Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Οι αεροδιακομιδές…
Το ζήτημα των αεροδιακομιδών είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει ν’ απασχολήσει τους τοπικούς πολιτικούς φορείς που οφείλουν ν’ ασκήσουν πιέσεις ώστε να βρεθεί μια λύση. Αν η ανθρώπινη ζωή δεν είναι σε προτεραιότητα, τότε για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε; Και να σκεφτεί κανείς πως με τόσες πτήσεις που εκτελούνται καθημερινά στο νησί, αν οι εταιρείες αναλάμβαναν τις μεταφορές ασθενών, το πρόβλημα δε θα υπήρχε καν.
Πελ.Γ.

Αντιδρούν για τις εφημερίες

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι γιατροί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, οι οποίοι δε δέχονται σε καμμιά περίπτωση την περικοπή των εφημεριών τους. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν τα υφιστάμενα προβλήματα και να προγραμματίσουν κινητοποιήσεις. Με τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν, αν προστεθούν και οι κινητοποιήσεις των γιατρών, η κατάσταση θα γίνει… ασφυκτική.
Πελ.Γ.

Σε ύφεση

Σε ύφεση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το πρωτοφανές κύμα γαστρεντερίτιδας που έπληξε κυριολεκτικά τους μισούς τουλάχιστον κατοίκους της Μυτιλήνης. Στο Νοσοκομείο τα τελευταία 24ωρα η κίνηση δείχνει να υποχωρεί, ενώ αναρρώνουν όλα τα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονταν τις προηγούμενες ημέρες. Δεν είναι λίγοι που συνδέουν τη γαστρεντερίτιδα με την κατανάλωση θαλασσινών, όμως οι γιατροί θεωρούν ότι επρόκειτο για ιό με μεγάλη μεταδοτικότητα.
Πελ.Γ.

Δικαιολογημένη αντίδραση

Η αντίδραση των κατοίκων της Άντισσας, οι οποίοι εμπόδισαν χθες το ασθενοφόρο να φύγει από το Κέντρο Υγείας της περιοχής τους, αποτελεί ένα δείγμα της αγανάκτησης πλέον των κατοίκων των χωριών και κυρίως την απομακρυσμένων περιοχών, όταν βλέπουν τις παροχές στην υγεία συνεχώς να υποβαθμίζονται. Μπορεί πράγματι, όπως λέει η διοίκηση του Νοσοκομείου, τα περιστατικά να είναι λίγα, όμως για το ένα περιστατικό είναι τραγικό να περιμένει ο βαριά ασθενής μιάμιση ώρα το ασθενοφόρο να έρθει. Είναι καιρός επιτέλους να γίνουν παρεμβάσεις στο υπουργείο για ν’ αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας και όχι να φθάνουμε να «μοιράζουμε» τα λίγα που έχουμε.
Πελ.Γ.

«Οικολογική» προβολή

Πολύ ικανοποιητική συμμετοχή είχε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων το Σάββατο το βράδυ, στο θέατρο του ΦΟΜ. Τόσο στην προβολή της ταινίας «Η εποχή των ηλιθίων» («The age of stupids»), όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και την κλιματική αλλαγή και η οποία κράτησε περίπου μία ώρα, παρευρέθηκαν πάνω από 80 άτομα, ανάμεσα στα οποία και πολλοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με το συντονιστή των Οικολόγων, Μιχάλη Μπάκα, η ταινία πρόκειται να προβληθεί σύντομα και στο Μόλυβο, καθώς και σε σχολεία του νησιού, αφού δεν ήταν λίγοι οι εκπαιδευτικοί που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και θεώρησαν πως είναι χρήσιμο να την παρακολουθήσουν και οι μαθητές τους.
Β.Χρ.

Η απάντηση τα λέει όλα

Το καθεστώς ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως δηλώνει ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρου Γαληνού. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το «Ε» είχε γράψει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το σύνολο των επαγγελματιών της υπαίθρου να ενταχθεί στον ΟΑΕΕ. Η απάντηση του κ. Κουτρουμάνη στην ουσία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας. Τώρα, πόσοι μπακάληδες θα αντέξουν στα χωριά να πληρώνουν ΟΑΕΕ είναι ένα ζήτημα που μάλλον δε φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση.
Ν.Μ.

Είναι ελληνικό το ούζο;

Εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα «Agronews» διαβάσαμε, σύμφωνα με το οποίο η ΚΕΟΣΟΕ θέτει θέμα ελληνικότητας του ούζου. Διότι, όπως υποστηρίζει, η αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του έρχεται από το Πακιστάν. Όταν, μάλιστα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλκοόλης η σουλτανίνα της Κρήτης. Ίσως και να είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι οι ποτοποιίες αγοράζουν οινόπνευμα υποχρεωτικά από το ελληνικό μονοπώλιο και προπληρώνουν το φόρο οινοπνεύματος.
Ν.Μ.

Πόσο κοστίζουν

Η ΠΑΣΕΓΕΣ λαμβάνει κρατικές ενισχύσεις που κυμαίνονται από 1.900.000 ευρώ έως 2.000.000 ευρώ το χρόνο και αντιστοιχούν στο 2,5% των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ ενισχύονται με 0,25% των εσόδων του ΕΛΓΑ η κάθε μία. Η ΓΕΣΑΣΕ έλαβε το 2007 695.000, το 2008 741.000, το 2009 566.000. Η ΣΥΔΑΣΕ έλαβε το 2007 463.000, το 2008 494.000 και το 2009 393.000.
Τα παραπάνω είναι επίσημα στοιχεία που προσκόμισε στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, μετά από ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή. Δηλαδή, περίπου 3.000.000 ευρώ το χρόνο μάς στοιχίζει ο αγροτικός συνδικαλισμός. Κι αυτές είναι μόνο οι απευθείας χορηγήσεις, δε λαμβάνονται υπόψη η αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων που πληρώνονται από παρακρατήσεις επί των επιδοτήσεων των αγροτών. Εκεί είναι που χάνει το παιδί τη μάνα κι η μάνα το παιδί.
Ν.Μ.

Αναδουλειές…

Τι κι αν έληξε η απεργία των τελωνειακών, τα πρατήρια καυσίμων παραμένουν δίχως πελάτες. Ο λόγος για τις αναδουλειές, προφανής. Έσπευσαν όλοι να προμηθευτούν βενζίνη το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο, φοβούμενοι τη συνέχιση της απεργίας, κι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τα περισσότερα ρεζερβουάρ παραμένουν γεμάτα.
Με το πετρέλαιο θέρμανσης, βέβαια, που ήδη σε κάποια πρατήρια είχε τελειώσει, δε συμβαίνει το ίδιο, αν και λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι πολλά τα σπιτικά που χρειάζονται ανεφοδιασμό.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Υποθήκη… δις

Ούτε ένα, ούτε δύο. Χρέη επτά δισεκατομμυρίων ευρώ από έργα του Γ΄ Κ.Π.Σ. που έχουν υλοποιηθεί και παραμένουν απλήρωτα, αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο κι αναζητά λύσεις για το πώς το αστρονομικό αυτό ποσό δε θα επιβαρύνει τον εθνικό κορβανά. Πάντως, ακόμη και ως έργα-«γέφυρες» στο ΕΣΠΑ να περάσουν όλες αυτές οι δαπάνες (μερικά εκατομμυριάκια προέρχονται και από έργα στη Λέσβο), θα ροκανίσουν το ένα τρίτο του συνόλου του προγράμματος, στερώντας τη δυνατότητα ισόποσων νέων εντάξεων. Μαζί δε με τις «γέφυρες» και τα μεταφερόμενα έργα, που ήδη έχουν επιβαρύνει το πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ κάνει τα πρώτα του βήματα με «υποθήκη» κάποιων δις ευρώ.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μποϋκοτάζ στα…

Πολλοί οικονομολόγοι συνιστούν λόγω της κρίσης, για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή του κλεισίματος ελληνικών εργοστασίων, οι καταναλωτές να προτιμούν μόνο ντόπια προϊόντα. Από γάλα και τσιγάρα, έως αναψυκτικά και μαγιονέζες, για να έχουν δουλειά τα ελληνικά χέρια. Λένε, μάλιστα, πως οι αγορές μόλις 1.000 νοικοκυριών μπορούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας 100 - 150 ατόμων, ανάλογα με τα είδη.
Ακόμη, όμως, και σε αυτήν τη λογική να μην υποταχθεί κανείς, να αγοράζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία αποκλειστικά εγχώρια είδη, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω συνήθειας - άντε να αλλάξεις ξαφνικά μάρκα τσιγάρων -, υπάρχουν κάποιες εξόφθαλμες πρακτικές που χρειάζεται οπωσδήποτε να αλλάξουν. Όπως για παράδειγμα η εισαγωγή προϊόντων όπως π.χ. λεμόνια Αργεντινής, τη στιγμή που όλες οι λεμονιές στις γειτονιές και στα χωριά της Μυτιλήνης είναι φορτωμένες.

… λεμόνια Αργεντινής

Το καλοκαίρι, που υπάρχει έλλειψη και τα ελληνικά λεμόνια δε φτάνουν, είναι αναμενόμενο να πληρώνουμε τα λεμόνια απ’ την Τουρκία ή την Ισπανία πάνω από ένα ευρώ το κιλό. Όμως τώρα, που… «έτσι» να κάνεις σε όλο το νησί θα πιάσεις περισσευούμενα λεμόνια, είναι άδικο και εξόχως αντιπεριβαλλοντικό να εισάγουμε εσπεριδοειδή απ’ την άλλη άκρη της γης, μόνο και μόνο για να κερδίζουν κάποιοι μεσάζοντες. Εις βάρος των καταναλωτών, που και τώρα πληρώνουν πανάκριβα το εν αφθονία προϊόν. Κι επειδή σε εποχές ελεύθερου ανταγωνισμού δε διώκεται τίποτε άλλο πλην της αισχροκέρδειας, θα πρέπει οι ίδιοι οι καταναλωτές, με υπεύθυνη στάση, να μποϋκοτάρουν την κατάσταση. Διαφορετικά, σε λίγο θα τρώμε μόνο ντομάτες Μαρόκου και πορτοκάλια Βραζιλίας, που όπως και τα λεμόνια θα φτάνουν σε απλησίαστες τιμές στο πιάτο μας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Με έδρα… Πλωμάρι

Οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαγγούσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, συζητούσαν έξω απ’ το Δημοτικό Θέατρο την Κυριακή το πρωί - λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση εορτασμού των 100 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων - περί του «Καλλικράτη».
«Και καταλήξαμε», έλεγε στα μυστικά ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης τη στιγμή που οι υπόλοιποι χαιρετούσαν τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, «όλο το νησί να γίνει ένας δήμος. Μυτιλήνης με έδρα το… Πλωμάρι.»
Όχι, η ομήγυρη άλλαξε θεματολογία και δεν άκουσε τα πλάνα του δημάρχου Πλωμαρίου για το όλο σχέδιο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δεν ήρθε

Στην εκδήλωση των Προσκόπων ομιλητής με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου ήταν και ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κώστας Μουτζούρης. Που την τελευταία στιγμή, λόγω των όσων συνέβησαν στην Πολυτεχνειούπολη το Σαββάτο το βράδυ, ακύρωσε τον ερχομό του στη Λέσβο…
Α.Ω.

«Αντίο» σε έναν κεραμίστα

«Έφυγε», το περασμένο Σάββατο, ο αγγειοπλάστης Δημήτρης Σκοπελίτης, που φεύγοντας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τη Βαρειά, όπου γεννήθηκε και έμαθε την τέχνη του, συνέχισε να δημιουργεί στην Αθήνα και το δήμο Αμαρουσίου. Πριν ενάμιση μήνα περίπου είχαμε κάνει ειδικό αφιέρωμα στον 80χρονο αγγειοπλάστη, με αφορμή την αναγνώριση που του έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο από το δήμο Αμαρουσίου για την προσφορά του στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Τότε ο ίδιος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Φαίνεται πως, παρ’ όλο που η κόρη του Χρύσα Σκοπελίτη μάς είχε αναφέρει συγκινημένη ότι η διάκριση που του έγινε και το δώρο που του δόθηκε - μια παλάμη που κρατούσε μια πλάκα πηλό, έτοιμη να τη διαμορφώσει - του έκανε πολύ καλό, ο παλιός αγγειοπλάστης ένιωσε πως η προσφορά του στην τέχνη του, αλλά και η υπόλοιπη ζωή του, έκαναν πια τον κύκλο τους…
Β.Χρ.

Ευχάριστη έκπληξη…

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την προχθεσινή διοργάνωση των συναυλιών για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Αϊτής ήταν η απόλυτη συνέπεια στους χρόνους εμφάνισης των συγκροτημάτων. Την ίδια συνέπεια έδειξαν οι μουσικοί και στη συνάντηση που είχαν με τους υπόλοιπους διοργανωτές για τον καθορισμό του προγράμματος, αφού έφτασαν εκεί με ακρίβεια… πενταλέπτου. Αν μη τι άλλο, κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές για τα… ελληνικά δεδομένα, όπου συνηθίζεται η καθυστέρηση τουλάχιστον κατά το «ακαδημαϊκό τέταρτο» σε κάθε ανάλογη περίσταση.

… και αρνητικές συμπεριφορές

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο περί… ελληνικής κουλτούρας και ειδικά αυτής των δημόσιων υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση αυτής της Εφορίας. Όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ντάνα Ζακρζόφσκα, η αρχική αντιμετώπιση που έλαβε από υπάλληλο της υπηρεσίας στην προσπάθειά της να διευθετήσει όποια φορολογικά ζητήματα σχετίζονταν με το συγκεκριμένο εγχείρημα, ήταν η εξής: «Αν θέλετε να συγκεντρώσετε χρήματα για την Αϊτή, να βγείτε με μια ομπρέλα στο δρόμο και να τα μαζέψετε.» Αρκετά κοντόφθαλμη λογική και αν μη τι άλλο ατυχής στάση, μπορεί να πει κανείς, για μια τόσο καλή προσπάθεια, που τελικά βρήκε και τεράστια ανταπόκριση από το κοινό της Μυτιλήνης.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey