Βιβλιοπαρουσίαση

07/02/2018 - 16:18 Ενημερώθηκε 14/02/2018 - 16:22

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018

Ημερολόγιο 2018

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

 

Προλογικά

Από τον συνεργάτη του «Εμπρός» Παναγιώτη Σκορδά, φιλόλογο καθηγητή και διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρα δύο Ημερολόγια του έτους 2018. α) Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη και β) Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός. Δύο λίαν αξιόλογα Ημερολόγια με τα οποία θα ασχοληθώ με το καθένα ξεχωριστά.

 

Α΄ Ημερολόγιο 2018

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

Για την έκδοση του Ημερολογίου, τη σύνταξη και την επιλογή των κειμένων, το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, την επιμέλεια του Ημερολογίου φρόντισε ο Παναγιώτης Σκορδάς. Το σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση ο Τάκης Βαλάκος. Εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο του Δούκα. Προλογίζει το Ημερολόγιο η Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης.

Σε μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή από το 1859 μέχρι το 2009 ιστορεί την πρώτη ίδρυση της «Αδελφότητας Μουσών Μηθύμνης» μέχρι τη σήμερον ημέρα και αναφέρει ότι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης αποτελεί τη δέκατη Ιστορική Βιβλιοθήκη της χώρας λόγω του μακρού βίου της με συλλογή 1.000 παλαιών και σπάνιων βιβλίων. Το αρχαιότερο βιβλίο χρονολογείται από το έτος 1673. Στη συνέχεια, δημοσιεύονται ανάτυπα της πρώτης σελίδας όλων των λογοτεχνικών, ιστορικών, βιογραφικών βιβλίων του άξιου τέκνου της Μήθυμνας Αργύρη Εφταλιώτη. Το Ημερολόγιο συνοδεύουν φωτογραφίες που ο γράφων βλέπει για πρώτη φορά.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες μου στην Εφορευτική Επιτροπή της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης και στον Παναγιώτη Σκορδά που εργάστηκαν για την έκδοση του Ημερολογίου.

 

Β΄ Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018 - Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός.

Παναγιώτης Σκορδάς

Είναι ένα καλαίσθητο Ημερολόγιο 504 σελίδων, με χαρτί πολυτελείας, εξαίσιο φωτογραφικό υλικό, αξιόλογες συνεργασίες και πολλούς συντελεστές του έργου. Θα προσπαθήσω να μην παραλείψω κανέναν. Το Λεσβιακό Ημερολόγιο σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από τον Παναγιώτη Σκορδά και εκδόθηκε από τον «Μύθο», αλλά οι συντελεστές του είναι πολλοί και όλων των ειδικοτήτων.

 

Οι συντελεστές του Ημερολογίου

Συνεργάστηκαν για την έκδοση του Ημερολογίου ο Παναγιώτης Σκορδάς, ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης, η Ανθή Σκαλοχωρίου-Σκορδά και ο Τάκης Βαλάκος. Θα έλεγα ότι οι παραπάνω αναφερθέντες συντελεστές αποτέλεσαν το «επιτελείο» της όλης προσπάθειας.

Το εξώφυλλο του Ημερολογίου είναι της ζωγράφου Μαρίας Καλλιπολίτη και το οπισθόφυλλο του ζωγράφου Κώστα Ζαμπάρα. Τα θαυμάσια κοσμήματα είναι του ζωγράφου Δημήτρη Καραπιπέρη. Τα κείμενα που παρατίθενται και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της όλης προσπάθειας, αρχαιολογικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, αρχιτεκτονικά κ.λπ., είναι των συγγραφέων κ.λπ. καλλιτεχνών: Γιάννη Αγριτέλλη, Νίκου Βερβενιώτη, Βάσως Βόμβα, Ευάγγελου Γδοντέλλη, Αθηνάς Δημοπούλου-Πηλιούνη, Κώστα Ζαμπάρα, Μάκη Αξιώτη, Στρατή Μ. Αξιώτη, Στρατή Αναγνώστου, Μαρίας Καλλιπολίτη, Γιάννη Καρατζά, Δημήτρη Καράμβαλη, Δημήτρη Καραπιπέρη, Αλέκου Κιουρέλλη, Δήμου Κλαδίτη, Γιάννη Κολοκοτρώνη, Βασιλικής Κουρβανιού, Γιάννη Κουρτζέλλη, Αριστείδη Κυριατζή, Κωνσταντίνας Βάκα-Κυριατζή, Δώρας Μαρκάτου, Στρατή Αλ. Μολίνου, Μαρίας Γ. Μόσχου, Νίκου Παπαδέλλη, Ευάγγελου Σάλτα, Αριστείδη Σγατζού, Αντώνη Σημαντήρη, Παναγιώτη Στυλ. Σκορδά, Αναστασίου Αγγ. Στέφου, Αθανασίου Φραγκούλη, Ευστρατίου Γ. Χατζηστυλιανού, Ευστρατίου Αντ. Χαραλάμπου??ς και Βασίλη Ψαριανού.

Ένθετο στο Ημερολόγιο CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

 

Σαν επίλογος ευχαριστιών

Παναγιώτη Σκορδά και όλοι εσείς, τα εκλεκτά τέκνα της σύγχρονης Λεσβιακής Γραμματείας, είστε οι συνεχιστές του Παναγιώτη Σαμάρα, του Αριστείδη Κοτζαμάνη στην έκδοση παρόμοιων εντύπων αλλά και με τη γενικότερη πνευματική προσφορά σας μας κάνετε υπερήφανους και αισιόδοξους. Να είστε καλά να συνεχίσετε την πνευματική προσφορά σας στο νησί μας. Με κάνατε να ζηλέψω λίγο και να ψιλοθέλω να με συμπεριλάβετε του χρόνου στην παρέα σας με ένα διήγημα. Τέλος.

Προλογίζουν το Ημερολόγιο ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ο Γ΄, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Μίμη Γαληνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

 

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey