Δηκτικά

04/11/2017 - 12:00

Επαινετή παρέμβαση! 

 «Χρηματοδοτούμε το ερευνητικό αρχαιολογικό έργο στο Λισβόρι και στον κόλπο Καλλονής και δημιουργούμε προϋποθέσεις αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με επίκεντρο τη φύση και τον πολιτισμό»,τόνιζε η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου σε δήλωσή της με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με στόχο την περαιτέρω εκτέλεση του ερευνητικού- ανασκαφικού έργου για την ανάδειξη της παλαιολιθικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή Ροδαφνίδια του Λισβορίου , όπου ήδη η καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου κάνει εξαιρετική δουλειά ,δημιουργώντας τις προυποθέσεις για να καταστεί η περιοχή πόλος έλξης επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων. Η παρέμβαση αυτή της Περιφέρειας στοχεύει στην προβολή της περιοχής και όχι μόνο στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και στους απλούς πολίτες ως περιοχής με πανάρχαια, μοναδική κληρονομιά.Και έχει αξία να τονιστεί ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν αναβαθμίζουν μόνο την περιοχή , αλλά σε συνδυασμό με τα άλλα πλεονεκτήματα που συνυπάρχουν εκεί δημιουργούν τις προυποθέσεις μιας αναπτυξιακής προσπάθειας τονώνοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή της ,αφού επιχειρείται να γίνουν οι κάτοικοι της κοινωνοί του όλου εγχειρήματος και αυτό είναι το παρήγορο!Γι αυτό και η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας είναι επαινετή , γιατί ανοίγει προοπτικές , οι οποίες θα πρέπει να επεκταθούν και με άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις!

 Μα.Μ.

 

12 κτηνίατροι από το Στρατό για την ευλογιά

Με 12 κτηνίατρους επρόκειτο να ενισχυθεί χθες η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, με την ηγεσία του Στρατού να ανταποκρίνεται θετικά στο σχετικό αίτημα της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου για έκτακτη ενίσχυσή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Οι 12 κτηνίατροι, που ήρθαν με το «πράσινο» φως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να επιστρατευτούν από σήμερα κιόλας στη μάχη που πλέον δίνεται προκειμένου να μην ξεφύγει ο ιός από το Μανταμάδο, τη Στύψη και την Αγία Παρασκευή και αυτή τη στιγμή κρύβεται μεταξύ 36.000 περίπου αιγοπροβάτων, όπως υπολογίζεται ότι είναι σε αριθμό τα κοπάδια των κτηνοτρόφων των επίμαχων περιοχών.

Α.Ω.

 

Δεν έχει ίντερνετ η Χαραμίδα

Ακούγεται παράδοξο, αλλά οι κάτοικοι της Χαραμίδας το σωτήριον έτος του 2017 δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Ούτε στο κινητό τους ούτε στο σταθερό τους, καθώς πολύ απλά δεν έχει προβλεφθεί ως τα σήμερα να διασυνδεθεί η περιοχή τους. Η εμβέλεια του ίντερνετ φτάνει όπως λένε κάτοικοι μέχρι και ενάμιση χλμ. έξω από τα Λουτρά και ουδείς όπως φαίνεται από τη «COSMOTE» δεν έχει προβληματιστεί για να το κάνει. Υπενθυμίζεται εδώ πως ειδικά το καλοκαίρι η Χαραμίδα είναι πολυσύχναστη λόγω και της παραλίας της, με την παρότρυνση το έργο διασύνδεσης με το ίντερνετ να ξεκινήσει άμεσα.

Α.Ω.

 

Από το κάστανο στο... AirBnb!

Τις απόψεις του για τον πολυετή εορτασμό του Κάστανου στην Αγιάσου παρέθεσε χτες στο πρωί στο «Ράδιο Αίολος» ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, εκφράζοντας την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στην οργάνωση της γιορτής που έχει φτάσει στα όριά της με τη σημερινή μορφή που διαρκεί μία μόλις ημέρα και συγκεντρώνει υπερβολικό κόσμο. Και μετά... τίποτα.

Όπως διαπίστωσε ο Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος, ο κ. Κουτσκουδής ανέφερε μια σειρά ιδεών σχετικά με την ανάδειξη και την αξιοποίηση του καστανιώνα, του ορεινού όγκου και της ζωής της υπαίθρου που είχαν κατατεθεί από τους συμβούλους ανάπτυξης-εμψυχωτές του προγράμματος EQUAL και έμειναν στα χαρτιά, αφού κανείς δεν μπήκε στο κόπο να τις ωριμάσει και να τις υλοποιήσει. Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του παροτρύνοντας τους κατοίκους της Αγιάσου να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Σπιλάνης θυμήθηκε παλιότερες συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες της Αγιάσου σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η περιοχή. Είχε εστιάσει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματά της και στο πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν: Αγγειοπλαστική, Κάστανο, Κεράσι, Καρναβάλι, Παναγία Αγιάσου, Φυσικό και δομημένο περιβάλλον θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλέγμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει μια εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης προφανώς με τη διατήρηση και αναζωογόνηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Μάλιστα, ο κ. Σπιλάνης επισημαίνει ότι σήμερα με την ανάπτυξη του AirBnb πολλά κλειστά σπίτια της Αγιάσου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταλύματα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, δίνοντας νέα ζωή στο χωριό!

Αν.Παζ.

 

Αλήθεια, ποιο είναι το όραμα της Κεντροαριστεράς; (1) 

Είναι το «προοδευτικό κέντρο» που καλείται να έρθει κοντά στο «αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ» (όσο δεν πήγε εν πάση περιπτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ). Είναι οι (πρώην μάλλον) «Άκηδες», οι «Λαλιωτικοί» και οι εκσυγχρονιστές (ναι αγαπιέται και ο Σημίτης). Είναι φυσικά οι «Παπανδρεϊκοί» και οι «Βενιζελικοί», αλλά ξεχωριστή και εξέχουσα κατηγορία είναι και οι αποκλειστικά «Ανδρεϊκοί» της 3ης Σεπτέμβρη. Εσχάτως έχουμε τους φανατικούς «Ανδρουλακικούς» που ευαγγελίζονται την ανανέωση (προς τον παρόν απλά και μόνο σε επίπεδο προσώπων) και τους «Φωφικούς» που στηρίζονται μεταξύ άλλων και από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και πολλοί φοβούνται ότι είναι ικανό αυτό να σπρώξει το νέο φορέα σε νέα συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, αφού η εξουσία εξακολουθεί να… τέρπει στον χώρο. «Φωφικοί» και «Ανδρουλακικοί» απορροφούν βέβαια επί του παρόντος με ασύλληπτα κριτήρια και όλες τις προαναφερθείσες «υποκατηγορίες» των «ΠΑΣΟΚ» και μέσα σε αυτήν την εξίσωση φυσικά πρέπει να μπουν και οι υποστηρικτές του Σταύρου Θεοδωράκη και εκείνοι (οι αφελείς ή σοβαροί δεν ξέρουμε) που θα εμφανιστούν στην κάλπη επιθυμώντας πραγματικά να προκύψει ένας φορέας που θα είναι «ανάμεσα» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει εικόνα το… χάος. Αλλά και το πως τελικά τεμαχίζεται σε τιμάρια η κληρονομιά του Ανδρέα.

Αλήθεια, ποιο είναι το όραμα της Κεντροαριστεράς; (2) 

Δεν μπορεί βέβαια το παρόν σχόλιο να αναμασήσει κάτι παραπάνω από τα όσα έχουν χιλιοειπωθεί για το πώς μπορούν ετερόκλητες φωνές να σιωπήσουν και να προκύψει σύνθεση, ειδικά από τη στιγμή που πρώτα βγαίνει «επικεφαλής» και μετά ο «φορέας» του. Είναι αδιανόητη όμως η διαπίστωση πως το πρόβλημα του χώρου είναι πως έμειναν τρεις και ο κούκος και παρ΄ όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν τόσες… υποκατηγορίες διαφοροποίησης ανάμεσα στους τρεις αυτούς και τον… κούκο. Και αυτό οφείλεται γιατί ίσως δεν ειπώθηκε ποτέ ούτε από τα debate, ούτε από στις πολλές περισπούδαστες αναλύσεις για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, το πιο απλό: το ξεκάθαρο όραμα που χαρακτηρίζει κάθε κίνηση. Μέχρι τώρα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα στοίχημα (και) «επικυριαρχίας» στον χώρο, αφού εισχώρησε εσχάτως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για στοίχημα επιβίωσης, αλλά και για (χωρίς πολύ σοβαρή τεκμηρίωση αν και υπάρχει έδαφος από τη στιγμή που… «μνημονοποιήθηκαν» όλοι οι «αντιμνημονιακοί» που εκβίαζαν για την εξουσία μπροστά στην χρεοκοπία και τον ΓΑΠ και τον Βενιζέλο) εμφάνιση μιας «πολιτικής λύσης» ανάμεσα στο δίλημμα της ιδιόμορφης «αριστεροδεξιάς» των Τσίπρα-Καμμένου και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς του Μητσοτάκη. Ας πει λοιπόν κάποιος εκ των υποψηφίων τι στα σοβαρά οραματίζεται (αν οραματίζεται), χωρίς να σκέφτεται το «κοινό» των «υποκατηγοριών ΠΑΣΟΚ» που απευθύνεται και ίσως μπορεί να γίνει πιο σοβαρή η υπόθεση της 12ης Νοέμβρη. Όταν υπήρχε εξάλλου όραμα, αν και ήταν αυτό το βαρύ της «Αλλαγής», μέσα σε αυτό το απίστευτο ΠΑΣΟΚ, κατάφερναν και συνυπήρχαν από αγωνιστές του ΕΑΜ έως και στρατηγοί του Ελληνικού Στρατού… Τώρα υπάρχουν λέει ΚΙΔΗΣΟ και ΠΑΣΟΚ και έχουν και σοβαρές... διαφορές να επιλύσουν.

Μ.ΟΡΦ

 

 

 

Οι «πρακτικές αποτροπής» (1)

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για το προσφυγικό παρουσία των δημάρχων των πέντε νησιών που διαθέτουν χοτ σποτ και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Μιχαηλίδης για τις «πρακτικές αποτροπής», τόνισε ότι «οποιαδήποτε τακτική εξυπηρετεί την ιδέα της έμμεσης αποτροπής για να λιμνάζουν άνθρωποι στα νησιά  μας με συγκεκριμένο σκεπτικό, είναι αυτονόητο ότι απάδει των αξιών μας ως πολιτικά πρόσωπα, ως παράταξη . Αυτή είναι μια αποκρουστική πολιτική και δεν είναι δυνατό να στηριχτεί στην κοινωνία, είναι απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε».

Οι «πρακτικές αποτροπής» (2) 

Εξάλλου ως πρακτικές αποτροπής και μάλιστα προτιμητέες για τους ευρωπαίους είναι οι εικόνες αθλιότητας του Κέντρου της Μόριας που κάνουν ξανά το γύρο του κόσμου. Με αυτές θεωρούν οι ευρωπαίοι ηγέτες ότι θα κόψουν το κύμα των προσφύγων. Ότι δηλαδή θα προτιμήσουν να αιχμαλωτιστούν από τους τζιχαντιστές ή να περιμένουν σπίτι τους μία βόμβα, από το να έρθουν στο Κέντρο της Μόριας. Επιχείρημα για κλάματα. Αυτό που επί της ουσίας και το μόνο που θα πετύχουν με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων είναι να δυσφημιστεί για ακόμα μια φορά η Λέσβος!

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey