Απόδειξη ότι τα έκαναν «θάλασσα» η επανίδρυση του υπουργείου!

18/01/2020 - 14:52

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία πλέον ότι στη διαχείριση του μεταναστευτικού η κυβέρνηση τα έκανε ...θάλασσα, κάνοντας την μια αστοχία μετά την άλλη και το ένα λάθος μετά το άλλο, την ώρα που ομολογουμένως οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έπαιρναν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η τελευταία εξέλιξη με την επανίδρυση του αυτόνομου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με το οποίο επιχειρείται η επανεκκίνηση του όλου εγχειρήματος της διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού, που έχει καταστεί εθνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την κοινωνική συνοχή. Φάνηκε ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, το οποίο υποτίμησε σε πρώτη φάση, αδράνησε στη συνέχεια να δράσει και όταν αποφάσισε επιτέλους να το κάνει δεν είχε τις ενδεδειγμένες «λύσεις» και την αναγκαία συναίνεση για να το διαχειριστεί. Ήταν εμφανές ότι το κυβερνητικό σχέδιο μπορεί να πρότασσε στόχους και προτεραιότητες, αλλά δεν ...περπατούσε πρακτικά και άφηνε τα πράγματα ως έχουν, χάνοντας έτσι αξιοπιστία το κυβερνητικό αφήγημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κυβερνητικό εξάμηνο που έχουμε διανύσει η κυβέρνηση άλλαξε σχεδιασμούς και υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες για τη διαχείριση του 2-3 φορές με τελευταίο τον εθνικό συντονιστή τον υφυπουργό Εθν. Άμυνας Αλκ. Στεφανή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το σχέδιο με τα κλειστά κέντρα στα νησιά.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι το σχέδιο αυτό δύσκολα μπορεί να περπατήσει, τουλάχιστον με τον τρόπο που επιχειρήθηκε στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ειδικά στη Λέσβο και ο συντονιστής Στεφανής, που είχε πάρει την όλη υπόθεση πάνω του, με την ίδρυση του υπουργείου παρακάμπτεται και περιορίζεται στην αρμοδιότητα της φύλαξης των συνόρων και πέραν αυτού ουδέν! Η εξέλιξη αυτή προσγείωσε στην πραγματικότητα όσους θεώρησαν ότι μπορούν με το «έτσι θέλω» να επιβάλλουν καταστάσεις, χωρίς την παραμικρή συναίνεση. Και ο συμπατριώτης μας στρατηγός φαίνεται να υποτίμησε την κοινωνική αντίδραση και να υπερτίμησε τον ρόλο του, για ένα πρόβλημα που έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στον τόπο μας που εναγωνίως αναζητά διέξοδο διαφυγής προς την κανονικότητα.

Η κυβέρνηση για μήνες τώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της πελαγοδρομεί με το μεταναστευτικό, με κινήσεις που δείχνουν πανικό και προχειρότητα και με φοβική προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών που δικαιολογημένα αντιδρούν αφού η όποια ενημέρωση είναι ανεπαρκής και αποσπασματική, χωρίς δεσμεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Έτσι όμως, αν δεν επιχειρηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης κανένα σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να έχει τύχη. Ειδικά στα νησιά, όπως η Λέσβος που ήδη μετρά έναν υπερπληθυσμό πάνω από 25.000 εγκλωβισμένους για τους οποίους καμιά αναφορά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα δεν γίνεται πως θα μειωθούν από το νησί. Ακούγονται μόνο ευχολόγια και αόριστες εξαγγελίες περί κάποιας αποσυμφόρησης, που εδώ και μήνες είναι στο τραπέζι, αλλά επί της ουσίας μηδέν! Όπως επίσης ακούγεται ως ανέκδοτο η φύλαξη των συνόρων, που οι σημερινοί κυβερνώντες προέταξαν ως ένα από τα αποτρεπτικά μέτρα αντιμετώπισης των αθρόων ροών, αλλά που στην πράξη δεν ισχύει, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Δεν γνωρίζουμε τι καινούργιο μπορεί να φέρει το νεοϊδρυθέν υπουργείο Μετανάστευσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ειδικά στα νησιά μας, που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά το βέβαιο είναι ότι με σχέδια επί χάρτου που αγνοεί την πραγματική εικόνα που βιώνουν τα νησιά μας, δεν μπορούν να έχουν καμιά τύχη. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή λύση και προοπτική για τα νησιά μας η δημιουργία μόνιμων δομών φιλοξενίας χιλιάδων παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν σε αυτά. Άλλο είναι η υποδοχή, που λόγω γεωγραφικής θέσης δεν μπορεί να αλλάξει, και άλλο η γκετοποίηση και η φιλοξενία εγκλείστων για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα εδώ, επειδή αυτό μπορεί να είναι η εύκολη λύση. Μια τέτοια εξέλιξη για τη Λέσβο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην όποια προοπτική ανάπτυξης της καθιστώντας την εσαεί προορισμό για παράνομους μετανάστες. Και αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, πριν είναι αργά.

Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η επιτυχία των κινητοποιήσεων για το μεταναστευτικό που έχουν προγραμματίσει όλοι οι φορείς της Λέσβου και των άλλων νησιών. Το μήνυμα που θα εκπέμψουν θα πρέπει να είναι σαφές και ηχηρό και να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, από τους αποδέκτες του εντός και εκτός Ελλάδας. Κρίνονται πάρα πολλά όχι μόνο για το σήμερα του τόπου μας, αλλά και για το αύριο του, το οποίο δεν επιτρέπεται να «ναρκοθετήσουμε» σήμερα με τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Και γι αυτό έχουν τεράστιες ευθύνες οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι του νησιού μας, οι οποίοι θα πρέπει να περιφρουρήσουν σαν κόρη οφθαλμού τον τόπο μας.

Προφανώς στο μεταναστευτικό, που έχει αναδειχθεί σε εθνικό ζήτημα για τη χώρα μας και η Λέσβος θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, αλλά μέχρι εκεί! Δεν μπορεί να σηκώνει αγόγγυστα όλο το βάρος για λογαριασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης και να δυσφημείται διεθνώς με την ντροπή της Μόριας, που κάποιοι δημιούργησαν και άλλοι συντηρούν με την αναποτελεσματικότητα που τους διατρέχει! Επιτέλους και η ανοχή έχει τα όρια της, είναι καιρός το κατάντημα αυτό να πάρει τέλος, πριν «τελειώσει» το νησί. Έλεος!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey