Επί τέλους, εκλεγμένη Διοίκηση στον Συνεταιρισμό μας

09/10/2022 - 17:00

Η 3η Οκτωβρίου 2022 θα αποτελεί σημαδιακή μέρα για τον Γεωργοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αντίσσης. Είναι η μέρα που οι αγρότες μας συνεταιριστές, με την δική τους βούληση πήραν τις τύχες του στα χέρια τους  και έπαψε πιά τούτος, να διοικείται από διορισμένη διοίκηση. Η επιτυχία αυτή έχει άρωμα γυναίκας. Εκείνης, που εδώ και οκτώ περίπου μήνες πάλεψε μέχρι να γίνουν όλα κατά πως ορίζει ο νόμος και τελικά να στηθούν χθες οι  κάλπες. Και η γυναίκα αυτή είναι η αυτοχαρακτηριζόμενη ενεργός πολίτης, η Βάγια Ευστρατίου Καρίνου.   

Ήταν το 2016 που ο Συνεταιρισμός μας είχε υποστεί  πλήγματα  πρωτόγνωρα, με χαρακτηριστικότερα αυτά της μη πραγματοποίησης των κατά νόμο απαιτουμένων εκλογών και της για πρώτη φορά μη λειτουργίας του ελαιοτριβείου του. Παράλληλα είχε ψηφιστεί ο νόμος 4384 / 2016 (ΦΕΚ Α΄ 78), ο οποίος έθετε  προθεσμίες αυστηρές για διάφορες ενέργειες με καταλυτικότερη την 31.12.2017, που θα έπρεπε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να προσαρμόσουν το καταστατικό τους στις  προβλέψεις  του νόμου αυτού. Εκ του ότι κατά το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο επισκέφθηκα επί τούτου  - ως έχων και προσωπικό ενδιαφέρον, όντας  συνεταιριστής του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αντίσσης -, τούτος θεωρείτο απενεργοποιημένος και αν και διέθετε Μητρώο (με συνεταιριστές  332, κατά τα  στοιχεία 2013) τούτο, στην τότε φάση που ήταν  αυτός απενεργοποιημένος, ήταν άχρηστο. Πέραν αυτών απαιτούνταν να υπάρξουν κάποια τεχνικής φύσεως θέματα (μελέτες, επιχειρησιακό σχέδιο, κύκλος εργασιών, ρήτρες κ.λπ.). 

Τούτα γνωστοποίησα με επιστολή μου το Φθινόπωρο του 2017, στους  π. Προέδρους του Συνεταιρισμού μας  Αντ. Τζώρτζη, Γιαν. Χασάπη, Γιαν. Βαλετέλλη,  Γ. Πουστράκη, Τ. Ψωμαδέλλη  που την κοινοποίησα στον τότε πρόεδρο Γεώργιο Δουρουδή ως  και τα μέλη του τότε Δ.Σ. Έλεγα δε, ότι προκειμένου να   ενεργοποιηθεί και πάλι ο Συνεταιρισμός μας, έπρεπε να υπάρξει πανστρατιά που θα βοηθούσε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ., με πρώτο και κύριο στόχο την τροποποίηση του καταστατικού του. Δυστυχώς τούτο δεν έγινε τα χρόνια που ακολούθησαν και κάποια στιγμή για να μη διαλυθεί ο Συνεταιρισμός μας, το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης διόρισε Διοίκηση  υπό τον π.Πρόεδρο Γ.Δουρουδή. Ο λόγος για την δυστοκία αυτή, υπήρξε η έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους ανθρώπους στο να ασχοληθούν με τα θέματα τα του συνεταιρισμού  μας, που χρόνια και τότε ήταν οξυμένα. 

Εφέτος, αρχές του έτους, εκείνο που διεπίστωσα ήταν ότι η Βάγια Καρίνου είχε δείξει ενδιαφέρον για τα του Συνεταιρισμού, μάλιστα τούτο στην πράξη (έντονη ενεργοποίησή της με θετικό τελικά αποτέλεσμα για του ελαιοπαραγωγούς στο θέμα της καρπόπτωσης των ελιών τον περυσινό χειμώνα). Διάφοροι την παρότρυναν να ασχοληθεί θεσμικά με αυτόν. Εκείνη παρά τις αρχικές της αναστολές και επιφυλάξεις της, το δέχθηκε. Είχε όμως μία  βασική και κυρίαρχη έλλειψη. Το ότι δεν ήταν συνεταιριστής, δεν κατείχε μερίδα στον Συνεταιρισμό μας. Τότε προκειμένου να υπερκεραστεί το δύσκολο αυτό θέμα και να ξεπεραστεί η προαναφερθείσα δυστοκία, της μεταβίβασα την δική μου συνεταιριστική μερίδα. Έτσι έχοντας πιά καλύψει αυτό το απαραίτητο τυπικό στοιχείο, η Βάγια ενεργοποιήθηκε προς πάσα κατεύθυνση (Υπουργείο, Ένωση Συνεταιρισμών, δικηγόρους κ.λπ.) και αφού πρώτο και κύριο επέτυχε να συνταχθεί το καταστατικό του Συνεταιρισμού (για τούτο συντελεστικός παράγων υπήρξε ο Στρατής Νικολάου απ’ την  Ένωση), να ολοκληρωθούν όλα τα έγγραφα, παραστατικά, στοιχεία κ.λπ. που ζητούσε το Υπουργείο και τελικά να λάβει σχετική θετική απ’ αυτό απάντηση, χθες στήθηκαν οι κάλπες. 

Το ψηφοδέλτιο της το πλαισίωσαν άνθρωποι που αγαπούν τον συνεταιρισμό μας και που πιστεύουν στην Βάγια. Μεταξύ αυτών, προς τιμή του, και ο Πρόεδρος της Κοινότητάς μας Κυριάκος Καραμιχαήλ, του οποίου ως  εκ της θεσμικής θέσεως και ρόλου του, η παρουσία  στο ψηφοδέλτιο έδωσε σ’ αυτό την ανάλογη βαρύτητα. Οι ψηφίσαντες συνεταιριστές μας, έδειξαν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στην Βάγια, αφού με την ψήφο τους την έβγαλαν πρώτη σε σταυρούς. 

Έτσι με την δύναμη που της παρέχει η θέση της Προέδρου του νευραλγικής σημασίας αυτού φορέα του χωριού μας, πίστη πολλών (μεταξύ αυτών  και του συντάκτη του παρόντος), αλλά και ελπίδα τους είναι να προσφέρει την ικμάδα των δυνατοτήτων της για να πάρει τούτος πάλι τη θέση που του ανήκει και να ξαναγίνει ένας φορέας ως τότε προ αιώνος περίπου,  που γλύτωσε τους γονείς μας, παππούδες μας και προπαππούδες μας από την εκμετάλλευση, την τοκογλυφία, την  φτώχεια, και την κακομοιριά και ακόμη που τους βοήθησε να βελτιώσουν την δική τους  ζωή  ως και την  κοινωνική ζωή του χωριού μας στο σύνολό του. Γι’ αυτό συντελούν πρώτο η θέλησή της για προσφορά και δεύτερον η ζωτικότητά της σε συνδυασμό προς  την Πανεπιστημιακή μόρφωση της.  

Τέλος, είναι άξιο προσοχής να παρατηρηθεί ότι τότε, προ αιώνος περίπου (1927) τον Συνεταιρισμό μας αυτόν δημιούργησε ο αναμορφωτής της Άντισσας,  ο     αείμνηστος Γιάννης Β. Φωτιάδης (κατ’ αυτόν, το μεγαλύτερο  δημιούργημα του απ’ όλα όσα προσέφερε στο χωριό μας), σήμερα δε καλείται να  ανασυντάξει, να  αναζωογονήσει αυτόν και να τον βάλλει  σε τροχιά ανάπτυξης, ένας γόνος της ράτσας Φωτιάδη, η Βάγια (η γιαγιά της, Βαγιούδα Καρίνου ήταν αδερφή του Γιάννη Φωτιάδη). Θέλω να πιστεύω ότι προς τον σκοπό αυτό συνοδεύεται η νέα Πρόεδρος (πρώτη φορά γυναίκα στον ένα αιώνα)  απ’ τις ευχές των μελών του συνεταιρισμού, αλλά και όλων των Αντισσαίων, τόσο για το καλό του συνεταιρισμού τους, των ιδίων όσο και του ίδιου του χωριού μας.   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey