Τα δηκτικά 27-07-18

02/08/2019 - 13:58

Ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Λέσβου οι εργασίες διαμόρφωσης και τσιμεντόστρωσης τμήματος πεζοδρομίου στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου (πάνω από το γήπεδο), καθώς και η τσιμεντόστρωση τμήματος δρόμου κοντά στο εκκλησάκι της Παναγίας Ποταμούσας, στον Κάτω Χάλικα με σκοπό την πλήρη λειτουργικότητα και προσβασιμότητα των παραπάνω σημείων. Οι παρεμβάσεις αυτές του δήμου στα πλαίσια της αυτεπιστασίας είναι γεγονός ότι λύνουν πολλά προβλήματα που χρόνιζαν τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έπεσαν πολλά κυβικά τσιμέντο σε πεζοδρόμια και δρόμους και έκλεισαν πολλές «πληγές» που ταλαιπωρούσαν! Θα είναι πάντως χρήσιμο με αφορμή αυτήν την εμπειρία η νέα δημοτική αρχή να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας διαχείρισης και να πράξει το καλύτερο για την αντιμετώπιση των μικρών και μεγαλύτερων αιτημάτων των δημοτών , που χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

 

 

Οι αναφορές Χρυσοχοΐδη στη Βουλή…

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού είπε, μεταξύ άλλων ότι στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού «οι ενέργειες μας, αποσκοπούν στο να οργανωθούν τα βήματα και οι δράσεις για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, να αντιμετωπιστεί το νέο φαινόμενο εισδοχής στον Έβρο και τα χερσαία σύνορα και για δημιουργηθούν δομές παραμονής στην ενδοχώρα και να ενισχυθούν συστηματικά οι πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών». Από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στη Μόρια, σημειώνοντας με νόημα στο σημείο αυτό ότι οι υπάλληλοι στη Μόρια διαχειρίζονται δυσβάσταχτο έργο και χρειάζονται αναγνώριση. Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, είπε ότι «αυτή την ώρα δεν θα γίνουν δημόσιες αναφορές που μπορεί να μας πληγώσουν. Θα μιλήσει όταν αλλάξουν οι συνθήκες». Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα «στραγγίξει» τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις για το καλό και της χώρας και της Ευρώπης.

…«εξηγούν» και τις δηλώσεις του στη Λέσβο!

Με την αναφορά του αυτή για τη Μόρια και τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο, ουσιαστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης «εξηγεί» κατά κάποιο τρόπο το περιεχόμενο των δηλώσεών του που έκανε κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο και οι οποίες ...παρεξηγήθηκαν γιατί δεν ήταν αρκούντως επικριτικές. Προφανώς έχει το σχέδιο του για τις επόμενες κινήσεις που θα στοχεύουν να κλείσουν «πληγές», όπως αυτές της Μόριας που μας προσβάλλουν διεθνώς ως χώρα. Προφανώς ο κ. Χρυσοχοΐδης με τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ήθελε να τονίσει το έργο και την προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι και το προσωπικό που δουλεύει στη δομή αυτή, ξεχωρίζοντάς το από την εικόνα που έχει το κέντρο και η οποία κάθε άλλο παρά για επαίνους είναι. Από αυτά που άφησε να εννοηθούν και στη Λέσβο και στη Βουλή, φαίνεται ότι ο κ. Χρυσοχοίδης έχει ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τα μέτρα που θα δρομολογήσει θα υπάρχει άλλη κατάσταση στη Μόρια, που δεν θα μας προσβάλει διεθνώς και δεν θα μας …πληγώνει τοπικά! Αναμένουμε…

Μα.Μ.

Ο Ταξίαρχος Ελ. Ντουρουντούς παρέμεινε στη θέση του

Διατηρητέος κρίθηκε στο βαθμό του ο Ταξίαρχος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής βορείου Αιγαίου Ελευθέριος Ντουρουντούς, μετά και τις κρίσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος. Οι κρίσεις έγιναν υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, που πρόσφατα επιλέχθηκε και τη συμμετοχή των Αντιστράτηγων του Σώματος Ανδρέα Δασκαλάκη και Κωνσταντίνου Σκούμα.

Οι κρίσεις των Αστυνομικών Διευθυντών που ακολούθησαν δεν επηρέασαν τους Αξιωματικούς σε βαθμό Αστυνομικού Διευθυντή που υπηρετούν στη Λέσβο, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Ηλ. Βαζούρα να παραμένει και αυτός στη θέση του.

Α.Ω.

«Βομβαρδισμός» έργων…

Τις τελευταίες μέρες… βροχή πέφτουν τα εκατομμύρια για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή έχουν δημοπρατηθεί, καθώς και εκείνα που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και πρέπει να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα. Ο λόγος που τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε αυτόν το …βομβαρδισμό έργων είναι ότι οσονούπω οι σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές αποχωρούν και θέλουν κατά κάποιο τρόπο να δημοσιοποιήσουν τα έργα και τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κυρίως το τι αφήνουν πίσω τους, για αυτούς που θα τους διαδεχθούν. Έτσι τις τελευταίες μέρες είχαμε από την Περιφέρεια μια σειρά από ενημερωτικά δελτία τύπου από το γραφείο του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη, με αφορμή μάλιστα και επισκέψεις του σε συγκεκριμένα έργα που εκτελούνται αυτήν την περίοδο, για μια σειρά οδικά έργα, αλλά και για παρεμβάσεις σε έργα αθλητικών υποδομών. Ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και για μεγάλης έκτασης έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που είτε εκτελούνται στη Δυτική Λέσβο, είτε πρόκειται να ξεκινήσουν μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

… αποδεικνύουν την καθυστέρηση

Θεμιτή και ίσως αναγκαία είναι αυτή η ενημέρωση της κοινής γνώμης, γιατί δείχνει ότι κάποιες παρεμβάσεις έχουν πάρει το δρόμο τους από αυτούς που αποχωρούν για να τις αναλάβουν αυτοί που… έρχονται, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι και η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια! Από την ενημέρωση πάντως αυτή φαίνεται ότι μερικά έργα μπορεί να έχουν καθυστερήσει, λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν για να πάρουν το δρόμο τους, αλλά έστω και με καθυστέρηση επιτέλους θα γίνουν και θα λύσουν χρόνια προβλήματα, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας που τα τελευταία χρόνια ταλανίζουν ειδικά το δυτικό νησί. Όπως και τα έργα των αθλητικών υποδομών που δείχνουν ότι η Λέσβος είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές και τώρα τρέχει για να …πρασινίσει γήπεδα, να φτιάξει κλειστά γήπεδα και κολυμβητήριο εν έτει 2019! Ας είναι όμως αυτά που ξεκίνησαν προς το τέλος της θητείας των απερχόμενων αυτοδιοικητικών αρχών, ας αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις νέες που οφείλουν να τα …τρέξουν, να τα ολοκληρώσουν και να τα παραδώσουν προς χρήση στους πολίτες που τόσο τα έχουν στερηθεί. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…

Μα.Μ.

Συνάντηση γνωριμίας με τις …λεπτομέρειες (φωτο)

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την επίσκεψη του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο στην αρχή της εβδομάδας, ο νέος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξ. Βέρρος και εσπευσμένα χθες επέστρεψε πάλι στην Αθήνα για να παρευρεθεί στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους νέους δημάρχους των νεοσύστατων δήμων που προέκυψαν, με την πρόσφατη διάσπαση που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι φανερό ότι οι δήμοι αυτοί έχουν να διαχειριστούν πρόσθετα προβλήματα, αφού θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν ως διάδοχοι του ενιαίου δήμου από τον οποίο προέκυψαν, όπως η περίπτωση του δήμου Λέσβου. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα του προσωπικού, της περιουσίας των νέων δήμων που χρήζουν αντιμετώπισης στις λεπτομέρειες τους, αλλά όπως εύστοχα σημειώνει ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξ. Βέρρος θα πρέπει να λυθούν με το καλημέρα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των υπηρεσιών ενός δήμου. Από την προμήθεια καυσίμων για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα για να περισυλλέξουν τα σκουπίδια, προμήθεια που χρειάζεται κάποια διαδικασία και χρόνο για να υλοποιηθεί και την οποία δεν μπορεί να διεκπεραιώσει ο νέος Δήμος αν δεν βρεθεί η σχετική φόρμουλα. Πάντα στις λεπτομέρειες κρύβεται ο …διάολος για να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη και όταν πρόκειται για δήμο που αφορά τη ζωή μιας ολόκληρης περιοχής καταλαβαίνει κανείς πόσα πρέπει να διερευνηθούν έγκαιρα για να μη βραχυκυκλώσει το σύστημα, που δυστυχώς διαπιστώνεται και στην πράξη ότι η διάσπαση έγινε με προχειρότητα και με πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές! Κατά τ’ άλλα την 1η Σεπτεμβρίου οι νεοσύστατοι δήμοι θα πρέπει να λειτουργούν και η συνάντηση με τον Θεοδωρικάκο έχει να λύσει και τέτοια… πεζά θέματα, που ενδεχομένως και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην τα είχε υπόψη της, τουλάχιστον στην ένταση που τα βλέπουν οι νέες δημοτικές αρχές αυτών των δήμων.

Μα.Μ.

Παλιός γνώριμος της Λέσβου 

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είναι παλιός γνώριμος της Λέσβου και δη της περιοχής της Καλλονής, αφού εδώ υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία το 1987 και στο στρατόπεδο του Πετσοφά! Την περίοδο αυτή, ωστόσο, ήταν από τα κεντρικά και ανερχόμενα στελέχη της ΚΝΕ, στη συνέχεια μάλιστα αναδείχτηκε και γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου της οργάνωσης. Από τότε βέβαια κύλησε πολύς καιρός, και από την κομμουνιστική νεολαία βρέθηκε μετά από τρεις δεκαετίες που πέρασαν στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη στην αρχή ως σύμβουλος επικοινωνίας την περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός έδινε τη μάχη του ως το απόλυτο αουτσάιντερ να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ, την οποία και κέρδισε, ανεβάζοντας τις …μετοχές του κ. Θεοδωρικάκου στο ζενίθ. Τώρα από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών καλείται να …επιστρέψει στη Λέσβο, που υπηρέτησε ως φαντάρος, την ίδια περίοδο κατά σύμπτωση και με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Ταξ. Βέρρο, για να διευθετήσει εκκρεμότητες που υπάρχουν για να λειτουργήσουν οι νεοσύστατοι δήμοι που προέκυψαν από τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, έχοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του νησιού, που παρά τη διάσπαση ο δήμος της Δυτικής Λέσβου παραμένει ίσως ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας που δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Μα.Μ.

 

Εξέπεμψε σοβαρότητα

Η πρώτη παρέμβαση του νέου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού, με τη μορφή αναφοράς τριών συνεταιρισμών του νησιού με αίτημα να πληρωθούν οι παραγωγοί τους την επιδότηση για το γάλα που πουλούν εκτός νησιού, αποτελεί δείγμα γραφής μιας σοβαρής κοινοβουλευτικής παρέμβασης που στοχεύει να συμβάλει στη λύση ενός προβλήματος, που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν και όχι να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση. Η αναφορά του λέσβιου βουλευτή δεν περιορίζεται στο να καταθέσει το αίτημα των τριών συνεταιρισμών, όπως συνήθως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά επιχειρεί να φωτίσει την υπόθεση, ασκώντας έμμεσα και αυτοκριτική για τις τυχόν καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δίνοντας επιχειρήματα και στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως να κινηθεί, δεδομένου ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα θεσμικά και στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Γ. Μπουρνούς, ως νέος βουλευτής στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε ως βουλευτής Λέσβου, που στόχευσε να αναδείξει ένα τοπικό πρόβλημα μιας μερίδας συμπολιτών μας και να το φέρει στη Βουλή, αναβαθμίζοντας το ρόλο του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των νησιών μας. Και όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει, πέρα από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς είναι για να ασκεί αντιπολίτευση και να ελέγχει την κυβέρνηση όποτε χρειάζεται, και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των νησιών του νομού μας που πρόσφατα τον επέλεξαν στη Βουλή. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα στη διαχείριση θεμάτων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου ενός βουλευτή πάντα εκτιμούνται από το εκλογικό σώμα, σε αντίθεση με τις προχειρότητες και τις εύκολες «κορώνες» για εντυπωσιασμό.

Μα.Μ.

Παραμένουν …καρά γιαπί!

Τα έργα ανακαίνισης στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης που ξεκίνησαν εδώ και μήνες και δημιούργησαν τις προσδοκίες ότι μέσα στα συμβατικά όρια που προβλεπόταν θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν προς χρήση στις εκπαιδευτικές κοινότητες, φαίνεται να έχουν …βαλτώσει. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του 6ου δημοτικού σχολείου, το οποίο αφού κατεδαφίστηκε ένα μεγάλο μέρος των τοιχωμάτων του κτιρίου, προκειμένου να γίνουν οι νέες παρεμβάσεις ανακαίνισής του, παραμένει πάνω από έναν χρόνο …καρά γιαπί, λόγω προβλημάτων, απ’ ότι πληροφορούμαστε, που υπάρχουν στην μελέτη, γεγονός που μπλοκάρει τη συνέχιση των εργασιών. Δεν είναι πρώτη φορά που στη διάρκεια των εργασιών ενός έργου προκύπτουν τέτοια προβλήματα, που το καθυστερούν. Όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για σχολικό συγκρότημα που στεγάζει εκατοντάδες μαθητές και για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες, ή στην προκειμένη περίπτωση έχουν …παγώσει, τα μαθήματα γίνονται σε προσωρινά διαμορφωμένες αίθουσες που τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα. Παρόμοια κατάσταση πάει να διαμορφωθεί και στο συγκρότημα του 3ου-4ου Λυκείου, που ξεκίνησε στα μέσα της περσινής σχολικής χρονιάς. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν -αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και με τις ενδεδειγμένες κινήσεις, παρακάμπτοντας υπαρκτά και σοβαρά εμπόδια- εγκυμονούν κινδύνους για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε αυτά τα συγκροτήματα να μην προλάβουν να δουν τα ανακαινισμένα σχολεία τους, πριν «ξεσκολήσουν». Και δεν μιλάμε για τους τελειόφοιτους αλλά ενδεχομένως και για τα …πρωτάκια! Η κατάσταση αυτή χρήζει συντονισμένων ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων για να ξεκολλήσει, ως θέμα προτεραιότητας που δεν σηκώνει καμιά περαιτέρω αναβολή. Δυστυχώς αυτό θα πρέπει να το διαχειριστεί με το… καλημέρα η νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης και για να συμβεί αυτό θα πρέπει από τώρα να υπάρξει ενημέρωση από τους αποχωρούντες στους νέους που θα αναλάβουν να λύσουν το …γόρδιο δεσμό, όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι κρίμα πάντως να αφεθούν οι σοβαρότατες αυτές παρεμβάσεις που περίμεναν δεκαετίες ολόκληρες για να συμβούν, στην τύχη τους και στα αδιέξοδα που προέκυψαν!

Μα.Μ.

Το φίδι το σκοτώνουν Γενάρη μήνα!

Έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ακόμη κάποιοι αντιδικούν με τη σταυροδοσία, προκαλώντας όχι τόσο με την ενέργεια της επαναμέτρησης των σταυρών, που είναι θεμιτό να κάνει κάποιος που νομίζει ότι αδικήθηκε, όσο με τη δημοσιότητα που συντηρείται τόσο καιρό γύρω από το θέμα. Γιατί η συντήρηση αυτού του θέματος εξελίσσεται σε αντιδικία συνυποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα της δημοτικής αρχής, μιας και τέτοιες καταστάσεις λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και ενδεχομένως και… διαλυτικά. Όπως επίσης δεν βοηθούν και οι διάφορες διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις θέσεις που προορίζονται ή φιλοδοξούν να πάρουν κάποιοι από τους νεοεκλεγέντες συμβούλους. Βέβαια ο νέος δήμαρχος Στρ. Κύτελης, για την παράταξη του οποίου γίνεται ο λόγος, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και κρατά διακριτικές …αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, αν και όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε μια «ωραία ατμόσφαιρα», για να θυμηθούμε την χαρακτηριστική κινηματογραφική ατάκα του Ηλιόπουλου! Επειδή τέτοιες καταστάσεις και για διάφορες αιτίες είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και στο μέλλον, νομίζουμε ότι καλό είναι με τον τρόπο του να βάλει τέλος σε αυτόν τον …διαγκωνισμό πριν γίνει πρόβλημα και για τον ίδιο. Άλλωστε, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «το φίδι το σκοτώνουν Γενάρη μήνα», γιατί μετά όταν θα βγει από το… λήθαργό του θα είναι πλέον αργά! Και μιλώντας για …φίδι, προφανώς εννοούμε την εικόνα που εκπέμπεται και όχι κάποιον από τους …αντιδικούντες, για να μη παρεξηγηθούμε!

Μα.Μ.

Στο καλό Τάκη

Έφυγε από τη ζωή στην αρχή της βδομάδας, ένας από τους τελευταίους μαστόρους καραβομαραγκούς ο Τάκης Ψαραδέλλης. Για όσους πραγματικά θέλουν να θυμηθούν ένα ελάχιστο αποτύπωμα αναφοράς στην τέχνη του Τάκη αλλά και στην πολιτική του πορεία ας αναζητήσουν στην ιστοσελίδα μας emprosnet.gr μια αναδημοσίευση μιας κουβέντας του το 2012 με τον Άρη Κυριαζή. Ο Τάκης είχε διατελέσει Πρόεδρος στο Κεράμι, ενώ η σχέση του με την Αριστερά ήταν βιωματική. Μεγάλες του φιλικές αδυναμίες, με αντίστοιχη ανταπόκριση λόγω ίσως κοινής πασοκικής προέλευσης ο Στέλιος Νέστωρας και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ευχόμαστε στους δικούς του να ζήσουν να τον θυμούνται.

«Ε»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey