Δηκτικά 29-06-19

04/07/2019 - 16:24

Συνεχίζοντας τις χρηστικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της καθημερινότητας, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε στη διαμόρφωση και τσιμεντόστρωση πεζοδρομίου στο Βουναράκι (ψηλά), ικανοποιώντας έτσι σχετικά αιτήματα των κατοίκων. Στην ίδια περιοχή πραγματοποιήθηκε και τσιμεντόστρωση τμήματος δημοτικού δρόμου που παρουσίαζε έντονες φθορές, με σκοπό την διευκόλυνση της διέλευσης οχημάτων και πεζών.

Βρίσκεται σε αποδρομή...

Όταν πριν δυο περίπου χρόνια το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήταν σε έξαρση με τις αθρόες αφίξεις από απέναντι και την εικόνα στο ΚΥΤ της Μόριας και γενικότερα στη Μυτιλήνη εκτός ελέγχου, το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ...φλέρταρε με το ενδεχόμενο ακόμη και να διεκδικήσει την τρίτη έδρα της Λέσβου, έχοντας ποντάρει στην οργή του κόσμου από την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί. Σε αυτό συνέβαλλε και η επιβολή μιας ακροδεξιάς ατζέντας, αυτήν την περίοδο με τη συμβολή της λεγόμενης «Πατριωτικής Κίνησης» και με την ανοχή της τοπικής ηγεσίας της ΝΔ, που δεν ήθελε να χάσει αυτό το ακροατήριο. Την περίοδο αυτή είχαμε διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις με πιο χαρακτηριστικές αυτές που ...παίχτηκαν με την υποστολή της σημαίας στην πλατεία Σαπφούς. Το γεγονός ότι το ξενοφοβικό κλίμα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους κύκλους και υπήρξε και μια οργισμένη αντίδραση από μέρος της τοπικής κοινωνίας για την κατάσταση που υπήρχε στο νησί με την ανεξέλεγκτη παρουσία χιλιάδων εγκλωβισμένων στη Μόρια, δημιούργησε προσδοκίες, ότι αυτή η οργή μπορεί να μεταφραστεί σε τιμωρητική ψήφο κατά του πολιτικού συστήματος γενικά και υπέρ της Χ.Α. Ο «κίνδυνος» αυτός ήταν υπαρκτός, το επονομαζόμενο και «κόκκινο» νησί, λόγω της παράδοσης της αριστεράς, να βγάλει «μαύρο» βουλευτή με ό,τι αυτό θα σήμαινε. Ευτυχώς η μερική αποσυμφόρηση του νησιού και η πτώση των αφίξεων, εκτόνωσε και την οργή του κόσμου.

…έμεινε από υποψηφίους

Έτσι η ευρωκάλπη ήρθε να καταγράψει με τον πιο σαφή τρόπο την πτωτική περιδίνηση που βρίσκεται τον τελευταίο καιρό το ακροδεξιό μόρφωμα που φιλοδοξούσε να εκπροσωπήσει ακόμη και κοινοβουλευτικά το νησί μας. Είναι πλέον σαφές ότι βρίσκεται σε αποδρομή, όχι μόνο πανελλαδικά, όπως έδειξε και η ευρωκάλπη, αλλά όπως καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στα μέρη μας. Δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε καν έναν πλήρη συνδυασμό, παρά μόνο τρία παντελώς άγνωστα ονόματα, που αποτελούν και το ψηφοδέλτιό της Χ.Α. στη Λέσβο, γεγονός που αποδεικνύει τη ...γύμνια σε στελεχιακό δυναμικό, που άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους, πέρα από τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, για να μην κατέβει στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, στο Βόρειο Αιγαίο και να είναι η μοναδική περιφέρεια από τις 13 σε όλη τη χώρα, που δεν είχε ψηφοδέλτιο με την στήριξη της Χ.Α. Με την πίεση που δέχεται κυρίως από τη ΝΔ, αλλά και από το νέο ...φιντάνι τον Βελόπουλο, που αλιεύουν σε δικούς της ψηφοφόρους, δεν αποκλείεται να βρεθεί και εκτός Βουλής, γεγονός που θα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Μακάρι!

Μα.Μ.

Υποψηφιότητα που ...προσθέτει δυναμική!

Η είδηση, λίγη ώρα πριν ανακοινωθούν και επισήμως τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά το Νομό Λέσβου ήταν η υποψηφιότητα του Δημήτρη Γόμου, του πρωτότοκου γιου του Στρατή και της Πόπης, που και αυτός όπως και οι δυο γονείς του ...έμπλεξε με την πολιτική και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Η είδηση ξάφνιασε, όχι μόνο την κοινή γνώμη των νησιών μας, αλλά κυρίως τον ίδιο τον πολιτικό χώρο σε τοπικό επίπεδο, που μια τέτοια υποψηφιότητα «ανακάτευε» τα πράγματα και σε αρκετούς δημιουργούσε διάφορους συνειρμούς. Υπήρξαν εκ των πραγμάτων και σχόλια που μπορούσαν να είναι μέχρι και παρεξηγήσιμα. Όμως στα ψηφοδέλτια κομμάτων εξουσίας, όπως η ΝΔ, το επιθυμητό είναι να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό γιατί αυτό δίνει περαιτέρω δυναμική στην εμβέλειά του, με στόχο το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η υποψηφιότητα λοιπόν του Δ. Γόμου με ό,τι εκπροσωπεί το όνομά του στο χώρο, νομίζουμε ότι προσθέτει στην ανταγωνιστικότητα και άρα και στη δυναμική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Ενδεχομένως κάποιοι και από τους τοπικούς παράγοντες του κόμματος, που «ενοχλήθηκαν», να ήθελαν ο όποιος εσωκομματικός ανταγωνισμός στο ψηφοδέλτιο της Λέσβου να περιοριζόταν στα πρόσωπα του Χ. Αθανασίου και του Θ. Βαλσαμίδη και μόνο. Δηλαδή σαν να πρόκειται για μια μάχη που παραπέμπει σε ξεκαθάρισμα...λογαριασμών, για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και στα όσα διαδραματίστηκαν. Η υποψηφιότητα πάντως του Δ. Γόμου ήρθε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο το... κενό που δημιουργήθηκε με την απόσυρση την τελευταία στιγμή της υποψηφιότητας του Θ. Οικονομίδη, προσθέτοντας στο ψηφοδέλτιο δυναμική, που έτσι κι αλλιώς έχει. Και ως τέτοια θα πρέπει να κριθεί και από τον κόσμο της ΝΔ, που θα έχει να επιλέξει σε ποιον θα βάλει το σταυρό της προτίμησής του την 7η Ιουλίου.

Μα.Μ.

Μυτιληνιοί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τους υποψηφίους που κατεβαίνουν στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου, Μυτιληνιούς στην καταγωγή θα συναντήσουμε και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Στο νομό Πέλλης διεκδικεί την επανεκλογή του ο Γιάννης Σηφάκης, που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή πολλά χρόνια. Ο Γ. Σηφάκης κατάγεται από τη Μυτιλήνη είναι αδελφός της Μαρίας Σηφάκη, που εργάζεται στη ΔΕΥΑΛ και η οποία είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Αλεξίου, πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ενώ στο νότιο τομέα της Αθήνας υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που κατάγεται από την Άντισσα. Ο Γ. Μουζάλας ήταν υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές σε μια περιοχή που υπάρχει έντονος και ενδοπαραταξιακός ανταγωνισμός, αφού στο ίδιο ψηφοδέλτιο συνυπάρχουν κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια υποψήφια είναι και η Μαρία Βαμβουρέλλη, ειδική συνεργάτης του υπουργού Υγείας, από τα στελέχη της γενιάς του πρωθυπουργού , η οποία και σε προηγούμενες αναμετρήσεις ήταν υποψήφια. Η Μ. Βαμβουρέλλη είναι κόρη του μηχανικού Παν. Βαμβουρέλλη από την Αγιάσο και της εκπαιδευτικού Άννας Δεμερτζή από τον Μανταμάδο και στα τελευταία χρόνια έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το νησί συνοδεύοντας την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας.

Μα.Μ.

Περί «ποιότητας της δημοκρατίας»...

«Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Αθανασίου σε συνέντευξή του, στην ΕΡΤ1 απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί να μην γίνει ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο κυρίαρχων μονομάχων των εθνικών εκλογών. Και πρόσθεσε ότι «έτσι έλεγε πριν χρόνια ο κύριος Τσίπρας και στη Νέα Δημοκρατία και είναι από τις σπάνιες φορές που πρέπει να ομολογήσουμε πως συμφωνούμε με την τότε άποψή του. Η στάση του δεν μας κάνει εντύπωση, αφού θυμίζει απόλυτα τη διακυβέρνησή του που συνοψίζεται στη φράση “ότι θέλω λέω και όποτε θέλω ξελέω”». Είναι φανερό ότι το θέμα του ντιμπέιτ μεταξύ των δύο το έχει σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ το ...προσπερνά επικαλούμενη την ποιότητα της δημοκρατίας, που απαιτεί όλους στο διάλογο. Οι ρόλοι άλλαξαν και μαζί με αυτούς και τα «επιχειρήματα» της κάθε πλευράς που δεν είναι πάντως επαρκώς πειστικά για την κοινή γνώμη.

Και ένα παράδειγμα πατριωτισμού!

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, πάντως δεν χάνει καμιά ευκαιρία για να στείλει τα μηνύματά του, που απαντούν και στην επικαιρότητα. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή «Η Λεσβιακή Φάλαγγα - Ιστορία των προγόνων μας», στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθήνας, έσπευσε να δηλώσει: «Η ιστορία της Λεσβιακής Φάλαγγας είναι ένα τρανό παράδειγμα πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Σε μια Ελλάδα που βιώνει μια απέραντη κρίση αξιών έρχεται να θυμίσει στους παλαιότερους και να διδάξει στους νεώτερους τι μπορεί να πετύχει η αγάπη για την Πατρίδα. Ο πατριωτισμός, που τη σημερινή εποχή λοιδορείται, ήταν εκείνη η αξία που κράτησε ζωντανό το ελληνικό Έθνος και ένωσε τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές». Και πράγματι η αναδρομή στην ιστορία της «Λεσβιακής Φάλαγγας» αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμίσει και στους σημερινούς απογόνους των πατριωτών αυτών που ήρθαν από την μακρινή Αμερική για να πολεμήσουν για την απελευθέρωση του νησιού μας από τον τουρκικό ζυγό. Δυστυχώς η αναφορά στον πατριωτισμό στις μέρες μας, με αφορμή και το Μακεδονικό, για κάποιους είναι παρεξηγήσιμη, όταν όμως έχεις τέτοια ιστορικά δεδομένα, όπως αυτό της «Λεσβιακής Φάλαγγας» δεν χωρεί κανένας αντίλογος.

Α.Ω.

Καταλλαγή συμπατριώτες!

Όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών, μπαίνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα νομίσει κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο! Φίλοι υβρίζουν φίλους, ακραία «επιχειρήματα» εκτοξεύονται κατά αλλήλων, απίθανες αναρτήσεις επιδοκιμάζονται, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί ανταλλάσσονται και πάει λέγοντας. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των διαξιφισμών η αντίληψη ότι ο καθένας έχει την αλήθεια στην τσέπη και όποιος διαφωνεί μαζί του -πολύ περισσότερο όποιος σκέπτεται να ψηφίσει τους «άλλους»- είναι προδότης, ανόητος, κορόιδο, αφελής, συμφεροντολόγος, πουλημένος για να αναφερθούμε σε κάποιους από τους πιο …ήπιους χαρακτηρισμούς. Υπάρχουν βέβαια και οι νηφάλιοι που συνήθως παρεμβαίνουν με χιούμορ για να κατευνάσουν τα πνεύματα, αλλά αυτοί ακούγονται λιγότερο και φαίνονται μειοψηφία. Συμπατριώτες ηρεμήστε. Αν δεν θέλετε να σεβαστείτε το δικαίωμα του καθενός στην άποψή του, σκεφθείτε τουλάχιστον ότι ζωή θα υπάρχει και μετά τις 7 Ιουλίου! Και δεν είναι ανάγκη την επαύριο, με τα κοινά προβλημάτων της καθημερινότητας να μας κυνηγούν, οι μισοί να έχουμε κόψει την καλημέρα στους άλλους μισούς.

Π.Μ.

Τα αουτσάιντερ κερδίζουν συμπάθειες

Στην αρχή κανείς δεν συζητούσε άλλον πλην του αδιαφιλονίκητου φαβορί και ισχυρότατου παράγοντα του χώρου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Κάποιοι, δυσαρεστημένοι μαζί του, επένδυσαν σε «αντίπαλο δέος» στον ως τώρα Αντιπεριφερειάρχη και στενό συνεργάτη της Χρ. Καλογήρου, τον Θόδωρο Βαλσαμίδη, όχι τόσο πιστεύοντας στην ανατροπή όσο στην δημιουργία δεύτερου εσωκομματικού πόλου για την επόμενη μέρα. Η χωρίς ισχυρά κομματικά ερείσματα γιατρός Ελένη Μακρή αλλά και ο συμμετέχων την τελευταία στιγμή νεαρός επιχειρηματίας Δημήτρης Γόμος, φάνταζαν αρχικά ως τα απόλυτα αουτσάιντερ. Όμως είναι φανερό ότι έχουν πάρει την υπόθεση και οι δύο αρκετά ζεστά. Με τον μεν Γόμο να έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους νεολαιίστικους χώρους, την δε Μακρή να αλωνίζει κυριολεκτικά την ύπαιθρο αλλά και κρίσιμους εργασιακούς χώρους, περνώντας ένα τελείως διαφορετικό προφίλ πιο ανθρώπινο και πιο φιλικό προς τους πολίτες. Κατά την άποψή μας, η πρωτοκαθεδρία Αθανασίου είναι απίθανο να αμφισβητηθεί στις παρούσες τουλάχιστον εκλογές, πλην όμως οι πολλές συμπάθειες που φαίνονται να κερδίζουν στην κοινωνία οι θεωρούμενοι ως αουτσάιντερ, μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο θα μεταφραστούν και σε ψήφους.

Π.Μ.

Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία

Στο φανάρι στην έξοδο της Ηλία Βενέζη προς τη Βοστάνη, διακλάδωση κρίσιμη αφού από εκεί βγαίνει στο κέντρο της πόλης ή προς την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου όποιος έρχεται από Χάλικα, πίσω πλευρά νοσοκομείου, Καλλιθέα και Λουτρά, υπάρχει μόνιμο φρακάρισμα οχημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι ανόητοι συνηθίζουν να παρκάρουν και στις δυο πλευρές του δρόμου πολύ κοντά στη διακλάδωση, κάνοντας τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του δρόμου ένα. Και να σκεφτεί κανείς ότι λόγω θέσης από εκεί περνούν καθημερινά δεκάδες οχήματα της αστυνομίας, αλλά κανείς από τους διερχόμενους αστυνομικούς δεν σκέπτεται να βάλει τάξη γράφοντας τους παραβάτες. Προφανώς στα πλαίσια της λογικής του «παρεμβαίνουμε διαπιστώνοντας παραβάσεις» μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και μόνο όταν έχουμε εντολές!

Π.Μ.

Πάντα αξιοπρεπής

Με δήλωσή του ο τέως βουλευτής Γιάννης Γιαννέλλης, τάσσεται υπέρ της ψήφου στη Νέα Δημοκρατία. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γιαννέλλης είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ το 2012 προσχωρώντας στους ΑΝΕΛ και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε τον Μάρτιο όταν το κόμμα του, οι ΑΝΕΛ, αποχώρησαν από την συγκυβέρνηση. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Γιαννέλλη ήταν σίγουρα πολύ πιο αξιοπρεπής από αυτήν κάποιων συναδέλφων του στους ΑΝΕΛ, που κόντρα σε υποτιθέμενες αρχές και θέσεις, έσπευσαν να «τρυπώσουν» σε άλλα ψηφοδέλτια για να διασώσουν το σαρκίον τους. Τώρα το γιατί κάποιοι, αυτήν την αξιοπρεπή ομολογουμένως στάση του σπεύδουν να την λοιδορήσουν, μάλλον εξηγείται από την αντίληψή τους ότι επιτρέπεται να αλλάζεις θέσεις, μόνο όταν σκοπεύεις να προσχωρήσεις στο κόμμα που αυτοί υποστηρίζουν!

Π.Μ.

Ο Γιάννης Γιαννέλλης επιστρέφει στο...σπίτι του

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την μοναδική λύση για την πατρίδα αποτελεί η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αυτοδυναμία της κυβέρνησης του . Επιστρέφω στην πολιτική μου οικογένεια», Με αυτή τη λιτή, αλλά περιεκτική σε μηνύματα δήλωσή του ο Γιάννης Γιαννέλλης τοποθετείται εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, κάνοντας σαφές ότι μετά την αποχώρηση από τις τάξεις του κόμματος που υπηρέτησε πολλές δεκαετίες και με το οποίο εκλέχτηκε αρκετές φορές και βουλευτής και ακόμη περισσότερες πρώτος χωρίς βουλευτική έδρα ελέω εκλογικού νόμου, και την ένταξη του στους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου, επιστρέφει στις ...ρίζες του, στην «πολιτική οικογένειά του», όπως λέει. Και το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ΝΔ οδεύοντας προς την εξουσία εκ των πραγμάτων επανασυσπειρώνει δυσαρεστημένους που στα προηγούμενα χρόνια έκαναν άλλες επιλογές!

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη ο υποψήφιος βουλευτής Χ. Αθανασίου έσπευσε να τον καλωσορίσει με μια επίσης λιτή δήλωσή του. «Χαιρετίζω τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία ενός ιστορικού στελέχους της παράταξης μας. Ο Γιάννης Γιαννέλλης υπήρξε ένας αγνός αγωνιστής της παράταξής μας. Τον καλωσορίζουμε με αγάπη και σεβασμό.» Και αυτή η κίνηση από μέρους του κ. Αθανασίου, με αναφορά κυρίως στο ...σεβασμό στο πρόσωπο του Γ. Γιαννέλλη δεν περνά απαρατήρητο!

Α.Ω.

Ξεπέρασε τα όρια!

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση της διευθύντριας του Κ.Υ. Πολιχνίτου, γιατρού κ. Ζωγράφου, που αναφερόμενη στις παρεμβάσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό στο Κέντρο Υγείας και συγκρίνοντας την λειτουργία του με το παρελθόν έσπευσε να ...προπαγανδίσει τα επιτεύγματα αυτά παραπέμποντας στην ανάγκη στήριξης του κυβερνώντος κόμματος. Όμως μια τέτοια κίνηση και μάλιστα πριν τις εκλογές αποτελεί ωμή παρέμβαση ενός υπηρεσιακού κυρίως στελέχους μιας τέτοιας δομής υπέρ ενός κόμματος, που ξεπερνά τα όρια... και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Οι όποιες βελτιώσεις στην υλικοτεχνική υποδομή, με το ...βάψιμο του κτιρίου και στις υπηρεσίες του Κ.Υ. είναι υποχρέωση της Πολιτείας και δεν μπορεί αυτά να αποτελούν αντικείμενο προπαγάνδας από ένα υπηρεσιακό στέλεχος υπέρ ενός κόμματος. Είναι πολύ φτηνή «διαφήμιση» που μάλλον προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η εν λόγω διευθύντρια, η οποία λειτούργησε ως κομματικό στέλεχος και όχι ως ιατρικό στέλεχος της παραπάνω δομής, εκθέτοντας και την ίδια στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, που πλέον δεν ανέχεται τέτοια πολιτική εκμετάλλευση και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Η παρέμβαση αυτή της κ. Ζωγράφου είναι ολίσθημα ολκής, που παραπέμπει σε πολύ παλιότερες εποχές, που υποτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να αλλάξει, αλλά αντί για αυτό θυμίζει ...Μαυρογιαλούρο «νέας κοπής»!

Α.Ω.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey