FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Η Χίος δείχνει το δρόμο

«Βούλιαξε» από Τούρκους επισκέπτες η Χίος κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 2017, γεμίζοντας έτσι τα ξενοδοχεία της πόλης σε μια περίοδο που δεν συνηθίζεται να υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση. Τα τελευταία χρόνια, το γειτονικό νησί έχει στραφεί προς την αγορά της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη μείωση Ευρωπαίων επισκεπτών σ’ αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι τοπικοί φορείς φροντίζουν να αναδείξουν τη Χίο και ως χειμωνιάτικο προορισμό για την περίοδο των εορτών, καταγράφοντας εντυπωσιακά νούμερα που είναι βέβαιο ότι με συντονισμένες ενέργειες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Στη Λέσβο, μπορεί να παρατηρήθηκε σχετική αύξηση το αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο σε απόλυτα νούμερα ήταν κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με εκείνη της Χίου. Και το σημαντικότερο, δίχως την παραμικρή προωθητική ενέργεια από μέρους μας, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει. Ειδικά όταν στο σύνολό τους οι επισκέπτες του νησιού μας από τα απέναντι παράλια ήταν για το μήνα Δεκέμβριο κατά πολύ λιγότεροι (960) απ’ ό,τι στη Χίο μόνο το τελευταίο διήμερο του έτους (1.177).

Β.Παπ.

 

Ο Σταμάτης Μαλέλλης στην ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ με ανάλυση επικριτική για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ. εμφανίστηκε χτες ο Σταμάτης Μαλέλλης, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του. Απόψεις για το προσφυγικό, απόψεις για την πολιτική της κυβέρνησης, για το Κίνημα Αλλαγής αλλά κυρίως εστιάστηκε στο θέμα των σχέσεων του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι δυνατόν υπουργοί του Κινήματος Αλλαγής να κοιμούνται και να ξυπνούν ότι θα γίνουν υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Κάνουν μονομέτωπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και το θεωρώ λάθος. Είμαι μ’ αυτούς που θέλουν συζήτηση με την Αριστερά. Ξέρω πως η άποψή μου είναι μειοψηφική, αλλά θα τοποθετηθώ στο Συνέδριο». Για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης «Ανεξάρτητος υποψήφιος»! Αναφερόμενος στο προσφυγικό, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή αναφερόμενος στην πρόσφατη πρωτοβουλία της να εμποδίσει τους οικισμούς να τοποθετηθούν στη Μόρια. «Τι ήθελαν δηλαδή, να πεθάνουν οι άνθρωποι»; Μετά απ’ αυτά πώς να μην πέσουν σε κατάθλιψη κάμποσοι εδώ που είχαν επενδύσει στην υποψηφιότητα Μαλέλλη;

Σ.Σ.

 

Για το φόρο διαμονής στα καταλύματα (1)

Το ζήτημα που μας απασχόλησε (και μας απασχολεί) παράλληλα, με τον μειωμένο ΦΠΑ και το οποίο ανέδειξαν με ένταση οι ξενοδόχοι (και) της Λέσβου, ανέδειξε χθες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με αίτημά της στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου: την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την επιβολή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. «Είναι γνωστό ότι μία από τις επιπτώσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος αφορά στον τομέα του τουριστικού. Για το λόγο αυτό  από τους εμπλεκομένους κατ’ αρμοδιότητα  φορείς γίνονται συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες αναστροφής του δυσμενούς κλίματος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν  και αυτό αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα του 2017.

Για το φόρο διαμονής στα  καταλύματα (2)

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα του τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχονται μόλις στο 1% των αντίστοιχων συνολικών εσόδων της χώρας. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι στο προϋπολογισμό του 2018 τα προβλεπόμενα έσοδα που θα προκύψουν από την επιβολή του Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ., το αντίστοιχο εκτιμώμενο ποσό για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τις 740.000 ευρώ (1% επί 74 εκ). […]. Κατά συνέπεια ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις με συνακόλουθη επίπτωση στη δημιουργία δυσμενών συνθηκών ανταγωνιστικότητας και τελικά  να τίθεται ακόμα και θέμα βιωσιμότητας. Εκτιμούμε λοιπόν, ότι ο Φόρος Διαμονής, ενώ έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, θα επιφέρει δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε μία εποχή τις δυσκολίες της οποίας ουδείς δικαιούται  να μη αναγνωρίζει.

Για το λόγο αυτό αιτούμεθα την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον επιβληθέντα από 1-1-2018 Φόρο Διαμονής  και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες», έγραψε στο αίτημά της η κα Καλογήρου προς την Υφυπουργό Οικονομικών. 

Α.Ω.

 

 

Ποδαρικό στις προσλήψεις

Με νέες θέσεις εργασίας ξεκινά το 2018 δίνοντας μικρή ελπίδα στους ανέργους. H Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρά στην πρόσληψη 131 ατόμων με σύμβαση ΙΔΟΧ για τις ανάγκες των Περιφερειακών Γραφείων ή Αυτοτελών Κλιμακίων στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Λέσβου, Ξάνθης, Σάμου και Χίου. Ειδικότητες: ΠΕ Νομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Σπουδών (108), ΠΕ Διοικητικών (12), ΠΕ Μεταφραστών (2), ΤΕ Πληροφορικής (9). Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 18/1/2018.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός ΠΕ Αρχαιολόγου και δύο 2 ΥΕ Ειδικευμένοι Εργατών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών για χρονικό διάστημα 4 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του έργου. Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2018.

Αν.Παζ.

 

Τοπικό Συμβούλιο Νέων… ξανά

Με την ευχή το νέο συμβούλιο που θα προκύψει, να κάνει πράγματι αισθητή την παρουσία του και να αποδείξει ότι ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ), δεν είναι απλά για να… είναι, η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη καλεί για μία ακόμη φορά τους νέους, ηλικίας 18 έως 30 ετών, που επιθυμούν να εγγραφούν και να συνεισφέρουν στις δράσεις του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Λέσβου, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Ως προθεσμία υποβολής ορίζεται η 31/01/2018 και ώρα 2μμ, ώστε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις αρχές  Φεβρουαρίου του 2018. Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων που ενεργοποίησε ο Δήμος Λέσβου, μέσα από τις ποικίλες δράσεις του: Προωθεί την κοινωνική προσφορά των νέων μέσω του εθελοντισμού και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, ενισχύει την οικολογική συνείδηση των νέων και την ευαισθητοποίηση τους στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και διοργανώνει τέλος ημερίδες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν τους νέους.

Α.Ω.

 

«Εξόφθαλμη αδικία»

Για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα ακριτικά και παραμεθόρια νησιά Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας- Φούρνων εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και καλούν την Διδασκαλική Ομοσπονδία να τους υποστηρίξει.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη «Μοριοδότηση Σχολικών Μονάδων», δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ, όπως επίσης και η πρόταση για «Ένταξη Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κατηγορία Δυσπρόσιτα», που δημοσιεύθηκε παραμονές Χριστουγέννων και «προβαίνει σε εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που βρίσκονται και εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία οποιασδήποτε οργανικής λειτουργίας συμβάλλοντας στην απάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της εγκαταλειμμένης υπαίθρου.»

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top