Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Υπέρβαση κάθε ευπρέπειας
Με αιχμηρότατο σχόλιο κατά του Γιάννη Βαληνάκη επανήλθε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, όταν μόλις χθες πληροφορήθηκε ότι ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, εδώ και ενάμιση μήνα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Οπότε - όπως είπε ο κ. Ζώρας - «η τοποθέτηση του σιτιζόμενου και απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Βαληνάκη για αυτόνομο ίδρυμα στο νότιο Αιγαίο ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπειας και ακαδημαϊκής δεοντολογίας, γιατί κρύβει και μια βαριά σκοπιμότητα. Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου στις τελευταίες εκλογές προσπαθεί με τις δηλώσεις του να κάνει άγρα ψήφων και αυτό καταντά αχρειότητα.».
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Τα γραφτά μένουν…

Δυο ώρες κοντραρίζονταν Πάμφιλα και Μόρια στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την περασμένη Τετάρτη, για το ποιο Γυμνάσιο θα δέχεται τους μαθητές της Παναγιούδας. Το θέμα αυτό, όμως, είχε τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο αποφασιστεί ήδη πριν από μία διετία. Όταν και λήφθηκε η απόφαση για την ίδρυση Γυμνασίου Θερμής.
Γιατί η διοίκηση της εκπαίδευσης, και διά του τότε περιφερειακού διευθυντή, Στρατή Τζιμή, και διά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάση Φραγκόπουλου, που διατηρεί την ίδια θέση, είχαν απόλυτα ξεκάθαρη άποψη. Σύμφωνα με την οποία, για να έχουν παιδιά και τα τρία Γυμνάσια, Θερμής, Παμφίλων και Μόριας, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για το σε ποιο Γυμνάσιο θα πηγαίνουν τα παιδιά της Παναγιούδας, κι αντί της Μόριας να πηγαίνουν στα Πάμφιλα.
Τα παραπάνω είχαν γραφτεί διεξοδικά στις εφημερίδες κι ανά πάσα στιγμή - ανεξαρτήτως αν κάποιοι για ποικίλους λόγους δεν έχουν συμφέρον να τα θυμούνται - μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει στον τοπικό Τύπο και να τα βρει.
Όσο για την ουσία του θέματος, όλοι οι παιδαγωγοί επιμένουν πως τα παιδιά είναι υγιές να πηγαίνουν σχολείο στη γειτονιά τους, ώστε να συναναστρέφονται τα ίδια πρόσωπα με τα οποία θα παίξουν το απόγευμα. Κι εννοείται πως η γειτονιά του Καλαμιάρη είναι τα Πάμφιλα κι όχι η Μόρια.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μέσα ή έξω;

Χθες το πρωί, έξω από τους κώδωνες ανακύκλωσης του Λιμενικού Ταμείου, υπήρχαν αφημένες τρεις σακκούλες με πλαστικές συσκευασίες, παρ’ όλο που ο αντίστοιχος κώδωνας ήταν άδειος. Και μπορεί οι δύο από αυτές να ήταν ερμητικά κλειστές, η τρίτη όμως δεν ήταν. Όπως και να έχει, ακόμη και να ήταν, μολονότι η κίνηση αυτή δείχνει μια κάποια μέριμνα, ίσως λειτουργεί και αρνητικά, προκαλώντας και άλλους να αφήσουν τις σακκούλες τους έξω από τους κώδωνες και όχι μέσα σε αυτούς.
Β.Χρ.

Περί καθαριότητας

Στενοχωρήσαμε, δυστυχώς, τους κατοίκους των Παρακοίλων με το σχόλιο που κάναμε για το χώρο ανάπαυσης στην Αγιά Δροσιά. Η πρόθεσή μας, πάντως, δεν ήταν τέτοια, πόσο μάλλον το να δυσφημίσουμε το ίδιο το χωριό τους. Σαφώς και το τελευταίο έχει πολλά όμορφα στοιχεία, όπως όμορφος είναι στο σύνολό του και ο χώρος γύρω από την Αγιά Δροσιά, και η φύση που τον περιβάλλει. Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε, λοιπόν, οποιονδήποτε έχει αναλάβει τον καθαρισμό τους -όπως και δεν κάναμε, άλλωστε, στο εν λόγω σχόλιο-, αυτό που επισημάναμε ήταν το πώς θα έπρεπε να αφήσουν το χώρο αυτό όσοι αποχωρούν -όπως ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο σημείο στην ύπαιθρο της Λέσβου, όπου συχνά καταφεύγουμε αναζητώντας τη φύση. Εξάλλου, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο περιποιημένος ήταν ο οικισμός των Παρακοίλων, οι κάτοικοί του σίγουρα νοιάζονται για την εικόνα του και τη φροντίζουν.
Β.Χρ.

Εγκρίθηκαν τα δρομολόγια του «Νήσος Χίος»

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ισχύει η τροποποίηση των δρομολογίων του «Νήσος Χίος», η οποία εγκρίθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, το πλοίο κατά το διάστημα αυτό δε θα προσεγγίζει τη Σύρο και τη Μύκονο. Τα δρομολόγια που ενδιαφέρουν τη Λήμνο, θα εξετασθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΣ, σε δύο εβδομάδες.
Ν.Μ.

Δεν το είδαν με καλό μάτι

Η νομαρχία, το Επιμελητήριο Λέσβου και άλλοι φορείς συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή αγώνα. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έστειλε επιστολή στις παρατάξεις του Δ.Σ. για να ορίσουν η κάθε μία έναν εκπρόσωπό της. Η επικεφαλής του συνδυασμού της Λήμνου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, δεν είδε με καλό μάτι αυτή την κίνηση, πιστεύοντας ότι στόχο έχει να δείξει ένα δημοκρατικό προσωπείο η παράταξη του κ. Ορφανού εν όψει των εκλογών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στα χρόνια της διοίκησης Ορφανού η παράταξή της δεν πήρε καμμία θέση στα όργανα που εκπροσωπείται το Επιμελητήριο, μόνο τώρα καλείται να πάρει θέση σε μια επιτροπή η οποία είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να λειτουργήσει.
Γκρίνιες και επισημάνσεις έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όχι μόνο στο Επιμελητήριο, αλλά σχεδόν παντού!
Ν.Μ.

Και απ’ την Τουρκία…

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο νομάρχης Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ζητά να εξεταστεί το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Όπως αναφέρει ο νομάρχης, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και στην πανεθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού. Και ειδικά για τα ακριτικά νησιά, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί σημαντική παράμετρο της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλεται από επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς.

… όπως και απ’ την Ρωσία
«Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ευεργετική επίδραση στην τόνωση της τουριστικής κίνησης των νησιών μας, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινούδης.
Ανάλογο, πάντως, ζήτημα εξετάζεται ήδη για τους τουρίστες που προσδοκά η χώρα και απ’ τη Ρωσία και εννοείται πως θα διευκολύνει εξίσου τα νησιά του Αιγαίου.
Αρκεί φυσικά, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, να παρθούν άμεσα κι όχι με το τέλος του καλοκαιριού, οπότε το «πουλάκι» της προσέλκυσης επισκεπτών θα έχει «πετάξει», και απ’ τη Χίο, και απ’ τη Λέσβο φυσικά, για άλλα μέρη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί άλλων αντιδράσεων

Δεν είναι μόνο η Λέσβος που ξεσηκώνεται για τον «Καλλικράτη». Για σαφώς υποδεέστερης σημασίας ζητήματα απ’ το γιγάντιο δήμο Λέσβου έχουν ήδη ξεσηκωθεί και σε άλλες περιοχές. Ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, άρχισε απεργία πείνας ενάντια στη συνένωση του δήμου του με άλλον όμορο, η Σιάτιστα επαναστάτησε γιατί δε θα είναι η έδρα του νέου δήμου, ενώ στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου άναψαν προχθές φωτιές κι έκλεισαν δρόμους, γιατί όπως ισχυρίζονται δεν έπρεπε να γίνει συνένωση με άλλους δήμους, αλλά συνεργασίες.
Μήπως ήδη έχει αργήσει επικίνδυνα η τοπική αντίδραση, όπως και των άλλων νησιών που εναντιώνονται στο χωροταξικό;
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Οι μεταλλαγές της Ν.Δ.»

Την πρόσφατη διαγραφή Παυλίδη από τη Ν.Δ. σχολίασε, μετά από σχετική ερώτηση χθες, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης. Χωρίς να μπει στην ουσία της απόφασης, ο κ. Σηφουνάκης καυτηρίασε με το χαρακτηριστικό του τρόπο την τάση της Ν.Δ.… να μεταλλάσσεται. «Όταν η υπόθεση Παυλίδη έφθασε στη Bουλή», είπε, «σύσσωμη η Ν.Δ. στήριξε τον Παυλίδη και δεν τον παρέπεμψε στην εξεταστική επιτροπή. Λίγους μήνες μετά, τον απέκλεισαν από τα ψηφοδέλτιά τους και στη συνέχεια τον διέγραψαν. Αυτά μόνο η Ν.Δ. μπορεί να τα εξηγήσει.»
Πελ.Γ.

Κρίσιμη μάζα

Στη Χημεία λένε ότι για να αρχίσει μια χημική αντίδραση, μια διεργασία, χρειάζεται να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα των αντιδρώντων σωμάτων.
Με βάση το συγκριτικό πλεονέκτημα, το μοναδικό Μνημείο της Φύσεως στο νησί μας, το Απολιθωμένο Δάσος, η πρόταση να δημιουργηθεί η Πανεπιστημιακή Σχολή Επιστημών Γης στην περιοχή του Ορδύμνου συνεχώς βρίσκει υποστηρικτές της.
Έτσι, από το 2003 που πρωτοπαρουσιάστηκε η ιδέα αυτή από τον Τάκη Ιορδάνη, ο αριθμός των φορέων και των διακεκριμένων Λεσβίων συνεχώς πυκνώνει. Βουλευτές νυν και τέως, πολιτικοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άνθρωποι των Γραμμάτων, ενεργοί πολίτες, έχουν ταχθεί με επιστολές τους ή ενέργειές τους υπέρ αυτής. Η ανοικτή στήριξη προς την πρόταση αυτή από τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κ. Μουτζούρη, με την αποστολή επιστολής προς τον ομόλογό του τού Πανεπιστημίου του Αιγαίου, κ. Ανδρέα Τρούμπη, που έγινε πρόσφατα, γράφοντάς του μεταξύ άλλων ότι μεταφέρει «την ένθερμη συνηγορία του για θετική εξέταση της δυνατότητας ιδρύσεως (αυτής)», θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπερκάλυψε την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα για να αρχίσει η διεργασία της ίδρυσης της σχολής αυτής.
A.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey