…τι ομορφιά!

01/07/2012 - 05:56
Αυτές οι ξεραμένες καστανιές αποτελούν ένα άσχημο φόντο σε ορισμένα μέρη του υπέροχου δάσους. Ενός δάσους που τώρα περιφράσσεται πάλι, κλαδεύονται τα άρρωστα δένδρα και ζωντανεύει, σε ένα τοπίο πανέμορφο με πίσω του τον επιβλητικό Όλυμπο.
Διαδρομή 40 - Γνωριμία με την κορυφή του Ολύμπου 12

Αυτές οι ξεραμένες καστανιές αποτελούν ένα άσχημο φόντο σε ορισμένα μέρη του υπέροχου δάσους. Ενός δάσους που τώρα περιφράσσεται πάλι, κλαδεύονται τα άρρωστα δένδρα και ζωντανεύει, σε ένα τοπίο πανέμορφο με πίσω του τον επιβλητικό Όλυμπο. Ανάμεσα από αυτά τα δέντρα, πολλές φορές αντικρίζεις την κωμόπολη, ένα φόντο πολύχρωμο με την επικράτεια της κόκκινης κεραμοσκεπής, στο χρωματικό φάσμα.

Κάτω από εδώ, στο στρωμένο με κίτρινα φύλλα καστανόχωμα, ξεπετιέται ένας υπέροχος κρόκος, με μια μωβ γραμμή στα τρία εξωτερικά πέταλα. Είναι γεμάτος ο καστανιώνας και τον ονομάζουν Crocus biflorus. Στο νησί υπάρχει ακόμα ένα είδος, που παράγει λιγοστό  σαφράν  και ονομάζεται Crocus palasii. Σε δασωμένα κομμάτια, ακαλλιέργητα, υγρά, η Λαγομηλιά, που επειδή κρύβει τον κατακόκκινο καρπό, την λένε και κρυφή αγάπη, είναι πολύ κοινή. Είναι ο Ruscus aculeatus, φαρμακευτικό βοτάνι και αυτά που νομίζετε για φύλλα, είναι κατασκευές του βλαστού.
Άλλο ένα μικροσκοπικό, κοκκινωπό φυτό, κολλημένο στον πράσινο σχιστόλιθο, είναι το μικρό κόκκινο σέδο (Sedum rubens), μια αρμαθιά ομορφιάς στο βράχο. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, ο χειμωνιάτικος επισκέπτης, ο περίεργος και παμπόνηρος, καλόγιαννος, το «γιαννέλ’» μας (Erythacus rubecola).


Ανάμεσα στις ξεραμένες κορφές ο Όλυμπος

…και η Αγιάσος είναι το φόντο

…με το Σέδο στα βράχια

…το γιανέλλ’ από κοντά

…τη λαγομηλιά στα σκιερά

…και τον κρόκο παντού

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey