Δηκτικά 28-4-18

30/04/2018 - 15:22

Να μην έρθουν με «άδεια χέρια»!

Κυριολεκτικά για ένα διήμερο το «Μαξίμου» και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο μετακομίζει στη Μυτιλήνη στα πλαίσια του περιφερειακού συνεδρίου που διοργανώνει η κυβέρνηση για να συζητήσει υποτίθεται και να χαράξει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για την επόμενη μέρα. Σε θεματικές συνεδρίες θα συζητηθούν, με την παρουσία των κορυφαίων υπουργών τα καίριας σημασίας θέματα που απασχολούν και την περιοχή μας, ενώ η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα θα κλείσει το διήμερο και όλοι ευελπιστούμε ότι κάτι θα... αφήσει πίσω του, που να δικαιολογεί αυτήν την κυβερνητική «κοσμοσυρροή»! Ομολογουμένως όμως η κυβερνητική αυτή σύναξη δεν πραγματοποιείται στην καλύτερη χρονική συγκυρία. Η κατάσταση, τουλάχιστον στη Λέσβο είναι ιδιαίτερα τεταμένη, υπό τη σκιά των πρόσφατων επεισοδίων στην πλατεία Σαπφούς με το προσφυγικό - μεταναστευτικό να είναι σε έξαρση και την τοπική κοινωνία στα «κάγκελα» και λόγω της εξέλιξης με την ακύρωση στην πράξη της απόφασης του ΣτΕ για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Αλλά και την αναμενόμενη από τον προσεχή Ιούλιο κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τη χειμαζόμενη οικονομία των νησιών μας που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν και λόγω προσφυγικού. Υπό τις παρούσες συνθήκες αν η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μείνει στα ευχολόγια, τότε η απογοήτευση που θα προκύψει δεν θα έχει προηγούμενο. Γιατί δεν παρουσιάζεται κάθε μέρα η ευκαιρία ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί να επισκέπτονται τον τόπο σου. Αν σε αυτή τη συγκυρία δεν προκύψει κάτι «χειροπιαστό» για τα νησιά μας, τότε ζήτω που... καήκαμε! Ας φροντίσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί παράγοντες να μην έρθουν με «άδεια χέρια»!

Μα.Μ.

 

Κύριε Διευθυντά,

Μπορεί να είμαι δεξιός, εθνικόφρων, χριστιανός, ρατσιστής, φίλαθλος, φασίστας, χουντικός, αλλά δεν είμαι κομπλεξικός, ψυχάκιας, αποτυχημένος, κερατάς, γελοίος, χέστης ώστε να δείρω, να κάψω, να κυνηγήσω, να βρίσω, να απειλήσω, να προπηλακίσω ανθρώπους κατατρεγμένους, γυναίκες, ορφανά, φτωχούς, αρρώστους, ανάπηρους όπως και αν λέγονται αυτοί, πρόσφυγες, μαύροι, μετανάστες, λαθραίοι, Αφγανοί, πόρνες…

Ντροπή!!!

Γ.Τ.

 

 «Να εφαρμοστεί η ελεύθερη μετακίνηση»

Η Σκα Κέλλερ, πρόεδρος της Ευρω-ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο νησί, παρακολουθώντας την εβδομαδιαία συνάντηση όλων των φορέων και οργανώσεων που εμπλέκονται στο προσφυγικό ενώ επισκέφτηκε και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας όπου ενημερώθηκε από το Διευθυντή του κέντρου για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Η ίδια τόνισε: «Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι τη Λέσβο τα τελευταία χρόνια και χαίρομαι γιατί συνάντησα και σήμερα ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να βελτιώσουν τη διαβίωση τους. Δυστυχώς όμως, χιλιάδες προσφύγων έχουν «παγιδευτεί» στα νησιά της Ελλάδας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά να σηκώσουν μόνα τους αυτό το βάρος. Απαιτείται να εφαρμοστεί η ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η άμεση ενεργοποίηση όλων των χωρών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα όπως και η επανατοποθέτηση των προσφύγων από την Ελλάδα σε όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς δεν αποτελεί λύση να τους σπρώχνουμε απλά πέρα από τα σύνορα της κάθε χώρας».

Αν.Παζ.

  

Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα 

Θα «νεκρώσει» η αγορά, ως μια συμβολική κίνηση - μήνυμα με την ευκαιρία της άφιξης του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, ασφαλώς και αποτελεί μια σαφή διαμαρτυρία για όσα βιώνει τα τελευταία χρόνια το νησί, αλλά το ζητούμενο δεν πρέπει να παραμείνει στους... συμβολισμούς, ούτε στην αντικυβερνητική διαμαρτυρία. Γιατί μπορεί κάποιοι να αρέσκονται ενδεχομένως στο να ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αλλά ο στόχος όλων των κινήσεων, που πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να γίνουν, θα πρέπει να είναι το άμεσο αποτέλεσμα και για τα μείζονα θέματα των νησιών, -προσφυγικό, ΦΠΑ, χωροταξικό δήμου- αλλά και για τα άλλα έργα υποδομών, όπως το κολυμβητήριο, οι οδικοί άξονες, τα λιμάνια που περιμένουν εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να γίνει σαφές στο κ. Τσίπρα και στους υπουργούς του ότι η Λέσβος δεν «βολεύεται» να ξανακούσει ευχολόγια και υποσχέσεις για το μέλλον. Τώρα ζητά δεσμεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη τη συγκυρία. Αν το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν λάβει υπόψη ότι η Λέσβος σηκώνει ένα «βάρος» που δεν της αναλογεί και ότι χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, τότε η ευκαιρία που παρουσιάζεται με τη φυσική παρουσία της κυβέρνησης στο νησί, θα πάει... στράφι, και ενδεχομένως να είναι «ήττα» και για την τοπική ηγεσία αν δεν καταφέρει να αποσπάσει δεσμεύσεις άμεσα υλοποιήσιμες. Εκεί πρέπει να στοχεύουν όλες οι ενέργειες και από την εξέλιξη τους θα κριθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Μα.Μ.

 

Κατά Αθανασίου

Τη στάση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου αποδοκίμασε αρκετές φορές ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης κατά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Αφενός σχολίασε αρνητικά, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση, το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στα επεισόδια της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς, είπε ότι η έπαρση της σημαίας πραγματοποιείται στο Άγαλμα της Ελευθερίας που απέχει περίπου 10 λεπτά από την πλατεία Σαπφούς.

Αφετέρου και αναφορικά με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Αθανασίου για την Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης είπε ότι «Είναι μία κίνηση που δεν έχει νομική μορφή με καταστατικό στο πρωτοδικείο. Είναι μία κίνηση πολιτών που έχει σκοπό να προασπίσει το νησί από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές», ο κ. Πάλλης σχολίασε: «Θα ήθελα να πω και σε ένα ύφος που δεν συνηθίζω, ότι όποιος ψαρεύει εκεί που πέφτουν τα βοθρολύματα, τα ψάρια που θα πιάσει θα βρομάνε».

Αν.Παζ.

 

Η χείρα βοηθείας Μπαρούτη στον Μυρσινιά 

«Το Συντονιστικό δεν έχει διαλυθεί. Τις ίδιες ερωτήσεις είχαμε δεχτεί και είχαμε κατηγορηθεί για ολιγωρία και τον προηγούμενο χρόνο. Κρινόμαστε όμως εκ του αποτελέσματος, αφού και τις δύο φορές πήραμε τις παρατάσεις για το μειωμένο ΦΠΑ», απάντησε στην κριτική των ανθρώπων του Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς για το ότι «έλαμπαν» οι φορείς του Συντονιστικού δια της απουσίας τους, κατά τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας το ΦΠΑ να πάει να… καταλήξει. Και προς υποστήριξή του, βγήκε ο ίδιος ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης, ο οποίος και αιχμές είχε αφήσει για την φαινομενική υπαναχώρηση του Επιμελητηρίου που καταπιάστηκε πριν λίγους μήνες πολύ θερμά με τις εσωτερικές εκλογές του, αλλά και κράτησε μόνος του «ζωντανό» το όλο ζήτημα, με τις γνωστές παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δίνοντας πρώτος απ΄ όλους το στίγμα της ενότητας που πρέπει να χαρακτηρίσει στο εξής την κινητοποίηση γύρω από την πιθανότητα διατήρησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Μ.ΟΡΦ

 

Ο δήμαρχος Κω… «αρέσει» στη Μυτιλήνη 

Με υπόμνημα που κατέθεσε στην κυβέρνηση ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης επισημαίνει ότι αναφορικά με το νομοσχέδιο που έρχεται να «μπαλώσει» την τρύπα που άνοιξε το ΣτΕ με την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά «είναι συνειδητή επιλογή πλέον ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στα νησιά για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όταν όμως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατά τις οποίες τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή, κανείς δεν θα δικαιούται να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις συνέπειες και ότι δεν είχε προειδοποιηθεί». Ο δήμαρχος Κω που θεωρείται «αμφιλεγόμενος» γιατί δεν απέφυγε στο παρελθόν και κάπως ακραίες θέσεις, αλλά στη Μυτιλήνη αναγνωρίζεται από πολλούς ως «επιτυχημένος» καθώς θεωρείται ότι περιφρούρησε ικανοποιητικά το τουριστικό προϊόν του νησιού του εν μέσω μεταναστευτικών ροών, καταδίκασε ωστόσο χωρίς περιστροφές τα επεισόδια εις βάρος των μεταναστών. «Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κανείς δεν θα δικαιούται από εδώ και πέρα να ισχυρίζεται ή να προσποιείται ότι δεν ήξερε και δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες», σχολιάζει χαρακτηριστικά και ήδη (συγ)κρίνεται η παρέμβασή του με την αντίστοιχη των εν Λέσβω δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Που επί του παρόντος, έχουν μάλλον αναιμική στάση, τόσο απέναντι στην υπόθεση των υπό κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όσο και στο αδιέξοδο του προσφυγικού.

Μ.ΟΡΦ

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey