Λεσβιακό Βιβλίο

06/02/2018 - 14:20 Ενημερώθηκε 14/02/2018 - 14:24

Εταιρία Αιολικών Μελετών

Αιολικά Χρονικά

Τόμος ΙΗ΄

Μυτιλήνη 2016-2017, σελ. 400

 

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο 18ος τόμος των Αιολικών Χρονικών που εκδίδει η Εταιρία Αιολικών Μελετών. Ο τόμος πλουσιότατος με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ύλη για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου και της Λήμνου αφιερώνεται στον Ραφαήλ Παπαδέλλη, πρώην Πρόεδρο της Εταιρίας και επί πολλά χρόνια επιμελητή των «Αιολικών Φύλλων» και «Αιολικών Χρονικών». «Ο εκλιπών Πρόεδρος κατέθεσε διαχρονικά όλη του την αγάπη και την πνευματική ενέργεια υπέρ της Εταιρίας η οποία και δραστηριοποιήθηκε επί των ημερών του σε διάφορες εκδηλώσεις πνευματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα» διαβάζουμε στο εισαγωγικό κείμενο.

Στις σελίδες του τόμου βρίσκουμε 17 εργασίες ταξινομημένες στις παρακάτω ενότητες: ιστορία, αθλητική ιστορία, αρχιτεκτονική ιστορία, εκπαιδευτική ιστορία, θρησκευτική ιστορία, σχολική αρχιτεκτονική, Βιβλιο-στάση.

Αναλυτικότερα:

Στρατής Χαραλάμπους: Ο Ναμίκ Κεμάλ στη Μυτιλήνη Ιούλιος 1877 - Οκτώβριος 1884, Αξιώτης Μάκης, Αξιώτης Στρατής: Αλευρόμυλοι στην Λέσβο, Κωνσταντίνα Βάκκα - Κυριαζή: Η τέχνη της πυρογραφίας στο Πλωμάρι από την οικογένεια Βρασίδα Λαγουμίδη, Αριστείδης Καλάργαλης: Λέσβιοι μετανάστες των αρχών του 20ού αιώνα, Κωνσταντίνος Γ. Κατσένης: Χρονικό της έντυπης Λημνιακής δημοσιογραφίας (Μέρος Α'), Δημήτριος Θ. Κύρου: Ιστορικές πληροφορίες για τη Λήμνο τού 1824 «ερανισθείσες» από Έγγραφα Κώδικα Υπομνημάτων του Αρχειοφυλακείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Παναγιώτης Ψαριανός: Η αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση στον Παλαιόκηπο της Γέρας 1941-1944. Η ιστορία των ασυρμάτων, Θεόδωρος Μπελίτσος: Ο Αθλητισμός στη Λήμνο κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο (Α' μέρος), Χρήστος Χατζηλίας: Μάστορες της πέτρας του Σκαλοχωρίου και της Ανεμότιας, (19ος - 20ός αιώνας) Δύο ενδεικτικές εργοβιογραφίες, Δημήτρης Μπούμπας: «Βοστάνειος Σχολή». Η ιστοριογραφία της ανέγερσης του καλλιμάρμαρου διδακτηρίου των Παμφίλων, Αριστείδης Κυριαζής: Άγιος Ιγνάτιος Μηθύμνης, ο πρώτος Σχολάρχης επί τουρκοκρατίας, Αθανάσιος I. Καλαμάτας: Ο Φώτης Κόντογλου: «Απόστολος της Ορθοδοξίας». Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Β' (Κλεόμβροτος) γράφει για τον υμνωδό της καθ' ημάς Ανατολής, Καλλιόπη Μακακούλια: Τα μοναστήρια της Λέσβου. Η περίπτωση της Μονής Ταξιαρχών Μανταμάδου, Κωνσταντίνος Δ. Βερβέρης: Η δυναμική των επαγγελμάτων της οικοδομής στη διδακτηριακή πανδαισία της Λέσβου, Νέστωρ Σταμάτης: Φιλοσοφία, ιδεολογικές καταβολές και επιλογή αρχιτεκτονικών προτύπων για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων της μεσοπολεμικής Λέσβου, Δημήτρης Κ. Μποτσάκης: Λέσβος, ένα σημαντικό μέλος της Αιγαιοπελαγίτικης γεωμορφολογίας και ανεμολογίας, Πέρθα Καλέμη: «Το σκαλιστό έπιπλο και άλλα διηγήματα» της Μέλπως Σ. Παπαστεφανή.

Π.Σ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey