Ελληνικά ονόματα

01/07/2012 - 05:56
Ένα βιβλίο με πορτραίτα υπαρκτών προσώπων που την ιδέα και την εκλογή των συγγραφέων έχει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Για δεύτερη φορά, εφόσον μια παρόμοια συλλογή διηγημάτων με κοινό θεματικό άξονα και με δική του πάλι πρωτοβουλία κυκλοφόρησε το 2008 από τον «Κέδρο».
Συλλογικό
14 ιστορίες από νέους συγγραφείς
Πρόλογος: Μένης Κουμανταρέας
Εκδόσεις Κέδρος
Αθήνα 2010, σελ. 269


Ένα βιβλίο με πορτραίτα υπαρκτών προσώπων που την ιδέα και την εκλογή των συγγραφέων έχει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Για δεύτερη φορά, εφόσον μια παρόμοια συλλογή διηγημάτων με κοινό θεματικό άξονα και με δική του πάλι πρωτοβουλία κυκλοφόρησε το 2008 από τον «Κέδρο». Με μόνη διαφορά ότι στα προηγούμενα «Ονόματα» ήταν και ξένοι, ενώ τούτος εδώ ο τόμος ξεχειλίζει από Έλληνες αποκλειστικά. Αθλητές, ηθοποιούς, συγγραφείς, μουσικούς, ζωγράφους, αλλά και ανθρώπους που άφησαν τα ίχνη τους ως ληστές ή ως κατάδικοι. Μια πλατιά γκάμα ηρώων, αλλά και εξίσου πλατιά παλέτα από πεζογράφους, όπου ο μικρότερος είναι 30 ετών και ο μεγαλύτερος 48.
«Διαβάζοντας τους συγγραφείς αυτού του τόμου, έχω την εντύπωση ότι με το πρόσχημα να μιλήσουν για παλιά και γνωστά πρόσωπα, έχουν να μας πουν νέα και άγνωστα πράγματα, που εγώ τουλάχιστον ως παλαιότερος δεν τα είχα υποπτευθεί. Κι αυτό για μένα, τουλάχιστον, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αξίζει να τους διαβάσουμε, λοιπόν, και να τους πιστέψουμε στο μέτρο που κι εκείνοι γίνονται πιστευτοί», γράφει στον πρόλογό του ο Μένης Κουμανταρέας.
Γράφουν οι: Βασίλης Αμανατίδης (για το Δημήτρη Παπαϊωάννου), ο Νίκος Αδάμ Βουδούρης (για τη Βέρα Ζαβιτσιάνου), ο Σπύρος Γιανναράς (για το Χρήστο Βακαλόπουλο), η Δήμητρα Κολλιάκου (για το Νίκο Σκαλκώτα), η Μαρία Κωτίδου (για τη Μελίνα Μερκούρη), ο Δημήτρης Μαμαλούκας (για το Νίκο Κακλαμανάκη), ο Λευτέρης Μαυρόπουλος (για τον Αριστείδη Παγκρατίδη), ο Παύλος Μεθενίτης (για τον Άγγελο Σικελιανό), η Κάλλια Παπαδάκη (για το ληστή Νταβέλη), η Σταυρούλα Σκαλίδη (για το Νίκο Καζαντζάκη), ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (για την Αλίκη Βουγιουκλάκη), η Βάσια Τζανακάρη (για τη Λένα Πλάτωνος), η Μαρία Φακίνου (για το Γεώργιο Βιζυηνό), ο Νίκος Χρυσός (για το Γιώργο Μπουζιάνη).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey