Τα δηκτικά 13-07-19

16/07/2019 - 15:10

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκτεταμένες εργασίες ασφαλτόστρωσης δημοτικών δρόμων από το Δήμο Λέσβου, αν και η απερχόμενη δημοτική αρχή παραδίδει τέλος καλοκαιριού. Φαίνεται ότι θέλει πριν παραδώσει στη νέα να έχει να επιδείξει καλύτερη εικόνα στους δρόμους της πόλης. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση δρόμων στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Ακαδημίας, στις εργατικές κατοικίες Χρυσομαλλούσας και στις εργατικές κατοικίες στην περιοχή του Νοσοκομείου. Πρόκειται για πολυσύχναστους δρόμους, που είχαν υποστεί σημαντικές φθορές, η ασφαλτόστρωση των οποίων διευκολύνει την κυκλοφορία, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενισχύει τις υποδομές στη Λέσβο. Σε πολλούς από αυτούς είχε πολλά χρόνια να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση και η βελτίωσή τους αποτελούσε χρόνιο αίτημα των πολιτών που ικανοποιήθηκε.

Η κάλπη έστειλε στη Βουλή δυο νέα πρόσωπα

Η ανανέωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Λέσβου στη νέα Βουλή κατά τα δυο τρίτα, αποτελεί το ξεχωριστό μήνυμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής. Εκτός από τον Χαρ. Αθανασίου, που θεωρούνταν δεδομένη η επανεκλογή του, στη νέα Βουλή έχουμε δυο νέα και ηλικιακά πρόσωπα, που θα εκπροσωπήσουν το νομό μας στο κοινοβούλιο. Ο Γιάννης Μπουρνούς με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Μαρία Κομνηνάκα με το ΚΚΕ θα πρέπει να αποδείξουν ότι επάξια θα εκπροσωπούν τα κόμματα τους, αλλά και τα νησιά μας, που κατά τη γνώμη μας είναι και το πρωτεύον αν θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμα τους στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Έχουν όλα τα προσόντα, αλλά και την οξυδέρκεια να πετύχουν στο έργο τους διεκδικώντας και προβάλλοντας τα τοπικά ζητήματα μέσα από την κοινοβουλευτική τους δράση. Στα αξιοπρόσεκτα των δυο νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας είναι ότι προέρχονται από οικογένειες που έχουν τη δική τους διαδρομή στα πολιτικά πράγματα του νησιού μας και αυτό αποτελεί μια βάση όχι ευκαταφρόνητη. Με τις ευχές μας λοιπόν να επιτύχουν προς όφελος του τόπου μας.

Μα.Μ.

Οι «δικοί» μας άνθρωποι στην κυβέρνηση

Στη νέα κυβέρνηση το βόρειο Αιγαίο εκπροσωπείται από τον Χιώτη Νότη Μηταράκη, που είναι υφυπουργός Εργασίας και το νότιο Αιγαίο από τον Γιάννη Βρούτση υπουργό Εργασίας και τον Μάνο Κόνσολα υφυπουργό Τουρισμού. Η απουσία από το κυβερνητικό σχήμα του Χαρ. Αθανασίου έκανε αίσθηση, αν και για τους καλά γνωρίζοντες το χώρο η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Η Λέσβος ωστόσο δεν ...απουσιάζει αφού ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ κατάγεται από την Αγιάσο. Όμως στο κυβερνητικό σχήμα πέρα από τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Αντ. Διαμαντάρη που κατάγεται από τη Λήμνο, δεσμούς με τη Λέσβο έχει και η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είναι παντρεμένη με τον Λέσβιο πανεπιστημιακό Παναγιώτη Δουκέλλη που κατάγεται από την περιοχή της Θερμής. Άλλωστε η πολιτική καριέρα της κ. Μενδώνη ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη, έδρα του Υπουργείου Αιγαίου, ως ειδικός συνεργάτης της τότε υπουργού κ. Παπαζώη που στη συνέχεια μετακόμισε στο Υπ. Πολιτισμού παίρνοντας μαζί της και την κ. Μενδώνη, που έκτοτε ...παντρεύτηκε και το εν λόγω υπουργείο από τη θέση της Γ.Γ. του υπουργείου, για να επανέλθει τώρα, μετά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμιζόμενη σε υπουργός!

Μα.Μ.

Με την αντιπροεδρία του ...χρύσωσε το χάπι!

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν συμμετέχει ο επανεκλεγείς βουλευτής Χαρ. Αθανασίου, κάτι που για τους παροικούντες της γαλάζιας Ιερουσαλήμ, ήταν αναμενόμενο, αφού ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς ότι θέλει να κυβερνήσει με πρόσωπα της δικής του γενιάς, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στη σύνθεση της κυβέρνησης. Όμως η πρόταση της ΝΔ για το προεδρείο της Βουλής, πέρα από τον πρόεδρο που ήδη ανακοίνωσε τον Κώστα Τασούλα, περιλαμβάνει και τους τρεις αντιπροέδρους, που δικαιούται να εκλέξει η ΝΔ. Και ο Χαρ. Αθανασίου προτείνεται από τη ΝΔ να είναι ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της Βουλής, αποκτώντας έτσι ένα πρόσθετο θεσμικό ρόλο, που νομίζουμε και με την δεδομένη εμπειρία και γνώση που διαθέτει θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της Βουλής. Με την εξέλιξη αυτή μπορεί ο κ. Αθανασίου να μη συμμετέχει στη κυβέρνηση, αλλά η παρουσία του στο προεδρείο της Βουλής του δίνει έναν αυξημένο ρόλο, που δεν είναι ευκαταφρόνητος. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή ο πρωθυπουργός του «χρυσώνει» το χάπι για τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση , που προφανώς θα επιθυμούσε.

Α.Ω.

Η αδιαφορία για το «Σάρλιτζα» συνεχίζεται!

Η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με παρέμβασή της επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της αξιοποίησης του Σάρλιτζα, που η διάσωσή του από τη φθορά του χρόνου είναι το ζητούμενο σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσει και η περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών και συνολικά της κτηριακής και οικοπεδικής έκτασης που το περιβάλλει.

Δυστυχώς το γεγονός ότι το Σάρλιτζα με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Περιφέρειας και ΤΣΑΥ, πέρασε για αξιοποίηση στην πρώτη, αν και πέρασαν 2,5 χρόνια δεν έγινε σχεδόν τίποτα και οι ευθύνες των τοπικών αρχών που εμπλέκονται με την υπόθεση είναι μεγάλες και σοβαρές. Μέχρι πρότινος κατακρίναμε το ΤΣΑΥ, που έχοντας την κυριότητα του εμβληματικού κτιρίου και των πηγών, δεν έκανε τίποτα για δεκαετίες για να το αξιοποιήσει απαξιώνοντας το και αφήνοντας το να καταρρέει. Όμως η ίδια κατάσταση επικρατεί και τώρα που πέρασε στα χέρια ενός τοπικού φορέα, όπως η Περιφέρεια. Όλα κινούνται σε ρυθμούς χελώνας, αφού 2,5 χρόνια μετά τη σύμβαση πολύ λίγα έχουν γίνει, ενώ ακόμη και η αναγνώριση των πηγών, ως ιαματικός φυσικός πόρος, εκκρεμεί από το Υπ. Τουρισμού, ενώ θα έπρεπε ήδη να είχε εξασφαλιστεί. Ο δε φάκελος για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, όπως απάντησε η Περιφέρεια στην εν λόγω αστική εταιρία που ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση, βρίσκεται σε... προετοιμασία, περιμένοντας και τις αναγκαίες εγκρίσεις.

Όλα αυτά συνηγορούν ότι το θέμα του «Σάρλιτζα» δεν ήταν στις προτεραιότητες της Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα και αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Το ζητούμενο είναι αν η αλλαγή της περιφερειακής αρχής θα αλλάξει και τη στάση της στο θέμα αυτό που έχει, κατά γενική ομολογία, κακοφορμίσει!

Μα.Μ.

Τα «συντροφικά» ...μαχαιρώματα έπαιξαν το ρόλο τους!

Το γεγονός ότι το ΚΙΝ. ΑΛ στη Λέσβο δεν κατάφερε για ακόμη μια φορά να εκλέξει βουλευτή δημιουργεί γκρίνιες και προβληματισμό στο στελεχιακό δυναμικό του και στον κόσμο του, για τους λόγους της αποτυχίας, δεδομένου ότι ο στόχος της τρίτης έδρας δεν ήταν ανέφικτος. Και όμως κατάφερε να είναι από τις ελάχιστες εκλογικές περιοχές που κατέγραψε ποσοστά μικρότερα από αυτά των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ενώ δηλαδή είχε με τον κύριο ανταγωνιστή για τη διεκδίκηση της έδρας το ΚΚΕ, διαφορά μιας περίπου μονάδας στις ευρωεκλογές που θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί, τελικά το ΚΙΝ.ΑΛ στο νομό υποχώρησε σχεδόν μισή μονάδα, τη στιγμή που το ΚΚΕ κατέγραψε μια ελάχιστη αύξηση της τάξης μόλις του 0,1% και έτσι την έδρα δικαίως την πήρε! Και ο λόγος είναι ότι το ΚΚΕ, παρά τις διαρροές που είχε και αυτό κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έναν αγώνα συλλογικά με εντελώς νέα πρόσωπα και κράτησε δυνάμεις. Ενώ οι υποψήφιοι του ΚΙΝ.ΑΛ κινήθηκαν ο καθένας τους μεμονωμένα, χωρίς καμιά βοήθεια ούτε από τα αυτοδιοικητικά στελέχη που μόλις πριν ένα μήνα εκλέχτηκαν, αλλά ούτε και από τα κομματικά στελέχη που έλαμψαν διά της απουσίας τους. Φαίνεται επιπλέον να πρυτάνευσαν τα «συντροφικά μαχαιρώματα», που άλλωστε στο χώρο αυτό ευδοκιμούν από το πάλαι ΠΑΣΟΚ και έπαιξαν το ρόλο τους, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια, που με δεδομένο πλέον το μέγεθος του κόμματος έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι για κάποιους που έχουν μια διαδρομή στον συγκεκριμένο χώρο, το πρωτεύον και ο στόχος δεν ήταν να πάρει το ΚΙΝ.ΑΛ την έδρα, γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο το πιθανότερο θα ήταν, όπως αποδείχτηκε και από το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας, αυτήν να την πάρει ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και δεν το ήθελαν. Είναι, όπως αποδεικνύεται, ισχυρές οι αντιπάθειες στο χώρο και απ’ ότι φαίνεται λειτούργησαν για να χαθεί η έδρα. Βέβαια στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξε ρόλο και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου και ότι δεν είχε Λημνιό υποψήφιο, αλλά και οι διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως σε αυτές τις εκλογές προς ΝΔ που συνέβαλλαν να καταγράψει πτωτικά ποσοστά σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ένα μήνα μόλις πριν! Με αυτά και με εκείνα για μια ακόμη τετραετία ο χώρος έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αυτό δεν προμηνύει καλά μαντάτα!

Μα.Μ.

«Πλήρωσε» και αμαρτίες άλλων...

Η αλλαγή της έδρας στο ΣΥΡΙΖΑ, για τους καλά γνωρίζοντες το χώρο, ήταν από τα πιθανά ενδεχόμενα που έπαιζαν από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, που αναμενόταν βλέποντας κανείς τους υποστηριχτές από το χώρο του νεοεκλεγέντα βουλευτή Γιάννη Μπουρνού. Σε αυτήν την εξέλιξη προφανώς και συνέβαλλε και η κοινοβουλευτική παρουσία και δράση του τέως πλέον βουλευτή Γιώργου Πάλλη, που δεν φαίνεται να ικανοποιούσε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την διαφορετική προσέγγιση που φαίνεται να έχει ο ίδιος για τη δραστηριότητά του, όπως είχαμε και εμείς την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, όταν επικοινώνησε μαζί μας για να μας επιπλήξει για την κριτική μας. Δυστυχώς για τον Γ. Πάλλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην είχαν την ίδια άποψη με εκείνον και το έδειξαν στην κάλπη. Όμως για να είμαστε δίκαιοι, πέρα από την όποια κριτική για το κοινοβουλευτικό του έργο, ο ίδιος ως ο κυβερνητικός βουλευτής «πλήρωσε» και για τις κυβερνητικές ευθύνες και παραλείψεις που κάθε άλλο παρά δικές του είναι. Κυρίως για το πως διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το προσφυγικό, αλλά και άλλα τοπικά ζητήματα για τα οποία εμφανιζόταν εκτεθειμένος και... απολογούμενος! Όμως ο Γ. Πάλλης δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, γιατί κάποια από τα βασικά τοπικά στελέχη που έχουν επιρροή στο χώρο, προτίμησαν άλλες επιλογές... εγκαταλείποντας τον στη βεβαιότητα της επανεκλογής του και έτσι το μοιραίο συνέβη! Η κριτική, όσο αυστηρή και να είναι, πάντα βοηθά αυτόν που την παίρνει στα σοβαρά και διορθώνει λάθη ή παραλείψεις, γιατί αν περιμένεις τους ...αυλοκόλακες να σε βοηθήσουν αυτοί το μόνο που θα κάνουν είναι να αλλάξουν «αυλή»!

Μα.Μ.

Άλλο η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας...

O «Kλεισθένης», πέρα από τις αλλαγές που έφερε στον τρόπο εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, θεσμοθέτησε και μια σειρά άλλα ζητήματα, που μπορεί να μην έτυχαν της δημοσιότητας του εκλογικού νόμου, αλλά δεν παύουν να είναι σημαντικά, ειδικά σε περιοχές όπως η Λέσβος. Η νέα κυβέρνηση έχοντας πλέον την εικόνα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και του γεγονότος ότι σε πολλές περιπτώσεις ελέω αναλογικής η πλειοψηφία μιας αυτοδιοικητικής αρχής απαιτεί συναινέσεις και συνεργασίες περισσότερων των δυο παρατάξεων, ανακοίνωσε ότι θα κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο, προκειμένου να τονώσει την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, δίνοντας κάποιες περαιτέρω ...εξουσίες για αποφάσεις στους δημάρχους και περιφερειάρχες. Όμως στο όνομα της τόνωσης της κυβερνησιμότητας, που ενδεχομένως να χρειάζεται για να μπορούν να παρθούν αποφάσεις γρήγορα, επιχειρείται από ότι διαρρέεται να αλλάξουν και κομβικής σημασίας θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες.

και άλλο να γίνουν οι κοινοτάρχες ...επαίτες!

Ο «Κλεισθένης» έδωσε κάποιες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια και ένα ελάχιστο προϋπολογισμό να διαχειριστούν και να μην τα περιμένουν όλα από τις βουλές του δήμου. Η αλλαγή αυτή να αποκτήσουν αρμοδιότητες και προϋπολογισμό οι κοινότητες αποτέλεσε κίνητρο να ανακατευτούν κάποιοι άνθρωποι με τα χωριά τους και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά των χωριών τους. Όμως αν αυτό αλλάξει και κουτσουρευτούν και αυτές οι ελάχιστες αρμοδιότητες και οι όποιες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων έχουν μόνο γνωμοδοτικό προς το δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό, όπως προβλεπόταν, τότε πρόκειται για ανατροπή που ...ξεφεύγει και δεν αφορά την κυβερνησιμότητα, αλλά την εμμονή κάποιων δημάρχων, κυρίως κεντρικών δήμων να μην έχουν στα πόδια τους, προέδρους των κοινοτήτων να απαιτούν, αλλά να ...επαιτούν! Τα χωριά όμως έχουν ανάγκες και φροντίδα για τα πολύ βασικά τα οποία δεν μπορεί να είναι κάθε φορά αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη δημοτική αρχή. Σε τελική ανάλυση έχει πολλά άλλα να ασχοληθεί η κάθε δημοτική αρχή, αφήνοντας την ...καθημερινότητα να την διαχειριστούν οι κοινοτάρχες που γνωρίζουν καλύτερα τις όποιες ανάγκες. Καλή η όποια ενίσχυση της κυβερνησιμότητας, αλλά όχι μαζί με τα ...ξηρά να καούν και τα ...χλωρά;

Μα.Μ.

Μίλησε για ναυτιλία, αλλά ξέχασε τη νησιωτική πολιτική

Στην τελετή παραλαβής -παράδοσης στο Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο νέος υπουργός Γ. Πλακωτάκης έκανε εκτενή αναφορά στα της ναυτιλίας, αλλά δεν είπε λέξη για νησιωτικές πολιτικές που πάντα αποτελούν ζητούμενο για τις κυβερνητικές πολιτικές. Το γεγονός αυτό έκανε αίσθηση και προβληματίζει αν αυτό αποτελούσε συνειδητή επιλογή ή παράλειψη που αναμένεται να διορθωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός, που να σημειώσουμε ότι το υπ. Ναυτιλίας είναι το μόνο που δεν έχει ούτε έναν υφυπουργό, αν και ήταν τομεάρχης της ΝΔ για το Ναυτιλίας, με αναπληρωτή τον δικό μας Χαρ. Αθανασίου, δεν έκανε καμιά αναφορά ούτε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο που τόσο ...ντόρο έκανε η απελθούσα κυβέρνηση. Όλα αυτά φαίνεται να έχουν ανησυχήσει και τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Ν. Π., που εύλογα αναρωτιούνται πως θα αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση την κυβερνητική αυτή δομή που εδρεύσει στη Μυτιλήνη. Αυτό που πάντως μέχρι στιγμής έχει λεχθεί και μάλιστα από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη λίγες μέρες πριν τις κάλπες από τη Σάμο είναι ότι η νησιωτική πολιτική για τη νέα κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και στον νησιωτικό ΦΠΑ, αλλά ότι σχεδιάζει ειδικά μέτρα για τα νησιά σε διάφορους τομείς. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τις ενέργειες και τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης για τα νησιά μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής , χωρίς καμιά αμφιβολία. Όπως και την αξιοποίηση της Γ.Γ. Αιγαίου που πάντα παραμένει ζητούμενο. Ιδωμεν!

Μα.Μ.

Ελπίζουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα;

Σήμερα πρωί-πρωί καταφθάνει στη Μυτιλήνη, όπως μας ενημέρωσε το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Μόρια και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων και αρχών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης από την Χαλκιδική που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες λόγω του έκτακτου φαινομένου που προκάλεσε επτά θανάτους και πολλές υλικές καταστροφές επιλέγει να ρθεί στη Λέσβο με προτεραιότητα να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση της Μόριας. Θέλουμε να ελπίζουμε με όσα πρώτα έχουν διαρρεύσει από τα κυβερνητικά χείλη, ότι μπορεί το νησί να αναμένει μια άλλη διαχείριση για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού και η επίσκεψη αυτή του υπουργού προϊδεάζει σε μια τέτοια εξέλιξη. Όπως έχουμε επισημάνει στη Μόρια θα φανούν τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και ελπίζουμε να μας εκπλήξουν ευχάριστα. Αναμένουμε λοιπόν!

Μα.Μ.

Κολιός και κολιός…

Το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διέπονται πρακτικά από καθεστώς μονοπωλίου μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσφερόμενες τιμές και την εξυπηρέτηση των νησιωτών είναι κάτι που το έχουμε γράψει επανειλημμένα. Το περίεργο είναι όμως, ότι ενώ πρόκειται πρακτικά πλέον για ένα «μαγαζί», η εξυπηρέτηση ποικίλει από φίρμα σε φίρμα. Έτσι η συμπεριφορά, η ευγένεια και ο βαθμός εξυπηρέτησης του προσωπικού στα πλοία της BLUE STAR απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη (μη) εξυπηρέτηση της HELLENIC SEAWAYS. Προφανώς, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, πρόκειται για κατάλοιπα της διαπαιδαγώγησης και των εντολών για προτεραιότητες που είχαν τα πληρώματα κάθε εταιρείας πριν την συγχώνευση, που έχουν μείνει, αλλού για να εξυπηρετούν και να γίνονται άξια επαίνου και αλλού για να …ταλαιπωρούν. Ίσως η ενιαία πλέον διοίκηση της εταιρείας να μπορούσε να «μπολιάσει» θετικά την νοοτροπία του προσωπικού σε όλο τον όμιλο και να μην αφήσει να εξομοιωθούν τα πάντα προς το χειρότερο πρότυπο.

Ένα ακόμα πρόβλημα

Και μιας και αναφερόμαστε στα ακτοπλοϊκά και στις συνέπειες του μονοπωλίου να ακόμα μια παράμετρος. Ελλείψει ανταγωνισμού οι εταιρείες χρησιμοποιούν κατά κανόνα στις γραμμές του Αιγαίου πλοία που είχαν παλαιότερα χαρακτήρα κυρίως «ημερόπλοιων». Με αποτέλεσμα οι καμπίνες στα πλοία αυτά να είναι αναλογικά πολύ λίγες, οπότε ακόμα και σε κανονικές περιόδους -για περιόδους αιχμής ούτε συζήτηση- το να βρει κανείς κρεβάτι για το πολύωρο ταξίδι του να ισοδυναμεί με το να κερδίζει …λαχείο!

Π.Μ.

Φιλόδοξος στόχος

Ενόψει αναδιάταξης μετά το πέρασμα στην αντιπολίτευση, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε στόχο μέσω σχετικής καμπάνιας να εγγράψει στην οργάνωση του κόμματος μέλη σε αναλογία 10% επί του συνόλου των ψηφοφόρων. Στόχος κατά την άποψή μας μη ρεαλιστικός, που με δεδομένη την οργανωτική τους πείρα η πλειοψηφία των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες, ακόμα και σε περιόδους που η βούληση των πολιτών για οργανωμένη δράση ήταν πολύ πιο έντονη, εθεωρείτο διεθνώς ως μεγάλη επιτυχία σε ένα μαζικό κόμμα τα μέλη του να φτάνουν ακόμα και το 3% των ψηφοφόρων. Οπότε, δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε κάποιοι από την ηγετική ομάδα …κουράστηκαν από τις ευθύνες καθοδήγησης ενός μαζικού κόμματος και ονειρεύονται την ανεμελιά του …γκρουπούσκουλου είτε ο στόχος απλά ανακοινώθηκε για λόγους εντυπωσιασμού και ως κατεύθυνση ανοίγματος των θυρών των οργανώσεων.

Π.Μ.

Μας είναι αδιάφορος

Κάποια τοπικά μέσα αλλά και αρκετοί συμπολίτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραίτηση από την θέση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ του κ. Μαλέλη, λόγω των διαφωνιών που ισχυρίστηκε ο ίδιος ότι είχε με την Πρόεδρο του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα εμφάνισαν το γεγονός ως δυσμενές περνώντας το μήνυμα ούτε λίγο ούτε πολύ ότι χάνουμε από την ηγετική ομάδα ενός κόμματος έναν «δικό μας άνθρωπο». Για εμάς που θεωρήσαμε και θεωρούμε απαράδεκτη την συμπεριφορά του συγκεκριμένου κυρίου να ανακοινώσει υποψηφιότητα ως Περιφερειάρχης και μόλις δεν του βγήκαν τα σενάρια ή μόλις άλλαξε προσωπική στρατηγική να τραβήξει «για άλλες πολιτείες» αφήνοντας σύξυλους κάποιους υποστηρικτές του, το τι κάνει ο κ. Μαλέλης πλέον μας αφήνει αδιάφορους. Άσε που η συγκεκριμένη τότε επιλογή του μάλλον συνολικά για τον τόπο βγήκε σε καλό! Και ο νοών νοείτω!

Π.Μ.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον

Δυο νέοι άνθρωποι, που σύμφωνα με όσους τους γνωρίζουν καλά έχουν πέρα από τα νιάτα και σημαντικές ικανότητες, η Μαρία Κομνηνάκα και ο Γιάννης Μπουρνούς είναι οι νέοι βουλευτές του νομού μας. Είναι λογικό να περιμένουμε πολλά από αυτούς στην ανάδειξη των προβλημάτων των κατοίκων των νησιών μας και θα παρακολουθήσουμε τη δράση τους με ενδιαφέρον. Άλλωστε ένα άλλο κοινό στοιχείο που διαθέτουν είναι ότι και οι δύο διαδέχθηκαν βουλευτές που δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δραστήριοι στη κατεύθυνση αυτή, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Π.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey