Τις βασικές στοχεύσεις του οργάνου για την 3,5 ετών θητεία του έθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Δημηρούδης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα.
(Υπάρχει σχετικό Video)
Τις βασικές στοχεύσεις του οργάνου για την 3,5 ετών θητεία του έθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Δημηρούδης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα. Ο κ. Δημηρούδης τόνισε πως μόνο αν το όργανο λειτουργήσει πολιτικά, αν αναπτυχθεί πολιτικός προβληματισμός και διάλογος, το Συμβούλιο θα έχει πολιτικό ρόλο και θα μπορέσει να πάρει αποφάσεις εφαρμόσιμες υπέρ της βελτίωσης της ζωής σε όλα τα νησιά. Το πρώτο συλλογικό όργανο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ξεκίνησε την πορεία του, με την εκλογή προεδρείου αλλά και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται ο περιφερειάρχης δεν έχει καταλήξει ακόμη στο ποιοι θα αναλάβουν θεματικοί αντιδήμαρχοι, ίσως γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οργανωτικά το τοπίο και οι ανάγκες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε στελέχη.
Με πάνω από μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, που είχε ως θέμα την εκλογή προεδρείου και στη συνέχεια την εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής.
Πριν τη διαδικασία, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, επιλέγοντας πριν τα κομμάτια των συμβούλων να αφιερώσει ένα κομμάτι για κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου.
Στη συνέχεια, όπως προβλέπει ο νόμος, η προεδρεύουσα, πρώτη σε σταυρούς περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφίας Αποστολία Λύκου, κάλεσε τις παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το προεδρείο. Η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε διά του κ. Γιακαλή για πρόεδρο το Σταύρο Δημηρούδη και στη συνέχεια η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της, Παύλο Βογιατζή, πρότεινε για αντιπρόεδρο τον Πολυκράτη Κωνσταντινίδη. Η τρίτη σε δύναμη παράταξη, η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως ανέφερε ο Στρατής Κόρακας, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του προεδρείου είναι διακοσμητικός, δε θέλησε να προτείνει σύμβουλο για τη θέση του γραμματέα. Ομοίως τη θέση του γραμματέα αρνήθηκαν και οι δύο άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως ανέφεραν αντίστοιχα οι Βασίλης Τεντόμας και Ηλίας Γιαννίρης, οπότε και προτάθηκε απ’ την παράταξη του κ. Βογιατζή για τη θέση του γραμματέα η Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου.
Όλοι οι επικεφαλής παίρνοντας για πρώτη φορά το λόγο, εκτός των προτάσεων για το προεδρείο, απηύθυναν τις ευχές τους για το νέο χρόνο, αλλά και για το νέο θεσμό που εκλέχτηκαν να υπηρετήσουν.
Υλοποιήσιμες αποφάσεις
Στις εκλογές που διενεργήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο, στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο, επί 40 παριστάμενων μελών (απουσίαζε λόγω ασθένειας ο Γιώργος Κουνάκας απ’ την πλειοψηφία, που έμεινε με 24 μέλη) έλαβε ο Σταύρος Δημηρούδης 33 ψήφους υπέρ, έξι λευκά, ενώ υπήρξε και μία άκυρη ψήφος, γιατί στον ίδιο φάκελο μαζί με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο υπήρχε κι ένα λευκό.
Ακολούθησε η ίδια διαδικασία, όπου οι σύμβουλοι ψήφιζαν κατά σειρά εκλογής ανά παράταξη για τον αντιπρόεδρο. Ο Πολυκράτης Κωνσταντινίδης έλαβε 31 ψήφους υπέρ, έξι λευκά, ένα άκυρο, όπως το προηγούμενο, ενώ βρέθηκαν και δύο ψηφοδέλτια που χαρακτηρίστηκαν άκυρα γιατί δεν είχαν σταυρό στο όνομα του υποψηφίου. Σε ό,τι αφορά στη γραμματέα, εκλέχτηκε με 27 ψήφους υπέρ, οκτώ λευκά και πέντε άκυρα.
Το στίγμα που θα επιδιώξει να έχει η προεδρία του έδωσε σε ένα σύντομο χαιρετισμό, με τον οποίο και σηματοδότησε την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σταύρος Δημηρούδης, λέγοντας πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εξελιχθεί σε ένα όργανο διαλόγου, απ’ τον οποίο και θα προκύπτουν αποφάσεις που θα μπορούν να είναι εφαρμόσιμες, υλοποιήσιμες.
«Αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι συμβούλιο πολιτικού προβληματισμού, γιατί δίχως πολιτική δεν μπορούμε να οδηγηθούμε πουθενά», ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Δημηρούδης, απαντώντας έτσι και σε προηγούμενη παρατήρηση του Στρατή Κόρακα για την ανάγκη να έχει πολιτικό ρόλο το όργανο. Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησε στην πρώτη συνεδρίαση να υπάρξει ως θέμα συζήτησης το ζήτημα των τελευταίων εξελίξεων στο Αιγαίο.
«Σε αυτό το μωρό που τώρα γεννήθηκε, όπως λέει και ο περιφερειάρχης, οφείλουμε να δώσουμε όλοι μας, όσοι τον υπηρετούμε, τον καλύτερό μας εαυτό, για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των πολιτών σε όλα τα νησιά», κατέληξε ο κ. Δημηρούδης, καλώντας τους συμβούλους με τη συνολική τους στάση να εισφέρουν στο να πάρει υπόσταση η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Δημηρούδης δεσμεύτηκε στην επόμενη, ή το αργότερο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση, να καταθέσει στο σώμα Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου προς έγκριση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους περιφερειακούς συμβούλους για τη μεγάλη τιμή που του έκαναν να τον εκλέξουν πρόεδρο.
Επιτροπή με… ενδιαφέρον
Στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη των έξι μελών της Οικονομικής Επιτροπής, για την οποία, όπως φάνηκε, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης. Στην Οικονομική Επιτροπή θα προεδρεύει ο περιφερειάρχης ή αρμόδιος επί των οικονομικών αντιπεριφερειάρχης, κάτι που δε διευκρίνισε ο κ. Γιακαλής. Ο περιφερειάρχης δε θέλησε, όπως ανέμεναν πολλοί σύμβουλοι, να ανακοινώσει μετά τις αρχαιρεσίες τα πρόσωπα που θα επιλέξει για τις θέσεις των τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών. Ίσως, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του, γιατί ακόμη δεν έχει οργανώσει πλήρως τον ιστό πάνω στον οποίο και θα δομήσει τη διοίκηση της Περιφέρειας, οπότε και προβληματίζεται να καταλήξει στο ποιες θεματικές θα δημιουργήσει.
Ο ίδιος, προτείνοντας τα μέλη της επιτροπής απ’ την πλειοψηφία, έδωσε τέσσερα ονόματα, ένα από Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο, οι οποίοι, επί συνόλου 40 συμβούλων (δεν ψηφίσουν ο περιφερειάρχης και οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες), εκλέχτηκαν ως εξής: Παναγιώτης Προβέτζας με 37 ψήφους, Κώστας Στούπος με 35, Αλέξανδρος Λυμπέρης με 35 και Βαγγέλης Γιαρμαδούρος με 36.
Ο κ. Βογιατζής στη συνέχεια, αντί ενός όπως θα περίμενε κανείς υποψηφίου απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση, πρότεινε για τις δύο θέσεις της μειοψηφίας στην Επιτροπή δύο συμβούλους. Το Θεόδωρο Βαλσαμίδη, που έλαβε 15 ψήφους, και το Στρατή Τζιμή που έλαβε 25 και εκλέχτηκε. Με δήλωσή του χθες το μεσημέρι, ο κ. Βαλσαμίδης, και για να μην υπάρξουν λαθεμένες εντυπώσεις, διευκρίνισε πως με στόχο τη στήριξη του θεσμού στήριξε «την επιλογή της πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής», ενώ μετά από πρόταση του Παύλου Βογιατζή δέχθηκε να είναι υποψήφιος «για την Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να συμβάλει στη λειτουργία της με την εμπειρία και τις γνώσεις του για θέματα που αποτελούν συνέχεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και βρίσκονται σε εξέλιξη.» Παρ’ ότι - όπως συνεχίζει - «η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία, η οποία με την ψήφο της καθόρισε και τους συμβούλους της μειοψηφίας που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, δεσμεύομαι να στηρίζω το θεσμό στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο μας».
Την έκτη θέση στην Επιτροπή κατέλαβε ο Στρατής Κόρακας, με 23 ψήφους.
Σε ό,τι αφορά στα αναπληρωματικά μέλη, κι ενώ επιδιώχθηκε απ’ τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναπληρώτρια του κ. Κόρακα να είναι η Αργυρώ Στεφανάκη, εκλέχτηκαν απ’ την πλειοψηφία οι: Θεόδωρος Βουνατσής με 25 ψήφους, Γιώργος Μερούσης με 30 ψήφους, Νίκος Μάρκου με 27 και Σάββας Βαρελτζής ομοίως με 27.
Αναπληρωτής του κ. Τζιμή (αφού μεσολάβησε απόσυρση των δύο υποψηφιοτήτων που είχε προτείνει ο κ. Βογιατζής για αναπληρωτές) εκλέχτηκε ο Ηλίας Γιαννίρης, επικεφαλής του «Οικολογικού Άνεμου στο Βόρειο Αιγαίο», με 25 ψήφους, και αναπληρωτής του κ. Κόρακα ο Βασίλης Τεντόμας με 15 ψήφους, επί συνόλου όμως 29 συμβούλων, αφού δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία τα 11 μέλη της παράταξης Βογιατζή.
Όπως τόνισαν όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επιδιώχθηκε η εκπροσώπησή τους στην Επιτροπή λόγω της σημασίας των θεμάτων που θα διαχειριστεί, ενώ ζητήθηκε απ’ τον πρόεδρο να προσκαλούνται σε όλες τις συνεδριάσεις και τα αναπληρωματικά μέλη, προκειμένου να έχουν εικόνα των ζητημάτων που θα την απασχολήσουν.