Δηκτικα 15-06-19

15/06/2019 - 16:22 Ενημερώθηκε 21/06/2019 - 16:36

Επειδή κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο, όπως εύστοχα επισημαίνει και σε σχετική παρέμβασή του ο Π. Πίτσιος, ότι μέσα στο ζενίθ της τουριστικής κίνησης για τη Μυτιλήνη, επιχειρείται η αποκατάσταση των διαγραμμίσεων στις διαβάσεις πεζών, που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ...εξαφανιστεί, καλό είναι οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν τώρα, πριν πλακώσουν οι επισκέπτες στο νησί. Είναι κρίμα αυτή η αυτονόητη υποχρέωση των αρμοδίων να γίνεται αντικείμενο δημόσιας υπενθύμισης και ενώ η τουριστική σεζόν έχει αρχίσει. Είναι δυνατόν;

 

Επέστρεψε στο χώρο της και το δείχνει

Την εποχή που η Αγλαΐα Κυρίτση ήταν ενταγμένη στο ΚΚΕ, πριν αποχωρήσει από αυτό και συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που τότε ...έτρεχε προς την εξουσία, και όντας από τις κεντρικές παρουσιάστριες των δελτίων ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης και άρα αναγνωρίσιμο πρόσωπο, ποτέ δεν κατέβηκε υποψήφια με το κόμμα της στις εθνικές εκλογές. Τώρα όμως, έχοντας επανακάμψει στο ΚΚΕ, μετά την υποψηφιότητά της με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Στ. Τάσσου στη Λέσβο, κατεβαίνει υποψήφια βουλευτής και στο νότιο τομέα της πρώην Β΄ Αθήνας, συντασσόμενη πλέον με τον πολιτικό χώρο που άλλωστε και ο πατέρας της υπηρέτησε ως κεντρικό στέλεχος του και υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου σε πολλές αναμετρήσεις. Το πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εκλέχτηκε και βουλευτής εντασσόμενη στο Επικρατείας στις πρώτες εκλογές του 2015, φαίνεται να δημιούργησε και συνειδησιακές «ενοχές», που τώρα επιχειρεί να ξεπεράσει συστρατευόμενη με το ΚΚΕ, πριν από μερικούς μήνες στη Λέσβο και τώρα στην Αθήνα. Πάντως οφείλουμε να πούμε ότι η Αγ. Κυρίτση, μπορεί να προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και να έγινε ακόμη και βουλευτής του, αλλά ήταν φανερό ότι ήταν «κολλημένη» στις πολιτικές αντιλήψεις του πολιτικού χώρου απ’ τον οποίο προερχόταν και με την πρώτη ...κωλοτούμπα της κυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά», πήρε τις αποστάσεις της και την έκανε, για να επιστρέψει πάλι στον ιδεολογικό χώρο της. Και αυτή η στάση της έχει την αξία της...

Α.Ω.

Με τα ίδια πρόσωπα...

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο δεν έχει εκπλήξεις, αφού τα πρόσωπα που το στελεχώνουν, όλα προέρχονται από το στελεχιακό δυναμικό του χώρου, του μικρού κόμματος της αριστεράς του 6%, πριν αυτός γιγαντωθεί, διευρυνθεί και γίνει κυβέρνηση. Αυτό δείχνει μια δυστοκία να διευρύνει το στελεχιακό προσωπικό του, παρά την αλματώδη διεύρυνση της εκλογικής του επιρροής και παρά την προσπάθεια των τελευταίων μηνών με τη λεγόμενη «προοδευτική συμμαχία». Τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνονται, χωρίς καμιά ανανέωση, γεγονός που δεν δημιουργεί προσδοκίες και για το αποτέλεσμα της κάλπης. Το μόνο ίσως που μπορεί να δημιουργήσει μια κάποια κινητικότητα και να δραστηριοποιήσει δυνάμεις είναι το ποιός θα εκλεγεί βουλευτής. Ο ανταγωνισμός Γιώργου Πάλλη και Γιάννη Μπουρνού, στελέχη της ίδιας γενιάς, με οικογενειακές αναφορές και οι δυο, έχει ένα ενδιαφέρον.

Ο Γ. Πάλλης επιδιώκει της επανεκλογή

Ο Γ. Πάλλης προφανώς και θέλει να επανεκλεγεί, αλλά η δράση του ως κυβερνητικός βουλευτής, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Λέσβο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και επιτυχημένη. Στα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν για τον τόπο μας και για τα οποία οι παρεμβάσεις του ως κυβερνητικού βουλευτή ήταν αναγκαίες και χρήσιμες, λειτούργησε κυρίως ως βουλευτής του κόμματος του και όχι ως βουλευτής Λέσβου. Όταν το μεταναστευτικό «έκαιγε» και η τοπική κοινωνία ανάστατη από την ατυχέστατη και αναποτελεσματική διαχείριση των αρμοδίων ο κ. Πάλλης ήταν απών και ...αλλού! Όπως απών ήταν και στην υπόθεση με το ΦΠΑ, που ευτυχώς γι’ αυτόν οι εξελίξεις για το θέμα αυτό δεν τον εξέθεσαν.

Και ο Γ. Μπουρνούς την ...έκπληξη!

Από την άλλη ο Γιάννης Μπουρνούς, θα πρέπει να «εκμεταλλευτεί», την παρουσία του στο στενό στελεχιακό δυναμικό του Μαξίμου και δίπλα στον Τσίπρα, προκειμένου να πείσει ότι μπορεί καλύτερα να προωθήσει τις τοπικές υποθέσεις, σε περίπτωση εκλογής του. Είναι αλήθεια ότι για ορισμένα τοπικά θέματα έκανε τις παρεμβάσεις του και φρόντισε να τις επικοινωνήσει, αλλά στο χρόνο που απομένει μέχρι τις κάλπες θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα αν θέλει αυτός να είναι ο εκλεκτός του εκλογικού σώματος που θα προτιμήσει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Η περιορισμένη προεκλογική περίοδος ασφαλώς και δεν τον ευνοεί, και αυτό ίσως να είναι και το «πλεονέκτημα» του κύριου ενδοπαραταξιακού αντιπάλου. Που ενδεχομένως και να τον καθιστά και φαβορί της αναμέτρησης, αλλά οι κάλπες πάντα κρύβουν εκπλήξεις...

Μα.Μ.

Μια συνάντηση με παρελθόν

Από τα πιο αξιοπρόσεκτα αυτών των εκλογών είναι ότι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου συνυποψήφιοι είναι ο Γιώργος Πάλλης, αλλά και ο γιατρός Γιώργος Κότσαλης από τη Λήμνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο τελευταίος υπήρξε συνυποψήφιος και με τον πατέρα του βουλευτή, τον Στρατή Πάλλη στο μακρινό 1977, στις δεύτερες μετά την μεταπολίτευση βουλευτικές εκλογές, στο ψηφοδέλτιο τότε του ΚΚΕ, αφού και οι δυο τους ήταν ενταγμένοι πολιτικά στο κόμμα αυτό και από τα νέα στελέχη της τότε εποχής. Έκτοτε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και με τις γνωστές εξελίξεις που συνέβησαν τις επόμενες δεκαετίες στο χώρο του ΚΚΕ και της ευρύτερης αριστεράς, βρέθηκαν... εκτός, και σήμερα συναντιέται ο ...παλιός Κότσαλης με τον ...νέο Πάλλη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και αυτή μια καταγραφή της ιστορίας, που δείχνει και τη διαδρομή του καθενός!

Μα.Μ.

Η Βρίσα παραμένει ερειπιώνας...

Πέρασαν δυο χρόνια, τέτοιες μέρες, από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο και ισοπέδωσε κυριολεκτικά τον παραδοσιακό οικισμό της Βρίσας. Το πανέμορφο χωριό με τα εντυπωσιακά σπίτια-στολίδια έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μια άμορφη μάζα από μπάζα και ερείπια, μετατρέποντας τον παραδοσιακό οικισμό σε έναν ατέλειωτο ερειπιώνα, ξεσπιτώνοντας τους κατοίκους του, που έμειναν στα ξαφνικά στο δρόμο. Από το χωριό τις επόμενες μέρες πέρασαν επίσημοι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο πρώτο απ’ όλους -ο πρωθυπουργός πάντως δεν βρήκε το χρόνο να το επισκεφθεί- και ειδικοί επιστήμονες και η κοινή υπόσχεση όλων ήταν ότι το χωριό θα αναστηλωθεί από την αρχή και θα γίνει ένας πρότυπος οικισμός με όλες τις υποδομές. Ακόμα ηχούν στα αυτιά των πληγέντων οι «δεσμεύσεις» του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη και οι διαβεβαιώσεις ότι όλα θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Οι υποσχέσεις περίσσεψαν, μαζί με τις δεσμεύσεις ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει για να ξαναστηθεί αυτός ο παραδοσιακός οικισμός που οι επισκέπτες του θαύμαζαν, ακόμη και αυτοί που το είδαν κατεστραμμένο.

Δυστυχώς δυο χρόνια μετά τον σεισμό η Βρίσα παραμένει ένας ερειπιώνας, αφού οι υποσχέσεις των κυβερνώντων που αφειδώς δόθηκαν τον πρώτο καιρό έμειναν εν πολλοίς υποσχέσεις. Μετά την απομάκρυνση των φώτων της δημοσιότητας από το κατεστραμμένο χωριό, οι σεισμόπληκτοι προσγειώθηκαν και στην ωμή πραγματικότητα ότι το κακό που τους βρήκε για να επουλωθεί θα περάσουν χρόνια και θα χρειαστεί μεγάλη επιμονή για να ξεκολλήσουν από τα ερείπια! Τα πράγματα κινούνται με αργούς ρυθμούς και εύλογα αναρωτιούνται πολλοί από τους κατοίκους της Βρίσας, που είναι και σε κάποια ηλικία, αν θα προλάβουν να δουν τον νέο οικισμό και να μπουν στα νέα τους σπίτια.

Με την ανοικοδόμηση να αργεί!

Δυο χρόνια μετά και ακόμη δεν έχουν γκρεμιστεί όλα τα «κόκκινα» σπίτια, ενώ προς το παρόν μόνο δυο σπίτια βρίσκονται σε εργασίες ανακατασκευής, ενώ τα προς επισκευή σπίτια παραμένουν τα περισσότερα στην κατάσταση που τα άφησε ο σεισμός. Η ίδια εικόνα υπάρχει και για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που έπαθε σοβαρές ζημιές , όπως και ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου.

Όλα μα όλα μαρτυρούν ότι η αποκατάσταση, αν ποτέ ολοκληρωθεί, θα αργήσει πολύ, αν οι ρυθμοί δεν ενταθούν και μαζί με αυτούς και η χρηματοδότηση των έργων. Όσο για τις αναγκαίες διαδικασίες και αυτές έχουν μπλέξει στην απίστευτη γραφειοκρατία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ότι η υπόθεση της Βρίσας θα έχει τις «εξαιρέσεις» της.

Δυο χρόνια μετά και μια επίσκεψη στη Βρίσα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία για τον χρονικό ορίζοντα, που μπορεί να πάρει μια άλλη μορφή, φεύγοντας από την εικόνα των ερειπίων που άφησε ο καταστροφικός σεισμός.

Στον αντίλογο ασφαλώς και θα σπεύσουν κάποιοι να παραθέσουν στοιχεία και χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί, όλα αυτά τα χρόνια. Ασφαλώς και αυτά υπάρχουν και έχουν παίξει το ρόλο τους, μόνο που όλα αυτά δεν ξεκολλούν την σημερινή εικόνα της Βρίσας από την 12η Ιουνίου του 2017 και πάντως δεν μας προϊδεάζουν για τη νέα Βρίσα, που όλοι οι κάτοικοι και οι φίλοι του χωριού προσδοκούν. Και αυτό είναι το δυσάρεστο!

Α.Ω.

Σκηνικό μονομαχίας

Χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης των άλλων υποψηφίων είναι φανερό ότι οι επιλογές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν από τους κεντρικούς επιτελείς του κόμματος με σκοπό την σχεδόν βέβαιη έδρα στο νομό, να διεκδικήσουν από τη μια ο ήδη βουλευτής Γιώργος Πάλλης και από την άλλη ο ανήκων στο στενό πυρήνα συνεργατών του Τσίπρα, Γιάννης Μπουρνούς. Η αναμέτρηση αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού και οι δυο εμφανίζονται να έχουν σημαντικά υπέρ και κατά, και αντίστοιχους υποστηρικτές. Το πώς οι δύο «μονομάχοι» και κυρίως οι υποστηρικτές τους θα συμπεριφερθούν μένει να αποδειχθεί.

Π.Μ.

Σκηνικό μονομαχίας (2)

Παρά το γεγονός ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Λέσβο, φαίνεται ότι και εκεί στήνεται αντίστοιχο σκηνικό, με τον ως τώρα αντιπεριφερειάρχη και στενό συνεργάτη της κ. Καλογήρου, Θόδωρο Βαλσαμίδη να αντιπαρατίθεται με τον κατά γενική ομολογία πανίσχυρο βουλευτή και τέως Υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου. Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου δεν φαίνεται να βρίσκεται τόσο κοντά στην σημερινή ηγεσία της ΝΔ και από την άλλη έχει δημιουργήσει εντάσεις σε τοπικό επίπεδο, δεν νομίζουμε ότι η κυριαρχία του μπορεί να αμφισβητηθεί τουλάχιστον στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση.

Π.Μ.

Αναμενόμενο

Στο ΚΚΕ η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου στο νομό είχε ενδιαφέρον μόνο ως προς τα πρόσωπα που το στελεχώνουν, αφού κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός από αυτό του ως τώρα βουλευτή κ. Σταύρου Τάσσου. Γιατί ο συγκεκριμένος, σε καμιά περίπτωση δεν έπεισε στη διάρκεια της θητείας του ότι είναι από αυτούς που …κάνουν τον κόσμο άνω-κάτω! Πράγμα που άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε επίπεδο απήχησης, με την μέτρια επίδοση του συνδυασμού που ηγήθηκε στις Περιφερειακές εκλογές.

Π.Μ.

Υπομονή

Πολλοί βιάστηκαν τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο -και κυρίως- Περιφέρειας, να προκαταλάβουν εξελίξεις για τις συμμαχίες που θα διαμορφώσουν τις «κυβερνήσεις αναγκαστικής συνεργασίας» που επιβάλει η ένεκα της απλής αναλογικής έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας όλων των νικητών. Μάλιστα, με βάση τις πρώτες δηλώσεις και επαφές, κάποιοι ήδη διαρρέουν σενάρια για το ποιος από τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό θα αναλάβει το ένα ή το άλλο πόστο. Θεωρούμε ότι όσοι βιάζονται να θεωρήσουν κάποια πράγματα ως δεδομένα θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Το κλίμα μεταξύ συνδυασμών και προσώπων κουβαλάει ακόμα την ατμόσφαιρα του προεκλογικού σκηνικού, και ο χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές είναι πολύς. Σε κάθε περίπτωση αρκετός για να υπάρξει καταλλαγή, νηφαλιότητα, αλλά και πολλές ζυμώσεις μεταξύ επίδοξων συνεργατών που θα διαμορφώσουν το σκηνικό της επόμενης μέρας. Προς όφελος -ας ελπίσουμε- του τόπου και των πολιτών.

Π.Μ.

Σαν έτοιμος από καιρό

Από τους νεοεκλεγμένους σε Δήμους και Περιφέρεια, αυτός που ομολογουμένως φάνηκε να είναι απολύτως προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα ήταν ο Δήμαρχος του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Που είχε έτοιμες προτάσεις για διαδικασίες και άτυπα όργανα που θα διευκολύνουν την ομαλή διάσπαση του υπάρχοντος ενιαίου Δήμου. Αλλά και κατά πληροφορίες με σωρεία επαφών σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο για την εξασφάλιση χρήσιμων αυριανών συνεργατών. Με δεδομένες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένα Δήμος που θα στηθεί κυριολεκτικά από την αρχή, το γεγονός ότι ο επικεφαλής του φαίνεται να έχει σηκώσει από τώρα τα μανίκια καταγράφεται σίγουρα ως θετικό.

Π.Μ.

Πείθονται …μεταξύ τους!

Το φαινόμενο ξεκίνησε πριν τις Ευρωεκλογές και παρά τα …πενιχρά αποτελέσματά του συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και μετά τις εκλογές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι φανατικοί ανεβάζουν αναρτήσεις κάθε απίστευτης τερατολογίας από διάφορα περιθωριακά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να λείπουν και κάποια υποτίθεται πιο έγκυρα, που βρίσκονται όμως προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αρχίζουν τα like και τα ευνοϊκά σχόλια από άλλους επίσης φανατικούς φίλους τους, που και που «τσιμπάει» προσωρινά και κανένας άσχετος, και η συνήθης κατάληξη είναι, η εκάστοτε τερατολογία να διαψευστεί. Τσιμουδιά βέβαια οι τύποι για τη διάψευση, επανέρχονται σύντομα με την ανάρτηση της επόμενης τερατολογίας. Και έτσι, σε έναν άτυπο διάλογο μεταξύ τους, νομίζουν ότι κάνουν προπαγάνδα υπέρ του κόμματός τους, πείθοντας τους …πεπεισμένους! Μου φαίνεται και πάλι κάποιοι θα πέσουν από τα σύννεφα!

Π.Μ.

Κίνηση ...ματ από το ΚΚΕ

Η κίνηση του ΚΚΕ να ανανεώσει το ψηφοδέλτιο του για τις εθνικές εκλογές, στελεχώνοντας το με νέα πρόσωπα, αλλά και ηλικιακά, μπορεί να αποδειχθεί κίνηση ...ματ! Έτσι μπορεί να απευθυνθεί καλύτερα στο νέο ακροατήριο, που δεν είναι ευκαταφρόνητο, προβάλλοντας ως υποψήφιους βουλευτές πρόσωπα που η μεγαλύτερη είναι μόλις 50 ετών, ενώ όλοι οι άλλοι γύρω στα 30 και δυο από αυτούς ούτε καν τριαντάρηδες. Το ενδεχόμενο δε για πρώτη φορά το ΚΚΕ να στείλει από τη Λέσβο στη Βουλή, έναν νέο άνθρωπο ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αποτελεί πράγματι μια αλλαγή πλεύσης, που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Μετά τους Κ. Βασάλο, Στρ. Κόρακα, Στ. Σκοπελίτη και Στ. Τάσσο, που διετέλεσαν βουλευτές του κόμματος τις τελευταίες δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση, φαίνεται το ΚΚΕ να περνά σε μια νέα εποχή με νέα πρόσωπα...μπροστά. Αν αυτή η κίνηση εκτιμηθεί και επιβραβευθεί και από το εκλογικό σώμα, θα το ξέρουμε το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Μα.Μ.

Η πρώτη παρέμβαση είχε «άρωμα» πανεπιστημίου

Ο Γ. Μπουρνούς, υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο επισκέφθηκε την έκθεση που πραγματοποιούν οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Κάτω από τους κυβόλιθους… Εκθέτοντας το Μάη του ’68» και από το χώρο αυτό επέλεξε να κάνει την πρώτη του παρέμβαση ως υποψήφιος βουλευτής. «Λίγοι γνωρίζουν, ενημερώνει σε ανακοίνωσή του, ότι δρομολογήθηκε η κατασκευή δυο νέων κτιρίων στη Μυτιλήνη, για τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Υποδομές σημαντικές, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Αιγαίο. Σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις επιλογές των πρυτανικών αρχών. Στηρίζουμε τις επιλογές για ανάπτυξη της Σχολής στη Λήμνο αλλά και στο υπόλοιπο Αιγαίο». Προφανώς η ανάπτυξη του πανεπιστημιακού ιδρύματος στα νησιά μας συγκινεί και την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες και ο Γ. Μπουρνούς έσπευσε αυτήν την είδηση, που δεν ήταν γνωστή στο ευρύτερο κοινό να την επικοινωνήσει. Έχει μπει για τα καλά στο ...παιχνίδι των εντυπώσεων, που ασφαλώς παίζουν το ρόλο τους εν όψει και της κάλπης!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey