Δηκτικά

11/10/2017 - 12:37

Δυστυχώς και οι ζωονόσες είναι εδώ!

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λέσβος , πέρα από τους σεισμούς και τις θεομηνίες , σε τακτά διαστήματα και με τις ζωονόσες που δεν θέλουν να μας εγκαταλείψουν. Αυτήν την περίοδο κτηνοτροφικές μονάδες έχουν να αντιμετωπίσουν την ευλογιά που αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν εναρμονιστούν με αυτά και οι κτηνοτρόφοι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και να πλήξει κι άλλες εκτροφές πέρα απ΄αυτές που ήδη έχουν πληγεί είναι ορατός . Βέβαια η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία με δεδομένη αυτήν την κατάσταση έχει κηρύξει το νησί σε έκτακτη ανάγκη για να προλάβει τυχόν εξάπλωση της που θα αποτελέσει πλήγμα στην κτηνοτροφία της Λέσβου , που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας , με εξαιρετικά προιόντα και με πολλούς απασχολούμενους. Και ενώ η κτηνοτροφία στη Λέσβο κατέχει μια τέτοια ξεχωριστή θέση και συμμετέχει στην οικονομία του νησιού με μεγάλη βαρύτητα δεν έχει δοθεί από τους αρμόδιους φορείς το ενδιαφέρον που απαιτείται , με πιο χαρακτηριστικό έλλειμμα την υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας που κατά γενική ομολογία αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της ,πολύ περισσότερο όταν έχει να αντιμετωπίσει , καλή ώρα και ζωονόσες που απειλούν να αποδεκατίσουν το ζωικό κεφάλαιο του νησιού με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομική ζωή του τόπου μας. Ομως επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να μπουν προτεραιότητες και να παρθούν αποφάσεις με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων , κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης ,συμπολιτευομένων και αντιπολιτευομένων! Η κτηνοτροφία στη Λέσβο χρειάζεται στήριξη και τα μέτρα γι αυτό είναι συγκεκριμένα και γνωστά σε όλους τους παράγοντες , χρειάζονται όμως να δρομολογηθούν και επιτέλους να πάρουν σάρκα και οστά.

Μα.Μ.

 

Τι απαντά η αστυνομία; (1)

Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο προσφέρουν φροντίδα για τις επιπτώσεις που έχει η βία στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έπειτα από ταραχές που ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια στις 18 Ιουλίου 2017, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 14 ανθρώπους με τραύματα από μώλωπες μέχρι κατάγματα και εσωτερικές βλάβες οργάνων. Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι υπέστησαν βία από την αστυνομία. Αυτή η συνεχής έκθεση στη βία αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν πολύ πιο σοβαρές οι υπάρχουσες ήπιες διαταραχές ψυχικής υγείας των ανθρώπων, λένε οι «ΓΧΣ». Η αστυνομία, όμως, τι λέει;

Συγκεκριμένη μαρτυρία 37χρονου από τη Σενεγάλη για τα επεισόδια στη Μόρια αναφέρει: ««Την προηγούμενη Δευτέρα υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί [στη Μόρια]. Περπατούσα […] όταν ένας αστυνομικός με κράνος και σκούρα μπλε στολή με χτύπησε στο κεφάλι με το γκλομπ του. Άρχισε να μου περνάει χειροπέδες, όταν ήρθαν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί. Ένας από αυτούς με κλώτσησε στην κοιλιά. Λιποθύμησα. Όταν συνήλθα, ήμουν στο νοσοκομείο και φορούσα άλλα ρούχα. Από τότε δυσκολεύομαι να ουρήσω και δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα. […] Νιώθω ότι κινδυνεύει η ζωή μου μέσα στη Μόρια και ότι μπορεί να υποστώ αντίποινα.»

Τι απαντά η αστυνομία; (2)

Σε άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, ένας άλλος Σύρος ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο τέθηκε υπό κράτηση μετά από μια αστυνομική επιχείρηση στη Μόρια: «Παρόλο που ο ασθενής αυτός περίμενε την τελική απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου του και παρ' όλες τις ενέργειές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (έκδοση πιστοποιητικού σχετικά με την πολύ σοβαρή κατάσταση υγείας του, που είναι ασύμβατη με την κράτηση, επικοινωνία με τις αρχές στη Λέσβο και την Αθήνα, ενημέρωση άλλων βασικών φορέων), ο ασθενής αυτός παραμένει υπό κράτηση μέχρι σήμερα (σ.σ. 26 Σεπτεμβρίου).»

Οι καταγγελίες αυτές είναι πολύ σοβαρές για να μην υπάρξει αντίλογος και βέβαια διεξοδική έρευνα από πλευράς αστυνομίας.

Αν.Παζ.

 

Ποιος έχει την ευθύνη;

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, δύο ερωτήσεις μόνο προς το Δήμο Λέσβου, στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει το Γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας», απέναντι από τα Δικαστήρια. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το θέαμα που αντίκρισαν αγανακτισμένοι γονείς, το πρωί της Κυριακής, όταν πήγαν τα παιδιά τους εκεί για να παίξουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου και βρέθηκαν τελικά να πλένονται στο ύπαιθρο;

Η εικόνα στις τουαλέτες, εκτός από αντιαισθητική, είναι και επικίνδυνη, αφού πρόκειται για μια πραγματική «εστία» μικροβίων, τέτοιας έκτασης που είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς πως αποτελεί αποτέλεσμα μιας ή δύο ημερών, που δεν καθαρίστηκε ο χώρος. Σε αντίθεση με τα αποδυτήρια τα οποία, όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι γονείς, έλαμπαν πραγματικά από καθαριότητα. Μήπως τελικά, γίνεται… επιλεκτικά η καθαριότητα στο συγκεκριμένο γήπεδο; Αν ναι, γιατί; Και κυρίως, ως πότε; Υπάρχει κάποια απάντηση  και κυρίως θα αποκατασταθεί αυτή η επικίνδυνη εικόνα

Β.Παπ.

 

Είναι κατάντια… (1)

Όσο η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, εξακολουθεί να επιβεβαιώνει τον τίτλο που της έχει αποδοθεί ως «η πιο αναιμική» που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του θεσμού, τόσο θα υποβαθμίζεται σε τελική ανάλυση και η λειτουργία του σώματος, αλλά και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα όσα συζητούνται εκεί, από την κοινωνία. Παράλληλα ο σημερινός δήμαρχος, θα καταφέρνει όχι μόνο να μην «ελέγχεται» τελικά για τυχόν λάθη και παραλείψεις του από το σώμα, αλλά αν συνεχιστεί να υποκαθίσταται η αντιπολίτευση, από τεθλιμμένους πρώην συνεργάτες του Σπύρου Γαληνού ή ανεξαρτητοποιημένα σήμερα μέλη της δημοτικής αρχής, να «νομιμοποιείται» κιόλας να λέει ότι τα έχει κάνει όλα καλά! Αφού όλοι (σίγουρα πάντως οι περισσότεροι) οι «πρώην», ξεχνούν ότι είχαν συναινέσει στην (καλή ή κάκιστη) πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού και πως έχασαν το ηθικό πλεονέκτημα που (νομίζουν ότι) έχουν σήμερα, για να βάλλουν περί δικαίων και αδίκων.

 

Είναι κατάντια… (2)

Συμπερασματικά λοιπόν, η προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος με θέμα το «προσφυγικό» που έθεσε προς συζήτηση ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος Στρατής Τζιμής και έτυχε υποστήριξης από το… θεωρείο της αίθουσας και όχι (όσο θα περίμενε κανείς) από τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων, είναι κατάντια. Ειδικά όταν μιλάμε και για ένα υποτίθεται μείζον ζήτημα, όπως είναι εκείνο του προσφυγικού. Και όσο οι εκ Νέας Δημοκρατίας ορμώμενοι ή «δηλωμένοι» δημοτικοί σύμβουλοι, εξακολουθούν να «παίζουν» με κάποιους γνωστούς «ανησυχούντες» του θεωρείου, με γνωστές ακροδεξιές απόψεις, τόσο ο Γαληνός δεν θα λογοδοτεί για όσα ενδεχομένως πρέπει να λογοδοτήσει για το προσφυγικό και τόσο θα παγιώνονται ως λύσεις για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτά που γράφονται ξανά επί καθημερινής βάσης, με κεφαλαία στα facebook…

Μ.ΟΡΦ

 

Λευκός καπνός για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Εκλογές στις 12 Νοέμβρη για τον πρόεδρο (επικεφαλής) του Φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι θα έχουμε και μάλλον οριστικά και αμετάκλητα. Αφού σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου και υπεύθυνου για την διεξαγωγή των εκλογών, οι εταιρίες που έχουν αναλάβει το έργο της διεξαγωγής της on line ψηφοφορίας, τον διαβεβαίωσαν ότι το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας επιτυγχάνεται αν η εκλογή πραγματοποιηθεί μετά τις 10 Νοεμβρίου 2017. Κατόπιν αυτού, «η διεξαγωγή του 1ου γύρου της εκλογής μετατίθεται για τις 12 Νοεμβρίου  και του 2ου, αν χρειασθεί, για τις 19 Νοεμβρίου 2017», γράφει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου. Μέσα στο οποίο υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του έτους, δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας, είτε λόγω των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (26.11 και 3.12.2017), είτε λόγω συνεδρίων άλλων πολιτικών φορέων (17.12.2017). Ειδικά στην Αθήνα, πάντως, και για τον 1ο γύρο (12.11.2017), αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων να παραταθεί το ωράριο της ψηφοφορίας, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση αθλητών που επιθυμούν να ψηφίσουν, αλλά και όσων,  λόγω του διεθνούς Μαραθωνίου, δυσκολευθούν στις μετακινήσεις τους. Διευκρινίζεται, τέλος στο δελτίο, ότι η προετοιμασία της ψηφοφορίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια, καθώς πολλοί εθελοντές  δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν (www.dpekloges.gr ).  Ενώ για την υποστήριξη, της Επιτροπής σε οργανωτικά ζητήματα, δέχθηκε να συνδράμει ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ως Σύμβουλος σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey