Απόλυτη ικανοποίηση Δήμου Λέσβου και Λιμενικού Ταμείου από τη συνάντηση εργασίας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Επίσπευση για το νέο λιμάνι!

15/02/2018 - 12:48

Συνάντηση εργασίας, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους της Κομισιόν και υπηρεσιακούς παράγοντες, που επισκέπτονται τη Λέσβο προκειμένου να εξετάσουν  έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε χθες το πρωί στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΛΤΛ Σπύρος Γαληνός, παρουσία του Αντιπροέδρου Κυριάκου Πετρέλλη και στελεχών του Λιμενικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτής, εξετάσθηκε η πορεία των έργων που αφορούν τον Λιμένα Μυτιλήνης, καθώς και η γενικότερη ανάπλαση της γύρω περιοχής, μέσα από την παρουσίαση του Master Plan, που έγινε από τα αρμόδια στελέχη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην εξεύρεση τρόπων επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων και των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο την επίσπευση υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου, που ήταν εξάλλου και ένας από τους  βασικότερους σκοπούς της επίσκεψής τους στη Λέσβο. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις των μελών του κλιμακίου προς τον Δήμαρχο σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν, ενώ στο τέλος της συνάντησης, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ε.Κ. κα Ingeborg Grassle ευχαρίστησε τον κ. Γαληνό για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την αναλυτική ενημέρωση, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν στην απεμπλοκή των διαδικασιών που αφορούν το έργο του νέου λιμένα Μυτιλήνης, καθώς πιστεύουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου, δίνοντας έμφαση στον τουρισμό και στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Λ. Τ Λ., Κυριάκος Πετρέλλης μίλησε στο «Ε» για την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το master plan του λιμανιού

«Να προχωρήσουμε την ανάπλαση της προκυμαίας»

Ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κυριάκος Πετρέλλης, μιλώντας στο Ε» μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας με τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρέθηκαν στο νησί μας, επεσήμανε την ικανοποίησή του για όσα συζητήθηκαν.

«Ερωτηθήκαμε γιατί δεν προχώρησε ποτέ η επέκταση του κρηπιδώματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, παρότι είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.» ανέφερε αρχικά, για να συμπληρώσει: «Δόθηκαν από την πλευρά μας εξηγήσεις για  το ιδιαίτερο πλαίσιο που υφίσταται σε τέτοια μεγάλα έργα, με τους περιβαλλοντικούς όρους και τις ενστάσεις της αρχαιολογίας. Από το 2013 κι έπειτα, εξάλλου, για κάθε παρέμβαση τόσο μεγάλης έκτασης στα λιμάνια όλης της χώρας απαιτείται  master plan».

Επιπρόσθετα ο κ. Πετρέλλης τόνισε πως «από τη στιγμή που η αρχαιολογία είχε ακυρώσει ουσιαστικά τα όποια σχέδια για την κατασκευή νέου λιμένα στον Καρά Τεπέ, η μελετήτρια κ. Μαριλένα Φράγκου και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να δώσουν λύσεις για όλες τις οχλούσες δραστηριότητες στον υφιστάμενο λιμένα. Ωστόσο οι πιέσεις βγήκαν σε καλό και μετά τις απαραίτητες τομές της αρχαιολογίας στον θαλάσσιο χώρο, όπου προορίζεται να κατασκευαστεί το νέο λιμάνι στον Καρά Τεπέ, δόθηκε τελικά το πράσινο φως και πλέον οι οχλούσες αυτές δραστηριότητες θα πρέπει να μεταφερθούν κάποια στιγμή εκεί.»

Αναφορικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν στον υφιστάμενο λιμένα, ο κ. Πετρέλλης διευκρίνισε: «Πέραν της επέκτασης του κρηπιδώματος κατά 170μ, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θέση αγκυροβολίου επιβατηγών πλοίων, προβλέπεται η δημιουργία μιας προβλήτας από την εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα προς την πλαζ του ΕΟΤ για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων, ενώ στον υπάρχοντα εμπορικό λιμένα θα μεταφερθούν τα πλοιάρια από την Τουρκία, καθώς και τα υδροπλάνα, που κάποια στιγμή θα έρθουν και στο νησί. Θα κατασκευαστούν και κάποιες κτιριακές υποδομές πίσω από το Κολυμβητήριο.»

Τέλος, ο κ. Πετρέλλης τόνισε για μια ακόμα φορά την ανάγκη ανάπλασης της Προκυμαίας: «Πρέπει να τακτοποιηθούν όλες οι γραφειοκρατικές λεπτομέρειες ώστε να προχωρήσει το Master plan και να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της Προκυμαίας. Κάτι που δεν απαιτείται να γίνει ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών στο νέο λιμένα του Καρά Τεπέ…», όπως διευκρίνισε.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey