Τα Δηκτικά 23-6-18

25/06/2018 - 11:23

Μπουρνούς για Eurogroup

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η κυβέρνηση πιο αποφασιστικά, να αλλάξει πράγματα που έχουν ψηφιστεί, άφησε μιλώντας στην ΕΡα Αιγαίου το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς. Όπως τόνισε ο κ. Μπουρνούς «όλα είναι στο τραπέζι της μάχης, το ΔΝΤ δε θα είναι ως χρηματοδότης στο πρόγραμμα και αυτό μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά, πράγματα που έχουν ψηφιστεί. Είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο Μυτιληνιός στην καταγωγή, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκεται στα επιτελικά πρόσωπα του πρωθυπουργικού γραφείου και προφανώς  κάτι παραπάνω θα έχει υπόψη του για να λέει όσα ισχυρίζεται, χωρίς να θέλει να εξειδικεύσει ποιες αποφάσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί αφού δεν ανήκει στο οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Μπουρνούς τόνισε ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα στο Eurogroup, μας αφήνουν χώρο σε συνδυασμό με την απόδοση της ελληνικής οικονομίας για να δούμε πιθανόν εφικτές κινήσεις για να διορθωθούν περαιτέρω καταστάσεις για τον κόσμο». Να σημειώσουμε πάντως ότι ο Γ. Μπουρνούς είναι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και αυτό αποτυπώθηκε και από την παρουσία του κατά την υπογραφή  της συμφωνίας με τα Σκόπια στις Πρέσπες, τόσο κατά την τελετή στο χωριό Ψαράδες, όσο και στο επίσημο γεύμα που επακολούθησε στη γειτονική χώρα. Ο Γ. Μπουρνούς είναι πλέον, πέρα από κορυφαίο κομματικό στέλεχος και από τα κοντινά πρόσωπα του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου και ως τέτοιο καλό είναι να αξιοποιηθεί και για τις τοπικές υποθέσεις. Άλλωστε  χωρίς «δικούς σου» ανθρώπους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν μπορείς να περιμένεις πολλά!  

Α. Ω.

 

Μόλις τρεις πρυτάνισσες

«Μπορεί να θεωρούμε αυτονόητη την επίτευξη της ισότητας των φύλων αλλά παραμένει ένα ζητούμενο στην ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στα ανώτερα επίπεδα της πολιτικής, της διοίκησης και του ακαδημαϊκού χώρου» ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7» η κ. Βιτσιλάκη. Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Για να γίνει κατανοητό αυτό, να σας πω ότι στο σύνολο των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, έχουμε μόλις τρεις γυναίκες πρυτάνεις. Αυτό λοιπόν που «τραβάει» δεν είναι τα προσόντα ενός ατόμου για την κατάκτηση αυτού του θώκου αλλά το φύλο του ατόμου που κατέκτησε αυτό τον θώκο. Όταν αυτό γίνει αυτονόητο και δεν θα το συζητάμε, τότε θα είμαστε σε καλύτερο δρόμο σε θέματα έμφυλης ισότητας και στον χώρο μας. Θα περίμενε κανείς ότι λόγω ευαισθητοποίησης και επιστημοσύνης, στον ακαδημαϊκό χώρο θα ήταν αυτονόητη η ισότητα. Κι όμως. Πρόσφατα έγινε μια διδακτορική διατριβή για την ανισότητα στον χώρο μας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, που έδειξε ότι ελάχιστος αριθμός γυναικών είναι πρόεδροι τμημάτων ή κοσμητόρισσες, πόσο μάλλον πρυτάνεις. Ακόμα δεν έχουν τις ίδιες προοπτικές εξέλιξης και τείνουν να συγκεντρώνονται στις χαμηλότερες βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας».

Αν. Παζ.

 

Θερινό ηλιοστάσιο κατά τα άλλα, αλλά στην Αγιάσο ετοιμάζουν τουρισμό με καγιάκ και κανό από τη νεροποντή! Η Δήμητρα Σουσαμλή μάς ενημέρωσε και δεν το πιστεύαμε...

 

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο...

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Μηχανισμός Εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και άλλες διατάξεις». Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται μηχανισμός Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ως μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου χρηματοδοτείται από το Εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης του θα περάσει μέσω της Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ως δικαιούχοι του ΑΝΗΚΟ (Αντισταθμιστικό Νησιωτικό Κόστος), όπως θα λέγεται το αντισταθμιστικό αυτό για τους νησιώτες, ορίζονται τα νοικοκυριά, οι μόνιμοι κάτοικοι (προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί) οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

...Και ο νησιωτικός ΦΠΑ που πάει!

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση την προσεχή εβδομάδα. Με τη θέσπιση του μέτρου αυτού, η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα νησιά του προσφυγικού, τα τελευταία που ίσχυε ο μειωμένος ΦΠΑ, αν και το μέτρο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το νησιωτικό ΦΠΑ και πρωτίστως δεν επεκτείνεται σε όλη την οικονομία, αλλά μόνο σε αυτούς που θα κάνουν χρήση τους! Δυστυχώς, είναι βέβαιο πλέον αυτό, οι κυβερνώντες ποτέ δεν είδαν με θετικό μάτι την ύπαρξη του νησιωτικού ΦΠΑ, μάλιστα επιχειρηματολογούσαν και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ αφορά μια μικρή κατηγορία επιχειρηματιών και εμπόρων και όχι το καταναλωτικό κοινό και τη νησιωτική οικονομία συνολικά, γεγονός που έδειχνε ότι δεν ήθελαν να υπερασπιστούν το μέτρο, το οποίο φρόντισαν παρά τα συνεχή διαβήματα του συντονιστικού των φορέων, τελικά να αφήσουν ανυπεράσπιστο επικαλούμενοι τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Το γεγονός ότι σε λίγες μέρες τα νησιά μας θα έχουν το ίδιο ΦΠΑ με την υπόλοιπη χώρα και θα κληθεί η οικονομία των νησιών να επιβαρυνθεί κατά 7% επιπλέον σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες φαίνεται να αφήνει αδιάφορους τους κυβερνώντες, οι οποίοι «ελαφρά τη καρδία» συναίνεσαν σε μια τόση μεγάλη επιβάρυνση και μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία. Η ώρα όμως της κρίσης για όλους πλησιάζει και τότε «ότι έσπειραν θα θερίσουν»!

Μα.Μ.

 

«Να σώσουμε τα μωρέλια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τελικά ένα εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει ότι τα μέλη των οικογενειών μεταναστών, που πέρασαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, θα παραμένουν μαζί με τις οικογένειές τους κατά την κράτησή τους. Βάσει του διατάγματος, στις οικογένειες αυτές θα δίνεται προτεραιότητα προκειμένου να εξετασθεί ο φάκελός τους από τις μεταναστευτικές αρχές.

Νωρίτερα ωστόσο, αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης είχε υπογραμμίσει ότι η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης δεν πρόκειται να τερματιστεί.

Η απάνθρωπη πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να χωρίζει τα παιδιά μετανάστες από τους γονείς τους κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ είναι αδιανόητη. Θυμηθήκαμε… πίσω στα δικά μας, το σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου, όπου ο αείμνηστος παπά- Στρατής της «Αγκαλιάς» πήρε αγκαλιά τον μικρό Αιλάν που ξέβρασε το κύμα και τον φυγάδευσε στη γειτονιά των Αγγέλων. Μα πιο πολύ σε τούτη την περίπτωση ταιριάζει ο ψαράς της Σκάλας  Συκαμιάς που το 2015 έτρεχε στην ακτή και φώναζε «Τα μωρέλια μωρέ! Να σώσουμε τα μωρέλια!»!

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey