Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μουσικές συνεργασίες
Ένας Τούρκος συνθέτης ενδιαφέρθηκε για τη δουλειά που κάνει η Πολιτιστική Εταιρεία «Τα Φώτα Απέναντι» και τους έδωσε τραγούδια του για να τα μελοποιήσουν. Αυτό μας είπαν τα μέλη της μετά και την επίσκεψή τους στην Καππαδοκία. Κάθε ταξίδι φέρνει και μια τουλάχιστον συνεργασία και αυτό ισχύει, καθώς φαίνεται, για τους συγκεκριμένους μουσικούς, που αν μη τι άλλο στοχεύουν στην επαφή με το διαφορετικό.

Μουσικές συνεργασίες (2)

Όπως μας είπαν, άλλωστε, είναι ήδη στη φάση των προετοιμασιών για την 5η Συνάντηση ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν στο Δήμο Ευεργέτουλα. Φέτος, θα συνεργαστούν χάριν της εκδήλωσης με το δημοσιογράφο, συγγραφέα και στιχουργό Πάνο Σταθόγιαννη, που όπως λένε είδε τη δουλειά τους στο Facebook και αποφάσισε να τους γράψει ένα τραγούδι.
Β.Χρ.

Κάνει τη διαφορά…

Ένας άσσος μάς ξέφυγε κατά την αντιγραφή απ’ τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου, στο Τοπικό Διαμέρισμα της Φίλιας, μειώνοντας έτσι κατά 100 τούς σταυρούς που πήρε στην Τοπική Κοινότητα ο Σταύρος Σκαλοχωρίτης. Ο άσσος αυτός, όμως, όταν προστεθεί, του δίνει 129 αντί για τους 29 σταυρούς που γράψαμε, και εννοείται πως κάνει και τη διαφορά, αφού τον εκλέγει πρόεδρο του χωριού του.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Λιομάζωμα με κουνούπια

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η παρατεταμένη καλοκαιρία σε ολόκληρη τη φύση και πρωτίστως στους ανθρώπους. Που εν προκειμένω στη Λέσβο, όπως κάθε Νοέμβρη, ξεκίνησαν την ελαιοσυλλογή.
Με τη διαφορά, όμως, ότι φέτος, δεδομένης και της καλοκαιρίας, ο καρπός μαζεύεται συντροφιά με… σμήνη κουνουπιών, με ό,τι αυτό έχει ως επίπτωση σε όποιον τολμά να βγει στην ύπαιθρο.
Κάποιοι, μάλιστα, μετά τις επιθέσεις των εντόμων που δέχτηκαν και τα σημάδια που τους άφησαν, αναβάλλουν για μετά τα πρώτα κρύα τη συνέχεια της δουλειάς τους. Δε λέει να πας για λάδι και να βγεις με σπυριά…
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι καλύτερες εντυπώσεις

Αναγνώστριά μας, που ο γιος της διαμένει προσωρινά στη Σμύρνη, μας μετέφερε την εμπειρία του απ’ το τελευταίο του ταξίδι απ’ τη Μυτιλήνη στο Δικελί, την προηγούμενη Τετάρτη. Το καραβάκι, όπως μας είπε, ήταν γεμάτο από Τούρκους, που αναχωρούσαν απ’ τις ολιγοήμερες διακοπές τους στη Λέσβο με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Κι όχι, όπως μας τόνισε, μόνο για το νησί, τα τοπία και τα προϊόντα, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους και τους τρόπους τους.
Μια νέα παρακαταθήκη για το χτίσιμο καλών σχέσεων γειτονίας έχει ήδη ξεκινήσει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι «σκαφάτοι»

Πέρασε το καλοκαίρι και η αρχή του φθινοπώρου, άδειασε σχεδόν από σκάφη και η καινούργια μαρίνα της Μυτιλήνης. Παρ’ όλα αυτά, ο καλός καιρός που συνεχίζεται, επιτρέπει σε μερικούς ιδιοκτήτες σκαφών να απολαμβάνουν ακόμη ορισμένα ηλιόλουστα πρωινά στο κατάστρωμά τους. Και έτσι η αίσθηση των διακοπών συνεχίζεται γι’ αυτούς, όπως και για άλλους, που δεν έχουν μεν σκάφος, βρίσκουν όμως άλλους τρόπους να χαρούν τις καλές μέρες.
Β.Χρ.

Τρέχουν για το… τίποτα

Συνέλευση για το πώς θα κινηθούν είχαν προχθές το απόγευμα και οι δάσκαλοι της Λέσβου, που συναντήθηκαν στη Μυτιλήνη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισαν και αυτοί να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας. Είναι, άλλωστε, πολλοί αυτοί που υπηρετούν στο νησί ως αναπληρωτές και παρ’ όλο που διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στα σχολεία τους, δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ευρώ από τους μισθούς τους. Μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε έρθει καν η σύμβασή τους και έτσι δεν ήξεραν ούτε υπό ποιες συνθήκες έμπαιναν στις σχολικές αίθουσες.
Β.Χρ.

Πάμε… Αγιάσο

Και μια που λέμε για καλό καιρό, αύριο Κυριακή ο Ορειβατικός - Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου «Ορειάς» διοργανώνει μια βόλτα σε μονοπάτια της Αγιάσου, μέχρι τον Όλυμπο και πίσω. Όσοι έχουν διάθεση για μία τρίωρη περίπου - ή εναλλακτικά για μία μιάμισης ώρας - διαδρομή, μπορούν να πάνε στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης στις 10 το πρωί, για να ξεκινήσουν μαζί με τα μέλη του Συλλόγου. Είπαμε, ο καιρός, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προσφέρεται.
Β.Χρ.

«Τασάκια στον ορίζοντα»

Μάλλον θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πάλι τασάκια στα τραπέζια και τους πάγκους των καφέ, των μπαρ και των χώρων εστίασης. Σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», που τιτλοφορείται… «Τασάκια στον ορίζοντα», ο υπουργός Υγείας υπαινίχθηκε την ελαστικοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου. Και η αλήθεια είναι πως, και στη Μυτιλήνη, τα τασάκια είχαν εξαφανιστεί από το Σεπτέμβριο που ίσχυσε ο νόμος. Ήδη, όμως, έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους, αν και ευτυχώς ο καιρός μέχρι στιγμής έχει ευνοήσει τους καπνιστές, που δεν κρυώνουν αν χρειαστεί να καπνίσουν έξω.
Β.Χρ.

Και η «Συνύπαρξη»

Συνεχίζεται η προσπάθεια για συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται για εγγύηση, προκειμένου να μην οδηγηθεί στη φυλακή ένας Τσιγγάνος πατέρας οκτώ παιδιών, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί δικαστική απόφαση για παράβαση του ΚΟΚ. Η κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» διέθεσε το ποσό των 200 ευρώ για να ενισχύσει την προσπάθεια. Συνολικά απαιτήθηκε το ποσό των 4.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύφθηκε από προσφορές μοναστηριών του νησιού και εθελοντικών συλλόγων.
Πελ.Γ.

Ακόμη… να απολυθεί

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το σκάνδαλο προμήθειας οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και μπορεί εδώ και δυο - τρία χρόνια να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες σε βάρος ενός διοικητικού υπαλλήλου του ιδρύματος -ο οποίος, μάλιστα, ομολόγησε μέρος της ευθύνης-, όμως οι διαδικασίες οριστικής απόλυσής του δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί! Ο υπάλληλος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και η υπόθεσή του είναι κάπου ανάμεσα στο Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο τη 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Δηλαδή συνεχίζει να παίρνει κάποιο μέρος - έστω - του μισθού του! Στον ιδιωτικό τομέα, ο υπάλληλος αυτός θα είχε φύγει από την πρώτη μέρα…
Πελ.Γ.

Πινακίδες…

Συνεχίζονται οι εργασίες τής ΔΕΥΑΜ που έχουν κόψει στα δύο την οδό Υακίνθου στη Χρυσομαλλούσα. Επειδή, όμως, ο δρόμος αυτός συνδέεται με πολλούς άλλους παρόδιους, θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να είχαν τοποθετήσει πινακίδες για τους οδηγούς, που να τους παραπέμπουν σε άλλους δρόμους και όχι να φθάνουν ξαφνικά να βρίσκονται… μπροστά στα έργα. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κομφούζιο μέχρι να βγουν τ’ αυτοκίνητα από το λαβύρινθο των στενών της Χρυσομαλλούσας.
Πελ.Γ.

Έκθεση αυτοκινήτων
Όσο πάνε αυξάνονται τα αυτοκίνητα… προς πώληση στο πάρκινγκ μπροστά από το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης. Το σημείο αυτό τείνει να μετατραπεί σε μόνιμη… «έκθεση αυτοκινήτων», αφού κανείς δεν ασχολείται για να κάνει ελέγχους αλλά και για να επιβάλει πρόστιμα στους παραβάτες. Όσα έργα νέων πάρκινγκ και να γίνουν στην πόλη, αν δε γίνουν έλεγχοι για να μην καταλαμβάνουν τους χώρους αυτούς κάποιοι για άλλους σκοπούς… ποτέ δε θα είναι αρκετά.
Πελ.Γ.

Απεργιακό δελτίο
Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν οι εκλογές και αρχίζουν οι απεργίες.
Χθες Παρασκευή απεργούσαν οι εργαζόμενοι στους δήμους με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την Τρίτη ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι ναυτικοί με απόφαση της ΠΝΟ και στο χορό των απεργιών μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί τις επόμενες ημέρες. Σε τρεις εβδομάδες (15 Δεκεμβρίου) είναι προγραμματισμένη απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Συνεπώς, το απεργιακό δελτίο είναι μεγάλο και μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού τού 2011 θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Κι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, στη Μυτιλήνη όλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις θα πρέπει να καταλήγουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, μια και δεν υπάρχει άλλο κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης.
Ν.Μ.

Γλυκιά η περαίωση

Τελικά δόθηκε παράταση έως τις 29 Νοεμβρίου για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων από το Υπουργείο Οικονομικών. Φαίνεται πως για ορισμένους η περαίωση είναι μια διαδικασία πολύ ελκυστική, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν συγκεντρωθεί στα ταμεία του κράτους 439 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 700 εκατ. ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τρέφει βάσιμες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί.
Ν.Μ.
Έτος εκλογών το 2011
Οι εκλογές για τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης τελείωσαν. Όμως το ‘11 θα είναι επίσης χρονιά εκλογών. Την άνοιξη υπάρχουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια της χώρας και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. στους συνεταιρισμούς. Μεγάλο γεγονός για τη Λέσβο θα είναι και οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Επίσης, πάντα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν βουλευτικές εκλογές, παρά τις περί του αντιθέτου μετεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
Μπορούμε, λοιπόν, από τώρα να πούμε ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey