
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θέμα ημερών η προκήρυξη του διαγωνισμού για το πιλοτικό έργο
Έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ο διεθνής διαγωνισμός για την πιλοτική μονάδα γεωθερμίας 250 kW στην Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για την επιλογή του αναδόχου και μέχρι τα τέλη του 2026 αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία. Το έργο θα αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις, μειώνοντας έτσι τόσο το κόστος όσο και τον χρόνο υλοποίησης. Η εν λόγω μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει ως… πρόδρομη για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Λέσβου και θα προσφέρει παράλληλα κρίσιμα λειτουργικά δεδομένα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη σχεδίαση της επόμενης φάσης.
Αυτό όμως που έχει πρόσθετο ενδιαφέρον είναι ότι ταυτόχρονα με την πιλοτική φάση, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8 MW, που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο του συνολικού σχεδίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην περιοχή. Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τεχνικά δύσκολο και πολύπλοκο έργο και για αυτό θα υλοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ενώ οι γεωτρήσεις προβλέπεται να φτάσουν σε βάθη περί των δύο χιλιομέτρων. Θα γίνουν δύο γεωτρήσεις και η διάρκεια της κάθε μίας υπολογίζεται ότι θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες. Στόχος είναι να ξεκινήσουν στις αρχές του 2027 και να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει - αν δεν υπάρξουν απρόοπτα - προβλέπεται η κατασκευαστική φάση της μονάδας να γίνει το επόμενο έτος, δηλαδή το 2028.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα Έρευνας και Διαχείρισης του Γεωθερμικού Δυναμικού σε τέσσερις δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Λέσβος. Οι άλλοι τρεις είναι το νησιωτικό συγκρότημα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, η Νίσυρος και τα Μέθανα.