Ο Λαξευτής

25/04/2013 - 14:24

Έρχονται στο μαγαζί μπουλούκι, μπορεί τα ρούχα τους να είναι βρόμικα μέχρι εκεί που πάει ο ορισμός της βρομιάς, μπορεί να φοράνε ένα παπούτσι ή ένα ζευγάρι δέκα νούμερα μεγαλύτερο από το πόδι τους, τέτοια όμως μάτια πυρετικά και αλέρτα, μόνο σε ήρωες του Ντοστογιέφσκυ.

Τα Τσιγγανάκια στην Καλλονή... πριν λίγο
Έρχονται στο μαγαζί μπουλούκι, μπορεί τα ρούχα τους να είναι βρόμικα μέχρι εκεί που πάει ο ορισμός της βρομιάς, μπορεί να φοράνε ένα παπούτσι ή ένα ζευγάρι δέκα νούμερα μεγαλύτερο από το πόδι τους, τέτοια όμως μάτια πυρετικά και αλέρτα, μόνο σε ήρωες του Ντοστογιέφσκυ. Αρπάζουν κάτι λουκάνικα που τους χαλαλίζεις. Δίνω σ’ ένα μικρό ένα γλειφιτζούρι. «Ευχαριστώ, δε θέλω», μου απαντάει, «τα γλειφιτζούρια κάνουν κακό στα δόντια.»

Πάρε ένα σφυρί και χτύπα με! Το κοιτούσα να δω αν αστειεύεται, σοβαρά μιλούσε, δεν το πήρε το γλειφιτζούρι. Τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο φταίνε τα Τσιγγανάκια: φταίνε που ζητιανεύουν, φταίνε που κάνουν πατίνι στο δρόμο, φταίνε που βρίζουν, φταίνε που κάνουν κακά όπου βρουν, φταίνε που υπάρχουν. Εγώ σκέφτομαι τον στίχο του ποιητή: «Γύφτισσα τονέ βύζαξε γι’ αυτό έχει φτερά.» Φταίμε εμείς που είμαστε κρετίνοι. Οι κρετίνοι Έλληνες «νοικοκύρηδες». Αυτοί που αρπούν όλα τα «γλειφιτζούρια», δικά τους ή ξένα, και τα πιπιλούν όπως οι λύκοι το μεδούλι. Οι μίζεροι και οι κοντόφθαλμοι. Κοιτάξτε μέσα σας και βρείτε εκεί τι φταίει για την κατάντια του τόπου. Δε φταίνε τα Τσιγγανάκια.

Δημοκρατία
Δημοκρατία έχει καταντήσει η ελευθερία να επιλέγουμε τους δικούς μας δικτάτορες. Ο Ρουσσώ το είχε θέσει πιο εύγλωττα. Είμαστε ελεύθεροι μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια να διαλέξουμε κάποιον που θα κάνει τις υπόλοιπες 1.456 ημέρες σχεδόν ό,τι θέλει με τις ζωές μας, δίχως να έχουμε δικαίωμα να τον ανακαλέσουμε. Τι δεν καταλαβαίνεις; Σε εκδήλωση του «Εμπρός» για την τοπική επιχειρηματικότητα έβλεπα από τη μια ανθρώπους που παλεύουν να κάνουν κάτι σε αυτόν τον έρημο τόπο και από την άλλη κάτι νευρόσπαστα πολιτικούς να λένε βλακείες ως συνήθως.

Εκεί επιμένουν σε ατέλειωτες βλακείες από αυτές που μας φέρανε σε ετούτο το βούρκο και που αντηχούν στα αυτιά της δικής μου γενιάς όπως αντηχεί ένας οχετός. Και το χειρότερο είναι πως, δεν πα να λένε βλακείες, θα τους χειροκροτήσουν, θα τους ξαναψηφίσουν. Την τέχνη τού να μη λες τίποτα την κατέχουν οι άρχοντές μας. Και καθρεφτίζουν και τη δική μας ανοησία. «Προσκύνα το δράκο να περάσεις το γεφύρι». Εναλλακτικά, αν έχεις γνωστό τον Άγιο Γιώργη, στείλε τον μπας και καθαρίσει. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της νοοτροπίας του Νεοέλληνα. Μην περιμένουμε και πολλά όσο σκεφτόμαστε έτσι... Ξέρετε κάτι; Φεύγουν τα πουλιά. Φεύγουν οι νέοι, δείτε τους αριθμούς και θα καταλάβετε πως το αλάτι της γης μας φεύγει για τα ξένα. Εμείς θα μείνουμε πίσω με τους πολιτικάντηδές μας, να βράζουμε.

Κρατικά κανάλια και ντοκυμαντέρ
Μπράβο στην ΕΤ3 και ΕΤ1, έχουν κάποια ντοκυμαντέρ που αξίζουν τη διάρκειά τους σε χρυσάφι. Το λέω συχνά πως το καλύτερο πρόγραμμα τα κρατικά κανάλια το κάνουν όταν απεργούν. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις. «Βλέποντας τον κόσμο από ψηλά», μια γαλλική παραγωγή, η κορυφαία όλων. Μαθαίνουμε «μυστικά» τα οποία τείνουν να θαφτούν:

Ενώ η «πράσινη συνείδηση» έχει γίνει μόδα, ο Δυτικός Κόσμος συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα 3/4 του πλανήτη και ειδικά την Αφρική και την Ασία ως:
1) τη χωματερή του,
2) τη φτηνή του εργατική δύναμη,
3) τον τόπο απ’ όπου αντλεί μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες με ελάχιστο οικονομικό, αλλά τρομακτικό οικολογικό και ανθρωπιστικό κόστος (για τους άλλους).

Λύσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους αθώους που υποφέρουν - πεθαίνουν καθημερινά, υπάρχουν.

Πολύ απλά δε συμφέρει του «πολιτισμένους» να τις αναπτύξουν. Όταν μάλιστα έρχονται από Ασία και από Αφρική όσοι υποφέρουν εξ αιτίας του δικού μας «πολιτισμού», τους λέμε λαθρομετανάστες και είτε τους αφήνουμε να πνιγούν, είτε τους μαχαιρώνουμε, είτε ακόμα καλύτερα, σε στυλ Μανωλάδας, τους βάζουμε να μας δουλέψουν τα χωράφια και μετά τους πυροβολούμε για να μην τους πληρώσουμε. Τέλεια. Σε κάποια φάση θα το «κόψουν» το ντοκυμαντέρ όπως έχει «κοπεί» και σε άλλα μέρη του κόσμου. Απλά στην Ελλάδα δεν το έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι. Αν πεις την αλήθεια, σε σταυρώνουν, ειδικά κάτι απόγονοι του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, ειδικά αυτοί, πολύ ευχαρίστως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey