Δηκτικά

30/01/2017 - 13:53

«Σώθηκε»... το «Κιβώτιο» στη Μυτιλήνη

Τα παράπονά του για το ότι δεν έτυχαν -καν- υποδοχής οι συντελεστές της παράστασης «Το κιβώτιο» στο Πλωμάρι την Τρίτη εξέφρασε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αίολος» ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Φώτης Μακρής. «Αισθανθήκαμε ανεπιθύμητοι, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Είναι κρίμα να έρχονται παραστάσεις και καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς και να μην ανταποκρινόμαστε επάξια. Γιατί αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας.

Από την άλλη «έσωσε» την υπόθεση η επόμενη μέρα, καθώς πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παράσταση της Τετάρτης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Μάλιστα, μετά το πέρας της, ο κ. Μακρής μαζί με τους πανεπιστημιακούς κ.κ. Παπαγεωργίου, Σαμπανίκου και Χουρμουζιάδου συζήτησε με τους θεατές το έργο, τη ζωή του Άρη Αλεξάνδρου που έγραψε το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ενώ δεν έλειψε και η αναφορά στη συμπλήρωση δύο χρόνων κυβέρνησης από την «πρώτη φορά Αριστερά».

Όλες οι μπάντες του «χώρου», πλην ΚΚΕ, έδωσαν το στίγμα τους!

Αν.Παζ.

 

Άμεση αντίδραση

Στο χθεσινό φύλλο του «Ε» γράψαμε για την άσχημη κατάσταση του αγροτικού δρόμου από τη Δεξαμενή των Αλυφαντών ως τη θέση Ρόβικα, με αποτέλεσμα να γίνεται αδιάβατος. Άμεση ήταν η αντίδραση του εντεταλμένου συμβούλου Αυτεπιστασίας Γιάννη Αμπουλού, ο οποίος μας ανέφερε ότι αμέσως μετά το χιονιά είχε στείλει ένα φορτηγό με χαλίκι ώστε να βελτιωθεί η βατότητα του δρόμου. Υποσχέθηκε δε να γίνει άμεσα νέα παρέμβαση με άλλο ένα φορτηγό χαλίκι για να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα βατότητας του δρόμου.

Ν.Μ.

 

Δύο εβδομάδες

Εδώ και δύο εβδομάδες, μια σωλήνα που ξεκινάει από τη λιμνοδεξαμενή του Βαφειού και φθάνει ως την περιοχή της κάτω Λιγώνας έχει σπάσει. Επί δύο εβδομάδες, το νερό της δεξαμενής χάνεται και τα χωράφια στα οποία πέφτει έχουν γίνει βαλτότοπος. Ας στείλει η δημοτική αρχή ένα συνεργείο για να σταματήσει την απώλεια νερού, διότι θα είναι τραγικό να αδειάσει η λιμνοδεξαμενή από μια αβλεψία.

Ν.Μ.

 

Παρέμεινε η ηγεσία της Πυροσβεστικής

Παραμένει ως διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου ο αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης, όπως και διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης ο πύραρχος Νικόλαος Μπαμπάκος μετά τις κρίσεις, έτσι όπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ακλόνητος στη θέση του παρέμεινε και ως υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης ο αντιπύραρχος Χρυσούλης Τσουβαλάς.

Α.Ω.

 

Μια πρόβλεψη

Το «Νήσος Σάμος» φεύγει από το βόρειο Αιγαίο και έρχεται το «Αριάδνη». Έτσι αποφάσισε η «HSW», έτσι θα πράξει. Χωρίς να έχουμε εσωτερική πληροφόρηση, γνωρίζοντας όμως πώς έχει λειτουργήσει η εταιρεία μέχρι σήμερα, θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως ο καπετάνιος του «Νήσος Σάμος» Γιώργος Αρβανίτης θα μεταπηδήσει στο «Αριάδνη». Ο κ. Αρβανίτης γνωρίζει όσο ελάχιστοι τα λιμάνια του βορείου Αιγαίου και είμαστε βέβαιοι πως η εταιρεία θέλει να συνεχίσει να αξιοποιεί τις αποδεδειγμένες ικανότητές του.

Ν.Μ.

 

Καινούριο βιβλίο ο Γιάννης Γιαννέλλης

Είναι έτοιμο για έκδοση το νέο βιβλίο του γενικού γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη. Θα είναι έτοιμο για έκδοση το Μάρτιο από τον εκδοτικό οίκο «Πατάκη» και θα έχει πάλι ως θέμα τη Σμύρνη πριν από το ’22, με προσδοκία να έχει την ίδια πορεία με το «Ισμαήλ και Ρόζα». Ήδη το βιβλίο αυτό, πάνω στο οποίο βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης», βρίσκεται στη 14η έκδοση και μέσα σε 20 ημέρες έχει κάνει τέσσερις επανεκδόσεις, πουλώντας πάνω από 10.000 αντίτυπα! Τώρα που πήρε φόρα ο Γιάννης ποιος τον σταματά!

Σ.Σ.

 

Ποιος έκοψε τα δέντρα στη Νυφίδα;

Καταγγελία για καρατόμηση δεκάδων δέντρων στις παραλιακές δενδροστοιχίες του Πολιχνίτου κατά τέτοιο καταστροφικό τρόπο που είναι ζήτημα αν θα… ξαναγίνουν κανονικά δέντρα δημοσιοποιήθηκε χθες από τον Οικολογικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Νυφίδας. «Το ερώτημα είναι αν αυτή η εγκληματική πράξη έγινε από κάποια Υπηρεσία ή από δημότες, αλλά και με ποιο δικαίωμα και για ποιο λόγο», γράφει χαρακτηριστικά η παρέμβαση του Συλλόγου, που απευθύνεται στον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Νίκο Καρασάββα και στον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Αλεξίου.

Α.Ω

 

Ανασχηματισμός επανεκκίνησης ή μια απ’ τα ίδια;

Ο Φεβρουάριος είναι πράγματι ένας πολύ κρίσιμος μήνας για τη δημοτική αρχή, αφού αναμένεται ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός να ανακατέψει την... τράπουλα με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη δημοτική αρχή για το επόμενο ήμισυ της θητείας της. Οι επιλογές του Γαληνού δεν είναι απεριόριστες, δεδομένου ότι δεν έχει την πληθώρα των στελεχών μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να κάνει κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν πιο αποτελεσματική στην παρούσα συγκυρία τη δημοτική αρχή του. Άλλωστε, με δεδομένο το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό της θητείας της μια δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμάζεται και για την επανεκλογή της πιο εντατικά, δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίγει μέτωπα και να προκαλεί δυσαρέσκειες, κυρίως στο εσωτερικό της.

Έτσι αναμένονται να κρατηθούν οι ισορροπίες ώστε να μην πληγεί η συνοχή της παράταξης που ήδη μετρά απώλειες με την αποχώρηση συμβούλων από την πλειοψηφία. Είναι δεδομένο ότι κάποιοι από τους αντιδημάρχους θα παραμείνουν στις θέσεις τους, πιθανότατα με ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, ή θα μετακινηθούν σε άλλα πόστα για να διευκολυνθούν καλύτερα οι κινήσεις στη... σκακιέρα. Ανασχηματισμός πάντως χωρίς αποχωρήσεις και νέες προσχωρήσεις δεν νοείται και γι’ αυτό το δίλημμα για το Σπ. Γαληνό είναι δύσκολο, γιατί εκ των πραγμάτων κάποιους θα δυσαρεστήσει και άλλους θα επιβραβεύσει, εντάσσοντάς τους πιο ενεργά στο στενό πυρήνα της δημοτικής του αρχής.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν οι επιλογές του δημάρχου για τους αντιδημάρχους θα δώσουν νέα πνοή στη δημοτική -αρχή που την έχει ανάγκη- ή αν θα πορευτεί με τα ίδια πρόσωπα σε ένα εντελώς άλλο τοπίο απ’ αυτό που παρέλαβε όταν αναλάμβανε πριν από δυόμισι χρόνια τη διοίκηση του Δήμου Λέσβου! Το βέβαιο είναι ότι από μια τέτοια διαδικασία, που σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο και μια επανεκκίνηση, δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν και αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει και ο κ. Γαληνός, όσο καλός ισορροπιστής κι αν είναι.

Μα.Μ. 

 

Ο Ειδικός Αναπτυξιακός και ο Καλλικράτης

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, όταν το «Ε» τον ρώτησε για τον επικείμενο «ανασχηματισμό» της δημοτικής του αρχής, δεν κρύφτηκε, αλλά επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές. Την ίδια ώρα όμως, θέλησε και να μετριάσει λίγο τις προσδοκίες που δημιουργεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και απαιτεί και υπερβάσεις εκ μέρους των συνεργατών του στη δημοτική αρχή αλλά και εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου, προσθέτοντας πως με το σημερινό καθεστώς του «Καλλικράτη», με την επιτροπεία της… επιτροπείας επάνω στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, οι δυνατότητες του Δήμου και της δημοτικής αρχής αυτόματα περιορίζονται σημαντικά. «Κάνουμε συχνά αγώνα για το αυτονόητο», μας είπε μεταξύ άλλων, παραπέμποντας σε περιπτώσεις που η ΑΔΑ καθυστερεί αποφάσεις, και πιο χαρακτηριστικά στο αδιέξοδο με το «Μιχαλέλλειο»…

Μ.ΟΡΦ

 

Επιβεβαίωση

0,91 ευρώ καθαρά θα πληρωθούν φέτος οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου το πρόβειο γάλα. Αυτό προβλέπουν οι τελικές συμφωνίες μεταξύ κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και τυροκομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Το «Ε» είχε γράψει ότι η τιμή που θα δινόταν στους κτηνοτρόφους ήταν 0,90 ευρώ, δηλαδή «πέσαμε έξω» κατά 0,01 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι των συνεταιρισμών Πέτρας και Στύψης θα λάβουν επιπλέον 0,04 ευρώ έναντι της ειδικής επιδότησης για τα νησιά του Αιγαίου που χάνουν. Αυτό προβλέπει η συμφωνία με την τυροκομική επιχείρηση του Βόλου με την οποία συνεργάζονται. Αν προστεθούν και άλλα 0,06 ευρώ, που είναι το κόστος μεταφοράς, και τα 0,02 ευρώ που παίρνουν οι συνεταιρισμοί, το γάλα που αγοράζει από τη Λέσβο η επιχείρηση κοστίζει 1,03 ευρώ, όταν το τελικό κόστος για τις τοπικές επιχειρήσεις είναι 0,93 ευρώ.

Ν.Μ.

 

Κύριε Διευθυντά,

Είδα χτες στην τηλεόραση τις δηλώσεις του γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου κ. Λαμπούση που αναφέρονταν στο Κέντρο της Μόριας ως «Κέντρο Λαθρομεταναστών». Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απ. Βαλτάς έκανε έκκληση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο για να κερδίζουν όλοι από την πίτα των ΜΚΟ που προμηθεύονται φάρμακα. Μάλιστα, έκανε λόγο για ηθική. Δηλαδή οι ΜΚΟ που ασχολούνται με τους «λαθρομετανάστες» θα είναι «ανήθικες» αν δεν προτιμήσουν το φαρμακείο του κ. Λαμπούση που αναφέρεται στους πρόσφυγες και μετανάστες λες και είναι μιάσματα;

Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey