υπολείμματα, μπορούμε να το σκουπίσουμε με μια χαρτοπετσέτα πριν το πετάξουμε.

- Πιέστε τις χάρτινες συσκευασίες αλλά και τα πλαστικά μπουκάλια, για να πιάνουν λιγότερο χώρο.

- Κάνετε όσο μπορείτε μόνοι σας το διαχωρισμό των υλικών: ένα γυάλινο μπουκάλι με μεταλλικό καπάκι το ξεβιδώνουμε και το πετάμε χωριστά.

- Βάλτε μια σακούλα για ανακύκλωση αποκλειστικά στο χώρο του μπάνιου. Είναι απίστευτο πόσο πλαστικό πετιέται από τα είδη συσκευασίας.

- Σε έναν πιο ουδέτερο χώρο, συγκεντρώστε τα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόκουτα κ.ά.).

- Πολλά οργανικά υπολείμματα της κουζίνας, όπως φρούτα, λαχανικά, ακόμη και η στάχτη από το τζάκι ή το κατακάθι του καφέ, μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο λίπασμα για τα λουλούδια μας ή τα λαχανικά μας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί κάδοι «κομποστοποίησης» (όπως λέγεται η διαδικασία) γι’ αυτό το σκοπό, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα ξερά φύλλα, τους βλαστούς και το κομμένο γκαζόν. Και το σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οργανικά απορρίμματά μας σε ποσοστό έως και 70%.

Βάλτε και τα παιδιά στο «παιχνίδι»

Διδάξτε και στα παιδιά σας την ανακύκλωση. Τα πιτσιρίκια θα το δουν, όπως και το καθετί, σαν «παιχνίδι» και θα μάθουν από νωρίς σε μια σωστή για το περιβάλλον συμπεριφορά.

Ακόμα και σε ένα μικρό παιδί μπορούμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι σημαίνει ανακύκλωση. Μπορούμε, για παράδειγμα, να του πούμε ότι κάποια αντικείμενα που είναι σκουπίδια τα πετάμε σε ειδικούς κάδους και από εκεί σε ειδικά εργοστάσια με μια επεξεργασία χρησιμοποιούμε ξανά τα ίδια ή κάποια από τα τμήματά τους.

Τελικό βήμα: πού θα τα πετάξετε

Είναι βασικό να ενημερωθείτε για τα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη. Στη Μυτιλήνη μπορείτε να ρίξετε ή να αφήσετε τα χαρτιά, τα γυάλινα μπουκάλια, τα πλαστικά και τα αλουμινένια κουτιά, τις μπαταρίες, τα αναλώσιμα υπολογιστών και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θέλετε να πετάξετε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey