Οι άριστοι των αρίστων

01/07/2012 - 05:56
Ανατροπές σημειώνονται στις πρωτιές, αφού μετά από πολλά χρόνια η Μυτιλήνη χάνει τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας γραπτών σε επίπεδο νομού. Η καλύτερη βαθμολογία μετακομίζει στη Γέρα και στη Θεωρητική Κατεύθυνση.
Ανατροπές σημειώνονται στις πρωτιές, αφού μετά από πολλά χρόνια η Μυτιλήνη χάνει τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας γραπτών σε επίπεδο νομού. Η καλύτερη βαθμολογία μετακομίζει στη Γέρα και στη Θεωρητική Κατεύθυνση, με το Γιάννη Μαλαπέτση, ο οποίος συγκέντρωσε στα γραπτά του μέσο όρο 19,8. Ομοίως όμως υψηλοί είναι οι μέσοι όροι των γραπτών και στις δύο άλλες Κατευθύνσεις, απεικονίζοντας πόσο καλύτερα κινήθηκαν συνολικά οι βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Που, ας μην ξεχνάμε, ήταν μια πολύ καλή χρονιά, αφού ο νομός Λέσβου - παρά τα άσχημα αποτελέσματα της Λήμνου - κατετάγη 12ος σε σειρά επιτυχίας πανελλαδικά.

Χρειάζεται ακόμη να θυμίσουμε ότι οι βαθμοί πρόσβασης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αφού συνυπολογιστούν και οι ενδοσχολικές επιδόσεις των υποψηφίων, όπως και η πριμοδότηση που έχουν οι υποψήφιοι σε συγκεκριμένα μαθήματα ανάλογα με την Κατεύθυνση. Βάσει των μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος, και τα οποία είναι περισσότερα απ’ το μέσο όρο των γραπτών του σε χιλιάδες, καθορίζεται το πού θα εισαχθεί. Σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή έχει και η σειρά με την οποία θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τις σχολές προτίμησής τους στο Μηχανογραφικό.
Χρονιές όπως η φετινή, που αναμένεται άνοδος των βάσεων, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις οι καθηγητές συνιστούν στους υποψηφίους να διευρύνουν τις επιλογές τους, συμπληρώνοντας στο Μηχανογραφικό ακόμη και σχολές που πέρυσι είχαν πολύ μικρότερη βάση εισαγωγής απ’ τα μόρια που συγκεντρώνουν.

Οι πρώτοι…
Φέτος, εκτός του γεγονότος ότι σε δύο απ’ τις τρεις Κατευθύνσεις οι πρώτοι σε μέσο όρο βαθμολογίας γραπτών δεν είναι απ’ τη Μυτιλήνη, συνολικά «διαχέονται» οι πολύ καλοί βαθμοί σε όλα τα λύκεια της Λέσβου, και τα περιφερειακά. «Διάχυση» παρατηρείται όμως και στην πόλη, αφού 3ο, 4ο, 5ο και Πειραματικό φαίνεται να τα πήγαν εξίσου καλά.
Ίσως θα χρειαστεί να έρθει το τέλος Αυγούστου και τα ποσοστά εισαγωγής ανά λύκειο για να διαμορφωθεί εικόνα για το ποιο σχολείο θα κόψει πρώτο το νήμα της αριστείας.
Από πέρυσι δε, είχαμε επισημάνει ότι για τη διασπορά των αρίστων στην πόλη, ενδεχομένως να «ευθύνεται» και η αυστηρή εφαρμογή της χωροταξικής κατανομής του μαθητικού πληθυσμού της Μυτιλήνης ανά σχολείο σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας. Οι φετινοί υποψήφιοι είναι οι πρώτοι ουσιαστικά που πήγαν στο λύκειο με αποκλειστικό κριτήριο τη διεύθυνσή τους και η κατανομή αυτή φάνηκε και στα αποτελέσματα.
Μια ακόμη επισήμανση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι και το 2009 τηρήθηκε η εναλλαγή των τελευταίων χρόνων μεταξύ των δύο φύλων στην πρωτιά των γραπτών, όπου τις ζυγές χρονιές είναι πρώτη κοπέλα και τα μονά χρόνια, αγόρι. Αυτό που ξέφυγε είναι η Κατεύθυνση, αφού τα τρία προηγούμενα χρόνια η πρωτιά στα γραπτά ερχόταν απ’ την Τεχνολογική Κατεύθυνση κι όχι απ’ τη Θεωρητική όπως φέτος.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Γιάννης Μαλαπέτσης με 19,80 απ’ το Γενικό Λύκειο Γέρας

Η πλάστιγγα γέρνει… Νομική


Το Γενικό Λύκειο της Γέρας, όπως και πέρυσι με την Παναγιώτα Αφαλωνιάτη, δίνει και φέτος την υψηλότερη βαθμολογία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Μόνο που ο συγκεκριμένος μέσος όρος γραπτών, το 19,8 του Γιάννη Μαλαπέτση, είναι εκ των μεγαλύτερων βαθμών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο νομό Λέσβου. Είναι προφανές πως με αυτά τα γραπτά, τα μόρια που θα συγκεντρώσει ο Γιάννης θα αγγίξουν κοντά τις 20.000.
Με αυτά τα δεδομένα, και λίγο μετά το μπάνιο του στο Τάρτι, χθες το μεσημέρι, απαντώντας στο ερώτημα για το τι σπουδές θα ακολουθήσει, είχε κάθε δικαίωμα να πει: «είμαι τυχερός γιατί με αυτούς τους βαθμούς επιλέγω εγώ κι όχι οι βαθμοί τι θα σπουδάσω».
Αυτό το τι θα σπουδάσει ο Γιάννης δεν το έχει ακόμη αποφασίσει, παρά την ωριμότητα που τον διακρίνει. Προσανατολίζεται πάντως να ακολουθήσει νομικές σπουδές και κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη του επιλογή στο Μηχανογραφικό θα είναι, όπως μας είπε, η Νομική Αθήνας, που έχει και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Πολιτικό Τμήμα.
Ο Γιάννης, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν εγκατέλειψε για το διάβασμα τα χόμπυ του, όπως το ποδόσφαιρο, μας είπε ότι ήδη άρχισε η περίοδος που θα ξεκουραστεί, θα κάνει διακοπές και θα χαλαρώσει.
Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Γιάννης δεν ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση των θετικών επιστημών, αφού ο πατέρας του είναι μαθηματικός κι εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος, ενώ η μητέρα του, η κ. Μακρίδου, είναι καθηγήτρια φυσικός στο Γυμνάσιο της Γέρας.

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Μαρία Δημητρίου με 19,78 απ’ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
Η Ιατρική δεν της… ταιριάζει


«Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου η Ιατρική, δε μου ταιριάζει, γι’ αυτό και θα επιλέξω ανάμεσα σε άλλες επιστήμες, όπως η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική, ενδεχομένως η Διαιτολογία στο Χαροκόπειο. Θα σκεφτώ όλο το επόμενο διάστημα και θα αποφασίσω», μας είπε η Μαρία Δημητρίου απ’ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που με 19,78 μέσο όρο γραπτών - ο χειρότερος βαθμός της ήταν στην έκθεση όπου έγραψε 19,2 - συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στη Θετική Κατεύθυνση.
Η Μαρία, που όπως είπε διάβαζε με σύστημα δίχως να καταφεύγει σε ακρότητες ή ξενύχτια, βοηθήθηκε όπως είπε και από ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ ως συνταγή της επιτυχίας της χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεν είχε από μικρή καθόλου κενά.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν στο σπίτι είχε υποστήριξη από δύο εκπαιδευτικούς, τους γονείς της που είναι δάσκαλοι.
 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Παναγιώτης Ναυπλιώτης με 19,57 απ’ το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου
Σίγουρα στο Μετσόβιο


Ούτε ο Παναγιώτης Ναυπλιώτης, ο πρώτος σε βαθμολογία απ’ την Τεχνολογική Κατεύθυνση, έχει αποκρυσταλλώσει ακόμη γνώμη για το ποια θα είναι η πρώτη του επιλογή στο Μηχανογραφικό. Τον βρήκαμε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βαθμών να κάνει μπάνιο στο Πλωμάρι, όπου και κατοικεί.
«Ήξερα πως είχα πάει πολύ καλά, αλλά δεν φανταζόμουν τόσο πολύ καλά, γιατί το διάβασμα που έκανα θεωρώ ότι ήταν σε απολύτως λογικά πλαίσια, δίχως υπερβολές και ξενύχτια», ανέφερε ο Παναγιώτης, τονίζοντας πως συνέχισε κανονικά ακόμη και στην Γ΄ τάξη τις ασχολίες που είχε, όπως και το ποδόσφαιρο.
«Το σίγουρο είναι ότι θέλω να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο, είτε πολιτικός μηχανικός είτε μηχανολόγος, και σίγουρα η πρώτη μου επιλογή θα είναι το Μετσόβιο στην Αθήνα», είπε ο Παναγιώτης, που τώρα σκέφτεται τις διακοπές του και την ξεκούραση που δικαιούται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey