FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 21-2-18

Ξεφεύγουν…

Το έχουμε γράψει ξανά και ξανά: Ο (και) επικοινωνιακός ανταγωνισμός μεταξύ περιφέρειας, δήμου και τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, δύναται να κάνει καλό στον τόπο, αρκεί βέβαια να μην ξεφεύγει. Και δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ξεφεύγει, αφού διαπιστώνεται πως ακόμα και για διαδικασίες ή προσπάθειες κατά τις οποίες και οι τρεις φορείς θέλουν να πετύχουν τον ίδιο σκοπό, εντούτοις το κάνουν μέσω… δικών τους δρόμων. Με αποτέλεσμα να κρίνεται επισφαλές το αν θα επιτευχθεί ο ίδιος ο σκοπός. Ας το έχουν υπόψη τους και οι τρεις λοιπόν, για να μη βρεθούμε ξανά στη δυσάρεστη θέση να καταγράφουμε έμμεσες ή άμεσες μεταξύ τους… αλληλοκατηγορίες που σε τελική ανάλυση δεν θα ενδιαφέρουν και κανέναν πλην υμών, αφού οι προσπάθειες για να γίνει κάτι για τον τόπο, θα έχουν αποβεί άκαρπες…

Μ.ΟΡΦ

 

«Aegean Startups 2018» (1)

Αύριο, Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα γίνει ενημέρωση για τον διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου «Aegean Startups 2018» από την Μονάδα Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του ΠΑ στο πλαίσιο του μαθήματος «Επιχειρηματικότητα» του Τμήματος Περιβάλλοντος από τον Αν. Καθηγητή Ι. Χαραλαμπίδη και τη Δρ. Μ. Χατζηαντωνίου.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οι «start ups» (νεοφυής επιχειρηματικότητα) αποτελεί διέξοδο για πολλούς νέους ανθρώπους, αν βέβαια βρουν αυτή την επιχείρηση που θα καλύψει την ανάγκη ή θα δημιουργήσει την ανάγκη της αγοράς. Μια τέτοια ιδέα είναι το «skrutz.gr», όπου μπαίνεις για να βρεις το πιο φτηνό προϊόν και να το επιλέξεις ανάμεσα σε δεκάδες ή και εκατοντάδες μαγαζιά.

Το πετυχημένο μυτιληνιό «fagi» (2)

Άλλη μία είναι αυτή που γεννήθηκε στη Λέσβο, το «fagi.gr». Το 2009, ο Χριστόφορος Σωμαράκης, μαζί με τον 32χρονο σήμερα Νικόλαο Ματσάγγο, που "παραμένει” στο τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή online πλατφόρμα παραγγελίας έτοιμου φαγητού. Όπερ και εγένετο και μάλιστα το capital.gr φιλοξένησε εκτενές αφιέρωμα της πετυχημένης προσπάθειας, την οποία συνέδραμε με τις πολύτιμες γνώσεις του ο Χρήστος Βαλασέλλης. Σε πρώτη φάση το fagi.gr εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο τη Λέσβο. Το 2013, όταν ξεκινούν να δημιουργούνται και άλλες πλατφόρμες όπως π.χ. το e-food.gr, ο Χριστόφορος και ο Νικόλαος «πιάνουν» Χίο. Σήμερα, εννέα χρόνια μετά την πρώτη παραγγελία, το fagi.gr δραστηριοποιείται σε 8 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε: Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη!

Αν.Παζ.

 

Μάσκες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης!

Με μάσκες σε υποδέχονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Λόγω της έξαρσης της γρίπης, της ιλαράς και άλλων επιδημιών, κρίθηκε αναγκαία η χρήση της μάσκας όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και στους επισκέπτες! Έτσι στην πόρτα σε υποδέχονται με μάσκα με την οποία ο κάθε επισκέπτης είναι υποχρεωμένος να φοράει. Πολύ σωστή η ενέργεια της Διοίκησης προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση των εποχικών επιδημιών.

Σ.Σ.

 

Υποψήφιοι κεντροαριστεράς

Κι ενώ στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας οι ζυμώσεις συνεχίζονται με τα γνωστά πλέον ονόματα να …παίζουν, η Κεντροαριστερά στην Λέσβο δείχνει να βρίσκεται εκτός τροχιάς. Διότι για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ενεφανίσθη ο Σταμάτης Μαλέλλης τον οποίον ναι μεν υποδέχθηκε η Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ στα νέα της γραφεία πλην όμως έκτοτε ο … εκλεκτός της παράταξης κινείται αυτόνομα. Περιοδεύει στη Λέσβο, συναντάται με δεξιούς κι αριστερούς, παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις, ενώ από τηλεοράσεως δεν χάνει την ευκαιρία να επιμένει στην άποψη του πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια άποψη όχι πλειοψηφούσα στα στελέχη της Λέσβου μερικά εκ των οποίων μάλιστα εμφανίζονται οργισμένα με τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Και υπάρχει φόβος για τον λόγο και μόνο αυτό, κεντροαριστεροί να προτιμήσουν υποψήφιο από άλλο συνδυασμό! Εκτός εάν αλλάξει ρότα…. Όσο αφορά τον Δήμο βρίσκονται προ έκδηλης αμηχανίας. Διότι ναι μεν ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει εκδηλώσει την βούληση του να είναι υποψήφιος, όμως πολλά στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί από την υποψηφιότητα αυτή. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να βολεύει και τον Π. Ζαφειρίου ο οποίος στοχεύει σ’ ένα αυτοδύναμο ψηφοδέλτιο. Η αμηχανία αρκετών στελεχών της Κεντροαριστεράς, ενδεχομένως και δικαιολογημένη, κρύβεται στην αναμενόμενη τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας με τον είσοδο αναλογικού συστήματος αλλά και το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Κι επειδή ονόματα ακούγονται πολλά, ποντάρεται σε έκπληξη!

Σ.Σ.

 

Αμηχανία στην Αριστερά…

Και στην Αριστερά δεν πάνε πίσω! Ψάχνονται. Ο Στράτος Γεωργούλας ναι μεν δεν ανήκει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο είχε πάρει το χρίσμα το 2014 με αγκαλιές και φιλιά από Τσίπρα και Γλέζο. Αλλά φιλοδοξεί να είναι και πάλι επικεφαλής ψηφοδελτίου που θα μπορέσει να σπάσει τα δεσμά της πολιτικής του πορείας διεισδύοντας μέχρι και στην Κεντροαριστερά. Να εκφράσει δηλαδή όλο τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Δύσκολος στόχος. Πραγματοποιεί επαφές και διαβουλεύεται με γνωστά ονόματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιτυγχάνει το στόχο του. Φιλοδοξίες έχει και ο Γιάννης Ζερδελής ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να τις εκφράζει σε γνωστούς και φίλους προκειμένου να τον πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του. Παλιά καραβάνα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατρός, με μεγάλη διεισδυτικότητα, σαφώς και έχει περισσότερες προοπτικές να εκφράσει το χώρο της Αριστεράς. Κι αν καταφέρει να κάνει ένα γερό ψηφοδέλτιο, ποιος ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει… Στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαθέτουν «βαριά» ονόματα, απλώς περιμένουν τον νέο εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική προκειμένου να δουν τις τάσεις και τις δυναμικές που θα δημιουργηθούν μέσα στον ευρύ προοδευτικό χώρο. Και ανάλογα να επιλέξουν το πρόσωπο που μπορεί αυτές να τις εκφράσει όσο το δυνατόν καλύτερα με την στελέχωση ενός αξιοπρεπούς ψηφοδελτίου. Ή στην χειρότερη περίπτωση να δημιουργηθούν οι όποιες απαραίτητες προϋποθέσεις για ενδεχόμενες εκλογικές συνεργασίες. Πάντως γνωρίζοντας τη μεγάλη μείωση των δυνάμεων τους στο Δήμο Λέσβου, δεν νοιώθουν και ιδιαίτερα αισιόδοξοι….

Σ.Σ.

Κολατσιό «αλληλεγγύης» στη Βρίσα

Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Βρίσας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Κατερίνα Βόλτσιου, εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης για όλους» και πρόεδρος του «Θεομήτωρ». Η οργάνωση προσφέρει από τα μέσα Νοεμβρίου, καθημερινό πρόγευμα στα 52 παιδιά του σχολείου.

Η Μυρσίνη Νικέλλη, η διευθύντρια του σχολείου τους εξήγησε ότι η «Αλληλεγγύη για όλους» «είναι μια οργάνωση η οποία το φροντίζει».

Η διευθύντρια είπε ότι το πρόγραμμα του κολατσιού, δίνει μεγάλη χαρά στα παιδιά. «Συζητώντας μαζί της, διαπίστωσα ότι πέρα από το πρακτικό κομμάτι, που είναι η υγιεινή σίτιση των παιδιών, καλλιεργεί στη συνείδησή τους το «εμείς» την έννοια της συλλογικότητας, κάτι που όπως λέει η Μυρσίνη αποτυπώνεται και στις μεταξύ τους σχέσεις» τόνισε η κ. Βόλτσιου.

Αν.Παζ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά 22-2-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top