Γηροκομείο Αντίσσης: Η γραφειοκρατία, της γραφειοκρατίας, … ώ γραφειοκρατία

18/09/2022 - 17:00

 

Την ελληνική γραφειοκρατία την έχω βιώσει εξ απαλών ονύχων, όπως εξ άλλου ο κάθε έλληνας. Tην έζησα ως διοικούμενος ασφαλώς, αλλά και ως διοικών. Είναι τόση και τέτοια που της Λερναίας Ύδρας τα κεφάλια, είναι ελάχιστα μπροστά σ΄αυτά του αποτρόπαιου τούτου ελληνικού τέρατος. Γράφω το παρόν, έχοντας κατά νου το θέμα, για το οποίο επανειλημμένως απ’το 2015, έχω γράψει. Το πολύπαθο ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΤΙΣΣΗΣ. Αυτό που για μια γενεά περίπου, υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Πίστευα, ότι δεν θα ξαναέγραφα σχετικώς, αφού πρόσφατα τόσο ο Περιφερειάρχης μας κ.Κωστ.Μουτζούρης όσο και ο Δήμαρχος μας κ.Ταξ.Βέρρος, έχοντας το βάλλει στις προεκλογικές τους πλατφόρμες, στην συνέχεια στην πράξη είχαν δρομολογήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει τούτο επί τέλους και ως ενεργό Γηροκομείο. Ο μεν πρώτος θα διέθετε ποσό 120.000 Ευρώ για τα έργα της συντηρήσεως και επισκευών του κτιρίου (φυσικά μετά το απαιτούμενο γι’αυτό, Π.Δ.), ο δε δεύτερος συνειδητοποιώντας την σχετική ανάγκη και τον διακαή πόθο των Αντισσαίων και γενικά των κατοίκων της χερσονήσου του Ορδύμνου, εξέφρασε επισήμως την πολιτική του βούληση, τούτο, να λάβει σάρκα και οστά σαν Γηροκομείο, ως παράτημα του “Ζαχαρείου” Ιδρύματος Αγίας Παρασκευής. Τoν πόθο μας, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω της υπέρ700 μελών επιτροπής αγώνα στο λειτουργήσει επί τέλους το Γηροκομείο μας, που υπέγραψαν την αντίστοιχη διακήρυξη μας. Ο Δήμαρχος και ο νέος Δήμος μας, αφουγκράστηκαν την ανάγκη τους και έκαναν ότι δεν έκαναν προηγούμενα, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου και ο δήμαρχός του Σπ.Γαληνός. Έστειλαν στα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Οικονομικών) το απαιτούμενο έγγραφο, τον Απρίλιο 2021, ζητώντας η άδεια του “Ζαχάρειου” των 50 κρεβατιών να αλλάξει στα 100, για να συμπεριλάβει τα Γηροκομεία Αντίσσης και Πολυχνίτου. Το Υπουργείο Εσωτερικών απήντησε στον Δήμο μας τον Ιούλιο 2021, με 4σέλιδο έγγραφο: «περί της τροποποίησης της συστατικής πράξης του Δημοτικού Ιδρύματος “Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ΄΄Η Αγία Παρασκευή”». Τούτο, κοινοποιούταν και σε μένα, σε απάντηση της από τον Μάϊο 2021 σχετικής επιστολή μου. Σ’αυτό, διεξοδικά περιγραφόταν η διαδικασία για την πραγματοποίηση της απαιτουμένης θεσμικής τροποποίησης της συστατικής πράξης, της κατά το Π.Δ. ιδρύσεως του Ζαχαρείου Ιδρύματος. Συγκεκριμένα στην εισαγωγική σχεδόν παράγραφο του, επί λέξει αναφερόταν: 

«Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου θα πρέπει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προαναφερόμενο άρθρο του ΚΔΚ, να λάβει σχετική απόφαση για την τροποποίηση της συστατικής πράξης του Ιδρύματος, προκειμένου η Υπηρεσία μας να κινήσει τη διαδικασία έκδοσης αντιστοίχου προεδρικού διατάγματος για την τροποποίησή της». Ολοκληρωνόταν δε αυτό, με την ακροτελεύτιο παράγραφο, ως ακολουθεί: «Κατά συνέπεια οι τροποποιήσεις που θα επέλθουν στο π.δ. 354/12.10.2001 θα αφορούν α) στο προοίμιο του π.δ., στο οποίο θα προστεθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτ. Λέσβου για δωρεάν των συγκεκριμένων ακινήτων β) το άρθρο 6 του π.δ. («Περιουσία»), έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα νέα στοιχεία στην Περιουσία του Ιδρύματος, καθώς και οι αντίστοιχες συμβολαιογραφικές πράξεις».  

Τούτο, σε ότι αφορά την Κοινότητα Αντίσσης, πράγματι έγινε, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο, έκανε την δωρεά στο “Ζαχάρειο” Ίδρυμα, του από τις αρχές του 2000 πλήρως ολοκληρωμένου δημοτικού της αυτού ακινήτου. 

Στην συνέχεια, τον ίδιο μήνα ο Περιφερειάρχης κ.Μουτζούρης επισκέφθηκε την Άντισσα και στην σύσκεψη του Τ.Σ. υπό την Προεδρία του, συζητήθηκαν διάφορα θέματα και κυρίως αυτό, του Γηροκομείου. Του πολύπαθου αυτού Ιδρύματος, που τον Γενάρη του 2021, ο κ.Περιφερειάρχης επί τούτου ήρθε στην Άντισσα και το έβγαλε από το μακροχρόνιο, τέλμα του. Ο τύπος της Μυτιλήνης, έγραψε επ’αυτού: «Ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών για την λειτουργία του Γηροκομείου Άντισσας, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους να τις προχωρήσουν άμεσα, ώστε το κτίριο να μπορέσει σύντομα να φιλοξενήσει ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη φροντίδας». 

Επειδή, παντός άλλου, γνώστης της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης θεμάτων στην όποια Περιφέρειά, ως εκ της θέσεως και του αξιώματός του είναι ο Περιφερειάρχης αυτής, το από τον Περιφερειάρχη μας προβληθέν «ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών», έθετε κατά απόλυτο τρόπο τον «δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».  

Οι δεκατέσσερις ήδη μήνες μετά την λήψη του εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών, χρόνος επαρκής, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έγγραφα, παραστατικά κ.λ.π., τα κατά την προαναφερθείσα ακροτελεύτια παράγραφο του εγγράφου, να έχει λάβει την απαιτούμενη απόφαση του, της τροποποίησης της συστατικής πράξεως του “ Ζαχάρειου”. 

Η του Δ.Σ. αυτή απόφαση, αποτελεί την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για να αρχίσουν τα στη συνέχεια προβλεπόμενα απαραίτητα βήματα στο Υπουργείο. Τα σαφώς αναφερόμενα, προκειμένου (να κινήσει τη διαδικασία έκδοσης αντιστοίχου προεδρικού διατάγματος για την τροποποίησή της συστατικής αυτής πράξεως). Έτσι τελικά, θα γινόταν πράξη η πολυπόθητη λειτουργία του Γηροκομείου Αντίσσης. Τοιουτοτρόπως, θα γινόταν μπορετό, το να αρχίσει να παρέχεται πιά στους γέροντες της Αντίσσης και όλης της χερσονήσου του Ορδύμνου, η μέριμνα και φροντίδα, που τόσο έχουν ανάγκη. 

Ατυχώς, μόλις τον Ιούνιο τ.έ., σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου μας, μπήκε εμβόλιμα το θέμα «Αύξηση δυναμικότητας του Δημοτικού Ιδρύματος Ζαχάρειος Πρότυπος …» Τούτο ομόφωνα ψηφίστηκε, ως ακολουθεί: «Να ερωτηθεί το Δημοτικό Ίδρυμα με την επωνυμία “ Ζαχάρειος Πρότυπος…”, αν αποδέχεται την παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Αντίσσης με τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία…». 

Παρά την παρέλευση δύο και μηνών, ως στιγμής δεν γνωρίζουμε το αν το «Ζαχάρειο» αποδέχεται την παραχώρηση αυτή. Κάτι πληροφορούμαι, περί μελέτης βιωσιμότητας. 

Αυτών λεχθέντων, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν το Ίδρυμα αυτό αποδέχεται την παραχώρηση και εγγράφως απαντήσει σήμερα, θα υπολείπεται η απόφαση του Δήμου που προαναφέραμε, όπως ζητείται απ’το Υπουργείο. Το πότε θα ληφθεί αυτή, «Κύριος οίδε».  

Λαμβανομένων υπ’όψη και όλων των διαδικασιών που χρειάζονται μεταξύ των τριών Υπουργείων (Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών) για να γίνει η απαιτούμενη τροποποίηση της συστατικής πράξεως, της στη συνέχεια υπογραφής αυτής από καθένα απ’τους τρείς Υπουργούς, ερωτάται, οι 12 μήνες που υπολείπονται μέχρι τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, είναι χρόνος επαρκής για την ολοκλήρωσή τους;  

Σ’αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψη και το γεγονός των παρεμβαλλομένων εθνικών (θέρος 2023), όσο ακόμη και το ότι η απόφαση του Δήμου δεν θα περιλαμβάνει το Γηροκομείο Πολυχνίτου (μ’ότι αυτό συνεπάγεται). 

Συμπερασματικά, η έναρξη της λειτουργίας του Γηροκομείου Αντίσσης είναι μάλλον απίθανο να εγκαινιαστεί από την παρούσα Δημοτική μας αρχή.  

Εκ των ανωτέρω η στον τίτλο του παρόντος, κλίση της λέξεως γραφειοκρατία σ’ όλες τις πτώσεις, δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά ατυχώς, την ουσία του θέματος. Ας ελπίσουμε ότι τελικά, η λειτουργία του Γηροκομείου μας, δεν θα οδηγηθεί «στας Ελληνικάς καλένδας». 

 
 

 
 
 

 
 
 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey