
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το μεράκι των παραγωγών και η εγγύηση του Συνεταιρισμού ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας ...
Της Θάλειας Βουγδή
Το 1920 γεννιέται η συνεταιριστική ιδέα στην Ελλάδα και επτά χρόνια αργότερα ιδρύεται ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Άντισσας, από τον αείμνηστο Ιωάννη Φωτιάδη, με όραμα την ενίσχυση και την διασφάλιση του εισοδήματος της αγροτο- κτηνοτροφικής κοινωνίας της Άντισσας. Ένα από τα πρώτα προϊόντα που παράγονται είναι τα θαυμαστά ρεβίθια της Άντισσας, τα οποία καταφέρνουν να πάρουν διακρίσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του '30.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα βελανίδια, που αποτελούσαν την βασική καλλιέργεια της περιοχής, άρχισαν να χάνουν την εμπορεύσιμη αξία τους, ορίζοντας την ελαιοκαλλιέργεια ως μονόδρομο.
Το 1949 χτίζεται το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού, που περιλαμβάνει αλευρόμυλο και ελαιοτριβείο.
Σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια που ο Συνεταιρισμός ήταν ανενεργός, αλλάζει σελίδα και μπαίνει δυναμικά στην αγορά του ελαιολάδου. Το ελαιοτριβείο αποτελεί την καρδιά του Συνεταιρισμού. Η ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει στην περιοχή της Άντισσας από τον Οκτώβριο, καθώς το κλίμα επιτάσσει την πρώιμη συγκομιδή. Το ελαιοτριβείο αποτελεί την καρδιά όλης της περιοχής, προσφέροντας υπηρεσίες σε συμβατικούς και βιολογικούς ελαιοκαλλιεργητές της Άντισσας και των γύρω οικισμών, όπως π.χ. τον Μεσότοπο, τα Χίδηρα και άλλες περιοχές.
Το 2023, για πρώτη φορά, ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε τυποποίηση Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Άντισσας σε γυάλινες συσκευασίες των 100 ml & 30 ml, συμμετείχε σε Πανελλαδικές και Ευρωπαϊκές εκθέσεις (Piraeus Taste Fair, Sial Paris) και σε τοπικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας (Μουσείο Φύσης Ιστορίας - Σίγρι Λέσβου).
Φέτος, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καταναλωτών, παρουσιάζουν τρεις νέες συσκευασίες: τα 500 ml για καθημερινή χρήση και ιδανική μεταφορά, το 1 λίτρο για το οικογενειακό τραπέζι και τα 5 λίτρα για όσους αγαπούν το ελαιόλαδο και θέλουν πάντα απόθεμα στο σπίτι. Επιπλέον, μέσω της τυποποίησης ελαιόλαδου ενισχύθηκε το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας επιτυχαίνοντας την υπεραξία του προϊόντος.
Συνομιλώντας με την πρόεδρο του Συνεταιρισμού
Συνομιλώντας με την πρόεδρο του Ελαιουργικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άντισσας Βάγια Καρίνου μας είπε τα εξής:
«Το όραμα του ιδρυτή του συνεταιρισμού μας και δικός μας στόχος, είναι η προστασία των συμφερόντων του αγρότη και του κτηνοτρόφου, η εξέλιξη του συνεταιρισμού και ο εκσυγχρονισμός του, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις.
Με γνώμονα τα παραπάνω, καταφέραμε να ιδρύσουμε έναν δυνατό πυρήνα από κτηνοτρόφους (Ο.Π.) μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα της νέας ΚΥΑ, σε μια προσπάθεια να κάνουμε το γάλα των Συνεταιριστών - Μελών της Ο.Π., ανταγωνιστικό στην δύσκολη αγορά του γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι μέλη του συνεταιρισμού μας διαθέτουν κατά μέσο όρο 200 με 250 γίδες και πρόβατα ντόπιας ράτσας.
Κάποιοι διαθέτουν αρμεκτήρια ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο( με τα χέρια).
Το γάλα που παράγουν το πουλάνε στα τυροκομεία της ευρύτερης περιοχής, όπου παράγονται διαφορά τυροκομικά προϊόντα ( φέτα, κασέρι, μυζήθρα ) με την ένδειξη ΠΟΠ» .
Κλείνοντας η πρόεδρος κ. Καρίνου μας μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού:
«Κοιτάζοντας το μέλλον, σχεδιάζουμε τα επόμενα νέα βήματα, τα οποία προσανατολίζονται στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία ενός Γυναικείου Συνεταιριστικού Σχήματος.
Στόχος μας είναι να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, οι μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις της Άντισσας, και η εξέλιξη του Συνεταιρισμού σε πολλαπλά επίπεδα».