
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επισκέψεις σε υγροτόπους Καλλονής – Νησιώπη και Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας
Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 80 επιστημόνων από 35 χώρες οι εργασίες του Διεθνούς Σεμινάριο Κατάρτισης Διευθυντών και στελεχών του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO με θέμα «UNESCO Global Geoparks Management and Sustainability» που συνδιοργανώνουν η UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στη Λέσβο.
Το Σεμινάριο οργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 20 έως 29 Ιουνίου 2025 στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Στο Σεμινάριο συμμετέχουν Διευθυντές και στελέχη γεωπάρκων από Βιετνάμ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισημερινό, Ισπανία, Καναδά, Κένυα, Κίνα, Κούβα, Λίβανο, Μαλαισία, Μεξικό, Μογγολία, Νέα Ζηλανδία, Ναμίμπια, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Περού, Πορτογαλία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Φινλανδία.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ασκήσεις πεδίου και επισκέφθηκαν τους Υγροτόπους της Καλλονής όπου τα στελέχη του ΚΠΕΝ Καλλονής και του Μουσείου τους ενημέρωσαν για τον μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού μας και την αξία του, την ιδιαίτερη χλωρίδα του, και παρατήρησαν τα υδροτροπικά και υγρολιβαδικά φυτά, που αποτελούν πρωτογενή παράγοντα στην τροφική αλυσίδα των οργανισμών, όπως και την σημασία τους για το ιδιαίτερο οικοσύστημα των υγροτόπων.
Στη δράση ορνιθοπαρατήρησης αξιοποιήσαμε από τα παρατηρήτρια τον ειδικό εξοπλισμό, κιάλια και τηλεσκόπια καθώς και τις ειδικές καρτέλες ορνιθοπαρατήρησης και παρατηρήσαμε κορμοράνους, μαύρους πελαργούς, φλαμίνγκο, νανοβουτιχτάρια, σταχτοτσικνιαδες, λευκοτσικνιαδες, καλαμοκανάδες.
ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Οι συμμετέχοντες από το λιμάνι του Σιγρίου, με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα γνώρισαν το θαλάσσιο χώρο του Πάρκου και περιηγήθηκαν στις ακτές με τα απολιθώματα και στη συνέχεια αποβιβάσθηκαν στο λιμανάκι της Νησιώπης όπου στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου οι επισκέπτες γνώρισαν στις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις, οι οποίες είναι επισκέψιμες μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές. Γνωρίσαν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων, το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα, τα εκατοντάδες πολύχρωμα σπαράγματα απολιθωμένων δένδρων σεκόιας της παραλία "Απολιθωμένη" και συζήτησαν το πλαίσιο λειτουργίας και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στο Πάρκο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΣΑΣ
Το απόγευμα οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας, που θα εγκαινιαστεί επίσημα με ειδική εκδήλωση τον επόμενο μήνα.
Στην υποδοχή των συνέδρων στο νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ιορδάνης Ιορδάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Στρατής Κυρατζής και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντισσας κ. Ιορδάνης Ιορδάνου.
Ο Αντιδήμαρχος Ιορδάνης Ιορδανου χαιρέτισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους του Δημαρχου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου και αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το Μουσείου για την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου για δεκαετίες δημοτικού κτηρίου και την μετατροπή του σε εκπαιδευτικό κέντρο με πολλές δυνατότητες τόσο σε επίπεδο διοργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας φοιτητών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής καλωσόρισε του συμμετέχοντες στην Άντισσα και υπογράμμισε οτι όπως δήλωσε και ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, η Περιφέρεια είναι παρούσα και θα συμπαρασταθεί ώστε να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα του κτηρίου και να λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικό Κέντρο που θα βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή.
Την συγκίνηση του εξέφρασε ο Προέδρος τςη Κοινότητας Άντισσας Ιορδάνης Ιορδανου για την επίσημη πρώτη του Νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου με την υποδοχή του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ξένων καθηγητών πανεπιστημίων, διευθυντών Γεωπάρκων στελεχών κι ερευνητών από 34 χώρες στο εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας υπογραμμίζοντας την συνεργασία με τα στελέχη του Μουσείου για το σημερινό αποτέλεσμα και την ελπίδα για πολλές επισκέψεις και φιλοξενία φοιτητών στην Άντισσα καθόλη την διάρκεια του χρόνου.
Η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις δυνατότητες του νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου που σύντομα θα φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις και εκπαιδευτικές ασκήσεις Πανεπιστημίων.
Επίσης περιηγήθηκαν στην έκθεση ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ στον ισόγειο χώρο υποδοχής του Κτηρίου.
Στο Κέντρο θα φιλοξενηθεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η μεγάλη έκθεση του Μουσείου ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ που παρουσιάζει όλες τις περιοχές που αναγνωρίζονται από την UNESCO ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO από την Ελλάδα και την Κύπρο!
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην πλατεία της Άντισσας οι συμμετέχοντες γεύθηκαν παραδοσιακές γεύσεις και ολοκλήρωσαν την βραδιά με παραδοσιακούς χορούς!