FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 8-3-18

Να εξαντληθούν οι δυνατότητες 

Προχτές σχολιάσαμε πως δεν παρατηρούμε κινητικότητα γύρω από το μεταφορικό ισοδύναμο και χθες (με χαρά) διαψευστήκαμε, με την πραγματοποίηση της πρώτης (κλειστής) συνάντησης των στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας με τα νησιωτικά επιμελητήρια για το επίμαχο θέμα. Η δυσπιστία και ημών και των παραγωγικών φορέων για την επιτυχή εφαρμογή ενός μέτρου που να μπορεί πράγματι να διευθετήσει σε κάποιο βαθμό τις χρόνιες ανισότητες του νησιωτικού χώρου και τα μειονεκτήματα, παραμένει. Ωστόσο τούτο δε σημαίνει πως δεν πρέπει (με τη βοήθεια θεωρούμε και των νησιωτών κυβερνητικών βουλευτών) να μην εξαντληθούν οι πιθανότητες και δυνατότητες, να εξασφαλιστεί ένα μέτρο που να διαψεύδει τελικά τις χαμηλές προσδοκίες. Και το μεταφορικό ισοδύναμο που εν πρώτοις μοιάζει πολύ με ένα… επίδομα και χτύπημα στην πλάτη για την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ, να γίνει κάτι που να βοηθά πράγματι την καθημερινότητα των νησιωτών. Μάλιστα σε αυτό το στόχο θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλλει και η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των νησιωτών εκπροσώπων της. Η οποία ως σήμερα την δυσπιστία της απέναντι σε αυτήν την εξαγγελία της κυβέρνησης, την εκφράζει ως «βεβαιότητα αποτυχίας» της εφαρμογής του μέτρου, ξεχνώντας πως μιλάμε για μία κατάσταση που δεν αφορά την περίοδο μιας κυβέρνησης. Αλλά τη νησιωτικότητα διαχρονικά…

Μ.ΟΡΦ

 

«Ισόρροπη συμμετοχή» (1)

Επ’ ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας γυναίκας, η επιτροπή «Αιγαίο 50:50 ισόρροπη συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου σημειώνει ότι παρά τα σημαντικά βήματα που οι γυναίκες του δυτικού κόσμου έχουν κάνει και παρά την πρόοδο προς την έμφυλη ισότητα που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές ανισότητες, τις οποίες πρέπει να υπερβούμε, εάν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για κοινωνική δικαιοσύνη. Σημαντικό βήμα προόδου θεωρεί την υιοθέτηση από την Ε.Ε. της αρχής της «ένταξης της ισότητας σε όλα τα μέτρα και όλες τις πολιτικές» (gender mainstreaming) , «αφού  συνεπάγεται  ότι  η  προώθηση  της  ισότητας  μεταξύ  των  φύλων  πρέπει να ενσωματώνεται  κατά  τρόπο  σαφή  σε  όλες  τις  πολιτικές  και  τα  προγράμματα της κοινότητας και των κρατών-μελών και  σε  όλα  τα  επίπεδα.» 

Για να καταλήξει: «Όσο το “γυναικείο” θα ταυτίζεται απαξιωτικά με την ιδιωτική σφαίρα, η Δημοκρατία θα έχει φύλο άρρεν. Και η ανατροπή αυτής της κατάστασης συμπεριλαμβάνει όχι απλώς την εμπλοκή περισσότερων γυναικών σε θέσεις εξουσίας, αλλά κυρίως την άρση της απαξίωσης του “ιδιωτικού” και την ολόπλευρη διαχείριση όλων των κοινωνικών προβλημάτων από άνδρες και γυναίκες, μια εξέλιξη που υπόσχεται απελευθέρωση και πλουσιότερη ανάπτυξη και των ανδρών και συμμετοχή ασχέτως φύλου (Παντελίδου-Μαλούτα, 2002).»

 

Και η Εργατική Λέσχη (2)

«Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πολιτικές ισότητας από πλευράς της ΕΕ, οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγω τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων, ανασφάλιστων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Εργατική Λέσχη.

Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων έρχεται να δώσει τη νομική κάλυψη σε σωρεία αντίστοιχων παραβιάσεων.

 Αν.Παζ.

 

162 αιτήσεις πληρώθηκαν στους Βρισαγώτες

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα σχετικά με την πορεία… διευθέτησης των αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου, βάσει της νέας αναθεωρημένης ενημέρωσης του Συντονιστή για το σεισμό Βασίλη Τεντόμα. Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση που εκείνος έκανε στο σύλλογο σεισμοπαθών της Βρίσας, ο κ. Τεντόμας είχε αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι είχαν εγκριθεί μέχρι τότε 198 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης εκ των οποίων είχαν πληρωθεί μόνο 96. Τελικά τα στοιχεία με βάση τα οποία έδωσε τον αριθμό των πληρωμών δεν ήταν πλήρη. Ο ισχύων αριθμός πληρωμών επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης δεν είναι 96 αλλά 162, σημείωσε σε νέα του ενημέρωση και εδώ που τα λέμε, συγχωρείται και από εμάς και από το… κράτος που το «αδίκησε» κατά λάθος Έτσι κι αλλιώς, μόνο εκείνον νιώθουμε σαν εκπρόσωπο του κράτους για τα του σεισμού τους τελευταίους μήνες. 

Α.Ω.

 

Ατυχείς συγκρίσεις (1)

Την εκτίμηση πως η τοπική κοινωνία θα πρέπει (;) να δείξει αντανακλαστικά και ευαισθησία αυτές τις μέρες, ώστε να μην πραγματοποιηθούν μαζικά τα συνήθη ταξίδια προς τα απέναντι παράλια, εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και την τροπή που πήρε η υπόθεση. Με μια ανακοίνωση που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης δημοσιοποίησε την επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του, του συλλόγου της Ορεστιάδας, κ. Αθανάσιο Σιγρέκη, ζητώντας διευκρινήσεις ως προς τη στάση που κράτησε ως φορέας απέναντι στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Το διακύβευμα της επικοινωνίας ήταν η αντίδραση των συμπολιτών μας στην ευρύτερη περιοχή, απέχοντας συνειδητά από την τουρκική αγορά της Αδριανούπολης, απόφαση την οποία ο κ. Σιγρέκης χαρακτήρισε απολύτως αυθόρμητη, ως μια ένδειξη συμπαράστασης, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε καμία επίσημη προτροπή από μέρους του εμπορικού συλλόγου της πόλης. Μήπως τελικά, όμως, η απαίτηση για «εμπάργκο» και προς το Αϊβαλί, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εκπορεύεται από τη διαχρονική διαφωνία των εμπόρων της Λέσβου γύρω από την οικονομική «αιμορραγία» στα απέναντι παράλια;

 

Ατυχείς συγκρίσεις (2)

Εκείνο που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, είναι πως η σύγκριση μεταξύ των δύο περιοχών είναι το λιγότερο ατυχής. Κι αυτό διότι μπορεί η αγορά της Αδριανούπολης -όπως και του Αϊβαλιού- να συντηρείται ως επί το πλείστον από Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Τουρκία πραγματοποιώντας κάθε είδους  αγορές, ωστόσο στην περίπτωση της Λέσβου η σχέση αυτή είναι ξεκάθαρα αμφίδρομη. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως μόνο το 2017 αφίχθησαν σε Μυτιλήνη και Πέτρα περισσότεροι από 48.000 Τούρκοι ταξιδιώτες, πραγματοποιώντας τις διακοπές τους σε διάφορες περιοχές του νησιού, σε μια εποχή μάλιστα που ο τουρισμός της Λέσβου έχει πληγεί αισθητά έναντι προηγούμενων ετών. Η αγορά της Τουρκίας, στην οποία μάλιστα όλοι οι φορείς του τουρισμού στο νησί μας έχουν ρίξει σημαντικό βάρος, προσδοκώντας να τη διευρύνουν ακόμα περισσότερο εντάσσοντας σταδιακά νέες προωθητικές καμπάνιες και συνεργασίες, ήταν εκείνη που κράτησε «ζωντανό» τον τουρισμό της Λέσβου τα τελέυταία χρόνια, όταν σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση στις αφίξεις πτήσεων τύπου τσάρτερ από την Ευρώπη. Επομένως, καλό θα ήταν πριν δημιουργηθούν παρανοήσεις ή και παρεξηγήσεις εντός της τοπικής κοινωνίας, να υπάρχει νηφαλιότητα πριν από κάθε δημόσια τοποθέτηση, καθώς επίσης κριτική σκέψη και πολύπλευρη αξιολόγηση μιας ιδιάζουσας κατάστασης, όπως αυτή που διαμορφώνεται με την Τουρκία, δίχως υπερβολές και μεγαλοστομίες. Γιατί ένα τέτοιου τύπου «εμπάργκο» πιθανότατα να έχει συνέπειες και στη δική μας πλευρά και αυτό δεν νομίζουμε ότι είναι επιθυμητό στην παρούσα συγκυρία...

Β.Παπ.

 

Επιστροφή Γόμου στη ΝΟΔΕ;

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει ότι εσωκομματικές εκλογές θα έχουμε και στην Νέα Δημοκρατία τον Μάιο. Οι οποίες άγνωστο για ποιο λόγο, πραγματοποιούνται έναν χρόνο νωρίτερα δεδομένου ότι βάσει καταστατικού είναι τριετής η θητεία.  Η πρώτη λοιπόν εγκύκλιος που κυκλοφόρησε έδωσε το έναυσμα εκκίνησης ζωηρών συζητήσεων αλλά και αναζητήσεων για τον νέο πρόεδρο. Βάσει του καταστατικού  πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής μπορεί να θητεύσει έως και δύο θητείες. Ο νυν πρόεδρος Στρατής Καραγεωργίου έχει ήδη συμπληρώνει δύο θητείες κι αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, δεν θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Στα αρκετά ονόματα που ήδη συζητούνται είναι κι αυτό του Στρατή Γόμου, από τα παλαιότερα κομματικά στελέχη που έχει θητεύσει επί χρόνια ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Και σίγουρα λόγω της μακράς θητείας και των κομματικών του επαφών, θα είναι ένα από τα φαβορί. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς και σύντομα θα υπάρξουν και άλλα ονόματα που ενδιαφέρονται για την κομματική αυτή θέση. Και σαφώς σημαντικό λόγο θα έχει και ο βουλευτής του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και άλλοι τοπικοί κομματικοί παράγοντες. Ενα είναι το σίγουρο. Δεν θα πλήξουμε!

Σ.Σ.

 

Εξαφανίστηκαν τα σταθμευμένα

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά μετά το θανατηφόρο ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε ένα πεντάχρονο προσφυγάκι, τα παρκαρισμένα οχήματα (κατά βάση εθελοντικών οργανώσεων) που ήταν μέχρι πρότινος σταθμευμένα (στο ύψος του καταυλισμού του Καρά Τεπέ) και στις δύο άκρες της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, εξαφανίστηκαν… Παρ’ όλα αυτά, τα μικρά παιδιά που τρέχουν ασυνόδευτα στους πολυσύχναστους δρόμους της νέας πολιτείας του Καρά Τεπέ, εξακολουθούν δυστυχώς να το κάνουν, με ό,τι κινδύνους εξακολουθεί αυτό να συνεπάγεται.

Μ.ΟΡΦ

 

Να μη δίνουμε όμως δικαιώματα…

Ως προσπάθεια «καλύτερης αξιολόγησης των δαπανών και αξιοποίησης πόρων για την Παιδεία και τον Πολιτισμό», εξηγείται η απόφαση της δημοτικής αρχής να… κόψει το επιτυχημένο «Aegean Docs», που συνδιοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου. Περιμένουμε όμως να δούμε και τις καλοκαιρινές συναυλίες που μπορεί (πάλι) να χρηματοδοτηθούν αδρά από τον Δήμο. Να, σαν κι αυτές του Αργυρού ή άλλων λαϊκών βάρδων για να έχουμε πλήρη άποψη για τις προτεραιότητες του Δήμου Λέσβου και τον επανασχεδιασμό δράσεων που θέλει να προωθήσει!

Μ.ΟΡΦ

 

Από κάποιον που τα ξέρει…

Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» διοργανώνει ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Η κατάσταση στην Αφρική σήμερα και οι αιτίες της μετανάστευσης».

Θα μιλήσει ο συντοπίτης μας, καταξιωμένος δημοσιογράφος Στρατής Αγγελής και θα ακουστούν ζωντανές μαρτυρίες Αφρικανών προσφύγων. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο θεατράκι του ΦΟΜ.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 7-3-18 Δηκτικά 10-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top