Επισυνδέσεις, Predator και ο Πρωθυπουργός

16/10/2022 - 17:00

Τη δεκαετία του ’70, διάβασα το επιστημονικής φαντασίας βιβλίο «1984» του Όργουελ. Σ’αυτό ο συγγραφέας, που ας σημειωθεί το έγγραψε τη δεκαετία του ’40, με ιδιαίτερη παραστατικότητα καταγράφει την καταδυνάστευση του ανθρώπου από δημιούργημα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το με το όνομα Μεγάλος Αδερφός (big brother) σύστημα, όπως ο ίδιος το έχει ονομάσει, παρακολουθεί μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, κρυφές και μη κάμερες τους πάντες για τα πάντα. Ο Μεγάλος Αδερφός είναι ένα αυταρχικό ον που παρακολουθεί, καταγράφει τις κινήσεις, τις ενέργειες, εν γένει τη ζωή των ανθρώπων και ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και στις συνειδήσεις τους. Ακόμα, κατ’ αυτόν και η σκέψη, είναι μη συγγνωστό αμάρτημα. Όταν τέλειωσα το βιβλίο, με ανάμικτες σκέψεις και έντονο προβληματισμό, είπα ότι η φαντασία του συγγραφέα ήταν οργιώδης, παράξενη, άκρως υπερβατική. Εξωπραγματική ακόμη και για τα δεδομένα της δεκαετίας του ’70. Έννοιες, δράσεις και σκέψεις του οι κατατεθειμένες στις σελίδες του βιβλίου του αυτού, την δεκαετία του ’40 δεν είχαν καμμία συνάφεια με την τότε πραγματικότητα. Τούτο, αφού σε σχέση με το σήμερα, η ηλεκτρονική τότε ήταν στα σπάργανα. Ας ληφθεί υπ’όψη ότι εν σχέσει προς τους αυτοματισμούς, τα συστήματα ελέγχου διεργασιών και τις τεράστιες δυνατότητες των ηλεκτρονικών μέσων, ως φοιτητές του Πολυτεχνείου, ακούγαμε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60. Τότε που ως υπολογιστικά εργαλεία είχαμε ακόμη τον πρωτόγονο λογαριθμικό κανόνα, και τους μηχανικούς υπολογιστές που όταν τα χειριζόμασταν, ηχούσαν ως κρόταλα. Τα κομπιούτερς/υπολογιστές, ακουγόντουσαν, αλλά τελείως ασαφώς για μας, έωλα, αφού ότι σχετικό υπήρχε, βρισκόταν ακόμα στις τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες.  

Μέσα στην δεκαετία του ’70, οι υπολογιστές έχουν μπει στη ζωή του ανθρώπου. Όμως λόγω του ότι δούλευαν με ηλεκτρονικές λυχνίες, ήταν ογκώδεις κατασκευές και καταλάμβαναν τεράστια μεγάλους χώρους.  

Τα πράγματα άλλαξαν τότε που εφευρέθηκαν τα τρανζίστορς. Ειδικότερα αφ’ότου ολοκληρώθηκε η έρευνα και μπήκε σε εφαρμογή η θεωρία των ημιαγωγών στερεάς κατάστασης, με τα λεγόμενα τσίπς πυριτίου και τη δημιουργία των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Με την αντικατάσταση των ογκωδών λυχνιών από τα τρανζίστορς, οι υπολογιστές σμικρύνθηκαν, και επίσης έγιναν φτηνότεροι. Έτσι, έγιναν προσεγγίσιμοι απ’το ευρύ κοινό. Αρχικά οι υπολογιστές γραφείων, βιομηχανιών, κρατικών υπηρεσιών κ.λπ., μετά τα pc (προσωπικοί υπολογιστές) που αφού πέρασαν σε μεγέθη μικρότερα (lap top, tablets) έφθασαν σήμερα να τους έχουμε ακόμα και στο κινητό μας τηλέφωνο. Είναι δε μόλις πριν κάποιες μέρες που μπήκε στη ζωή μας ο όρος “κβαντικοί υπολογιστές”. Υπολογιστές τεραστίων δυνατοτήτων που με τα σ’αυτούς λογισμικά προγράμματα μπορούν να λύνουν πολύ σύνθετα προβλήματα συνεργειών, π.χ. ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κλιματικής αλλαγής κ.λπ. εντός κάποιων ωρών, όταν με τις ως τώρα δυνατότητες, η επίλυσή τους θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, ή ακόμη και χρόνια.  

Και αν τέτοιας μορφής λογισμικά προγράμματα είναι επωφελή και ευεργετικά, ατυχώς, με τους, και μέσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χρησιμοποιούνται και κακόβουλα λογισμικά, προσομοιάζοντα με εκείνα των της φαντασίας του Οργουελ που μπορούσαν να καταδυναστεύουν τον άνθρωπο με την παρακολούθηση και καταγραφή των κινήσεων, λόγων, ενεργειών και γενικά της ζωής του. Πλείστα όσα τέτοια λογισμικά με τα πλέον χαρακτηριστικά, αυτά των hackers, που μπορούν να “χακάρουν” συστήματα, προσώπων, εταιρειών, κοινωνικών οντοτήτων, ακόμη και κρατών στον κυβερνοχώρο. 

Ένα κακόβουλο λογισμικό που πληροφορήθηκε το ελληνικό κοινό, την Άνοιξη εφέτος, είναι το λογισμικό Predator. Τούτο όταν η αρμόδια υπηρεσία προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωβουλευτών της Ε.Ε. ενημέρωσε τον Ευρωβουλευτή και νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν.Ανδρουλάκη ότι έγινε απόπειρα παρακολούθησης του τηλέφωνό του μέσω του παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων Predator. Και τότε άρχισε να απλώνεται το σούσουρο, που από μήνες πριν ως ακριτομυθία υπήρχε με την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του δημοσιογράφου Κουκάκη. Επιβεβαιώθηκε δε τούτο όταν το θέμα καταγγέλθηκε από τον Ευρωβουλευτή Παπαδημούλη στο Ευρωβουλή την περασμένη Άνοιξη, ζητώντας μεταξύ άλλων «…η ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πώς και ποιος χρησιμοποίησε το λογισμικό (Predator) για να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου». Η απόλυτη επιβεβαίωση για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων (επισυνδέσεις τις λένε τώρα) έγινε τον Ιούλιο, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στον Αρειο Πάγο, καταγγέλλοντας προσπάθεια παραβίασης του κινητού του από το λογισμικό Predator. Ήταν μεταξύ των ευρωβουλευτών που είχαν παρακολουθηθεί ή στοχοποιηθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό. Τούτο δε έγινε λίγο πριν αρχίσουν οι διαδικασίες της ανάδειξης του ως Προέδρου του Κινήματος. 

Όταν το θέμα δημιούργησε μεγάλη πολιτική ένταση, με το να βάλλει εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού ολόκληρη η αντιπολίτευση, ο Κυρ.Μητσοτάκης παραίτησε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Γρ.Δημητριάδη (είναι ανεψιός του) και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παν.Κοντολέοντα. 

Βέβαια, όλη η αντιπολίτευση κατονόμασε αποκλειστικό υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό. Ας μη ξεχνούμε ότι, μια και από τις πρώτες αποφάσεις του Κυρ.Μητσοτάκη ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ, απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. 

Το θέμα κορυφώθηκε και η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να το φέρει στη Βουλή. Και εκεί ακόμη, ο Κυρ.Μητσοτάκης δήλωσε παντελή άγνοια των πραγμάτων. Αφού η αντιπολίτευση σύσσωμη τον σφυροκόπησε, αναγκάστηκε να αποδεχθεί την πρόταση της δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής. Τούτη πράγματι συστήθηκε και άρχισε να λειτουργεί και με ταχύτητα εξπρές ολοκλήρωσε τη διαδικασία. Κατ’ αυτήν, επί της ουσίας του θέματος κανείς απ’τους κληθέντες δεν είπε κάτι, επικαλούμενος το εθνικώς απόρρητο. Η όλη διαδικασία έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να «κουκουλωθεί» η υπόθεση. Η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής δεν επέτρεψε ούτε ακόμη και αυτή την κλήτευση των Κυρ.Μητσοτάκη, Γρ.Δημητριάδη, εταιρειών σχετικών με το Predator και άλλων ουσιωδών μαρτύρων. Μάλιστα αυτό που είναι πρωτόγνωρο, είναι ότι ζητήθηκε, τα κόμματα να μη κοινολογήσουν στα ΜΜΕ και στο Λαό το πόρισμά τους.  

Το απόγευμα της Παρασκευής (7.10.2022) το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η επιχείρηση συγκάλυψης, που ξεδιπλώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, είτε με την κοινοβουλευτική πρωτοτυπία να μην κληθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και οι εταιρείες που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator είτε σφραγίζοντας με απόφαση Μητσοτάκη όλα τα στόματα επικαλούμενοι το απόρρητο αλά καρτ, δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη». 

Έτσι ο Ελληνικός λαός μ’ όλα αυτά τα τόσο σοβαρά και ανησυχητικά για τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων κ.αλ., άραγε, θα μπορέσει να μάθει την αλήθεια απ’την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επίσκεψη της στη χώρα μας που επίκειται, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση ;  

Μακάρι να μάθει ο λαός μας την αλήθεια έστω μέσω Βρυξελλών, αφού μέσω … Αθηνών, επικρατεί το «φωνή βοόντος εν τη ερήμω».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey