Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών για τη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διασώζονται τα παραδοσιακά σκάφη

31/10/2018 - 10:31 Ενημερώθηκε 31/10/2018 - 12:10

Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε έντονα το προηγούμενο διάστημα και που προβλήθηκε ανάλογα μέσα από τις σελίδες του «Ε» φαίνεται πως βρίσκει τη λύση του. Ο λόγος για τη διάσωση των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών (ξύλινων καϊκιών κ.ά.), με την κυβέρνηση να ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο, που ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να μην οδηγηθούν άλλα τέτοια σκαριά, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, στη διάλυση.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (29/10) σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα διασωθούν όσα σκάφη εγκριθούν ως παραδοσιακά διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είχαν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) «Οριστική Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Μιχάλης Μυτιληνάκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Υπήρξε ενημέρωση των φορέων για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που διέπει το Μέτρο, οι οποίοι με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν για την άμεση κινητοποίηση τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να διασωθούν τα υπό διάλυση παραδοσιακά σκάφη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης τους ενημέρωσε ότι έχουν υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και η Υπουργική Απόφαση που ήταν απαραίτητες για να μπορούν μέσα από το Μέτρο 6.1.10 οι δικαιούχοι αλιείς να επιλέξουν τη διάσωση, αντί της διάλυσης του αλιευτικού τους σκάφους, υποβάλλοντας στη συνέχεια σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να κηρυχθεί «παραδοσιακό», ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να συμβάλει στη μεταφορά του σε λιμάνι ή άλλη παράκτια περιοχή, ως έκθεμα.

Κοινή συνισταμένη όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν η βούλησή τους να διασωθούν τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη, τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται το γεγονός, πως εξαιτίας της πρότερης ολιγωρίας που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ένα μεγάλο τμήμα αυτής έχει ήδη καταστραφεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey