FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 27-2-18

Η τηλεϊατρική… μας μάρανε

Έχει δίκιο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που τονίζει ότι η Περιφέρεια αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Όμως μόνο με τις υποδομές, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα. Τελευταία είδηση η πρόθεση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου να εγκαταστήσει σε έξι νησιά, μεταξύ των οποίων και στη Λέσβο, στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, σταθμό τηλεϊατρικής, με χρήματα του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας.

Κακά τα ψέματα, στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, αυτή η έλλειψη δεν είναι τραγική. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του ΚΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, «δεν είμαστε σε μια απομακρυσμένη περιοχή, ούτε είναι σε απόσταση οι ειδικοί. Αν χρειαστούμε κάτι, μπορούμε να απευθυνθούμε στο Νοσοκομείο». Η 2η ΥΠΕ πραγματικά δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό της για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης. Το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, έχει έναν μαστογράφο, που δεν χρησιμοποιείται από τον Νοέμβριο του 2016 γιατί δεν υπάρχει ψηφιοποιητής για τις ψηφιακές μαστογραφίες. Κι ενώ θα μπορούσαν οικονομικά να ανακουφιστούν εκατοντάδες γυναίκες του νησιού που μπορούν να απευθύνονται μόνο στο Νοσοκομείο κατόπιν ραντεβού ή σε ιδιώτες, ο μαστογράφος αρχίζει και βγάζει… ρίζες, ενώ το προσωπικό φοβάται ότι με τόσους μήνες που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, μπορεί να παρουσιάσει και προβλήματα. Αν ποτέ δεήσει δηλαδή η 2η ΥΠΕ να ασχοληθεί ουσιαστικά με το ΚΥ Μυτιλήνης!

Αν.Παζ.

 

Πιστός στο κόμμα παραμένει!

«Παραμένω πιστός στη Νέα Δημοκρατία και θα αγωνιστώ γι’ αυτήν μέχρι τέλος» μου έλεγε προχτές ο Παύλος Βογιατζής όταν τυχαία τον συνάντησα, ξάγρυπνο μάλιστα γιατί όπως μου εξομολογήθηκε, παρακολούθησε την συζήτηση για τη «Novartis» στη Βουλή μέχρι το τέλος! «Τότε γιατί κατηγόρησες την ΝΟΔΕ για ακροδεξιά πολιτική;» η εύλογη απορία. Εκεί ο πρώην βουλευτής διευκρίνισε ότι μίλησε για ακροδεξιά πολιτική, που κινείται πιο δεξιά από την επίσημη γραμμή του κόμματος. Και μου εξήγησε τις διαφορές των πολιτικών. Πάντως για να ακριβολογούμε, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τον ίδιο τον Π. Βογιατζή για όσα καταγράφηκαν ως απόψεις του στη συνέντευξη στο «Ε», πέρα από τις ενστάσεις που διατύπωσαν τόσο η ΝΟΔΕ, όσο και ο βουλευτής της ΝΔ. Αλλά εύλογη και η επόμενη απορία: Το γιατί δεν εμφανίστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του κόμματος για την κοπή της βασιλόπιτας στο «Ηλιοτρόπιο» αλλά και στην Ολομέλεια του κόμματος που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Εξήγησε ότι ο ένας από τους γιους του παντρεύεται και βρισκόταν στην Αθήνα προκειμένου να γνωρίσει τους συμπεθέρους. Παύλο καλορίζικα και να τον χαίρεσαι. Φρόνιμο πάντως, νομίζουμε ότι είναι να μην πάρεις διαζύγιο από το κόμμα που σε ανέδειξε και υπηρέτησες τόσα χρόνια…

Σ.Σ.

 

Τα μαθηματικά μυαλά!

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στα μαθηματικά μυαλά της Λέσβου που το όνομά τους αναγράφεται στους επιτυχόντες του Διαγωνισμού «Ευκλείδης» της Μαθηματικής Εταιρείας, ανάμεσα σε μαθητές όλης της Ελλάδας. Πρόκειται για την Ειρήνη Σιμιτζή από την 3η τάξη του Γυμνασίου Γέρας και τον Γιώργο Συροκώστα της Γ΄Λυκείου του 4ου Ενιαίου Λυκείου Μυτιλήνης.

Η επόμενη φάση του διαγωνισμού, η 35η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» θα γίνει το Σάββατο 3 Μαρτίου. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Αν.Παζ.

 

Κουβέντα για τον ΦΠΑ… 

Πολλά είπε ο βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας ΠΕ ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης που επισκέφτηκε τη Λήμνο το σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως το κόμμα του έχει και συγκεκριμένες προτάσεις-λύσεις για την ενίσχυση ως και του πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, πέρα από αναθέματα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απέφυγε μαεστρικά να πει το παραμικρό για τον μειωμένο ΦΠΑ που έχει ήδη καταργηθεί στο γειτονικό νησί. Δεν είπε κιχ για την ακρίβεια…

Μ.ΟΡΦ 

 

Όταν ο Χρυσοχοϊδης τράβηξε… αυτιά!

Ό,τι άποψη και να έχει κανείς σήμερα για αυτό που απέμεινε ή είναι πια το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το ότι υπήρξε ειδικά κατά τις πρώτες του διακυβερνήσεις, ότι πιο προοδευτικό για τη χώρα. Δεν χρειάζονται ειδικές αναφορές περί αυτού, παρά μόνο ίσως σαν υπενθύμιση, ότι επί των (πρώτων) ημερών του, συνετελέσθη ένας εκρηκτικός κοινωνικός μετασχηματισμός και έμειναν για πάντα στο «χρονοντούλαπο» αναχρονιστικές νοοτροπίες αλλά και νόμοι. Σε όλα αυτά, πρωταγωνιστές ή έστω συνδιαμορφωτές, υπήρξαν και πολλά από τα γηραιά σήμερα στελέχη του άλλοτε κραταιού Κινήματος, τα οποία είναι θλιβερό σήμερα να συζητούν στην κοπή της πίτας της νομαρχιακής τους για τους «μαύρους που λυμαίνονται το νησί» τους «λαθρομετανάστες» και να δικαιολογούν τον συμπολίτη μας που «σήκωσε καραμπίνα». Και αν πρέπει να πει κάποιος ένα «μπράβο» για κάτι που δείχνει πως πάει να γίνει σε αυτό το νέο φορέα, το αξίζουν οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Σπύρος Δανέλλης οι οποίοι προς άγρα… υποστηρικτών δεν «κατάπιαν» αμάσητες αυτές τις αναφορές που προκάλεσαν αμηχανία σε πολλούς παρευρισκομένους, αλλά αντίθετα τις στηλίτευσαν. Και εστίασαν στο ότι το μήνυμα που πήραν οι ίδιοι από τη Λέσβο, ήταν πως αποτελεί έναν τόπο αλληλεγγύης. Όχι ένα «προσφυγονήσι» όπως πολλές φορές εμείς οι ίδιοι λέμε ότι είναι. Ζητώντας από τους παρευρισκομένους να εστιάσουν στο πως (με ποιες πολιτικές) προκλήθηκε αυτό το μεγάλο (πράγματι δεν αντιλέγει κανείς) πρόβλημα στη Λέσβο και όχι στους μετανάστες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μάλιστα δεν δίστασε να αναρωτηθεί πόσο μεγάλος ήταν ο τουρισμός μας πριν το προσφυγικό (ασκώντας δηλαδή κριτική και στην αυτοδιοίκηση), για να καταδείξει πως δεν μπορεί να μας φταίει πάντα ο… άλλος, για το κάθε μας πρόβλημα.

Μ.ΟΡΦ

 

Ανευθυνότητα

Βλέπεις βενζινάδικα με φανταχτερές εγκαταστάσεις, άνετους χώρους, ελκυστικές τιμές, στη θεμιτή προσπάθεια να προσελκύσουν τον πελάτη και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και την ίδια στιγμή, οι αναγκαστικές δωρεάν παροχές που προσφέρονται σε όλα αυτά τα μαγαζιά, προδίδουν μερικούς για τη νοοτροπία της περιφρόνησης στον πελάτη! Τι θέλουμε να πούμε; Μας κατήγγειλαν ότι σε μεγάλο βενζινάδικο του νησιού, το μηχάνημα που δίνει αέρα για να φουσκώνει ο πελάτης τα λάστιχα, εδώ και μήνες είναι χαλασμένο ως προς τις ενδείξεις για την πίεση των ελαστικών. Αποτέλεσμα, ο ανυποψίαστος πελάτης, να νομίζει ότι έβαλε π.χ. 30 PSA και στην πραγματικότητα να έχει βάλει ...45, με κίνδυνο από το να καταστρέψει τα λάστιχα μέχρι και να κινδυνέψει με ατύχημα. Αναρωτιόμαστε, ελέγχει κανείς αρμόδιος τέτοια ακραία φαινόμενα ανευθυνότητας;

Π.Μ.

 

Πηγή έγκυρης πληροφόρησης 

Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας! Στην προσυνεδριακή συνάντηση του «Κινήματος Αλλαγής» που έγινε το Σάββατο, ο βασικός εισηγητής και τέως υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε απόλυτα ενημερωμένος πάνω σε θέματα που αφορούν στη Λέσβο τόσο σε σχέση με το μεταναστευτικό όσο και με διάφορα αναπτυξιακά αιτήματα των τοπικών φορέων. Η απορία των παραβρισκόμενων για την -με λεπτομέρειες- γνώση των θεμάτων από τον τέως υπουργό, λύθηκε όταν αυτός στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του δικού μας «Εμπρός» για να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Σημειωτέον ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι τα τελευταία χρόνια συνδρομητής και καθημερινός αναγνώστης της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας μας.

«Ε»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 24-2-18 Δηκτικά 28-2-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top