Δηκτικά

21/11/2017 - 12:16

Η Φώφη επικεφαλής του νέου Φορέα

Η Φώφη Γεννηματά, που ήταν εξαρχής το μεγάλο φαβορί, είναι από την Κυριακή η επικεφαλής του νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς, πετυχαίνοντας την Κυριακή μία καθαρή νίκη έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, με ποσοστό που άγγιξε το 57%. Στη Λέσβο ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε σημαντικά το ποσοστό του (46,13%) και κατέγραψε την δεύτερη καλύτερή του επίδοση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (επικράτησε μόνο στην Κρήτη, τόπο καταγωγής του), αυξάνοντας τον αριθμό των ψήφων του στο δεύτερο γύρο. Το πιο σημαντικό ωστόσο για την δημοκρατική παράταξη, ήταν το γεγονός πως και στη Λέσβο (όπως και γενικά σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα), ο δεύτερος γύρος είχε ξανά αξιοσημείωτη συμμετοχή. Με πάνω από 150.000 να προσέρχονται για δεύτερη Κυριακή στην κάλπη πανελλαδικά και στη Λέσβο, 980 ψηφοφόρους, όταν στον πρώτο γύρο προσήλθαν κάτι παραπάνω από 1200. Σε ειδικότερη ανάλυση στο αποτέλεσμα της Λέσβου, η Φώφη Γεννηματά συγκράτησε τον μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων της από τον πρώτο γύρο και αν και κατέγραψε απώλειες (από 576 σε 522), διατηρήθηκε πρώτη. Μπροστά από τον ομόσταυλό της αντίπαλο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κέρδισε 67 ψήφους και από 380 ανέβηκε στους 447, χάνοντας μάλιστα μόλις για πέντε ψήφους στην κάλπη της Μυτιλήνης (240 έναντι 235).

Α.Ω.

 

Το μήνυμα Χριστόφα

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας για τη μεγάλη συμμετοχή στο νέο ξεκίνημα της Δημοκρατικής Παράταξης για δεύτερη Κυριακή. Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της και στο Νίκο Ανδρουλάκη για τον αγώνα του. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλλαν στη διαδικασία, στους υποψηφίους του πρώτου γύρου, στην επιτροπή διαδικασιών και στους εθελοντές. Οι πολίτες κινητοποιήθηκαν, έστειλαν μήνυμα για την αναγέννηση της παράταξης. Προχωράμε προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα, όλοι μαζί ενωμένοι. Τώρα είναι η ώρα τις προσδοκίες των συμπολιτών μας να τις κάνουμε πράξη», έγραψε στην δήλωσή του την επομένη των εκλογών ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο Παναγιώτης Χριστόφας, με ενωτικό ύφος ενόψει πια των διεργασιών δημιουργίας του νέου Φορέα.

Α.Ω.

 

Είναι… «προσωπικότητα»!

Ανάμεσα στους ομιλητές του χτεσινού συλλαλητηρίου για το προσφυγικό, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, φώναξε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας της Μόριας, Νίκο Τρακέλλη για να αναφέρει τα προβλήματα των κατοίκων. Μόνο που του είπε να είναι λίγο σύντομος. Ο κ. Τρακέλλης αναρωτήθηκε, αλλά στο μεταξύ μία κυρία είχε πάει κάτω από το μικρόφωνο με το ψήφισμα των Μοριανών, έτοιμη να το διαβάσει. Και ο πρόεδρος τής απάντησε: «Εντάξει, Μαριάνθη κάντην εσύ  (σ.σ. την ομιλία), έτσι κι αλλιώς εγώ είμαι… προσωπικότητα». Ο κ. Τρακέλλης μάλλον θα εννοούσε ότι έχει γίνει σελέμπριτυ, αφού τον ξέρουν οι πάντες, και δεν παραπονιέται. Αν και θυμόμαστε ότι είχε εκφράσει το παράπονό του που δεν τον είχε πάρει μαζί του η Δημοτική Αρχή στις Βρυξέλλες…

Σκηνική παρουσία όμως είχε και η «κυρία Μαριάνθη» που με την εισαγωγή της «εδώ Μόρια, εδώ Μόρια» μάλλον ήθελε να παραπέμψει στην επέτειο της προηγούμενης εβδομάδας, αυτή του Πολυτεχνείου… Πάντως οι Μοριανοί δεν ήταν ευχαριστημένοι και τόνισαν στο «Ε» ότι δεν κατέβηκε όλο το χωριό όπως θα περίμεναν.

Αν.Παζ.

 

Άκυρο…

Σηκώθηκε το εν λόγω πανό στην περσινή μεγάλη κινητοποίηση για τον ΦΠΑ και έτυχε δριμείας κριτική για το περιεχόμενό του. Ειδικά από τη στιγμή που ήταν και μάλλον… οξύμωρη η απαίτηση της «αποπροσφυγοποίησης», όταν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην περασμένη διετία, έκαναν… «καλοκαιρινές σεζόν» εν μέσω χειμώνα, ακριβώς λόγω προσφυγικού. Χθες η «αποπροσφυγοποίηση» της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, επανήλθε. Αποτελώντας ξανά… παραφωνία της όλης κινητοποίησης, που απαιτεί αποσυμφόρηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας. Η «αποπροσφυγοποίηση» εκφράζει φωνές που φοβούνται ως και… εξισλαμισμό και ευτυχώς απομονώθηκαν χθες.

Μ.ΟΡΦ

 

Η «Συνύπαρξη» στην κινητοποίηση (1)

Σε μια καίρια επισήμανση προχώρησε η κίνηση «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο». Πέραν του ότι διαπιστώνει ότι η περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, φιλοξενεί πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εξηγεί ότι το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων-μεταναστών. Στο κάλεσμά της στο χτεσινό συλλαλητήριο ανέφερε: «Αυτή η αναλογία πρέπει άμεσα να αλλάξει, να ανατραπεί.  Δεν ανεχόμαστε να βιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες ένα χειμώνα χειρότερο από τον περσινό, πολλοί απ' αυτούς σε καλοκαιρινές σκηνές, στο κρύο και στις λάσπες, ενώ η παρουσία τόσων χιλιάδων ανθρώπων επηρεάζει και τη ζωή στη μικρή μας κοινωνία»

Με τη συμμετοχή της στη χτεσινή συγκέντρωση η «Συνύπαρξη» ζητά «άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (οικογένειες, ανήλικοι ασυνόδευτοι) στην ηπειρωτική Ελλάδα, άμεση ενοικίαση δωματίων, ξενοδοχείων και κατοικιών για τους υπεράριθμους της Μόριας»

Και καταλήγει: «Καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες και να αποδοκιμάσουν κάθε εκδήλωση ξενοφοβίας και ρατσισμού.»

Και η «Αγκαλιά» (2)

Και η «Αγκαλιά» στήριξε την πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου για γενική απεργία και συμμετείχε στο συλλαλητήριο με αιτήματα:

- Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες. Δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες αιτήσεως ασύλου. Άμεση επανεγκατάσταση και επανένωση οικογενειών.

- Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου τα οποία έχουν καταντήσει πλωτές φυλακές τήρησης της επαίσχυντης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

« Η Λέσβος είναι το νησί της αλληλεγγύης. Αναλογικά με τον αριθμό προσφύγων που έχει δεχτεί, έχει ήδη φτιάξει μια θαυμαστή ιστορία. Όσο και να θέλουν να το κάνουν φυλακή βασανιστηρίων. Όσο και να ουρλιάζουν ορισμένες θλιβερές μειοψηφίες το μίσος και το φαρμάκι τους προσπαθώντας να απελπίσουν τον κόσμο και να δαιμονοποιήσουν τον πρόσφυγα. Όσο και αν μερικοί έχουν καταντήσει το προσφυγικό βιομηχανία. Γιατί οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν δείξει με την πράξη τους, στην μεγάλη τους πλειονότητα πως είναι άνθρωποι που ξέρουν από ξεριζωμό, που δεν διστάζουν να μοιραστούν με τον ανήμπορο αυτό το λίγο που έχουν. Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί καμιά ασχήμια να την κρύψει.» καταλήγει.

Αν.Παζ.

 

 «Δεν έχει κυρωθεί στο κοινοβούλιο η συμφωνία»

Ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είναι από τους λίγους που έχει καταπιαστεί με σοβαρότητα με την «εμμονή»(;) Μουζάλα με τον γεωγραφικό περιορισμό, καταθέτοντας κατά καιρούς ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό, με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία περί της δυνατότητας μετακίνησης προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, χθες επανήλθε. Και παρά το ότι -το σημειώνουμε ξανά- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη γειτονική Χίο, απέφυγε να σχολιάσει το επίμαχο αδιέξοδο (που εμποδίζει στην πραγματικότητα την προοπτική αποσυμφόρησης), ο κ. Αθανασίου επανέλαβε κάτι εξίσου σημαντικό: πως ακόμα και αν τελικά η αμφιλεγόμενη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας δεν προβλέπει μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτή δεν έχει κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Κάθε διεθνής συμφωνία, πρέπει να κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά και ευχή μας είναι αυτό που ισχυρίστηκε χθες ο πρώην Υπουργός, να μην είναι ένα ακόμα επιχείρημα, αλλά πράγματι μία στρατηγική που εξετάζεται τόσο στη ΝΔ, όσο (πολύ περισσότερο) και στην κυβέρνηση.

Μ.ΟΡΦ

 

Η κυρία είναι... αλλού!

Απόλυτα δικαιολογημένη η ανακοίνωση της Περιφέρειας με την οποία κήρυττε στάση εργασίας στις υπηρεσίες της στη Λέσβο χθες το πρωί από της 11πμ έως τη 1 μμ, για να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι που ήθελαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που σχετίζονταν με την κινητοποίηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Και απολύτως ακατανόητη η στάση της διοικήτριας του νοσοκομείου κας Ζερβού, που άφησε να διαρρεύσει ότι όποιος εργαζόμενος λείψει κάποιες ώρες για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση θα περικοπεί αναλογικά ο μισθός του. Πολύ περισσότερο όταν ο υπερπληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί έχει άμεση επίπτωση στη λειτουργία του νοσοκομείου, του οποίου την ομαλή λειτουργία απειλεί να τινάξει στον αέρα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού.

Π.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey