FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Πως νιώθουν οι νησιώτες κυβερνητικοί βουλευτές;

Χωρίς να παραγνωρίζουμε πως έχουν και μάλιστα πολύ μεγάλη ευθύνη, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το Συντονιστικό Φορέων για το ότι… αποκοιμήθηκαν στο θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ, πιστεύοντας και εκείνοι ως την τελευταία στιγμή πως δεν θα τολμήσει η σημερινή κυβέρνηση να γράψει ιστορία και να καταργήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών, δεν μπορούμε να μην επανέλθουμε και να ρίξουμε τα φώτα στους άφαντους κυβερνητικούς βουλευτές των νησιών. Οι οποίοι, μαζί με τον Γιώργο Πάλλη, όταν συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να του… βάλουν το θέμα του ΦΠΑ, εξερχόμενοι του γραφείου «υπογράμμισαν την κεφαλαιώδη σημασία που έχει για τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τόσο για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, όσο και ως αποτέλεσμα πετυχημένων κοινωνικών διεκδικήσεων». Έχει ενδιαφέρον το λοιπόν σήμερα να βγουν και να μιλήσουν πρώτα απ΄ όλα οι ίδιοι στους κατοίκους των νομών όπου εκλέγονται για τις τελευταίες εξελίξεις. Υπενθυμίζοντάς τους παλαιότερο σχόλιό μας που αφορούσε γενικά στους βουλευτές των νησιών. Αν δεν μπορούν να υπερασπιστούν το κεφαλαιώδες κεκτημένο των νησιωτών, ποια πιστεύουν ότι είναι ακριβώς η χρησιμότητά τους σε μία κυβέρνηση;

Μ.ΟΡΦ

 

Μην ενοχλείτε

Μεγάλο μέρος των διαθέσιμων βιβλίων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης προέρχεται παραδοσιακά από δωρεές διαφόρων συμπολιτών μας που είτε οι ίδιοι ήταν συγγραφείς ή εκδότες είτε απλά βιβλιόφιλοι που είχαν διαθέσιμα βιβλία για δωρεά. Έκανε ο άνθρωπος εκκαθάριση τη μεγάλη προσωπική βιβλιοθήκη του, βρήκε κάποια βιβλία διπλά και τρίδιπλα ή που δεν τον ενδιέφεραν πια αλλά όλα σε άριστη κατάσταση, έβαλε να ρωτήσουν και κουβάλησε προχθές το πρωί τρεις κούτες που τις ξεφόρτωσε στα σκαλιά του κτιρίου, έχοντας σκοπό να ζητήσει από το προσωπικό να τα διαλέξουν και όσα τα κρίνουν ενδιαφέροντα να τα ταξινομήσουν στην βιβλιοθήκη προς χρήση του κοινού. Και ούτε λίγο ούτε πολύ βρήκε το μπελά του! Μια κυρία που εκείνη την ώρα (γύρω στις 10 το πρωί) έμπαινε στο κτίριο και προφανώς ανήκε στο προσωπικό,  του είπε με αυστηρό ύφος να τα κουβαλήσει μέσα γιατί εκείνης «πονάει η μέση της» και τον «μάλωσε» γιατί έφερε βιβλία που «δεν είναι βέβαιο αν ενδιαφέρουν την βιβλιοθήκη που έχει και πρόβλημα χώρου». Στην εύλογη απορία του «αν δεν τα δει κάποιος υπεύθυνος πώς θα ξέρουμε αν τα θέλετε» απάντηση δεν πήρε. Και θυμήθηκε το μακαρίτη τον πατέρα του που έλεγε «κάνε καλό, στ’ διαβόλ’ του χουριό»!

Π.Μ.

 

Νέα πρόσωπα στην ΠΟΕΣΥ

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων συγχαίρει το μέλος της Γιώργο Κυρούση από την Πάτρα που εξελέγη στη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, καθώς και τον νέο εκπρόσωπο της στο Γενικό Συμβούλιο Μιχάλη Μαστή από την Ρόδο.

Η ΕΣΗΕΠΗΝ ευχαριστεί θερμά την συνάδελφο Νέλλη Κατσαμά για την μεγάλη προσφορά της και την πολυετή συμμετοχή της στα όργανα της ΠΟΕΣΥ εκπροσωπώντας την Ένωση.

Η ΕΣΗΕΠΗΝ και οι αντιπρόσωποι της στις τελευταίες αρχαιρεσίες της ΠΟΕΣΥ επέδειξαν ήθος, ομοψυχία και ενότητα όπως αρμόζει στους δημοσιογράφους της Ελληνικής Περιφέρειας.

«Ο δρόμος της διεκδίκησης είναι μακρύς, δύσκολος και δύσβατος. Καλή συνέχεια και καλό αγώνα στη νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας» εύχεται το Διοικητικό Συμβούλιο.

Αν.Παζ.

 

Πρωταθλητής!

Είναι κοινό μυστικό ότι τούτη η κυβέρνηση με πρώτο τον Πρωθυπουργό ως τον τελευταίο Υφυπουργό το ψέμα το έχει …εύκολο, θεωρώντας προφανώς ότι επικοινωνιακά κερδίζει, αφού σε κάθε περίπτωση που μιλά, ένας που γνωρίζει το θέμα αγανακτεί αλλά άλλοι εκατό που δεν τους αφορά άμεσα ή δεν έχουν εξειδικευμένη γνώση το πιστεύουν! Φίλος όμως που γνωρίζει καλά τα της οικονομίας και κυρίως όσα αφορούν τα επιδοτούμενα προγράμματα επενδύσεων, επέμεινε να γράψουμε ότι μακράν ο …πρωταθλητής αυτής της τακτικής είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης. Ψάχνοντας το θέμα τον δικαιώσαμε! Τι είπε στη Βουλή ο αθεόφοβος Υπουργός; Ότι η Ελλάδα λέει είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 σε όλη την Ευρώπη! Την ίδια στιγμή που το ΕΣΠΑ, που πράγματι ξεκίνησε το 2014, σήμερα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, δηλαδή πέρα από τα μισά του προγράμματος, δεν έχει εκταμιεύσει  ένα (αριθμός ένα) Ευρώ σε ιδιώτη επενδυτή!!!!

Α.Ω.

 

 «Παράνομες εγκαταστάσεις» (1)

Στη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Ενώ τονίζεται πως οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό «βιώνουν καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού». Τέλος, γίνεται αναφορά στο ότι φημολογείται πως «εντός και εκτός του ΚΥΤ γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας».

Και ποινικές ευθύνες (2)

Με τη μήνυσή του, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς, όπως υποστηρίζει, «οι πράξεις και οι παραλείψεις τους είναι δόλιες και ηθελημένες, εκθέτουν σε κίνδυνο τους απελπισμένους και εξαθλιωμένους περιχαρακωμένους στις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου», ενώ «η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και ο κίνδυνος διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ως άμυνα για την διάσωση της ζωής και της περιουσίας τους εκ μέρους των γηγενούς πληθυσμού του νησιού είναι υπαρκτός και λίαν πιθανός».

Αν.Παζ.

 

Ασυδοσία

Η Δημόσια συγκοινωνία είναι κρίσιμος τομέας, αφού απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται με δικό τους μέσο, όπως είναι π.χ. ηλικιωμένοι, άρρωστοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. Για αυτό και οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, πρέπει να αντιληφθούν ότι η καλή ποιότητα των υπηρεσιών που - οφείλουν να - παρέχουν και προπαντός η συνέπεια στους χρόνους των δρομολογίων είναι αυτονόητη υποχρέωσή τους και όχι ευκαιριακό τους δικαίωμα. Γι΄ αυτό και προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι χθες Τετάρτη πρωί, δύο δρομολόγια των 8 και τέταρτο και 8 και μισή δεν έγιναν καθόλου, με αποτέλεσμα γέροντες και άρρωστοι να περιμένουν στη στάση μέσα στο κρύο ως και τρία τέταρτα. Τους ελέγχει κανείς αυτούς τους κυρίους ή θεωρούν ότι διαχειρίζονται το τσιφλίκι τους;

Π.Μ.

 

…εάν δεν υπήρχαν οι διδάσκαλοι!

Έτσι κατέληγε ένα αρχαιοπρεπές γνωμικό που μαθαίναμε στα μικράτα μας, που απηχούσε μάλλον το κόμπλεξ έναντι των εγγραμμάτων της εποχής συνήθως ιατρών και διδασκάλων, μόνο που φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να το καταστήσουν …επίκαιρο! Τρίτη πρωί, η κυκλοφορία στους στενούς δρόμους του Ανω Χάλικα έχει μπλοκαριστεί επί ώρα, από τις μανούβρες τεράστιου τουριστικού λεωφορείου που προσπαθεί να προσεγγίσει την είσοδο του δημοτικού σχολείου της γειτονιάς. Με τα πολλά το καταφέρνει, οι οδηγοί αυτοκινήτων και από τα δύο ρεύματα περιμένουν υπομονετικά σκαρφαλώνοντας σε πεζοδρόμια για να διευκολυνθεί το λεωφορείο όταν αποφασίσει να κινηθεί και επιβιβάζονται σε αυτό καμιά δεκαπενταριά μαθητές με 2-3 δασκάλους. Κάποια εκδρομή ή επιμορφωτική επίσκεψη  σκέφτονται οι ταλαιπωρούμενοι και κάνουν υπομονή. Ξεκινά επιτέλους το λεωφορείο, κατεβαίνει το δρόμο περίπου … 400 μέτρα, σταματά στη διακλάδωση του νοσοκομείου μπροστά στο παντοπωλείο του Θαλασσέλη και αποβιβάζει δασκάλους και μαθητές που συνεχίζουν την πορεία τους πεζή προς άγνωστη κατεύθυνση!

Π.Μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top