FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δεν υπάρχουν λόγια... 

 

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, εκτελούσα γενική διευθύντρια του «Solidarity Now», και πρώην βουλευτής του Ποταμιού, έφτασε στη Λέσβο για να βοηθήσει στην καταγραφή της πραγματικότητας στο νησί: «Νόμιζα ότι πήγαινα προετοιμασμένη. Ήξερα τους αριθμούς. Έχω επισκεφτεί μερικές από τις φτωχότερες κοινότητες στην Ινδία, στο Νεπάλ, στο Μαλάουι, στην Κένυα. Είχα διαβάσει το μάθημά μου. Νόμιζα πως ήξερα πού πήγαινα. Και έκανα λάθος. Η κατάσταση στη Μόρια ήταν εμπειρία “πρώτης φοράς”, από αυτές που νιώθεις ότι δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις, μουδιάζει το μυαλό σου, τα πόδια σου ζυγίζουν 100 κιλά». Αυτό που έκανε την κατάσταση αβάσταχτη ήταν η εικόνα του αδιεξόδου. «Οι πρόσφυγες διακινδύνευσαν τα πάντα για να σώσουν τη ζωή τους. Και έπεσαν σε τοίχο. Σε συνεργασία με τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, συλλογικά αλλά και ατομικά, προσπαθούμε να τους στηρίξουμε και να σχεδιάσουμε πώς θα μπορούσε να είναι το αύριο. Είτε μαζί, εάν παραμείνουν στη χώρα μας, είτε χωριστά, εάν βρεθούν σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης».

Οι κάτοικοι των νησιών, μετά την έμπρακτη αλληλεγγύη τους που εκφράστηκε με τον πιο θερμό τρόπο, είναι σήμερα δικαιολογημένα κουρασμένοι και αγανακτισμένοι που ο τόπος τους έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια, απάνθρωπη φυλακή. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν πρόσφατα για άμεση μεταφορά 5.000 προσφύγων από τα νησιά. Θετικό βήμα, αλλά δεν επαρκεί για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση: οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να ρισκάρουν τις ζωές τους με επικίνδυνα ταξίδια. Και οι άθλιες συνθήκες που συναντούν εδώ δεν θα τους αποτρέψουν. Αυτά σημειώνει η κ. Λυμπεράκη μετά την επίσκεψη της στη Μόρια και δείχνει αιφνιδιασμένη για την εικόνα που αντίκρυσε εντός και εκτός του καταυλισμού και τα αδιέξοδα που προκύπτουν! 

Α.Ω.

 

Συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή… (1)

Σε άρθρο της με τίτλο «Γκέτο στην Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα «Times» αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο, ενώ απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο, προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποτελεσματική και επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «καθώς ο χειμώνας “αγριεύει” στο Αιγαίο, σχεδόν 15.000 πρόσφυγες έχουν εκβραστεί σε πέντε ελληνικά νησιά σε συνθήκες απελπιστικής εξαθλίωσης. Τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα δίπλα σε ανοικτούς υπονόμους. Ολόκληρες οικογένειες τρέμουν από τις καιρικές συνθήκες σε σκηνές που προορίζονταν για ποπ φεστιβάλ. Οι γυναίκες φορούν πάνες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα βιασμού στον δρόμο τους τη νύχτα προς τις τουαλέτες του υπερκορεσμένου προσφυγικού καταυλισμού τους. Αυτή δεν είναι η λύση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση που υποτίθεται ότι θα αντιπροσώπευε η συμφωνία των Βρυξελλών πριν δύο σχεδόν χρόνια με την Τουρκία ύψους 2,5 δις. λιρών. Αυτή η συμφωνία ανέκοψε τη ροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, αλλά δεν την σταμάτησε. Η ανεπάρκεια της ευρύτερης αντίδρασης της ΕΕ την κάνει μόνο πιο οξεία. Η συμφωνία του 2016 με την Τουρκία αποτυγχάνει λόγω ανεπίλυτων διαφορών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που εμποδίζουν την καταβολή χρημάτων προς την Άγκυρα».

 

«Σύγχρονο Αλκατράζ» η Λέσβος! (2)

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «η μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση της μετανάστευσης είναι να αντιστραφεί η ροή των προσφύγων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η βραχυπρόθεσμη ανάγκη είναι για την άμεση απλοποίηση των αιτήσεων ασύλου, για τροφή και στέγη. Η Βρετανία θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος του τεχνητά διογκωμένου και γενναιόδωρα ενισχυμένου προϋπολογισμού αρωγής της για τον τερματισμό του αίσχους, το οποίο ένας εθελοντής χαρακτήρισε ως γκέτο στην άκρη της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Λέσβο να είναι ένα σύγχρονο Αλκατράζ, αλλά αυτό είναι που αισθάνονται αυτοί που έχουν κολλήσει εκεί».

Αν.Παζ.

 

Οι σακούλες… (1)

Από το νέο έτος οι σακούλες χρεώνονται 0,04 ευρώ και θα χρεώνονται 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019, αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως.

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι θα είναι διαφορετική, αφού ήδη από την εφαρμογή του μέτρου, οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν μειώσει σημαντικά λόγω του «περιβαλλοντικού τέλους» την αγορά της πλαστικής σακούλας. Αλλωστε εκεί στοχεύει η κίνηση για χρέωση της σακούλας.

Η κουβέντα είναι μεγάλη και τα επιχειρήματα πολλά. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν οι τόνοι από τις πλαστικές σακούλες. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε και στο επιχείρημα -το οποίο μας είπε και ο κ. Μανώλης Σωτηρχέλλης στο σχετικό ρεπορτάζ μας- ότι ναι μεν κατανοητό το μέτρο, αλλά όταν τα περισσότερα προϊόντα είναι από πλαστικό είναι λίγο προβληματική η λογική του.

Από τα σχετικά χιουμοριστικά που διαβάσαμε στο facebook και έγιναν αιτία (ηλεκτρονικής) διαμάχης: «Η παράδοση που μόλις η ταμίας δεν κοιτούσε, έχωνες καμία 30αρια σακούλες μέσα στα πράγματα θα σταματήσει δηλαδή; Εδώ μιλάμε για επίθεση στα ήθη και τα έθιμα»!

Βέβαια ακούσαμε και το άλλο: «Με τον βασικό μισθό μπορώ να αγοράσω μόνο σακούλες»…

Των σακουλών… (2)

Πέραν όμως των χιουμοριστικών ρήσεων εντοπίσαμε και το ενδιαφέρον άρθρο του συγγραφέα Νίκου Σαραντάκου- που τυχαίνει να είναι και λεσβιακής καταγωγής- «Των πλαστικών σακουλών ή των πλαστικών σακούλων;».  Και το ερώτημα του τονισμού είναι επίκαιρο. Πού να τονιστούν οι σακούλες στη γενική; Το μεν «σακούλων» είναι εύηχο, αλλά λάθος, το δε «σακουλών» ορθό, αλλά ακούγεται άσχημα.

Ο κ. Σαραντάκος σημειώνει ότι η γενική είναι γενικώς προβληματική πτώση στη νεοελληνική, και πράγματι οι γενικές πληθυντικού κάποιων ουσιαστικών αποφεύγονται: «Κάποιοι δημοτικιστές είχαν μάλιστα προαναγγείλει τη σταδιακή εξαφάνιση της γενικής, αλλά αυτή η προφητεία, όπως και άλλες γλωσσικές, δεν επαληθεύτηκε. […] Κι ενώ «των πορτών» και «των κοτών» εξακολουθούν να ξενίζουν, νεότεροι σχηματισμοί όπως «των καρτών» ή «των τηλεκαρτών» έχουν απόλυτα επικρατήσει, ακόμα και το «των καμερών» παρά την αβεβαιότητα που υπήρχε (υπάρχει ακόμα; ) για τον τονισμό.»

Και συμπεραίνει: «Οπότε και οι πλαστικές (ή άλλες) σακούλες, αν χρειαστεί να γραφτούν στη γενική πληθυντικού, θα γραφτούν οξύτονες: των σακουλών. Βέβαια, δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί η γενική, κι έτσι πρόσφατα κάποιο αρμόδιο ινστιτούτο εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες (σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων) για το τι θα ισχύει σχετικά με τις πλαστικές σακούλες χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά τη γενική πληθυντικού»…

Αν.Παζ.

 

Η Μυτιλήνη δεν φόρεσε «τα γιορτινά της»

Δεν έγιναν το 2017 οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Η Μυτιλήνη στα γιορτινά της» που τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος και το 2016 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιό τους 70 εσπερίδες σε Πλατεία Σαπφούς και Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο κ. Πίτσιος εναπόθεσε στη συντονιστική επιτροπή των εθελοντών την οργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων, αλλά φαίνεται ότι η δημοτική Αρχή δεν επικοινώνησε μαζί της, με αποτέλεσμα να παραμείνουν λίγες οι εκδηλώσεις παρέα με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακόμα ηχούν στα μεγάφωνα της πόλης.

Μάλλον ο κ. Πίτσιος δεν πρόκειται να «πάρει πάνω του» ούτε τις εκδηλώσεις για τον Άγιο Βαλεντίνο, τα «Γιούνια» και αυτές του Πάσχα και η σύσκεψη της Δευτέρας είναι κρίσιμη για το αν θα εμφανιστούν οι εθελοντές που θα οργανώσουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Αυτό πάντως που πάει καλά, όπως μαθαίνουμε είναι το «project» του μαθητικού τουρισμού με την πολύτιμη βοήθεια των συντοπιτών της Αθήνας. Έβγαλαν φυλλάδια, τα μοίρασαν και ήδη αρκετά σχολεία της Αττικής έχουν κλείσει τις εκδρομές τους για το νησί μας.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top