FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Ξεφεύγει λίγο…

Και τι δεν έχουν ακούσει οι Μοριανοί από τον παπά της ενορίας τους. Να πάρουν τα όπλα για να διαμαρτυρηθούν για το προσφυγικό, και μάλιστα ενώ στη Θεία Λειτουργία παρευρίσκονται αφρικανές γυναίκες και δεν τις αφήνει να κοινωνήσουν. Αλλά ο ιερέας δεν τα έχει μόνο με τους ξένους. Τα βάζει και με τους ντόπιους και δεν αφήνει τα μικρά παιδιά να κοινωνήσουν αν δεν εκκλησιάζονται όλες τις Κυριακές! Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν κάποιοι γονείς, αυτές τις ημέρες έλαβαν χαρτί από τον διευθυντή του σχολείου ότι «για λόγους πνευματικούς» δεν μπορεί να μεταλάβει τα παιδιά με το σχολείο, «παρά μόνο την Κυριακή ή την ημέρα των Χριστουγέννων» και ότι «δεν συμμετέχουν στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας»! Οι χριστιανοί μετανάστες δεν του κάνουν γιατί είναι ξένοι, τα παιδιά της Μόριας δεν του κάνουν γιατί δεν εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή. Μήπως θα πρέπει κάποιος από τη Μητρόπολη να συνετίσει τον εν λόγω λειτουργό της εκκλησίας, ο οποίος θα πρέπει να έχει ανοιχτή την αγκαλιά τους σε ξένους και ντόπιους, μικρούς και μεγάλους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μέρες που είναι; Κι ύστερα  αναρωτιέται «γιατί οι νέοι απομακρύνονται από την εκκλησία»…

Αν.Παζ.

 

Πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Πληρωμές που αγγίζουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι ανέρχεται στα 935.400.377,31 ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων τη Βασική Ενίσχυση, την Πράσινη Ενέργεια και την ενίσχυση για νέους αγρότες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το ποσό για τη Βασική Ενίσχυση ανέρχεται στα 359.662.349,15 ευρώ σε συνολικά 608.884 δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αν προστεθεί η προκαταβολή του Οκτωβρίου, το συνολικό ποσό που δόθηκε για τη βασική ενίσχυση φτάνει το 1.061.578.262 ευρώ. Επίσης, 609.561 δικαιούχοι έλαβαν το ποσό των 550.481.285,30 ευρώ για την Πράσινη Ενίσχυση ενώ πληρώθηκε το ποσό των 20.914.956,21 ευρώ σε 56.602 για την Ενίσχυση Νέων Αγροτών.

Α.Ω.

 

Δωρεά της ALPHA στο «Μιχαλέλλειο»

Στις εγκαταστάσεις του «Μιχαλέλλειου» Οίκου  Ευγηρίας, παρουσία της Προέδρου,  του Διευθυντή, του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου και των Διευθυντών των καταστημάτων Πλωμαρίου και Μυτιλήνης της ALPHA BANK κ.κ  Δασκάλου και Καραισκάκη και στα  πλαίσια  της  εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας, έγινε  δεκτή η δωρεά  τροφίμων, για τους  τροφίμους του Ιδρύματος. Το  Συμβούλιο  του ταλαιπωρημένου Ιδρύματος από τη γνωστή περιπέτεια που το έβαλε ο «Καλλικράτης» και ο Αντιδήμαρχος  Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν θερμά την  τράπεζα  και την Περιφερειακή  Δ/ντρια  κα. Μαρία Παπαγεωργίου  για την δωρεά  και ελπίζουν ότι  θα συνεχιστεί  η προσπάθεια  αυτή και στο μέλλον.

Α.Ω.

 

Υποσχέσεις...

Ιανουάριος 2017: Δύο πρωτοσέλιδα του «Εμπρός», που... κοσμούνται με υποσχέσεις των Τσίπρα και Αβραμόπουλου για αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες. Πέρασαν τόσοι μήνες, τόσες επισκέψεις, τόσες δηλώσεις, τόσα καλά και παρηγορητικά λόγια. Μέχρι και σήμερα. Όμως όλα αυτά έμειναν υποσχέσεις. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, τουναντίον μέρα με τη μέρα οξύνεται. Αν τώρα οι τελευταίες κινήσεις για μετακίνηση στην ενδοχώρα πράγματι πραγματοποιηθούν και δεν μείνουν στα λόγια και στις πρόσκαιρες εντυπώσεις, τις επόμενες μέρες, θα φανεί αν θα φέρουν και ορατό αποτέλεσμα.

Σ.Σ.

 

Κομβόι αγάπης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

 Για 17η συνεχόμενη χρονιά, το Παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης διοργανώνει το «Κομβόι Αγάπης» για τις Λεσβιακές οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαβίωσης. «Έτσι και φέτος θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα ακόμα ανθρώπινο λιθαράκι σε αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα που έρχονται για αυτά τα παιδιά. Για να επιτευχθεί ο στόχος μας αυτός και λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει απλά προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης, να τα φέρει στα γραφεία της ομάδας μας ή να επικοινωνήσει με κάποιον από τους εθελοντές μας. Αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα είδη, εμείς στη συνέχεια θα τα συσκευάσουμε και θα τα στείλουμε στις οικογένειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», γράφει στη σχετική του ανακοίνωση το Παράρτημα της Λέσβου. Για κάθε πληροφορία τώρα μπορείτε να επικοινωνείτε  στα τηλέφωνα: 2251021405 - 6982873020, Αναστασία Δεληγιάννη (Συντονίστρια Μυτιλήνης) 6947734414, Χαράλαμπος Τζανετέας (Συντονιστής Βορείου Τομέα) 6985646662, Ελευθερία Σαβαδέλλη (Συντονίστρια Νότιου Τομέα) 6970954738, καθώς και στο e-mail: hrtlhelp@hrt.org.gr

Α.Ω.

 

Εντελώς άκομψο

Για τα όσα κυκλοφόρησαν στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» ότι οι γυναίκες πρόσφυγες μένουν «επίτηδες» έγκυοι για να προχωρήσει πιο εύκολα το αίτημα ασύλου τους ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μιχάλης Χατζηγιάννης ανέφερε: «Ήταν άστοχη διατύπωση και άκομψη. Το να μείνει κάποια έγκυος αφορά αποκλειστικά το ζευγάρι, είτε είναι Έλληνες είτε είναι μετανάστες». Πάντως πρόσθεσε ότι το 90% των γυναικών που βλέπει ο γυναικολόγος στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είναι πρόσφυγες και μετανάστριες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έμειναν στη Λέσβο έγκυοι! Το στοιχείο αυτό πάντως είναι αξιοπρόσεκτο και δείχνει με αριθμούς την επιβάρυνση που έχουν οι δομές υγείας στη Λέσβο από το προσφυγικό.

Αν.Παζ.

 

Μία ψυχίατρος!

Επανερχόμαστε ξανά στο ζήτημα της ψυχικής υγείας των προσφύγων μετά την έκκληση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» να ασχοληθούν με το ζήτημα και άλλοι φορείς και οργανώσεις. Στο δημόσιο σύστημα υγείας απασχολείται μόνο μία ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης! Εκτός του ότι αυτό είναι προβληματικό για την τοπική κοινωνία που έχει τα δικά της περιστατικά, γίνεται ακόμα πιο σοβαρό όταν δίπλα στη Μυτιλήνη έχει δημιουργηθεί ακόμα μία πόλη, η δεύτερη μάλιστα μεγαλύτερη πληθυσμιακά, όπως χαρακτήρισε το κέντρο της Μόριας ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πολλοί πρόσφυγες από την Αφρική είναι θύματα βασανιστηρίων και θα περιμένουν έως τον Φλεβάρη για να περάσουν από ραντεβού στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά και ότι οι συνθήκες διαμονής τους δεν είναι και οι καλύτερες, μπορούμε να εκτιμήσουμε, χωρίς να κινδυνολογούμε ότι θα έρθουν τα χειρότερα. Και δεν μιλάμε απλώς για απόπειρες αυτοκτονίας.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top