«Αργά ή γρήγορα θα έρθει η δικαίωση»

01/07/2012 - 05:56
«Κυριαρχούσε εδώ και πολύ καιρό μια φημολογία ότι υπήρχε η στόχευση να αποδυναμωθώ εν όψει των εκλογών», δηλώνει ο Σπύρος Γαληνός, επισημαίνοντας ότι για αυτόν το θέμα με την αντινομαρχία έχει τελειώσει. Όσο για τη δικαίωσή του, πιστεύει ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα με την ψήφο του λαού. Άλλωστε, όπως ο ίδιος επισημαίνει, η προεκλογική περίοδος, είτε εθνικών, είτε νομαρχιακών εκλογών, έχει ήδη ανοίξει.
Ο ίδιος δεν ανοίγει ευθέως τα χαρτιά του για το εάν προτιμά να είναι υποψήφιος βουλευτής ή νομάρχης.
Ο Σπύρος Γαληνός μιλάει σήμερα στο «Ε» και ανοίγει τα χαρτιά του, τόσο για τη νομαρχία όσο και για το γενικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν κρύβει ότι ενοχλήθηκε «από τους στόχους που υπηρετούσε η απομάκρυνσή του από τη νομαρχιακή αρχή», όχι όμως από αυτή καθ’ αυτή την απομάκρυνσή του.
Δύο μήνες μετά τη μη ανανέωση της θητείας του ως αντινομάρχη, αρκετά ήρεμος μάς επανέλαβε πολλές φορές ότι για τον ίδιο το θέμα έχει κλείσει. Παράλληλα, δηλώνει ότι τώρα νιώθει σα να έχει φύγει ένα βάρος από πάνω του κι έχει περισσότερο χρόνο για να έρθει σε επικοινωνία με το λαό.
Εμμέσως, βέβαια, αφήνει να εννοηθεί ότι ο νομός μας έχει πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης, ρίχνοντας έτσι τα βέλη του προς τους βουλευτές του νομού, αν κι αποφεύγει να το αναφέρει ρητά, αφήνοντας στους αναγνώστες του «Ε» να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Άλλωστε, όταν τον ρωτήσαμε αν θα επέλεγε να γίνει βουλευτής ή νομάρχης, εναποθέτει στους πολίτες τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Μένει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την εκλογή του στη θέση του νομάρχη, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.



Κύριε Γαληνέ, τις τελευταίες ημέρες η πολιτική επικαιρότητα της Λέσβου στιγματίστηκε από ένα χρόνιο πρόβλημα, τη διαχείριση των αποβλήτων των παραγωγικών μονάδων του νησιού. Αυτήν τη φορά προέκυψε από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Σκαλοχωρίου, ενώ στο παρελθόν ανάλογες αντιδράσεις είχαν δημιουργηθεί από τους κατοίκους της Σκαμιάς και της Κλειούς, αλλά και από τους κατοίκους της Άγρας για το πεδίο βολής. Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται κάποιο παρόμοιο ζήτημα, με αντιδράσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Τι θα μπορούσε να γίνει για να ρυθμιστούν επιτέλους τέτοια θέματα;

«Αυτό που θίγεται είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Η κάθε νομαρχιακή αρχή που καλείται να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αναζητώντας εις μάτην συνήθως τις αναγκαίες τοπικές συναινέσεις. Οι χωροθετήσεις είναι ένα πρόβλημα που έχει συζητηθεί και αναλυθεί επί μακρόν και σε βάθος, είτε πρόκειται για το εργοστάσιο της ΔΕΗ, είτε για τις αποθήκες καυσίμων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παραγωγική μονάδα.
Μετά από όλη αυτήν τη συζήτηση και το διάλογο που έχει γίνει, είναι η ώρα να παρθούν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις.
Γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ο καταλληλότερος χώρος για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων με συναίνεση, διότι κανείς δε θα αποδεχθεί ότι ο καταλληλότερος χώρος είναι δίπλα στο σπίτι του. Δεν είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ένα προγραμματισμός για την αντιμετώπισή τους. Θα μπορούσαν - και θα ήθελα να είχαν ήδη - γίνει πολύ περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εγώ ως αντινομάρχης είχα χειριστεί τέτοια θέματα, ιδιαίτερα με την υπόθεση του γάλακτος, κι είχα πει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα η όποια νομαρχιακή αρχή ή ο όποιος νομάρχης θα ήταν υποχρεωμένος να βάλει λουκέτο σε κάποιες δραστηριότητες, είτε ήταν ελαιοτριβείο είτε τυροκομείο.»

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά του νομού μας είναι πολύ μικρές ή μικρομεσαίες, αφού ελάχιστες από αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν μεσαίου μεγέθους. Το πρώτο επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι οι επενδύσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων τους απαιτούν υψηλά κεφάλαια που δεν τα διαθέτουν οι ίδιες. Το δεύτερο επιχείρημα που τίθεται είναι ότι το κόστος των επενδύσεων θα μετακυλήσει στις τιμές των προϊόντων που παράγουν κι αυτά θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν. Εσείς τι απαντάτε;
«Αυτά είναι ευφυολογήματα, δεν πιστεύω ότι τέτοιες επενδύσεις έχουν σημαντικό κόστος για μια επιχείρηση. Δεν μπορούν να επιβαρύνουν αισθητά τις τιμές των τελικών προϊόντων, ούτε δικαιολογούν μείωση στην τιμή του γάλακτος ή των άλλων αγροτικών προϊόντων που αγοράζουν από τους παραγωγούς. Διότι η κατασκευή τέτοιων μονάδων, που θα λύσουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα, στην ουσία θα απελευθερώσει τους παραγωγούς. Γιατί, αν δεν υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει η α΄ ή η β΄ μεταποιητική επιχείρηση, τότε θα δουλέψει ο ελεύθερος ανταγωνισμός, μιας και θα υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει η προσφορά και η ζήτηση.
Αυτός είναι ένας τομέας που θα μπορούσε να παρέμβει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, η οποία κακώς μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί, κατά τη γνώμη μου. Κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα μπορούσε να παρέμβει η νομαρχία.»

Πουλώντας τα LesvoShop...
Δηλαδή τι θα μπορούσε να κάνει η νομαρχία για ένα τέτοιο ζήτημα;

«Θα σας θυμίσω το παράδειγμα των LesvoShop, τα οποία δημιουργήθηκαν με το σκεπτικό ότι είναι μια δραστηριότητα που θα έπρεπε να την ασκήσουν οι ιδιώτες, αλλά μπαίνει μπροστά η νομαρχία επειδή κανείς άλλος δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή.
Θα μπορούσε λοιπόν η νομαρχία να αναλάβει να δημιουργήσει μια μονάδα επεξεργασίας του τυρόγαλου και την επεξεργασία του κατσίγαρου από τα ελαιοτριβεία. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα αντλήσει η νομαρχία όταν πουλήσει τα LesvoShop.
Αυτές είναι μονάδες που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν από... “χθες”, διότι ήδη έχουμε φθάσει στο σημείο η νομαρχία να αναγκάζεται να κλείσει επιχειρήσεις επειδή ρυπαίνουν το περιβάλλον. Κι επιπλέον οι επιχειρήσεις αυτές, με τη ρύπανση που δημιουργούν, καταστρέφουν άλλους επιχειρηματίες.»

Μέχρι σήμερα, γιατί δεν έγινε κάποια τέτοια κίνηση από την πλευρά της νομαρχίας;

«Κοιτάξτε, βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέθοδοι και τεχνολογίες που δίνουν λύσεις στο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων. Θεωρώ ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν μέλλον και μπορούν να αποφέρουν κέρδη. Νομίζω λοιπόν ότι, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν σε αυτές τις δραστηριότητες, μπορεί η ίδια να ξεκινήσει την επένδυση. Αργότερα θα πρέπει να παραχωρήσει τη μονάδα είτε στους συνεταιρισμούς είτε σε ιδιώτες, διότι δεν μπορεί η νομαρχία να ασχολείται με τέτοια αντικείμενα. Εγώ αυτή την πρόταση θα την καταθέσω στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν θα γίνει η συζήτηση για το θέμα του γάλακτος.
Αν η επένδυση αυτή είχε γίνει πριν τέσσερα με πέντε χρόνια, σήμερα το πρόβλημα θα είχε λυθεί.»

Πριν μερικές εβδομάδες είχε γίνει γνωστό ότι είχατε συμφωνήσει, κατ’ αρχάς, να αναλάβετε την προεδρία της ΑΕΝΑΛ. Τελικά όμως αποφασίσατε να μην αποδεχθείτε τη θέση αυτή. Ποιο ήταν το ζήτημα στο οποίο διαφωνήσατε με το νομάρχη και το οποίο σάς οδήγησε να αρνηθείτε την προεδρία της ΑΕΝΑΛ;
«Σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι εγώ θα μπορούσα να αποδεχθώ μια τέτοια πρόταση. Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις που είχα λάβει για την πολιτική λειτουργίας της ΑΕΝΑΛ. Δηλαδή ότι αυτή είχε στην ουσία αφομοιωθεί από μια μόνο δραστηριότητά της, τα καταστήματα LesvoShop. Τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν ένα τμήμα των δραστηριοτήτων της. Είχα πει από πολύ παλιά ότι δεν είναι αρμοδιότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να κάνει τον έμπορο. Αυτό το επαναλαμβάνω και το πιστεύω και σήμερα.
Αυτό το ζήτημα είχα θέσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη συζήτηση που κάναμε για την ΑΕΝΑΛ. Αποτελεί στην ουσία, δε, μέρος μιας πρότασης που είχα κάνει και είχε γίνει αποδεκτή από όλους, και από το νομάρχη, με μικρές τροποποιήσεις. Αυτό φάνηκε από τη δέσμευση που ανέλαβε ο νομάρχης μέχρι τον Ιούλιο να φέρει πρόταση για το τι πρόκειται να γίνουν τα καταστήματα, αν θα πουληθούν, αν θα μεταβιβαστούν σε συνεταιρισμούς ή αν θα γίνουν κάτι άλλο.

Διαχωρισμός
»Οπότε, όταν μου έγινε η πρόταση να αναλάβω την προεδρία της ΑΕΝΑΛ, εγώ είπα ότι έχω μια συγκεκριμένη θέση, κι αν μου γίνεται πρόταση να εφαρμόσω αυτήν τη θέση, είμαι διατεθειμένος να την αναλάβω. Ζήτησα να γίνει άμεσος διαχωρισμός της ΑΕΝΑΛ από τα LesvoShop. Δυστυχώς φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και γι’ αυτό είπα ότι δεν μπορώ να αναλάβω άμεσα τη θέση του προέδρου.
Εγώ πιστεύω ότι η ΑΕΝΑΛ μπορεί να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις σε τοπικά ζητήματα τα οποία βαλτώνουν. Σε μια τέτοια εταιρεία θα με ενδιέφερε να προσφέρω. Αλλά λέω και πάλι ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων με τα LesvoShop.»

Θα βλέπατε θετικά τη συμμετοχή της νομαρχίας μέσα σε ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος;
«Μέσω της ΑΕΝΑΛ, ναι. Αλλά δεν μπορεί να είναι ο νομάρχης αυτός που θα κάνει τον τυροκόμο ή τον ελαιοτριβέα.»

Ας αλλάξουμε θέμα. Σας ενόχλησε η αντικατάστασή σας από τη θέση του αντινομάρχη; Ήσαστε έξι χρόνια σε αυτήν τη θέση. Μια θέση με αρκετή δουλειά και αρκετές ευθύνες.
«Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική για να έχω μια συγκεκριμένη θέση. Δεν είμαι θεσιθήρας ούτε ωφελιμιστής. Μπήκα στην πολιτική για να προσφέρω. Ήμουν τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος, ήμουν από τους προτεινόμενους για υποψήφιος δήμαρχος. Μετά μπήκα στη νομαρχία ως νομαρχιακός σύμβουλος και θα μπορούσα να είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος ή κάτι άλλο, ουδέποτε αρνήθηκα την προσφορά.
Υπό την έννοια αυτή δεν ενοχλήθηκα από την αντικατάστασή μου, γιατί δε θεωρώ καμμία θέση δεδομένη. Όμως θέλω να είμαι ειλικρινής, πράγματι με ενόχλησε για τον τρόπο που έγινε και οι σκοπιμότητες που υπηρετεί η μη ανανέωση της θητείας μου. Ασφαλώς ο ορισμός των αντινομαρχών είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του νομάρχη, όμως με ενόχλησε γιατί πίσω από αυτή την επιλογή κρύβονται άλλες σκοπιμότητες.»

Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;
«Κοιτάξτε, δε θέλω να πω τίποτα περισσότερο γι’ αυτό, είναι κάτι που έγινε και τελείωσε. Δε θέλω να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Για μένα ό,τι έγινε, έγινε και τελείωσε.
Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι ο χρόνος που έγινε αυτή η αλλαγή είναι προεκλογικός, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές, όσο και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
Υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μια φημολογία ότι υπήρχε η στόχευση να αποδυναμωθώ εν όψει αυτών των εκλογών. Κι όταν μετά από καιρό γίνεται αυτή η αντικατάσταση, επιβεβαιώνεται η φημολογία που προϋπήρχε. Αλλά σας επαναλαμβάνω ότι για μένα το θέμα αυτό έχει τελειώσει.»


Προεκλογική περίοδος
Από αυτά που αναφέρετε προκύπτει ότι στόχος ήταν να δρομολογηθούν συγκεκριμένες εξελίξεις και να ευνοηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα για τις νομαρχιακές εκλογές, οι οποίες είναι σε ενάμιση χρόνο περίπου;

«Υπό αυτή την έννοια σάς είπα ότι είμαστε σε χρόνο προεκλογικό και για τις νομαρχιακές εκλογές. Είναι βέβαιο ότι η παράταξη στην οποία συμμετέχουμε θα πάει στις εκλογές υπό μια νέα ηγεσία, εφόσον ο νομάρχης έχει δηλώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος. Το ερώτημα είναι αν η νέα ηγεσία προετοιμάζεται μέσω κάποιων κέντρων.
Εγώ αυτό που πιστεύω ότι τις όποιες διεργασίες “παρασκηνίου” ή “μηχανισμών”, τις επιδοκιμάζει ή τις αποδοκιμάζει ο λαός.
Ο λαός έχει τη σοφία να κρίνει, άλλωστε αυτές οι διεργασίες υπάρχουν σε όλους τους κομματικούς χώρους και θεωρώ ότι είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν.
Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, η στήριξη που μου δίνει ο λαός είναι αυτή που μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζω και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα η δικαίωση θα έρθει.»

Πώς είδατε την πρόθεση της τέως βουλευτή της Ν.Δ. Χριστιάνας Καλογήρου να ασχοληθεί με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση;
«Κοιτάξτε, με τη Χριστιάνα δεν έχω βρεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στη δική σας εφημερίδα διάβασα την πρόθεσή της να ασχοληθεί με τη νομαρχία. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφέρει από τον τομέα που θα επιλέξει. Πιστεύω ότι η Χριστιάνα είναι άνθρωπος που έχει ικανότητες. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και πιο πριν, ο λαός είναι αυτός που θα κρίνει. Γενικά, θέλω να πω ότι ο πολιτικός δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα της κοινωνίας.»

Εάν σας τεθεί το δίλλημα να επιλέξετε ανάμεσα στη θέση του νομάρχη και τη θέση του βουλευτή, ποια θα επιλέγατε;
«Εμένα η πρόθεσή μου είναι να προσφέρω. Θέλω να ασχολούμαι με την πολιτική είτε ως νομάρχης, είτε ως δήμαρχος, είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε από οποιαδήποτε άλλη θέση δίνεται στον καθένα η δυνατότητα να προσφέρει. Εγώ και στο κοινοβούλιο να πάω δε θα αλλάξω, η στάση μου θα είναι ίδια.
Ούτε περισσότερο κομματικός θα είμαι αν συμμετέχω στο κοινοβούλιο, επειδή εκεί οι κομματικές γραμμές είναι πιο στενές, ούτε περισσότερο “χαλαρός” θα είμαι αν συμμετέχω σε άλλα όργανα. Είμαι άνθρωπος του διαλόγου, της συνεργασίας και των ανοιχτών οριζόντων.»

Πολιτικές υπέρ αδυνάτων
Παρακολουθείτε έτσι κι αλλιώς, έχετε επαφή με την κοινωνία. Ποια είναι η εικόνα που σας μεταφέρεται για την κυβέρνηση;

«Όλοι έχουμε μια εικόνα των γκάλοπ που κατά καιρούς δημοσιεύονται. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της στιγμής. Όμως αυτό που βλέπω στην επαφή μου με τον κόσμο είναι ότι δεν πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση. Βλέπω ότι υπάρχει μια γενική απογοήτευση του κόσμου από την πολιτική και τους πολιτικούς. Βλέπω μια δυσπιστία, αλλά βλέπω και μια ελπίδα.
Υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν, υπάρχουν όμως και πράγματα που έγιναν και έχουν εκτιμηθεί. Αλλά μένουν να γίνουν πολύ περισσότερα.
Ο πολίτης πιέζει να υλοποιηθούν αυτά που είχε υποσχεθεί από την αρχή η κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής, δηλαδή η επανίδρυση του κράτους, η λειτουργία έξω από μηχανισμούς και συμφέροντα, η τιμωρία όσων εμπλέκονταν σε σκάνδαλα και η ανάληψη μέτρων και πολιτικών υπέρ των αδυνάτων. Του πολίτη που μένει σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές.»
 
Δεν προχώρησαν όμως όλα αυτά. Ένα παράδειγμα που μπορώ πολύ εύκολα θα θυμηθώ είναι ότι ο νομός Λέσβου αδικήθηκε στο ζήτημα των επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το φράγμα Τσικνιά που δεν έγινε ποτέ...
«Θα σταθώ στο ζήτημα του Αναπτυξιακού Νόμου. Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο νομός μας πήρε τα αυξημένα ποσοστά που δικαιούνταν όταν υπήρξε η πίεση όλων των φορέων και όλων των παραγόντων. Οι οποίοι με επιχειρήματα έπεισαν ότι κακώς ο νομός είχε πάρει αρχικά μειωμένα ποσοστά επιδοτήσεων. Θεωρώ ότι υπήρξε ένα κενό στην ενημέρωση προς την κυβέρνηση.
Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι και οι φορείς θεωρώ ότι υστέρησαν. Το μήνυμα το έδωσαν λίγο καθυστερημένα. Όμως, όταν δόθηκε το μήνυμα, έγινε αντιληπτό και δόθηκε και η λύση. Πιστεύω λοιπόν ότι σε πολλά θέματα, όταν οι εκπρόσωποι είναι κοντά στον πολίτη, όταν γνωρίζουν τα προβλήματα και όταν ενημερώνουν την κυβέρνηση με την επιχειρηματολογία που πρέπει, τότε τα προβλήματα θα λύνονται και θα είναι πολύ λιγότερα.
Δεν μπορεί για να λυθεί ένα πρόβλημα θα φθάνουμε στην κινητοποίηση. Η κινητοποίηση είναι ένα έσχατο μέτρο. Θα πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλά. Οι ικανοί πολιτικοί θα πρέπει να διακρίνονται από τη δυνατότητα να προλαβαίνουν τα προβλήματα.»

Συνεπώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο νομός μας έχει πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης;

«Μείνετε σε αυτά που σας είπα, δε θέλω να πω τίποτα περισσότερο.»

Εντάξει, το ζήτημα του Αναπτυξιακού Νόμου και ιδιαιτερότητα του νομού μας δεν ήταν γνωστά στην κυβέρνηση. Αλλά δε γνώριζε η Νέα Δημοκρατία τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου; Τα στελέχη της Ν.Δ. στη Λέσβο στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτεργάτες στα αγροτικά συλλαλητήρια. Κατά συνέπεια ο κομματικός μηχανισμός είχε γνώση των ζητημάτων αυτών. Αλλά λύσεις δεν είδαμε να δρομολογούνται.
«Θα έλεγα ότι ένα αρνητικό της πολιτικής ζωής είναι ότι οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις προσπαθούν, μέσω μιας δυναμικής αντίδρασης, να εκμεταλλευτούν πολιτικά το πρόβλημα. Νομίζω ότι κι εδώ ισχύει αυτό που είπα νωρίτερα: θα πρέπει οι πολιτικοί να προλαμβάνουμε τα προβλήματα, να στηρίζουμε τις θέσεις των περιοχών που εκπροσωπούμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, θα πρέπει να θέτουμε τα θέματα στην κυβέρνηση πριν πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις.
Δε νομίζω ότι είναι διαφορετικά τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα των νησιών μας από τον πρωτογενή τομέα άλλων περιοχών. Είναι λίγο περισσότερα λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, αλλά τα προβλήματα είναι ομοειδή για όλες τις περιοχές.
Είναι αδιανόητο, έως εξοργιστικό ορισμένες φορές, να ξεσηκώνονται όλες οι τάξεις και να διεκδικούν για τον εαυτό τους επειδή βλέπουν ότι μόνο έτσι μπορούν να πετύχουν αυτά που θέλουν.»

Άλλο παράδειγμα ώριμου αιτήματος, που δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι η δημιουργία εφετείου στο Μυτιλήνη. Το αίτημα αυτό έχει προβληθεί με πολύ δυναμισμό και έχει την ομόθυμη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των φορέων, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Είναι δρομολογημένο για να υλοποιηθεί, αυτό είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και μένω σε αυτή. Πιστεύω ότι, όταν μια δέσμευση λαμβάνεται από χείλη πολιτικά, πρέπει να υλοποιείται ή, αν δεν υλοποιείται, πρέπει να αιτιολογείται η μη υλοποίησή του.
Ίσως ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος, ίσως και ο τρόπος διεκδίκησης να μην ήταν ο καταλληλότερος δυνατός.»

Κύριε Γαληνέ, σας ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

«Κι εγώ σας ευχαριστώ.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey