Δηκτικά

28/09/2017 - 11:34

Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό πολλοί ελαιοπαραγωγοί των περιοχών Πλωμαρίου, Γέρας, Ευεργέτουλα και Αγιάσου μια και παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα ασθένειας σε ελαιόδεντρα. Η ασθένεια αυτή ξεραίνει αρχικά φύλλα, στη συνέχεια κλαδιά, ενώ έχουμε περιπτώσεις που ξεράθηκαν και ολόκληρα δέντρα. Ακούγονται διάφορες εκτιμήσεις για τι μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια από την πιο αισιόδοξη, αποτέλεσμα του χιονιά του περασμένου χειμώνα, έως πολύ απαισιόδοξη, ο μύκητας που κατέστρεψε χιλιάδες ελαιόδεντρα στην Ιταλία.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, μήπως θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να ενημερώσουν δημόσια και επισήμως τους αγρότες για το φαινόμενο αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία;

Α.Ω

 

Κανονικά έως 12 Οκτωβρίου

Για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις στο Αϊβαλί (τις αφιερωμένες στην ανταλλαγή των πληθυσμών) το ερχόμενο Σαββαροκύριακο, τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά, επισημαίνουν μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο». Η απαγόρευση από μεριάς τουρκικής κυβέρνησης των πλόων προς Ελλάδα (αν θα ισχύσει) θα γίνει από 12 Οκτωβρίου. Ευτυχώς, μάλιστα είπε η Νέλλη Χατζηδάκη διότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου (συζητήσεις, χορός, μουσική) προέρχεται όλο από τη Λέσβο.

Αν.Παζ.

 

Καθησυχαστικοί οι Χιώτες

Προς το παρόν οι τουριστικοί πράκτορες της Χίου δηλώνουν καθησυχαστικοί, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία ακόμη απειλή χωρίς αντίκρισμα από τον Ερντογάν η απαγόρευση εξόδου των τουρκικών πλοίων προς την Ελλάδα. «Από αυτή την οδηγία αυτοί που θα ζημιωθούν θα είναι κυρίως οι Τούρκοι πλοιοκτήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο κερδοφόρα γραμμή της «Turyol» στο Αιγαίο είναι αυτή της Χίου με τον Τσεσμέ. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρεία «Erturk». Συνεπώς αν σταματήσουν τα δρομολόγια οι τουρκικές εταιρείες θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά», ανέφερε τουριστικός παράγοντας της Χίου στην εφημερίδα «Πολίτης Χίου». Αυτή την άποψη πάντως πιστοποιεί και το γεγονός ότι μέσων των ιστοσελίδων τους οι δύο τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Χίο έχουν ανοιχτό το σύστημα κρατήσεων και για μετά τις 12 Οκτωβρίου.

Αν.Παζ.

 

Εξυπνάκηδες…κοπανατζήδες…

Με τις διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης-και όχι μόνο- κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε διαμαρτυρίες συμπολιτών μας ότι πηγαίνουν για κάποιο θέμα τους λίγο μετά το μεσημέρι και δεν βρίσκουν τους υπαλλήλους στα γραφεία τους. Έτσι και πρόσφατα αναγνώστης μας πήγε δυο φορές γύρω στη1:30 μ.μ. για να ζητήσει ένα χαρτί και βρήκε τα γραφεία άδεια. Μια υπάλληλος, που ήταν στη θέση της πελαγωμένη, προσπαθούσε να καλύψει τα ακάλυπτα, όταν τρία άλλα γραφεία ήταν άδεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό, να αδειάζουν τα γραφεία νωρίς-νωρίς, ενώ είναι γνωστό ότι το ωράριο των υπηρεσιών είναι μέχρι τις 3 μ.μ., είναι ένα θέμα που πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως τη διοικήτρια του Νοσοκομείου,γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η τακτική αφορά λίγους υπαλλήλους ,που δυσφημούν συνολικά την υπηρεσία και λειτουργούν σε βάρος των συναδέλφων τους!

Α.Ω

 

Επιστολές απόγνωσης...

Με μια επιστολή απόγνωσης,όπως χαρακτηρίζεται,οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης ,προς τον υπουργό Γ. Μουζάλα κάνουν λόγο για κατάρρευση των hotspots στα νησιά και ζητούν άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να βρεθεί λύση.Η παραπάνω επιστολή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και στη Λέσβο από τις αθρόες αφίξεις των τελευταίων μηνών και ειδικά τον Σεπτέμβριο που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ,μετά τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας.Πληροφορίες θέλουν το θέμα του υπερπληθυσμού μεταναστών στα νησιά να απασχολεί την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και ότι δρομολογείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται και με την παρουσία και αυτοδιοικητικών παραγόντων των νησιών.Είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα όσα κατά καιρούς έχουν αποφασιστεί δεν έχουν υλοποιηθεί ,οι εκκρεμότητες εξακολουθούν να υφίστανται και με τα ευχολόγια δουλειά δεν γίνεται.Ενώ το ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν και τα αντανακλαστικά των αρμοδίων είναι στα ...τάρταρα.

  

...Και παραιτήσεις που εκπλήσουν!

Το γεγονός δε ότι το δεξί ...χέρι του Μουζάλα στο υπουργείο του ,η Ανθή Καραγγελή που έλυνε και έδενε για μεγάλο διάστημα στα του υπουργείου ,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την προηγούμενη εβδομάδα έχει υποβάλει την παραίτηση της έπειτα από μήνες αδράνειας ,που άλλωστε αποτυπωνόταν και στις παρεμβάσεις της στα κέντρα φιλοξενίας που είχε την ευθύνη από κεντρικά,λόγω "δυσκολίας συνεργασίας" με τον υπουργό Γ. Μουζάλα,έρχεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα!Η παραίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί και σε άλλες στελεχών του υπουργείου που προηγήθηκαν και που δείχνουν ότι το νευραλγικό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού υπουργείο έχει πρόβλημα λειτουργίας από την ...κεφαλή,από την πολιτική ηγεσία του εδώ και πολύ καιρό ,το οποίο όμως μέχρι τώρα κάλυπτε και ανεχόταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες  και αναφορές που έδειχναν ότι κάτι φταίει στην κορυφή του υπουργείου. Καλώς ή κακώς ο Μουζάλας είναι άφαντος από τα νησιά ,εδώ και μήνες κόβωντας κάθε επικοινωνία με τους τοπικούς άρχοντες που τον θεωρούν αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό.Ομως η κατάσταση στα νησιά χρήζει άμεσης αντιμετώπισης δεδομένου ότι μπαίνουμε σε περίοδο κακών καιρικών συνθηκών και οι σκηνές για τη διαμονή των χιλιάδων εγκλωβισμένων δεν μπορεί εν έτει 2017 να αποτελεί λύση.

Μα.Μ. 

 

Μπάνιο μόνο επί... πληρωμή

Πριν από καμιά δεκαριά μέρες, ο επιχειρηματίας που είχε μισθώσει την παραλία στη λεγόμενη «δεύτερη» καντίνα μετά το αεροδρόμιο προφανώς αποφάσισε ότι δεν τον συμφέρει να δουλεύει με λιγοστούς πελάτες, μάζεψε νοικοκυρεμένα τα πράγματά του και αποχώρησε. Ως εδώ πολύ καλά και δικαίωμά του, του ανθρώπου.

Το περίεργο είναι ότι όσοι συμπολίτες μας επιχείρησαν να κολυμπήσουν στη συγκεκριμένη παραλία διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το κλείσιμο της καντίνας συνοδεύτηκε και από το «ξήλωμα» της ντουζιέρας. Να το έκανε αυθαίρετα ο επιχειρηματίας μάς φαίνεται τραβηγμένο. Όποιος έχει τη διαχείριση της παραλίας, αφού και την εκμισθώνει κάθε χρόνο, Δήμος είναι αυτός ή Λιμενικό Ταμείο, δεν οφείλει μια εξήγηση στον κοσμάκη που έμμεσα τον υποχρεώνει να κολυμπά με στοιχειώδεις ανέσεις μόνο επί πληρωμή;

Π.Μ.

 

Το δίκαιο και το άδικο της καμπάνιας

Όταν στην προ σεισμού εποχή, γινόταν ο κακός χαμός εδώ στη Λέσβο για το ποιος (δήμος ή περιφέρεια), πόσα (χρήματα) και πως ενισχύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποκορύφωμα τις επιστολές του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προς τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, δημιουργήθηκε λίγο έως πολύ μία εικόνα πως το κράτος, έχει δώσει έναν πακτωλό χρημάτων προς την αυτοδιοίκηση στη Λέσβο. Τούτων δοθέντων και με δεδομένο πως ο πολίτης θεωρεί ειδικά στη Λέσβο διαχρονικά πως εγγύτερος φορέας για να καταθέσει τα παράπονά του, είναι η αυτοδιοίκηση και όχι η (εκάστοτε) κυβέρνηση, δικαιολογείται η καμπάνια στο διαδίκτυο προς ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Βρίσας με αποδέκτη παραπόνων την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Και παρά το ότι μπορεί να πει κάποιος πως είναι άδικο το να «χρεώνει» η καμπάνια στις αιτιάσεις της για την ανταπόκριση της πολιτείας στην Χριστιάνα Καλογήρου μέχρι και το… επίδομα ενοικίου, η απάντηση του γραφείου Τύπου της, λέγοντας πως «η Περιφέρεια κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», λέει τη μισή αλήθεια. Γιατί έτσι κι αλλιώς οι επιπρόσθετοι πόροι που ζητούν τόσο ο δήμος, όσο και η Περιφέρεια (και παίρνουν ή δεν παίρνουν), είναι προκειμένου να καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες του νησιού που δημιουργούνται από τις έκτακτες καταστάσεις (προσφυγικό, πλημμύρες, σεισμός), που δεν είναι της απολύτου αρμοδιότητάς τους. Είναι λοιπόν τραβηγμένη από τα μαλλιά η στοχοποίηση της Περιφερειάρχη από την καμπάνια του διαδικτύου για τη Βρίσα, αφού είναι γνωστό πως για τα περισσότερα ζητήματα που θίγονται, ευθύνη έχει (κυρίως) το Υπουργείο Υποδομών και γενικά η κυβέρνηση, όμως από τη στιγμή που προκύπτουν ευκαιρίες χρηματοδότησης (σ.σ. ενισχυμένο ΠΔΕ για την Περιφέρεια, επιχορήγηση από Ρένα Δούρου), δημιουργούνται και προσδοκίες για παρεμβάσεις «και εκτός των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αρχής».

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey