FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά

Ανατροπές στο επίδομα θέρμανσης

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων, δόθηκε στη δημοσιότητα η Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, η οποία ωστόσο έκρυβε μερικές… εκπλήξεις, αφού αφορά μόνο την περίοδο 2017 και όχι εκείνη που διανύουμε σήμερα, έχοντας ξεκινήσει τον Οκτώβριο με ορίζοντα ως τον προσεχή Απρίλιο του 2018.
Οι τροποποιήσεις αφορούν αναδρομικά την περσινή περίοδο και συγκεκριμένα, τα επιπλέον 15 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τον Προϋπολογισμό προορίζονται μόνο για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγοράστηκαν πέρυσι, ως τον Απρίλιο του 2017.
Επί της ουσίας, η νέα Απόφαση -που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει τις υπογραφές του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της υφυπουργού κ. Κατερίνας Παπανάτσιου- τροποποιεί αναδρομικά μόνο την επιδότηση για τις ορεινές περιοχές της Α' Ζώνης (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) από τα 0,25€ στα 0,375€, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το μάξιμουμ του επιδόματος διαμορφώνεται στα 750€ (+250€) για άγαμους και στα 937,50€ (+312,50€) για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες, αρκεί φυσικά οι εν λόγω δικαιούχοι να έχουν εξαντλήσει την επιδοτούμενη ποσότητα, η οποία είναι 2.000 λίτρα στην πρώτη και 2.500 λίτρα στη δεύτερη περίπτωση. Σημειώνεται ότι η Απόφαση προβλέπει εκ νέου εκκαθάριση των περσινών αιτήσεων και καταβολή της διαφοράς ως τις 29 Δεκεμβρίου, ώστε να μην επιβαρυνθεί με την επιπλέον δαπάνη ο Προϋπολογισμός του 2018.
Παραμένει επί του παρόντος σε εκκρεμότητα η Απόφαση για το επίδομα του 2018, το οποίο όπως έχει διαφανεί θα είναι οριζόντια κομμένο κατά 50%, μετά από την τελευταία εξέλιξη, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το «κουτσουρεμένο» επίδομα της φετινής περιόδου θα δοθεί σε δύο δόσεις ή εφάπαξ.

Α.Ω.


Στην Αθήνα τα προϊόντα της Λέσβου «ευδοκιμούν». Μεγάλη κίνηση χτες στο «Παντοπωλείο Περί Λέσβου» στο 27 της οδού Αθηνάς.

Από τις παραβιάσεις, στο παζάρι!
Χριστούγεννα με 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πέρασαν οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμό και δύο CN-235 προέβησαν σε υπερπτήσεις πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Μάλιστα, τα δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν και οπλισμένα. Φυσικά, άμεσα αναγνωρίστηκαν από αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Χθες Πέμπτη πάντως, αρκετοί Λέσβιοι προτίμησαν να περάσουν την ημέρα τους στο Αϊβαλί, εκμεταλλευόμενοι το παζάρι που πραγματοποιείται εκεί για τα ψώνια τους. Σημεία των καιρών, παρά την ολοένα αυξανόμενη ένταση στη ρητορική αξιωματούχων κυρίως της αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα, συμπεριλαμβάνοντας τα νησιά του Αιγαίου στις επιδιώξεις τους, αλλά και των αξιώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, τις οποίες επεσήμανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Β.Παπ.

Καλογήρου για ευχές στο Λιμεναρχείο
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Γιώργο Καμπούρη, επισκέφθηκε χθες το πρωί το κεντρικό λιμεναρχείο της Μυτιλήνης και συναντήθηκε με τον λιμενάρχη Νικόλαο Πασσάδη και τον υπολιμενάρχη Κωνσταντίνο Φλουρή.

 

Η Περιφερειάρχης αντάλλαξε ευχές με τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και τους ευχαρίστησε για την άοκνη προσπάθειά τους και την αξιέπαινη συνεισφορά τους στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.Οι επισκέψεις αυτές και η ανταλλαγή ευχών των τοπικών αρχών με τους ένστολους αποτελεί παράδοση που η περιφερειακή αρχή τηρεί με ευλάβεια έχοντας ήδη επισκεφθεί τη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας και τη Στρατιωτική διοίκηση του νησιού
Α.Ω.

Μια μοναδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ από τους Ναυτοπροσκόπους του Μολύβου. Στην Εστία τους γύρω από μια μεγάλη φωτιά ενληλικες και ανήλικοι μέλη του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας μαζί με όλα τα παιδιά του χωριού γιορτάσαν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα.
Μπράβο για τη γιορτή στα παιδιά, μπράβο στους βαθμοφόρους τους. Πάντα τέτοια..

Η κυβέρνηση φταίει για την κατάσταση στη Μόρια

Ευθύνες στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια , όσο αφορά τις άθλιες συνθήκες αλλά και τον υπερπληθυσμό επιρρίπτει ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό Μάαρτεν Φερβέι.
Σύμφωνα με το περιοδικό New Europe, ο κ. Φερβέι υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους».
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται ότι το βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα hotspots και υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει μία βιώσιμη λύση, χρειάζεται η ενεργοποίηση μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής. Μόνο που ο ευρωπαίος αξιωματούχος , χωρίς να θέλουμε να βγάλουμε ...λάδι την κυβέρνηση, λέει τη μισή αλήθεια. Γιατί για τον υπερπληθυσμό στα νησιά φταίνε οι ...ερμηνείες της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας , που ο κ. Φερβέι είναι συντονιστής , που εμμονικά κράτησαν εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά σε άθλιες συνθήκες , αφού δεν υπήρχαν οι υποδομές για να τους στεγάσουν , δεδομένου ότι τα hotspots δημιουργήθηκαν για να τους υποδεχθούν μόνο και να τους ταυτοποιήσουν και όχι για να τους περιθάλψουν για πολλούς μήνες , όπως συμβαίνει τώρα. Και γι΄αυτά ο κ. Φερβέι δεν λέει τίποτα , όπως και ο κ. Μουζάλας , που εκ των υστέρων και με αφορμή επίσκεψη χριστουγεννιάτικα στη Μόρια θυμήθηκε την υποκρισία της Ευρώπης και την κατέκρινε! Προφανώς γιατί μετά το προσωπικό του... ναυάγιο με την υποψηφιότητα του ως επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είχε πλέον λόγο να τους ...χαιδεύει! Ομως η υποκρισία της Ευρώπης είναι δεδομένη , όπως και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση έγκαιρα και όχι εν μέσω ...εορτών να τρέχει να μπαλώσει εκκρεμότητες που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και μήνες. Ετσι έδωσε και το δικαίωμα στις Βρυξέλλες να λένε όσα λένε και να γίνονται πειστικοί...
Μα.Μ.

Σε… σίγουρα νερά το «Νήσος Χίος»
Στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το «Νήσος Χίος» της HSW, έχοντας επιστρέψει από την Ισπανία, όπου ήταν ναυλωμένο από τον Απρίλιο του 2012! Πέντε χρόνια και κάτι μετά, το πλοίο που κατασκευάστηκε μόλις το 2007 άφησε τη γραμμή της Αλμερίας και θα δραστηριοποιηθεί εκ νέου στο Αιγαίο. Η HSW αποφάσισε ότι το σενάριο επιστροφής του στη δυτική Μεσόγειο συνδέοντας την Ισπανία με το Μαρόκο ήταν επισφαλές, αφού οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα προβλέπονται δυσοίωνες. Το «Νήσος Χίος» αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια στις 8 Ιανουαρίου 2018, αντικαθιστώντας το «Εξπρές Πήγασος» στη γραμμή Λαύριο-Χίος-Αγ. Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα. Στη συνέχεια της σεζόν θα αντικαταστήσει και το «Νήσος Μύκονος» στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Εύδηλος-Ικαρία-Φούρνοι-Σάμος-Χίος-Μυτιλήνη-Λήμνος-Καβάλα. Αναμφίβολα, η επαναδρομολόγηση ενός νεότευκτου σχετικά πλοίου στη γραμμή του βορείου Αιγαίου μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να προσμετρηθεί αναφορικά με το επιβατικό κοινό των νησιών μας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το «Εξπρές Πήγασος» που εκτελούσε ως τώρα τη γραμμή από και προς Λήμνο κατασκευάστηκε 30 ολόκληρα χρόνια πριν (1977).
Β.Παπ.

Μας προέκυψαν και φασίστες… «βήγκαν»
Όχι πως προκαλεί στην πραγματικότητα καμιά έκπληξη το ότι ο θάνατος του «Μήτρου», του γνωστού τράγου του συμπαθούς Λευτέρη μετατρέπεται σε μείζον «πολιτικό ζήτημα» με επίκεντρο το προσφυγικό. Αλλά διάολε, ας κρατηθεί μία ελάχιστη σοβαρότητα και ας απομονωθούν οι γνωστοί μισαλλόδοξοι φελλοί του διαδικτύου που εκμεταλλεύονται κιόλας τον Λευτέρη. Ο Λευτέρης έχασε τη μοναδική συντροφιά του και ο πόνος του είναι όσο μεγάλος δεν μπορεί να βάλει ο νους εξ ημών και υμών που δεν τον γνωρίζουν προσωπικά για να προβούμε σε περισπούδαστες αναλύσεις και γλυκανάλατα σχόλια που θα εκφράζουν τάχα το ότι «συμπάσχουμε». Οι φελλοί βέβαια επιδιώκουν να δαιμονοποιήσουν ξανά τους μετανάστες για τον θάνατο του «Μήτρου» προσπαθώντας να κάνουν (με την γνωστή βοήθεια των άλλων φελλών που μιμούνται τον Τύπο) είδηση το γνωστό θεμελιώδες δημοσιογραφικό θεώρημα… αντιείδησης: που λέει ότι δεν είναι είδηση ότι ο σκύλος δάγκωσε άνθρωπο! Και δεν θα διστάσουν να μετατρέψουν (ξανά και ξανά) το παραπάνω θεώρημα στα μέτρα τους και στο «άνθρωπος δάγκωσε σκύλο» για να οργίσουν και τον απλό κόσμο που παρακολουθεί εμβρόντητος το νέο ντελίριο βλακείας και πολύ περισσότερο τον ίδιο τον Λευτέρη. Ας μην ξεχνούν οι φελλοί όμως που καταβροχθίσουν κοπάδια από «Μήτρους» στα εορταστικά τραπέζια των ημερών, πως ακόμα κι αν ισχύει ότι οι μετανάστες έφαγαν τον «Μήτρο» (οποία αποκάλυψις!), οι άνθρωποι δεν έκαναν κάτι που δεν γίνεται γενικά. Το φυσιολογικότατο έκαναν, πεινασμένοι γαρ. Εμείς κάποτε στο Μεσολόγγι φάγαμε γάτες για να αντέξουμε τις κακουχίες. Εκτός πια κι αν έχει αναδειχθεί τελευταία νέα μεταμοντέρνα εκδοχή φασιστών και ρατσιστών που είναι και βετζετέριαν… Θα πάμε τότε πάσο.
Μ.ΟΡΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 14:55
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top