Δηκτικά 8/6/2016

08/06/2016 - 16:13

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σκακιέρα της Πράσινης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου έδειξε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μπόρις Τσεσίρκοφ, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση τονίζοντας το συμβολισμό της για το προσφυγικό. Και αυτό γιατί η σκακιέρα δημιουργήθηκε αποκλειστικά από σωσίβια προσφύγων, ανακυκλώσιμο χαρτί του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, ακόμα και βάρκες!

 

Όλοι εκτός από τους νησιώτες

Όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού μπορούν να κάνουν διακοπές σε θέρετρα κοντά στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, με εξαίρεση τους νησιώτες. Και αυτό γιατί η απόφαση που ορίζει τις προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θέτει ως όριο η απόσταση του καταλύματος από τον τόπο κατοικίας των δικαιούχων να είναι τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα. Πρακτικά δηλαδή οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το νησί, λόγω υψηλού μεταφορικού κόστους, μπορούν να κάνουν διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μόνο στο Σίγρι. Μόλυβος, Ερεσός και Πλωμάρι δεν μπορούν να αποτελέσουν επιλογές για τους Μυτιληνιούς. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους Χιώτες και τους Σαμιώτες, διότι δεν υπάρχει σημείο σε αυτά τα νησιά που να μπορούν να κάνουν διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οι κάτοικοί τους.

Ουσιαστικά δηλαδή οι νησιώτες ή θα κάνουν διακοπές εκτός των νησιών τους ή δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές. Κι επειδή έχουμε μια επαγγελματική διαστροφή, να κάνουμε ερωτήσεις. Ας μας απαντήσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες γιατί το όριο πρέπει να είναι τα 80 χιλιόμετρα και όχι τα 55 ή τα 75 χιλιόμετρα;

Ν.Μ.

 

Πάνε Βερολίνο!

Το ερχόμενο σχολικό έτος (2016-2017), 15 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης (10 νέοι μαθητές που θα εγγραφούν στην Α΄ τάξη, τρεις από τη Β΄ και δύο από τη Γ΄ τάξη) πηγαίνουν για 15 ημέρες δωρεάν για επαγγελματική κατάρτιση στο Βερολίνο με θέμα την ανακύκλωση υλικών.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά το Erasmus+ και το ΙΚΥ για την ευκαιρία που του δίνει.

Αν.Παζ.

 

Αναστάτωση στους νεφροπαθείς

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί σε μερίδα νεφροπαθών που απευθύνθηκαν στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τα φάρμακά τους και κλήθηκαν να πληρώσουν συμμετοχή και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Δημήτρης Σαξιώνης διευκρίνισε προς όλους τους εμπλεκόμενους και προς το Νοσοκομείο μέσω του «Ε» ότι «όταν ο νεφροπαθής έχει ΑΜΚΑ, τότε παίρνει κανονικά τα φάρμακά του χωρίς συμμετοχή, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο. Όταν τα φάρμακα είναι για άλλο πρόβλημα υγείας, τότε ο ασθενής καλείται να πληρώσει συμμετοχή».

Αν.Παζ.

 

Κακό μπελά

Ένα απρόσμενο πρόβλημα παρουσιάστηκε για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, αναφερόμενο στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Νοτίου Αφρικής που αφήνει ανοιχτό το δρόμο στις επιχειρήσεις της Νοτίου Αφρικής να παράγουν προϊόντα με την επωνυμία φέτα για μια μεταβατική περίοδο. Ως και την παραίτηση του υπουργού ζήτησε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται προβλήματα στη διεθνή κατοχύρωση της ελληνικότητας της φέτας, καθώς αντίστοιχα προβλήματα είχαν διαπιστωθεί και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωστόσο, αυτήν τη φορά η ένταση των αντιδράσεων είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην ουσία μέσα από αυτές τις αντιδράσεις εκφράζεται η γενικότερη αντίδραση του κτηνοτροφικού κόσμου για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Φυσικά οι αντιδράσεις ενισχύονται κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ευκαιρία με την υπερπροβολή των λανθασμένων κυβερνητικών ενεργειών να πάρουν μια ρεβάνς για τα δικά τους λάθη, ώστε, όποτε γίνουν εκλογές, να μπορούν να ισχυριστούν ότι «όλοι λίγο ως πολύ το ίδιο είμαστε».

Ν.Μ.

 

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις

Σε προχθεσινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Λέσβου αναφέρεται στις ενέργειες που έχει κάνει προκειμένου να ενισχύσει τον τουρισμό του νησιού. Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι γίνονται συσκέψεις με θέμα τον τουρισμό στο νησί με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων, όπου για ακόμη μια φορά αυτοδιοικητικοί παράγοντες και οι συλλογικοί φορείς των τουριστικών επιχειρήσεων συζητούν εφ’ όλης της ύλης.

Τα παραπάνω καταρχάς αποτελούν απόδειξη καλών προθέσεων. Μόνο που τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται από τις καλές προθέσεις, αλλά από τη συστηματική και οργανωμένη δουλειά.

Πρώτα από όλα όμως, εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός κοινά αποδεκτός, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού πάνε τα πράγματα και ο κάθε φορέας να βάζει το δικό του λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια.

Ν.Μ.

 

Περί παραιτήσεων αντιδημάρχων

Το χθεσινό ρεπορτάζ μας για την απόφαση του δημάρχου να ζητήσει τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων του, μετά την ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση που συγκάλεσε και εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τη στάση κάποιων εκ των συνεργατών του, φυσιολογικά προκάλεσε αντιδράσεις. Στο ρεπορτάζ μας για την απόφαση αυτή του δημάρχου εκτιμήσαμε ότι αποτελούσε και ένα καμπανάκι για κάποιους συνεργάτες του, οι οποίοι δικαίως ή αδίκως βρέθηκαν στην επικαιρότητα σε υποθέσεις που η διαχείριση εκ μέρους των αποκάλυπτε (ηθελημένα ή άθελα) την έντονη εσωστρέφεια που κατατρώγει τη δημοτική αρχή.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού ωστόσο Κώστας Αστυρακάκης, με επιστολή του στο «Ε», διαψεύδει ότι του ζητήθηκε η παραίτησή του από το δήμαρχο. Δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε, αφού το ισχυρίζεται ο ίδιος. Εξάλλου δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και το αν του ζητήθηκε η παραίτηση -όπως συνέβη με όλους τους αντιδημάρχους του- γιατί εκείνος δεν ήταν παρών στην επίμαχη συνεδρίαση.

 

Περί παραιτήσεων αντιδημάρχων (2)

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αυτούσια την επιστολή του κ. Αστυρακάκη: «Κύριε Ορφανέ, αυτήν τη φορά τουλάχιστον γνωρίζω σε ποιον πρέπει να απαντήσω, αφού οι ανακρίβειες που γράφτηκαν στην εφημερίδα για καμπανάκια του δημάρχου προς συγκεκριμένους αντιδημάρχους έχουν την υπογραφή σας. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, γιατί στην καθημερινότητα, εκτός από τις σκοπιμότητες, υπάρχουν και οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η δεοντολογία (σπανιότατο είδος σήμερα) που επιβάλει να αντλούμε πληροφορίες από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ώστε να μην αδικούμε ανθρώπους. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ούτε μου ζητήθηκε ποτέ παραίτηση, ούτε χτυπήθηκε κανένα καμπανάκι από έναν άνθρωπο που τις τελευταίες τουλάχιστον μέρες είμαστε συνεχώς μαζί και μαζί διαβάσαμε χαμογελώντας με νόημα το περιβόητο άρθρο σας. Το ότι εσύ ο Μαρίνος Ορφανός, περιφέρεις το όνομά μου με τόση ευκολία και ελαφρότητα σε διάφορα σενάρια νομίζω ότι σε εκθέτει».

Ως απάντηση στην επιστολή, θα αντιπαρέλθουμε τα περί «σκοπιμοτήτων» και «δεοντολογίας», γιατί είναι περιττό να συζητάμε από εδώ για το πώς γίνεται η δουλειά ενός δημοσιογράφου. Ο υπογράφων πάντως πιστεύει ότι σίγουρα δεν έχει αδικήσει τον Κώστα Αστυρακάκη, γιατί πάντα έχει ειλικρινή σχέση μαζί του. Μπορεί όμως να τον έχει στενοχωρήσει. Για την ουσία πάντως και το αν το «καμπανάκι» πράγματι ήχησε ή όχι και για τον ίδιο ή για άλλους είναι κάτι που το ξέρει πραγματικά μόνο ο δήμαρχος, ο κ. Αστυρακάκης και οι συνεργάτες τους. Και μιλάμε σε κάθε περίπτωση για ένα ρεπορτάζ που αναδεικνύει την εσωστρέφεια που (αναμφισβήτητα) κατατρώγει τη δημοτική αρχή και ως εκ τούτου είναι σαφές πως πολλοί χαμογελούν με νόημα παρακολουθώντας την.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey