FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά
Άκρως εντυπωσιακό ήταν το θέαμα της ιππήλατης άμαξας, η οποία έκανε βόλτα στο κέντρο της πόλης χθες το πρωί, μεταφέροντας ένα… νεόνυμφο ζευγάρι για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί μας. Παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, η άμαξα ξεκίνησε τη βόλτα της, περνώντας από διάφορα σημεία της πόλης. Ο κόσμος που τη συναντούσε κοιτούσε εντυπωσιασμένος, ενώ πολλοί έσπευσαν να βγουν αναμνηστικές φωτογραφίες, αφού το θέαμα ήταν πανέμορφο από μια άλλη εποχή και εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Ρίχνουν τους τόνους οι λιμενικοί

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι λιμενικοί, που εκπροσωπούν το συνδυασμό «Όλοι μαζί», αναφορικά με την κόντρα που δημιουργήθηκε με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Σε αυτή, πέφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, επισημαίνοντας πως είχαν «ιδιαίτερο καθήκον ως συνδικαλιστές», να απαντήσουν σε ερώτηση δημοσιογράφου των Αθηνών σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων σε συναδέλφους τους στη Λήμνο και τον Άη Στράτη, η οποία «εκλήφθηκε ως συνδικαλιστική μικροσκοπιμότητα». Όπως τονίζεται, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στηρίζει έμπρακτα τους συναδέλφους που υπηρετούν στη Λέσβο, η οποία  συγκεντρώνει το 80% της δύναμης του λιμενικού σώματος στο Νομό, που είχε και έχει δύσκολο έργο με την έξαρση του μεταναστευτικού. Αναγνωρίζουν μάλιστα την καλή πρόθεση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για την εξασφάλιση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς, αλλά αναφέρουν πως και οι 50 συνάδελφοι που υπηρετούν σε Λήμνο και Άη Στράτη επιτελούν επίσης δύσκολο, φυλάσσοντας τα εθνικά σύνορα και βοηθώντας σε διακομιδές ασθενών, ιδιαίτερα τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Παρακαλούν δε να σταθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δίπλα τους παραδειγματικά, εκπληρώνοντας στο ακέραιο το κοινωνικό του έργο. Τέλος, χαρακτηρίζουν τις όποιες διαφορετικές απόψεις  εντός της Ένωσής τους, ως ένδειξη δημοκρατικότητας και όχι αντιπαράθεσης.

Α.Ω.

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γιαννέλλη

Παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό θέατρο Καλλονής από το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ το συγγραφικό και λογοτεχνικό έργο του Γιάννη Γιαννέλλη. Ομιλητές ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδ. Τρούμπης, ο Σταμάτης Μαλέλλης διευθυντικό στέλεχος του ΣΚΑΙ, και ο φιλόλογος καθηγητής Παν. Αλεξέλλης. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Άρης Ελευθερίου και τον συντονισμό είχε η Ραλλού Κράλλη. Αποσπάσματα του έργου διάβασε η Μαρία Κέλμαλη. Τίμησαν με την παρουσία τους ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΣΔΙ, ο συνταγματάρχης διοικητής του συντάγματος Καλλονής, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Αστυρακάκης και Ταξιάρχης Βέρρος, οι πρόεδροι Καλλονής και Παρακοίλων, οι πρόεδροι των συλλόγων, ΕΘΟΚ, ΕΥΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, εκπρόσωποι του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και πλήθος πολιτών και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιάννης Γιαννέλλης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πάθος του. Δηλαδή στο γράψιμο. Μια πολιτιστική εκδήλωση με έντονο πολιτικό χρώμα μια και στα διάφορα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν πριν ή και μετά την εκδήλωση, μόνο λογοτεχνικά θέματα δεν συζητήθηκε…

Σ.Σ.

Ο Θράσος Καλογρίδης στηρίζει Μαλέλλη!   4

Στην Καλλονή και στην παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Γιάννη Γιαννέλλη βρέθηκε την Κυριακή ο Θράσος Καλογρίδης. Με χαμόγελο δέχτηκε το πείραγμά μας περί συγγραφής αλλά και περί ενδεχόμενης στήριξης του Σταμάτη Μαλέλλη. Αλλά στη συνέχεια μίλησε σοβαρά «Ναι, θα στηρίξω τον Μαλέλλη. Γιατί όχι; Μπορεί να είναι Μυτιληνιός, αλλά έρχεται απέξω και τέτοιες περιπτώσεις προσφέρουν πολλά περισσότερα από μας που ζούμε στη Λέσβο. Πάρε παράδειγμα τον Σηφουνάκη. Θα στηρίξω τον Μαλέλλη και γράψ’ το στο ΕΜΠΡΟΣ». Κι εμείς άλλο που δεν θέλουμε. Το σημειώνουμε και αναμένουμε αντιδράσεις. Θετικές ή αρνητικές…

Σ.Σ.

Ντυμένο στα… κόκκινα ήταν χθες το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για χάρη της γιορτής των ερωτευμένων. Οι υπάλληλοι του Θεάτρου είχαν φροντίσει ώστε στην είσοδο του φουαγιέ να υπάρχουν μεγάλες καρδιές σε μπαλόνια, υποδεχόμενοι έτσι τους πολυάριθμους φίλους της μουσικής που βρέθηκαν το βράδυ εκεί για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη.

Εχουν τη σημασία τους!  ρ5

Η επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών της Ν.Δ. που ήλθαν στο νησί μας και μίλησαν επί παντός του επιστητού, είχε τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα, σημειώνει σε σχόλιο του το γραφείο τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ:  "Με αφορμή αυτήν, άρχισαν να γίνονται φανερές σε όλους και σε όλες, οι εσωτερικές διαμάχες, οι παραγκωνισμοί, οι ανταγωνισμοί, οι προσωπικοί σχεδιασμοί  κλπ, των τοπικών της στελεχών." Μόνο που οι όποιοι ανταγωνισμοί και διαγκωνισμοί σε ότι αφορά τα πρόσωπα του κόμματος της ΝΔ στη Λέσβο για να φανούν κάθε άλλο παρά περίμεναν το κλιμάκιο της ΝΔ κεντρικά, ήταν και είναι γνωστοί  και οι συμπάθειες και οι κόντρες δεν κρύβονται.Τώρα αν αυτά αφορούν το κυβερνητικό κόμμα, ή  την τοπική μας κοινωνία είναι άλλου παπά... ευαγγέλιο! Απ τη στιγμή που γίνονται αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού ασφαλώς και οι όποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις όχι μόνο της τοπικής ΝΔ , αλλά οποιοδήποτε κόμματος έχουν τη μικρή ή μεγάλη αξία τους.

Μα.Μ.

Από τα 4 έτη η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση  5

Στη θέσπιση της σταδιακής υποχρεωτικής δίχρονης φοίτησης στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4 ετών προχωρά το υπουργείο Παιδείας, με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σ/ν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.Όπως αναφέρεται στην επίμαχη διάταξη του σχεδίου νόμου, η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, ενώ για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας,  ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.Προφανώς πέρα από το υποχρεωτικό της φοίτησης αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί από τώρα δεδομένου ότι η ισχύς των παραπάνω αποφάσεων θα αρχίσουν από το επόμενο σχολικό έτος θα πρέπει να εξεταστεί και η υποδομή που χρειάζεται , ανά δήμο, για να υποστηρίξει ένα τέτοιο θεσμικό μέτρο. Γι αυτό από τώρα εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους , δήμος Λέσβου εν προκειμένου και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  θα πρέπει να φροντίσουν από τώρα ποιούς αφορά, τι αριθμό νηπίων και σε ποιες περιοχές και ποια ενδεχομένως υποδομή θα χρειαστεί, πέρα ασφαλώς από το εκπαιδευτικό προσωπικό!

Α.Ω.

Κάτι συμβαίνει με τους… χρονοδιακόπτες!  5

Μετά την προ ημερών… συσκότιση της μισής προκυμαίας σε ότι αφορά το δημοτικό φωτισμό, αφού από το Φανάρι ως και την Πλατεία Σαπφούς δεν άναβε τίποτα, προκαλώντας ιδιαιτέρως αρνητικά σχόλια ειδικά σε όσους κινούνταν επί της οδού είτε πεζοί είτε με κάποιο όχημα, προέκυψε χθες και νέα αυτή τη φορά εντός του λιμανιού της Μυτιλήνης. Παρότι το πλοίο της γραμμής αναχώρησε στις 8 το βράδυ, οι πυλώνες του λιμανιού από τη μεριά του Αγάλματος της Ελευθερίας, αλλά και τα φωτιστικά κατά μήκος του λιμενοβραχίονα ήταν σβηστά. Και παρότι είχε νυχτώσει από νωρίς άναψαν τελικά αφού το πλοίο είχε πια χαθεί από τον ορίζοντα, εγκαταλείποντας ως και την Κράτηγο. Παρά το… σκοτάδι, αρκετός κόσμος έκανε πάντως την καθιερωμένη βόλτα του ως το φάρο.  Η ξαφνική φωταγώγηση του χώρου γύρω στις 9 προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ειδικά στη νεολαία που βρισκόταν εκεί, συνδυάζοντας γυμναστική και διασκέδαση.

Β.Παπ. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 16:21
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top