Δηκτικά

26/07/2017 - 14:10

Προσφυγικό και τουρισμός κρουαζιέρας

Φούμαρα, αέρας κοπανιστός και εύκολη δικαιολογία αποδεικνύονται οι αιτιάσεις που θέλουν το προσφυγικό ως το βασικό ζήτημα που οδήγησε σε κατάρρευση τον τουρισμό κρουαζιέρας στη Λέσβο. Αυτά που περιγράφουν οι τουρίστες στα ερωτηματολόγια που του δίνουν οι εταιρείες κρουαζιέρας μετά από κάθε ταξίδι τους είναι πολύ αποκαλυπτικά. Στην πραγματικότητα είναι όλα αυτά που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Το λιμάνι τις Μυτιλήνης δεν έχει τις υποδομές για να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοιο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από πολλές δεκαετίες. Επίσης, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους υποψήφιους επισκέπτες είτε είναι κλειστοί, είτε υπολειτουργούν.

Το αποτέλεσμα είναι η πόλη της Μυτιλήνης να μην είναι ένας πραγματικά ελκυστικός προορισμός γι’ αυτήν την κατηγορία τουριστών. Το προσφυγικό πρόβλημα με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έλαβε το 2015 απλά λειτούργησε ως σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ν.Μ.

 

27 μέρες απεργία πείνας

Ο Amir Hampay, ένας από τους απεργούς πείνας που βρίσκονταν ως κρατούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας, αφέθηκε ελεύθερος. Ο A.Η. κρατούνταν τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ είχε γίνει προσπάθεια απέλασής του, παρόλο την ένσταση που είχε κατατεθεί στο διοικητικό δικαστήριο ενάντια στις απορριπτικές αποφάσεις στο αίτημα ασύλου του. Οι υπόλοιποι τρεις απεργοί πείνας, ο αδελφός του Amir Arash Hampay και οι Hoseyn Kozhin και Aresh Bahruz, συνεχίζουν την απεργία πείνας, βρισκόμενοι πλέον στην 27η μέρα.

Αν.Παζ.

 

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις

Και φέτος θα λειτουργήσει το παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Μυτιλήνη, προσφέροντας 120 θέσεις φοίτησης στο ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης. Σύμφωνα με την προκήρυξη που αναρτήθηκε διαδικτυακά, η υποβολή αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.aspete.gr ή aspete.eap.gr μέχρι και σήμερα 26/7/2107.

Η εισαγωγή των σπουδαστών/στριών για το έτος 2017-2018 θα γίνει με δημόσια, ανοικτή προς το κοινό, ηλεκτρονική κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την 28η/7/2017. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως επισκεφτούν την ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες: http://files.aspete.gr/eppaikpesyp/20170622ProsklisiFoithshsEppaik.pdf.

Αν.Παζ.

 

Άλλη μια παράταση

Νέα παράταση δόθηκε στην περίοδο κατάθεσης αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών. Η νέα καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου 2017. «Η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία. Άλλωστε, ήδη από τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ζητηθεί να δοθεί παράταση ως το τέλος του χρόνου.

Ν.Μ.

 

Αναβολή για τον Οκτώβριο

Τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες για το περασμένο Σάββατο εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου. Συμφωνήθηκε να γίνουν οι εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο. Η απόφαση αυτή είχε την αποδοχή όλων των πλευρών. Φαίνεται ότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις ώστε να αποφορτιστεί και το έντονο κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων πλευρών.

Ν.Μ.

 

Δημιουργεί και… πρακτικό πρόβλημα

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα διαχειριστεί ο δήμαρχος μια ακόμη δύσκολη κατάσταση που αφορά στα εσωτερικά της παράταξής του, γιατί η πρόθεση αποχώρησης του Γιώργου Κατζανού δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες. Έχει σίγουρα ίδιο ειδικό βάρος με τη σιωπηρή παραίτηση από την αντιδημαρχία (αλλά όχι και από την παράταξη) του Στρατή Τζιμή, αλλά εν προκειμένω δημιουργεί εκτός από πολιτικό θέμα στον Σπύρο Γαληνό και… πρακτικό.

Και αυτό γιατί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει ως σήμερα μια δραστηριότητα και γενικότερα μια δυνατότητα παρέμβασης στην καθημερινότητα του δήμου που δεν υπάρχει άλλο στέλεχος της παράταξης που μπορεί να υποκαταστήσει. Και παρά το ότι κατά καιρούς προκάλεσε με τον τρόπο παρέμβασής του άλλους συναδέλφους του, έχοντας μετατρέψει σε «υπερόπλο» τη ΔΕΔΑΠΑΛ με τρόπο πάντως που δεν είχε μεγάλη σχέση με τους εκ του καταστατικού της σκοπούς, είναι γεγονός πως από το 2014 καθάριζε τη… μπουγάδα για όλη τη δημοτική αρχή. Ως εκ τούτου, η περίπτωση Κατζανού, που θα μας απασχολήσει και τις επόμενες ημέρες, δεν μοιάζει με καμία αντίστοιχη προηγούμενη…

Μ.ΟΡΦ

 

«Για προσωπικούς λόγους»

Σε σχέση με το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ε» για την τοποθέτηση τριμελούς επιτροπής επικεφαλής των Κέντρων Υγείας-ΠΕΔΥ στη Λέσβο, η Μαρία Πούμπρου του Ιωάννη, διευθύντρια Οδοντιατρικής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, μας διευκρίνισε τα εξής. Θυμίζουμε ότι πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής ορίστηκε ο Νικόλαος Μαραγκός, λογιστής, και ότι αρχικά υπεύθυνη για τον συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είχε οριστεί η κ. Πούμπρου. Στη συνέχεια όμως αντικαταστάθηκε από την Ελπίδα Πίπη του Χαριλάου, διευθύντρια Παιδιατρικής, με αναπληρωτή τον Δούκα Ζεϊμπέκη του Μιχαήλ, επιμελητή Α΄ Γενικής Ιατρικής, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου ορίστηκε η παιδίατρος Χρυσούλα Ζωγράφου-Στεριανού με αναπληρωτή τον Ευστράτιο Κυρατζή-Χρυσοστόμου.

Η κ. Πούμπρου επεσήμανε ότι, ενώ εκείνη είχε αρχικά οριστεί υπεύθυνη, στη συνέχεια αρνήθηκε για προσωπικούς της λόγους, όπως τόνισε στο «Ε», και γι’ αυτόν τον λόγο αντικαταστάθηκε.

Αν.Παζ.

 

 

Φωτιά στην Καράβα

Μεγάλη φωτιά βρισκόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα σε εξέλιξη στην περιοχή της Καράβας, κοντά στον Μανταμάδο. Η πρώτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για ελεγχόμενη, αλλά σε σημαντική έκταση φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην εν λόγω περιοχή, η οποία πάντως δεν απειλούσε κατοικημένες περιοχές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης βρισκόταν σε πλήρη δράση, έχοντας και τη βοήθεια εναέριων μέσων.

Α.Ω

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey