Οι πρώτες ιδιόκτητες εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Θα λειτουργήσουν και φέτος!

16/10/2017 - 14:09 Ενημερώθηκε 16/10/2017 - 13:35

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη δεκαετία του 1980, λειτούργησαν πέρσι ιδιόκτητες φοιτητικές κατοικίες για 130 δικαιούχους δωρεάν στέγασης από τα έξι τμήματα του Ιδρύματος που εδρεύουν στο νησί.

Συνολικά 136 κλίνες ή αλλιώς 126 δωμάτια και τέσσερα διαμερίσματα, βρίσκονται στα τέσσερα κτίρια, με επιφάνεια περίπου 5.500 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων που βρίσκεται στην Καλλιθέα και παραχωρήθηκε με δωρεά στο Πανεπιστήμιο από το Κληροδότημα Ραπτέλλη.

 

Το κόστος

Το έργο «Ανέγερση φοιτητικής κατοικίας στη Μυτιλήνη», με ανάδοχο την κοινοπραξία «Ιφικλής Α.Ε. - Τάλως ΑΤΕ», σύμφωνα με την Ολυμπία Ψαρροπούλου, επιβλέπουσα μηχανικό από την ανάδοχο εταιρεία, μπορεί να συγκριθεί με το επίσης νέο έργο φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας στο Γουδί, ως προς την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που παρέχει. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ -και πριν από την έκπτωση- ανήλθε στα 10.867.112 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007- 2013.

 

Οι ανέσεις

Όλα τα δωμάτια λειτουργούν με κάρτα, όπως στα ξενοδοχεία, και σύστημα BMS (σύστημα ελέγχου όλων των κτιρίων). Διαθέτουν τουαλέτα, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπες, πάγκο, μικρό ψυγείο και μπαλκόνι. Η θέρμανση γίνεται με αντλίες θερμότητας. Εξωθερμική θερμοπρόσοψη «ντύνει» όλα τα κτίρια, όπερ σημαίνει ότι «αυξάνεται κατακόρυφα η ενεργειακή απόδοση, καθώς τα κτίρια είναι βιοκλιματικά. Έτσι, μες στο καλοκαίρι η δροσιά θεωρείται δεδομένη», λέει η κ. Ψαρροπούλου. Κάθε όροφος κάθε κτιρίου διαθέτει μια μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα, στην οποία θα τοποθετηθούν δύο μεγάλοι καναπέδες καθώς και δύο μεγάλα τραπέζια. Στο κεντρικό (Γ) κτίριο βρίσκεται η ρεσεψιόν, το ιατρείο, γραφείο φοιτητών, γραφείο καθηγητών και μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι για τη συνάθροιση των φοιτητών. Παράλληλα, διατίθεται χώρος που προορίζεται να νοικιαστεί για να λειτουργήσει εσωτερικά μία καφετέρια, καθώς και δύο μεγάλα δωμάτια για ΑμεΑ.

Επόμενος στόχος του Ιδρύματος είναι η ανέγερση του κτιρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους έξι εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey