Δηκτικά

06/10/2017 - 12:33

Αιτήσεις για μετεγγραφές… (1)

Χτες έως και την επόμενη Παρασκευή (13/10) θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές των ΑΕΙ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής. Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, κατά την ίδια προθεσμία υποβάλλονται αιτήσεις για μετεγγραφή και από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν λίγες μέρες μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Για τις ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις, υποβάλλονται αιτήσεις για κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφή από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 έως και τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017.

Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές; (2)

Στον αέρα είναι η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κατά την έναρξη των μαθημάτων του νέου ακαδημαϊκού έτους. Και αυτό διότι ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) αποφάσισε να αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει απλήρωτους τους εκδότες από τον Μάιο του 2016 με τις οφειλές να φθάνουν έως και το 2015. Αμήχανη η απάντηση του υπουργείου, το οποίο αποδίδει την καθυστέρηση στην αλλαγή του συστήματος ελέγχων των τιμολογίων για κάθε σύγγραμμα. Ειδικότερα, σε έκτακτη χθεσινή γενική συνέλευσή του, ο σύλλογος αποφάσισε την αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ για το χειμερινό εξάμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Ωραία, αρχή…

Αν.Παζ.

 

Καλό χειμώνα είπαμε;

Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν για πιο ακριβές τιμές για φέτος σε σχέση με πέρυσι.  Τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν ότι το πετρέλαιο θα «τσιμπήσει» προς τα επάνω στην Αθήνα και θα φτάσει κοντά στο ένα ευρώ, με μέση τιμή στα 0,97. Η εκτίμηση ωστόσο που μας αφορά στα νησιά, είναι ότι στα νησιά μπορεί να αγγίξει και το 1,20 ευρώ το λίτρο και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το πόσο μπορεί να εκτοξευτεί από τον… Γενάρη, εάν προχωρήσει πράγματι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.  Μέσα σε όλα αυτά τα καθόλου ενθαρρυντικά για το χειμώνα που μας έρχεται, όλα δείχνουν πως θα μειωθεί και το επίδομα θέρμανσης. Αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει σχεδόν το 50% από το ποσό του επιδόματος και θα προϋπολογιστούν φέτος μόλις 55 εκ. έναντι των 100 που προϋπολογίστηκαν πέρυσι. Η πρώτη δε δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018…

Α.Ω.

 

Εβδομάδα… εξελίξεων για την ΠΕΑ Β. Αιγαίου

Σημαντική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για την Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου (ΠΕΑ Β. Αιγαίου ΑΕ), καθώς συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την έρευνα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών ελαιολάδου στα νησιά μας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επαφές με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ενδεχόμενο ένταξης μιας πρότασης, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Π.Α.Α 2014-2020. Τέλος, σύμφωνα και με σχετικό δελτίο Τύπου, υπεγράφη μια νέα συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Χίου, που θα αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων στο γειτονικό μας νησί. «Είναι ουσιαστικά η πρώτη προσπάθεια επέκτασης του Εργαστηρίου Δοκιμών της εταιρείας στο γειτονικό μας νησί και πιστεύουμε ότι θα είναι η αρχή περαιτέρω συνεργασιών», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΕΑ Β. Αιγαίου.

Α.Ω.

 

 «Πότε θα συζητήσουμε για τον ΦΠΑ»;

Για μία ακόμη φορά εκφράζεται εκ μέρους της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, η δυσαρέσκεια αυτή τη φορά από την επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο, Γόνιμη Γραμμή, Αγλαΐα Κυρίτση για την «τακτική» όπως καταγγέλλεται της περιφερειακής αρχής «σε ότι αφορά τα θέματα που επιλέγει και προτάσσει στην κάθε φορά ημερήσια διάταξη. Μια τακτική που μεθοδικά απαξιώνει όλο και περισσότερο το Περιφερειακό Συμβούλιο». Η ανακοίνωση της κ. Κυρίτση παραμονές της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου σημειώνει πως «παρά τις συνεχείς -σχεδόν σε κάθε Π.Σ.- επισημάνσεις και προτάσεις μας -προφορικές και γραπτές- κρίσιμα θέματα παραπέμπονται στην καλύτερη των περιπτώσεων στις καλένδες, για να μην πούμε ότι πετάγονται στο «καλάθι των αχρήστων». Θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κυρίως αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας και τους πολίτες τους, όπως η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ από 1/1/18, που θα βάλει ταφόπλακα στην οικονομία των νησιών μας, ή το προσφυγικό του οποίου οι ροές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο από το Σεπτέμβρη, ή η περιβόητη συνεδρίαση για την ίδια τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε». Η παρέμβαση της κ. Κυρίτση καταλήγει με την προτροπή προς την περιφερειακή αρχή να σταθεί στο ύψος και τις απαιτήσεις των καιρών. «Η πολιτική σας είναι υπαλληλική, επιφανειακή και αποκλειστικά επικοινωνιακή», καταλήγει χαρακτηριστικά. 

Α.Ω

 

Νέα προσκοπική χρονιά!

Πολλοί είναι οι γονείς που με τη νέα σχολική χρονιά αναζητούν να απασχολήσουν εξωσχολικά με κάτι εποικοδομητικό τα παιδιά τους. Ο Προσκοπισμός μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, συνδυάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, πετυχαίνει μια πολυδιάστατη ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο αποκτά ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις και αξίες. Μέσα από το παιχνίδι με σκοπό και το σύστημα διαπαιδαγώγησης του Προσκοπισμού, όπου εφαρμόζεται η μάθηση στην πράξη, δημιουργούνται όλες οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το παιδί να σκεφτεί, να στηριχτεί στις δυνατότητές του και να αυτοβελτιωθεί μέσα από την προσπάθειά του. Όλα αυτά μέσα από τη φύση, τις εκδρομές και το παιχνίδι.

Με τους καθιερωμένους αγιασμούς ξεκινά το ερχόμενο Σαββατοκύρικο σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές με σωστά εκπαιδευμένους εθελοντές ενήλικες βαθμοφόρους η νέα προσκοπική χρονιά.

-       Στη Μυτιλήνη λειτουργεί κάθε Κυριακή το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης στο Κιόσκι (δίπλα από το γήπεδο της γενικής γραμματείας Αιγαίου) και κάθε Σαββάτο το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό (στο ύψος του γηπέδου απέναντι από τη μαρίνα).

Οι αγιασμοί θα πραγματοποιηθούν για το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στο Μακρύ Γιαλό το Σαββάτο 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

Για το 2ο Σύστημα Προσκόπων στο Κιόσκι ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί επίσης.

-       Στο Μόλυβο λειτουργεί κάθε Σαββάτο το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας (στην πλατεία Λευκονίκου).

Ο αγιασμός για το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 7 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

«Το παιδί μέσω του συστήματος μικρών ομάδων, το οποίο ο Προσκοπισμός εφαρμόζει για περισσότερο από έναν αιώνα, αναλαμβάνει ρόλους, αναπτύσσει το αίσθημα της συμμετοχής και της υπευθυνότητας, ενώ περνάει από την παθητική στάση σε έναν πιο ενεργητικό ρόλο.

Δημιουργεί παρέες, κοινωνικοποιείται, μαθαίνει να μοιράζεται, να φροντίζει τον εαυτό του και την ομάδα. Μαθαίνει να στηρίζεται στις δυνατότητές του, ενώ επιδιώκει συνεχή προσωπική και ομαδική βελτίωση. Αναπτύσσει το αίσθημα της ευγένειας, του σεβασμού, της ειλικρίνειας, της δικαιοσύνης, της αγάπης για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Πληροφορίες για συμμετοχή στα προσκοπικά συστήματα στη Λέσβο, στο τηλέφωνο 6932 408758.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey