Ο συμπατριώτης μας φιλόλογος, μελετητής και συγγραφέας Συμεών Γρ. Σταμπουλού διδάσκει την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα.
Συμεών Γρ. Σταμπουλού
Μελέτες και σημειώματα για τον Γιάννη Σκαρίμπα
Εκδόσεις Άγκυρα
Αθήνα 2009, σελ. 103
Ο συμπατριώτης μας (κατάγεται από την Άντισσα) φιλόλογος, μελετητής και συγγραφέας Συμεών Γρ. Σταμπουλού διδάσκει την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα και έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο «Πηγές της πεζογραφίας του Γιάννη Σκαρίμπα - Ο λόγος της σιωπής στην σκηνή του μεσοπολέμου» (ΣΩΒ, Αθήνα 2006).
Πριν λίγο καιρό συγκέντρωσε σ’ έναν τόμο μια σειρά από μελέτες του για το Σκαρίμπα, με τον τίτλο «Ο ίσκιος της γραφής». Διαβάζουμε σχετικά στον πρόλογο:
«To παρόν βιβλιάριον καταγράφει ορισμένες από τις “συνομιλίες” του Γιάννη Σκαρίμπα με τα “αντικείμενα της μιμητικής του επιθυμίας”. Εννέα σύντομα δοκίμια, συν ένα αθησαύριστο διήγημά του, απόσταγμα της παράλληλης σχεδόν αναζήτησης των “Πηγών της πεζογραφίας του Γ.Σ.” (ΣΩΒ 2006). Νοερές συνομιλίες, επινοημένες συναντήσεις και διαξιφισμοί με τους Pirandello, Maugham, Büchner, Hoffmann, Kleist, Proust, Balzac, Eichendorff, Dumas (υιόν), Θεόδωρο Ντόρρο... Ο πραγματικός, ωστόσο, οικοδεσπότης, ενδεικτικό της νεωτερικής γραφής, είναι ο πλασματικός ήρωας: ό Μαριάμπας, ό Σουρούπης, ό Πιττακός, ο Χαμόδρακας αναζητούν συγγενικά τους πρόσωπα εντός και εκτός του λογοτεχνικού κανόνα, σκηνοθετούν και αναπαριστούν θέματα και μοτίβα που τροφοδότησαν αποφασιστικά τον μυθικό λόγο.»
Οι τίτλοι των εννέα μελετών είναι οι εξής:
Γιατί ή «Γυναίκα του Καίσαρος» αποποιήθηκε τον τίτλο της, Συμπληρωματικά στο φανταστικό τρίγωνο Σκαρίμπας - Ντόρρος - Ντορής, Τα ανδρείκελα της παραμυθίας και η «ανατροπή του Πλατωνισμού», Γιάννης Σκαρίμπας: Η Αυτού Εξοχότης, Ο μακαρίτης Ζανετόπουλος και ό Φιγουραζέρ Κυριών Ματτίας Πασκάλ ανταλλάσσουν επισκεπτήρια στον Κάτω Κόσμο ή Μία απρόοπτη συνάντηση του Σκαρίμπα με τον Pirandello, Η νεωτερική πεζογραφία στην Ελλάδα - Γιάννης Σκαρίμπας (1893 - 1984), Η αναδρομική λειτουργία του «Μαριάμπα» στο κίνημα Βiedermeier, Ο ίσκιος της Γραφής. Όψεις μιας επίμονης εικόνας του Γιάννη Σκαρίμπα, Τρία άνθη γαλλικού αρώματος από το «καταφρονεμένο Μπουκέτο» του μεσοπολέμου.
Το αθησαύριστο διήγημα του Σκαρίμπα που δημοσιεύεται στον τόμο, έχει τίτλο «Η Αυτού Εξοχότης».