Δηκτικά

11/11/2017 - 12:37

Αυτοψία προοπτικής για παλιό και νέο!

 

Στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση της υποθαλάσσιας αυτοψίας του συνόλου των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Μυτιλήνης, μετά από σύμβαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου με εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο με έδρα την Αθήνα.

Οι τρεις δύτες, εκ των οποίων οι δύο διπλωματούχοι μηχανικοί, προχώρησαν στην αποτύπωση και καταγραφή του συνόλου των εγκαταστάσεων τόσο του εσωτερικού λιμένα της πόλης όσο και του επιβατικού και εμπορικού λιμένα. Ανάλογη προσπάθεια αξίζει να σημειωθεί ότι είχε γίνει πριν από 22 χρόνια (το 1995), ενώ από τη σύγκριση των ευρημάτων θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Η αυτοψία αυτή, με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, θα απεικονίσει την κατάσταση των υποδομών και θα δώσει την ευκαιρία στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου να θέσει προτεραιότητες στις παρεμβάσεις του για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων και την εξοικονόμηση πόρων μέσω στοχευμένων έργων. Η παρουσία των δυτών αυτών στο νησί έδωσε την ευκαιρία στο δήμο και στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να τους αξιοποιήσει και για μια άλλη αυτοψία στην περιοχή του Καρά Τεπέ  όπου προοριζόταν να γίνει το νέο λιμάνι της Μυτιλήνης με στόχο την αποσυμφόρηση της πόλης από τις οχλούσες σε πρώτη φάση δραστηριότητες του εμπορικού λιμανιού και την αναμενόμενη ανάσα στο κυκλοφοριακό που αποτελεί διαχρονικα  ένα από τα οξυμένα προβλήματα  της πρωτεύουσας του νησιού. Φαίνεται ότι η αυτοψία των δυτών και της Εφορείας Εναλίων είχε αποτελέσματα θετικά για την προοπτική του νέου λιμανιού εκτός του ιστού της πόλης με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων ,αλλά και για την αξιοποίηση των υφισταμένων σε πιο ήπιες δραστηριότητες ,αλλά και σε αναψυχή ,που έχει ανάγκη η Μυτιλήνη. Ενα βήμα μπορεί να έγινε ,που πριν λίγους μήνες είχε μείνει μετέωρο, αλλά για να έχει συνέχεια απαιτούνται πολύ περισσότερα να γίνουν ώστε κάποια στιγμή η Μυτιλήνη να αποκτήσει σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις που θα την αναβαθμίζουν συνολικά στις θαλάσσιες μεταφορές ανθρώπων και προιόντων.

Α.Ω.

 

Ο «Πιττακός» συμπαραστέκεται στο Δήμαρχο

Τη συμπαράστασή του για το οξύ πρόβλημα γύρω από το προσφυγικό στις προτάσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει ο Σύνδεσμος «Πιττακός ο Μυτιληναίος», που πρωτοεμφανίστηκε το 2010 εναντίον του «Καλλικράτη» και τη μετατροπή της Λέσβου σε έναν δήμο.

«Σήμερα που προβάλλει ένα άλλο οξύ πρόβλημα, μη επιδεχόμενο της όποιας αναβολής στο να λυθεί, το σχετικό με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αυτό που έκανε το νησί μας εκ των πραγμάτων να καταστεί φορέας της Ιστορίας, ο Σύνδεσμός μας έχει την υποχρέωση αλλά και το καθήκον να πάρει θέση. Τούτο δε γιατί διαπιστώνουμε ότι δρομολογείται άλλη μία τερατογένεση σε βάρος της Λέσβου, της ιδιαίτερης μας πατρίδας με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σε σχέση προς τους πρόσφυγες /μετανάστες και το hot spot στη Μόρια. Ένα χώρο καταγραφής όπως κατ’ ευφημισμό έχουν ονομάσει, που σήμερα ατυχώς υπερκορεσμένος έχει φθάσει να φιλοξενεί περί τα 8.000 άτομα. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και άφωνοι, αφού χωρίς εφαρμογή των συμπεφωνημένων (βλέπε συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας), αλλά και χωρίς καθορισμένο πλάνο και προοπτική λύσεως του εν δυνάμει πια αυτού προβλήματος, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον αριθμό των “ξένων” μας που θα πρέπει να τους θεωρούμε εφεξής ως μόνιμους κατοίκους της Λέσβου», προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος.

Και καταλήγει απευθυνόμενος στο δήμαρχο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάκης Ιορδάνης: «Θέλουμε να διεκδικήσετε από την Ε.Ε., από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον «φιλέλληνα» Ζ.Κ.Γιούγκερ, τον καθ’ ύλη αρμόδιο για τα θέματα μεταναστών/προσφύγων Επίτροπο -που τυχαίνει να είναι Έλληνας, τον Δ. Αβραμόπουλο -, από τον καθ’ ύλη Υπουργό Γ. Μουζάλα, εν τέλει από την Κυβέρνηση τη λύση του άλυτου και συνεχώς ογκούμενου αυτού προβλήματος. Δεν πάει άλλο!»

Α.Ω.

 

Υπολογιστές από το σπίτι!

Την ανάγκη αύξησης της απορρόφησης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η χώρα μας ως κύρια πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες της ΕΕ σε σχέση με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στην κραυγή αγωνίας των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής -που είναι εντεταλμένοι για την υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών- οι οποίοι «είναι αναγκασμένοι να φέρνουν υπολογιστές από το σπίτι τους, να φέρνουν αναλώσιμα, και να κάνουν μετακινήσεις με δικά τους έξοδα και μέσα. Ο κ. Μουζάλας αρνείται να δει και να ακούσει τους υπαλλήλους του, ρίχνει το μπαλάκι σε σχέση με τα κονδύλια στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και απειλεί με παραίτηση όταν δέχεται επικρίσεις ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς χειρίζεται το προσφυγικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Α.Ω.

 

Κίνηση ματ με… αποθέωση Βουνάτσου!

Στο χθεσινό μας φύλλο, σχολιάζαμε την ανακοίνωση του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κατράνη, που κατήγγειλε την άρνηση ουσιαστικά του σημερινού αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσουπή να δώσει στον πρώτο τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου της θητείας του Δημήτρη Βουνάτσου. Και αν και δεν δώσαμε έμφαση στο «επεισόδιο» καθ΄ αυτό που φέρεται να υπήρξε μεταξύ των δύο αντρών, σχολιάσαμε πολιτικά το ότι διαφαίνεται πως το περιβάλλον του πρώην δημάρχου, ενδεχομένως και ο ίδιος ο κ. Βουνάτσος προσωπικά, δεν δείχνουν πια διατεθειμένοι να παρέχουν έμμεση στήριξη στη σημερινή δημοτική αρχή, με την επιλογή τους να μην παρεμβαίνουν εδώ και καιρό στα σημερινά δημοτικά δρώμενα. Αλλά και το ότι θα πρέπει ο Παναγιώτης Τσουπής να τοποθετηθεί επί της καταγγελίας για αλαζονική συμπεριφορά εκ μέρους του, που του καταλόγισε ο κ. Κατράνης. Ο σημερινός αντιδήμαρχος όμως, είχε απαντήσει (και δεν είχε τύχει της προσοχής του υπογράφοντα) ήδη σε τοπική συνάδελφο και πραγματικά το περιεχόμενο αυτής, θα έλεγε κανείς ότι φώτιζε όλες τις διαστάσεις του προβληματισμού που ανέδειξε η «διένεξη» Κατράνη-Τσουπή.

Κίνηση ματ με… αποθέωση Βουνάτσου!

Καθώς ο τελευταίος αποθέωσε τον πολιτικό Δημήτρη Βουνάτσο και με μία πρακτική «μαστίγιου και καρότου», επιχείρησε να απομονώσει το Νίκο Κατράνη. Υποστηρίζοντας πως ο προκάτοχός του επιχειρεί «απέλπιδα προσπάθεια να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο του τόπου μας και προσπαθεί να μπει στο ίδιο κάδρο με τον γίγαντα της πολιτικής, μέρος της ιστορίας του τόπου μας, από τη μεταπολίτευση και μετά, τιμημένο πολλάκις από το λεσβιακό λαό, Δημήτρη Βουνάτσο»! Μ΄ αυτά και με εκείνα, ο Παναγιώτης Τσουπής που εξήγησε πως θα δώσει «εντός των νομίμων προθεσμιών» τα οικονομικά στοιχεία που αιτήθηκε ο κ. Κατράνης, λόγω του επεισοδιακού της συνάντησής τους, κατάφερε να κάνει κίνηση… ματ πραγματικά προς την πλευρά Βουνάτσου (ή του «περιβάλλοντός του) και να βγάλει κερδισμένο από την όλη υπόθεση αν όχι τον εαυτό του, σίγουρα τον… Σπύρο Γαληνό! Σε μία περίοδο μάλιστα που θα ήθελε ει δυνατόν λιγότερες οχλήσεις από… άσπονδους εχθρούς.

Μ.ΟΡΦ

 

Πάντως οι ροές αυξάνονται

Συνεχώς αυξανόμενες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, όπως δείχνουν τα στοιχεία αφίξεων από την 1η Νοεμβρίου έως και χτες, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Συνεπώς και με βάση τα όσα είπε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής περί αναθεώρησης των όσων ξέρουμε, εφόσον αυξάνονται οι ροές, θα πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.

Ειδικότερα, στη Λέσβο έφθασαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια 705 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (1-10 Νοεμβρίου) στη Χίο έφθασαν 338 άτομα και στη Σάμο 114.

Συνολικά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο βόρειο Αιγαίο έφθασαν 1.157 πρόσφυγες και μετανάστες.

Α.Ω.

 

Το κάνουν επίτηδες

Οφείλει κανείς να σταθεί με δέος στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συντηρούν με ασύλληπτη μεθοδικότητα τον διχασμό στην κοινωνία και να κρύβουν επιμελώς τη γύμνια τους στην ικανότητα να διαχειριστούν τη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Μία κοινωνία που συνεχίζει να βρίσκει τακτικά πεδίο να εκφραστεί η μισή εναντίον της άλλης μισής, είτε με αφορμή τον μικρό Αμίρ, είτε με τους διεμφυλικούς, είτε με τον Κουφοντίνα, είτε με τον… Ολυμπιακό και στα μέρη μας με την εξέδρα των επισήμων, με την κατάσταση στην πλατεία Σαπφούς και διαχρονικά για το προσφυγικό, με επίκεντρο τον «κακό» ή «καλό» μετανάστη. Μία κοινωνία που καταφέρνει να χάνει εντελώς τελικά τη μεγάλη εικόνα, η οποία παρ΄ όλα αυτά δείχνει πως η χώρα συνεχίζει σε έναν απέραντο κατήφορο, χωρίς φρένα και δεμένη σε ένα όχημα που οδηγεί ένα πολιτικό προσωπικό ιδεοληπτικών, ανεπαρκών, λαοπλάνων, παλαιοκομματικών (συμπεριλαμβανομένων και των φιλόδοξων ξανά σήμερα κατακερματισμένων της κεντροαριστεράς), με προορισμό που βγάζει ο… αυτόματος. Το παρόν βέβαια δεν γράφεται επειδή κρύβει κάτι το ριζοσπαστικό σαν πρόταση, ούτε για να οδηγήσει στις θεωρίες των δύο… άκρων. Αλλά ως έκφραση του ελάχιστου προβληματισμού που προκύπτει από τις απόψεις που διακινούνται καθημερινά στα social media, αλλά και στα ίδια τα media, με την κοινωνία να εμμένει να κρίνει το σήμερα, πατώντας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) επάνω σε θεωρίες και συνθήματα προηγούμενων δεκαετιών και σε ιδεολογίες που έβλαψαν το σήμερα αλλά επιμένουν να εξηγούν το χθες! 

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey