
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Πως βγαίνει η "κόκκινη πέτρα Μιστεγνών»
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Λουτροπόλεως Θερμής με οδηγητές του εκπαιδευτικούς της μονάδας και την διεύθυνση πραγματοποίησαν επίσκεψη στο λατομείο και το εργοστάσιο Αφεντούλη στις Νέες Κυδωνίες Λέσβου προκειμένου να μάθουν πως βγαίνει η κόκκινη πέτρα των Μιστεγνών.
«Περπατάμε επάνω τους και τις βλέπουμε κάθε στιγμή μπροστά μας. Μιλάμε για τις περίφημες κοκκινωπές πέτρες Μιστεγνών, (που βρίσκονται σε όλη την περιοχή Μιστεγνών - Ν. Κυδωνιών) και έχουν γίνει πλέον ένα με το λεσβιακό τοπίο. Κι όμως ελάχιστοι τις λογαριάζουν σαν ένα μοναδικό προϊόν του τόπου μας, που διαθέτει μάλιστα και ένδειξη γεωγραφικής προέλευσης» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.
Έτσι την περασμένη εβδομάδα η εκπαιδευτική κοινότητα γνώρισε πως εξορύσσεται η πέτρα αυτή στο λατομείο του Γ. Αφεντούλη στις Νέες Κυδωνίες. Ξεναγός ο κ. Γιάννης , που εξήγησε πως έσπαγαν παλιά οι βράχοι με σφήνες και πως σπάνε σήμερα, πως μεταφέρονται στο εργοστάσιο, που βρίσκεται δίπλα, όπου γίνεται η κατεργασία τους.
Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν τους τεράστιους βράχους να κόβονται με πριονοκορδέλα, έμαθαν ποιά προϊόντα δίνει, που «ντύνουν» δρόμους, πλατείες, αυλές σχολείων, όψεις κτιρίων και πολλές άλλες κατασκευές. Και φυσικά θαύμασαν την καλλιτεχνική δουλειά κάποιων μαστόρων στο εργοστάσιο και τα καλλιτεχνήματά τους.
Ακούραστος, όπως χαρακτηρίζεται, ο κ. Γιάννης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε απ’ τους μαθητές για δύο περίπου ώρες μιλώντας τους διεξοδικά για το πώς έστησε την επιχείρησή του, σε ποιες περιοχές εξάγονται τα προϊόντα που βγάζει, σε ποιες πόλεις της χώρας έχουν «ντυθεί» δρόμοι και πλατείες με την κοκκινωπή πέτρα, που παράγει.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη η κ. Δέσποινα, η σύζυγός του, κέρασε τους επισκέπτες κέρασε νοστιμότατα γλυκά. «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα μοναδικό Λεσβιακό προϊόν. Τον ευχαριστούμε θερμά -για άλλη μια φορά- για όλα» καταλήγει το δελτίο Τύπου .