Αιολικά Γράμματα

01/07/2012 - 05:56
«Τα “Αιολικά Γράμματα” προχωρούν στην έκδοση ενός δεύτερου Αφιερώματος στον ποιητή Χριστόφορο Αγριτέλλη. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση είναι ότι ο Αγριτέλλης, γέννημα και θρέμμα του νησιού μας (της Λέσβου), αν και ζει ξενιτεμένος στις ΗΠΑ, όχι μόνο δε λησμόνησε τις ρίζες του, αλλά σαν τον Ανταίο γυρίζει διαρκώς γύρω από την πατρίδα του».
Τεύχος 246 / Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2010

«Τα “Αιολικά Γράμματα” προχωρούν στην έκδοση ενός δεύτερου Αφιερώματος στον ποιητή Χριστόφορο Αγριτέλλη. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση είναι ότι ο Αγριτέλλης, γέννημα και θρέμμα του νησιού μας (της Λέσβου), αν και ζει ξενιτεμένος στις ΗΠΑ, όχι μόνο δε λησμόνησε τις ρίζες του, αλλά σαν τον Ανταίο γυρίζει διαρκώς γύρω από την πατρίδα του. Εμπνέεται κι αντλεί δύναμη απ’ αυτήν.
Ο Αγριτέλλης είναι ένας πολιτικοποιημένος, ένας λυρικός υψιπετής δημιουργός, που χειρίζεται τη γλώσσα με μαεστρία.
Όπως έγραψε ο πρόωρα χαμένος συνεργάτης μας Δημοσθένης Ζαδές, το έργο του Αγριτέλλη “είναι ένα εθνεγερτήριο σάλπισμα, θαρραλέο κι ελπιδοφόρο, καθώς των αθανάτων βάρδων μας, Κάλβου, Σολωμού, Φεραίου, Παλαμά, Σικελιανού, που συγκλόνισε τις ψυχές μας”.
Ο ποιητής πηγαινοέρχεται από την Αμερική στην Ελλάδα, από την Ουάσινγκτον στη Λέσβο και τη Λήμνο, δε χάνει τους δεσμούς του, δεν κόβει τις ρίζες που τον ενώνουν με τη δύστυχη πατρίδα. Υμνεί, καταγγέλλει, κρίνει, πάσχει, πληγώνεται μ’ ό,τι γίνεται στην Ελλάδα. Κάνει το καθήκον του ως πνευματικός άνθρωπος. Ο Πρωτοπάτσης φιλοτέχνησε τα πορτραίτα του Γεώργιου Αγριτέλλη (πατέρα του ποιητή), του οικογενειακού φίλου τους Προσαλέντη και των αδελφών Χριστόφορου και Ευθύμιου Αγριτέλλη. Ο αξεπέραστος μεταφραστής τού Μπωντλαίρ, ο ζωγράφος και σκιτσογράφος Πρωτοπάτσης, συμμετέχει έτσι με τον τρόπο αυτό στο Αφιέρωμα.
Ο Χριστόφορος Αγριτέλλης δεν είναι υπερβολή να πω ότι είναι ο σπουδαιότερος ζων Λέσβιος ποιητής.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey